Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Rakkaus on ruma sana, mutta kaunis asia

Rakas äiti on suomen kaunein sanapari.

Väitös: Varhaislapsuuden korvatulehdukset voivat vaikuttaa kielenkehitykseen

Korvatulehduksia sairastaneiden lasten aivot havaitsevat poikkeavalla tavalla puheäänten muutoksia. Tutkimuksessa havaittiin puheen tuoton viivästymistä niillä lapsilla, jotka olivat sairastaneet korvatulehduksia.

Uskallatko puhua murretta? – Savonnii viäntäminen laimennoo tyhmyyven pelossa

Savolaistyttö ei enää tänä päivänä sano "männöö" vaan "mennee". Murteet laimenevat.

Inside the world of Finland’s surname police

Finland has famously tough rules governing what a person can be called, but every year thousands of Finns change their last names – and many choose to invent entirely original monikers for themselves.

Korvatulehduskierre voi vaikuttaa pienten lasten aivotoimintaan

Varhaislapsuudessa sairastetut toistuvat korvatulehdukset voivat aiheuttaa muutoksia puhetta käsitteleviin aivotoimintoihin. Tutkimustulos on merkittävä lasten kielellisten vaikeuksien ennaltaehkäisemiseksi.

Suomen kieli vääntyy ristikkoruutuihin

Ristikot, kryptot ja sudokut ovat monelle ajanviettoa: toisille siitä muodostuu elämän suola. Hyvät ristikot ovat monipuolisia ja tarjoavat ratkojalleen ahaa-elämyksen.

Fadon kaiho kuuluu myös suomeksi

Kaihoisa fado kumpuaa portugalilaisten pohjattomasta elämän kaipuusta. Kirsi Poutanen tarttui fadon klassikoihin suomentajan kanssa. Tampere Guitar Festivalilla kuullaan Amália Rodriguesin tuotantoa osittain suomeksi.

Ekapeli opettaa suomen kielen

Suomen kieltä pidetään vaikeana oppia. Kenties, mutta oppiminen helpottuu pelaamalla. Ekapelista on nyt neljä kieliversiota, ja tulossa on kolme lisää.

Ekapeli opettaa suomen kielen

Maahanmuuttajalapsia opetetaan suomen kieleen alun perin luku- ja kirjoitusvaikeuksista kärsiville kehitetyn pelin avulla. Pelistä on jo versio useammalle kielelle.

Kasso isse -sivusto yhdistää murteen ystävät

Moon, soot, son. Moomma, tootta, non. Näin taipuu olla-verbi Kaustisen, Vetelin ja Halsuan murteessa. He-sana on pyhitetty ihan muuhun käyttöön: se tarkoittaa ole hyvä. Kasso isse -sivustolla Facebookissa jo tuhatkunta murteen käyttäjää ylläpitää murrettaan - ja nauraa sille, miten hassulta se kirjoitettuna näyttääkään.

Voitto ratkesi vaalitiedolla

Elomaan koulu Hirvensalmelta ja Siilin koulu Pieksämäeltä ottivat mittaa toisistaan Tiiä häntä -kouluvisassa Kangasniemellä 26.4.

Kielikursseilla raikaa Hola!

Espanjan kieli kiinnostaa laajasti eri ikäisiä maakunnassa. Vaasa-opistossa alkeisryhmiä on aloittanut ensi kertaa kolme. Kaikkiaan Vaasassa opettelee espanjaa useita satoja työn tai matkustelun vuoksi kielestä kiinnostuneita.

Hyvää ensimmäistä nimipäivää, Karita ja Justus!

Vuoden 2010 etunimikalenteriin on lisätty 39 uutta nimeä. Naisten nimissä mielenkiintoa herättävät slaavilaisuus ja muinaissuomalaisuus. Miesten nimet tuovat suomalaiseen nimistöön vierasperäisen x-kirjaimen ja fr-konsonanttiyhtymän. Näin arvioi suomen kielen professori Kaisa Häkkinen.

Vastasyntynyt poimii sanoja ja oppii kieltä nukkuessaan

Vauva pystyy jo vastasyntyneenä poimimaan nukkuessaan sanoja, tuore tutkimus paljastaa. Tähän asti on luultu, että kielen oppiminen alkaa myöhemmin. Puheen oppimista edesauttavat tilastolliset säännönmukaisuudet, ja jo vastasyntyneet saavat niistä kiinni. Tutkimustulos on laatuaan ensimmäinen koko maailmassa.

Ikäkuulo vaikeuttaa työssä jaksamista

Iän mukana tuoma huonokuuloisuus vaikeuttaa yhä useamman selviytymistä työelämässä. Kuulon huononeminen saattaa aiheuttaa väsymystä ja stressiä, joita on vaikea tunnistaa ikäkuulosta johtuviksi. Ikäkuulosta kärsivän työssä jaksamista helpottavat kuitenkin entistä paremmat kuulokojeet.

My Fair Lady -musikaali sai uuden suomennoksen

Kotkan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä pyyhitään pölyjä vanhasta My Fair Lady -musikaalista. Esitys noudattelee epookkia, mutta musikaali on saanut uuden suomennoksen ja sen puvustus on rohkea irtiotto vanhoista kaavoista.

Sinnikäs harjoittelu auttaa lukemisvaikeuksiin

Säännöllinen harjoittelu ja toistot helpottavat lukemisvaikeuksia, kertoo Jyväskylän yliopistoon tehty väitös. Väitöstyössä tutkittiin lukemisen taitojen harjoittamista. Erityisesti tutkimus keskittyi lukusujuvuuteen.

Salaperäinen muinaiskieli saa tutkijat raapimaan päätään

Portugalista löydetty kivikaiverrus on osoittautunut 2 500 vuoden takaiseksi kadonneeksi kirjoitukseksi. Lounaiseksi kieleksi nimitettyä kieltä pidetään toisena Euroopan vanhimmista kirjoitetuista kielistä. Toinen on nykyisen Italian alueella muinoin puhuttu etruski. Tutkijat ovat yrittäneet tuloksetta lounaisen kielen tulkitsemista aina 1700-luvulta asti. Uusin löytö antaa tutkimuksille puhtia.

Tutkimus: Havaintohäiriö jää lukihäiriön varjoon

Lukihäiriöön voi tuoreen tutkimuksen mukaan liittyä aiemmin luultua vaikeampi havaintohäiriö, ilmenee Helsingin yliopiston kognitiivisen aivotutkimuksen yksikön tekemästä selvityksestä.