Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Jyväskylän alppiruusupuisto räjähti väriloistoon – "Puistossa vallitsee todella absurdi tunnelma", kuvailee kävijä

Kevään ja alkukesän sää on suorastaan hellinyt erilaisia puistoja ja puutarhoja. Mäyrämäen väriloistoon puhjennut alppiruusupuisto Jyväskylässä on ihastuttanut kävijöitä kauneudellaan.

Entisestä tutkimusalueesta tuli satumainen nähtävyys: sadat atsaleapensaat huumaavat vierailijat tuoksuilla ja väreillä

Kukkaan puhjennet atsaleat keräävät kaupunkilaisia suometsään Riihimäellä. Kävijämäärä vaarantaa herkkien pensaiden juuristoja, ja nyt puistoon on tulossa remontti. Sana erikoisesta paikasta keskellä metsää on kiirinyt myös ympäri eteläistä Suomea.

Tältä näyttää Kontulan alppiruusukeitaassa, jonka harva tietää – äänestys ratkaisee, kunnostaako Helsingin kaupunki puiston

Kaupunkilaiset ehdottavat monia parannuksia ympäri Helsinkiä Oma Stadi -äänestykseen. Voittaneet ideat toteutetaan ensi vuonna. Helsinki on varannut toiveiden toteuttamiseeen 8,8 miljoonaa euroa.

Suopursuja keräämällä voi tienata 60 euroa tunnissa – ulkomailla kasvi on arvokas, mutta Suomessa sitä ei juuri käytetä

Luonnontuotteita ei osata hyödyntää kotimaassa, joten Suomeen tuodaan esimerkiksi paljon havuja ja käpyjä ulkomailta.

Oulun Tuiranpuiston alppiruusut voi kokea myös esteettömästi – pensaat yllättävät kävijän väriloistollaan

Kesän aikana alppiruusujen ympärille rakennetaan puiset kävelytasot, jotta maaperä ei kuluisi ruusujen ympärillä.

THL: Antibody testing suggests severe second wave of infections likely

The public health agency THL found Covid-19 antibodies in just 2.4 percent of samples tested.

Finland rolls out nationwide coronavirus antibody testing effort

Random testing will begin on working-age capital area residents and will later expand to all age groups and regions.

Keskiviikko 5.6.2019 (tv)

Uuden hallituksen ministerit alkavat ratketa. Jutta Urpilaisesta tulee EU-komissaari. Poliiseista on kova pula. Nyt kannattaa vierailla Haagan Alppiruusupuistossa. Säätiedot.

70-vuotias magnolia räjähti täyteen kukkia Suomen suurimmassa puuparatiisissa, eikä se ole hyvä asia: ''Täällä on pelottavan vihreää''

Arboretum Mustilan magnoliavanhus ryöpsähti lämpimän sään vauhdittamana ennennäkemättömään kukintaan. Se on vaarassa myös sammua äkisti.

Salainen puutarha keskellä kaupunkia: kuusimetristen alppiruusujen alla kuljetaan kuin kukkivassa tunnelissa

Haagan rodopuisto on tänä vuonna poikkeuksellisen kaunis nähtävyys, kun alppiruusut ja atsaleat kukkivat harvinaislaatuisesti yhtä aikaa.

Puutarhaneuvos Uosukainen: "Kotimaisilla taimilla on kova kysyntä"

Laukaalaisen puutarhaneuvoksen Marjatta Uosukaisen mukaan kuluttaja ymmärtää tänä päivänä kotimaisen taimen arvon. Kotipuutarhojen oma tuotanto on noussut kohisten ja samalla harrastajapuutarhureiden ammattitaito on kasvanut huimasti.

Ainoa kasvi, joka kestää talven kovat pakkaset – kanervan suosio on vankkumaton

Syysistutuksiin tuovat väriä vaikkapa koristekaalit ja tädykkeet, mutta kanerva on ainut kukkakasvi, joka selviää läpi talvipakkasten.

Alppiruusut puhkesivat kukkaan Helsingissä – video

Komeat alppiruusut ovat kukassa tavanomaista varhemmin Helsingin Haagassa sijaitsevassa puistossa.

Yhdessä istutettua ei hevin revitä – alppiruusupuisto laajeni talkoilla Raisiossa

Raisiolaisten itsensä istuttama satumetsä laajeni lauantaina puolella hehtaarilla. Kesällä lukionmäkeä sävyttää lähes tuhannen alppiruusun väriloisto.

Väriloistoa olisi tarjolla, mutta harva innostuu enää syksyllä kotipihan kaunistamiseen

Syksyn koristekasvien tarjonta on monipuolistunut vuosi vuodelta, mutta suomalaiset eivät ole innostuneet möyrimään puutarhoissaan syksyisin. Yhä edelleen valtaosa koristekasvien myynnistä ajoittuu kevääseen.

Kuin suoraan sadusta – kukkiva alppiruusumetsä hurmaa

Alppiruusut ovat alku- ja keskikesän kuningattaria monessa pihassa. Suomesta löytyy myös monta upeaa alppiruusupuistoa, tai pikemminkin metsää, sillä komeimmat alppiruusut kurottavat oksiaan useiden metrien korkeuteen.

Lumoava puisto keskellä Helsinkiä

Paras aika lumoutua Alppiruusupuistosta on juuri nyt. Heinäkuun puolella kukinta alkaa jo nuupahtaa.

Risteytykset levittivät Mustilan ympäri Suomea

Arboretum Mustila Elimäellä tunnetaan ehkä parhaiten alppiruusuistaan. Suomen vanhin ja suurin puulajipuisto houkuttelee kymmeniätuhansia kävijöitä vuosittain. Risteytysjalostustyönsä ansiosta Mustila on levittäytynyt kuntarajojen ulkopuolellekin.

Puutarhuri pistää viherpeukaloille vielä jäitä hattuun – "En usko kevääseen ihan täysin"

Kokenut puutarhuri Pernilla Lindvall ei kehota ryntäämään vielä täysillä puutarhatöihin, sillä takapakkiakin voi olla tulossa. Jos sormia kuitenkin syyhyttää, kalkitsemiseen ajankohta on sopiva. Myös monien puiden ja pensaiden leikkaaminen on tälle ajalle passeleita töitä.

88-vuotias Antti Laine sai kukan tuntemattomalta: "Jouluna ikävä on suurimmillaan"

Jokainen huomionosoitus tuottaa hyvän mielen sekä antajalle että saajalle, oikeaa joulumieltä! kiteyttää Antti Laine joulukukkakampanjan idean nettivideossa saatuaan komean atsalean kotiinsa.

Ympäristökoulu nousi pyörien päälle

Lahdessa kaupungin ympäristöneuvonnassa aiemmin käytössä olleesta pakettiautosta on kehitelty liikkuva luonto- ja ympäristökoulu. Tarkoituksena on kokeilla mm. sitä, kuinka liikuteltava tietotekniikka toimii ympäristöoppiaineissa.

Rhododendron-metsä vei voiton

Aamu-tv:n kesäkuvakisa kasvattaa suosiotaan. Kesäkuun sarjaan lähetettiin tänä vuonna yli 2700 valokuvaa. Voittajakuvaksi Pekka Punkari valitsi Rauni Konsti-Ojasen kuvan Haagan Alppiruusupuistosta.

Kuvagalleria: Alppiruusujen loisto ja variksen nokka noutajan nenässä

Kesäkuu on jatkunut kuluneella viikolla sekä paisteen että sateen merkeissä. Keskisuomalaiset sääkuvaajat ovat ikuistaneet otoksiinsa muun muassa kukkivia alppiruusuja ja kohtaamisia eläinten kanssa.

Keltaista alppiruusua pitää vielä odottaa

Laukaassa on tehty puutarhakasvien jalostustyötä jo vuosikymmenien ajan. Ansiokkaan jalostustyön takana on puutarhaneuvos Marjatta Uosukainen, jonka rakkain lajike on nimetty hänen äitinsä mukaan.

Lämpökausi pistää vipinää kotipuutarhuriin

Moni puutarhuri haluaisi työntää jo kädet multaan, mutta routahan siellä on vastassa - ja pahimmillaan puolen metrin kinos lunta. Suunnitteluhortonomi Pekka Ilen lohduttaa, että mitään peruuttamatonta ei ole vielä tapahtunut: lehdet puhkeavat ja kukat kukkivat, kun keli lämpenee.

Lämmin syksy avaa kukannuppuja

Kukannuput ovat auenneet länsirannikolla lämpimän syksyn ansiosta. Turun kasvitieteellisessä puutarhassa dahurian alppiruusu on kukassa ja valkovuokkojen kukat kehittyvät kovaa vauhtia tammenlehväpeitteen alla.

Maisemakuvaus alkaa valosta

Onnistuneet maisemakuvan nappaamiseen tarvitaan oikea valo, aika, paikka ja hyvää tuuria. Kuvauspaikalla kannattaa käydä usein, koska samalla maisemalla on vuodenaikojen mukana neljä eri asua.

Tänä juhannuksena alppiruusu on kauneimmillaan

Alppiruusut tarvitsevat oikeanlaisen valon ja maaperän. Kymmenisen vuotta sitten huomattiin, että useat alppiruusulajit menestyvät hyvin Suomessa.

Lumen alta pilkistää ennätysmäärä alppiruusun nuppuja

Ruusujen kukinnasta näyttäisi tulevan paras vuosikausiin Mustilan Arboretumissa. Satoihin kasvilajeihin voi ensi kesänä tutustua myös audio-opastuksen avulla.

Alppiruusut vetoavat myös varkaisiin

Jyväskylän Mäyrämäessä sijaitsee alppiruusupuisto, jonne vain harvat löytävät. Metsänsiimeksen kukkaloisto on ollut viime vuosina vaiettu salaisuus, sillä puistoa on kunnostettu. Vartijat valvovat alppiruusuja, etteivät tutkimustarpeisiin kasvatetut kukkaset lähde innokkaiden kansalaisten matkaan.

Yliopisto testaa atsaleoita – Riihimäki saa uuden puiston

Riihimäen uusi atsaleapuisto on tärkeä osa Helsingin yliopiston maataloustieteiden laitoksen kloonikoetta. Vahteriston metsäiselle suoalueelle istutettiin alkuviikon aikana noin 160 atsalean tainta. Kaikkiaan puisto saa noin 200 atsaleaa.

Suopursu

Suopursu

Riihimäki perustamassa kokonaisen puiston atsaleoille

Helsingin yliopisto kehitellyt Suomessa kestäviä atsalealajikkeita. Maa- ja metsätaloustieteellinen tiedekunta on tarjonnut useille kaupungeille uusia taimia kokeiltavaksi ensi kesäksi. Riihimäki haluaisi perustaa kokonaisen atsaleapuiston.

Tekomateriaaleilla väriä syksyn kukkaistutuksiin

Nyt alkaa olla korkea aika ryhtyä toimeen, jos aikoo kaunistaa parvekettaan tai pihaansa talvenkestävin kukkaistutuksin. Helppohoitoinen ja värikäs asetelma syntyy eläviä kasveja ja muita materiaaleja yhdistämällä.