Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sananen – Kauas pisteet karkaavat

Tutkijan mukaan pisteet ovat katoamassa, niitä suorastaan vältellään. Ne mihinkään katoa, ovat vain vaihtaneet paikkaa.

Mitä lapsi oppii ensimmäisenä kouluvuonna? Pitkäkankaan koulun oppilaat kertovat

Ensimmäisellä luokalla lapset opiskelevat suomalaisessa peruskoulussa ennen kaikkea äidinkieltä ja matematiikkaa. Ninpä ei olekaan ihme, että useimmat oululaisen Oulunsalon Pitkäkankaan koulun 1 A-luokan oppilaat kertovat oppineensa ennen kaikkea lukemaan.

Kuinka kirjoitetaan offshore? Moskovalainen Jelena, 81, otti selvää suurta sanelukoetta varten

Monet venäläiset ja venäjän kielen ystävät ympäri maailmaa, kokoontuvat lauantaina suorittamaan totaalista sanelukoetta. Tämän vuoden koetekstin kirjoittanut Andrei Usatšjov kieltäytyi ensin kunniasta kirjoittaa vuotuisen oikeinkirjoituskokeen teksti.

Somessa aikuinen kirjoittaa, nuori kuittaa – pistekin on turha ja töykeä

Äiti ja varhaisteini keskustelevat WhatsAppissa. Jälkikasvu vastaa äidin pitkiin sepustuksiin sanalla tai kahdella, välimerkeittä totta kai. Lopuksi vastaus on pelkkä k. Yksi kirjain, koska ok:n kirjoittaminen kestäisi liian kauan. Piste sentään on perässä. Tosin myöhemmin selvisi, että piste viesti ärtymyksestä. Lapsen mielestä jaaritus sai jo riittää.

Taiteilija tulosti Wikipedian yli viiden miljoonan sivun kirjasarjaksi – video

Yhdysvaltalainen taiteilija Michael Mandiberg on ladannut koko englanninkielisen Wikipedian kirjoiksi.

Näillä tehtävillä peruskoulunsa päättävien kielentuntemusta arvioitiin

Peruskoulunsa päättävien äidinkielen ja kirjallisuuden osaamista arvioitiin keväällä 2014. Tässä näytteitä tehtävistä, joilla nuorten taitoja arvioitiin.

Puolipiste – pelottava vai käytännöllinen välimerkki?

Piste ja pilkku ovat hyödyllisiä välimerkkejä, joita suurin osa ihmisistä osaa käyttää oikein. Niiden välimaastossa kelluva puolipiste on puolestaan monille tuntematon ja sen käyttöä pelätään. Puolipisteelle löytyy silti paljon muunkinlaista käyttöä kuin vinkkaava hymiö.

Kielen huoltoa vai kielenhuoltoa?

Kielen huoltoa vai kielenhuoltoa?

Tänään vietetään maailman pistekirjoituspäivää

Näkövammaiset lapset oppivat pistekirjoituksen samaan aikaan kuin heidän ikätoverinsa tavallisen kirjoittamisen. Sokeankin kielitaito karttuu lukemalla ja kirjoittamalla.

Finnish word for grammar pedants praised

The American humour website cracked.com has listed its top pick of words missing from the English language. The all-time foreign word favourite went to the Finnish pilkunviilaaja or “comma nitpicker.”

Tänään on maailman pistekirjoituspäivä

Tänään vietetään maailman pistekirjoituspäivää. Suomessa on arviolta 80 000 näkövammaista, joiden arkea helpotetaan pistekirjoitusmerkinnöillä esimerkiksi lääkepakkauksissa. Muissa tuoteryhmissä, kuten elintarvikkeissa kohomerkinnät ovat yhä harvinaisia. Sokeita Suomessa on noin 10 000.

Välilyönti, pilkku ja piste

Välilyönnit ovat ilmaisia. Sen sijaan välimerkit, kuten pilkut ja pisteet, tuntuvat maksavan. Sen huomaa varsinkin erilaisilla internetin keskustelusivustoilla, joissa kirjoitettu suomen kieli hakee uusia muotoja.

Median oikeakielisyys ruostuu

Kielioppivirheet ovat lisääntyneet joukkoviestimien kielessä. Alan asiantuntijat huomaavat lehdissä, radiossa ja televisiossa entistä useammin virheellistä kielen käyttöä. Sähköisten välineiden siirtyminen internetiin on lisännyt kielioppiongelmia.