Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tervolassa valmistaudutaan ainutlaatuisen geenipankkikarjan tuloon – Lappian koulutustilalle suunnitteilla miljoonainvestointi

Suunnitelmissa on, että lähivuosina lapinlehmiin ja alkuperäisrotujen lampaisiin keskittyvän tilan navetta peruskorjataan ja tila saa myös uuden lampolan.

Jokioisten elämyspuisto Elonkierto etsii mallia toiminnan jatkamiseksi myös tulevaisuudessa

Elokierron Ystävät ry otti vuoden vaihteessa vetovastuun Elonkierrosta.

Pohjoismaisia tunturikarjoja aletaan tutkia – Suomessa perehdytään lapinlehmään

Hankkeessa tutkitaan, onko Suomen, Ruotsin ja Norjan tunturiroduilla yhteinen perimä.

Tervolan Louen koulutustila haluaisi Pelson lapinlehmien lisäksi myös alkuperäisrotujen lampaat

Jos Ammattiopisto Lappia pärjää sijoituskisassa, laiduntaa Tervolassa lähivuosina monisatapäinen alkuperäiskarja.

Kolmisenkymmentä tilaa kiinnostui Pelson vankilakarjasta – Tervolan Louen tila päätyi myös ilmoittautumaan kisaan

Maa- ja metsätalousministeriö harkitsee vielä, järjestääkö se geenipankkilehmien ja -lampaiden hoidosta tarjouskilpailun.

Kainuun ammattiopisto havittelee Pelson vankilan harvinaista geenipankkikarjaa

Pelson vankilan lehmille ja lampaille etsitään uusia koteja.

Kovapäiset Pelson vankilan lehmät kiinnostavat ympäri Suomen – geenipankkikarjan sijoituspaikan haku alkaa lähiviikkoina

Useampi opinahjo on halukas ottamaan geenipankkikarjan vastaan, jos vain korvaus hoidosta on sopiva.

Pelson vankilan geenipankkikarjan uudet sijoituspaikat selviävät lähikuukausina

Ilmoittautuminen karjan uusiksi sijoituspaikoiksi alkaa lähiviikkoina, jonka jälkeen valtio valitsee sopivat hoitajat.

Pelson vankilan lapinlehmille ja suomenlampaille etsitään kotia, jossa karjaa ei hajoteta

Pelson vankilaa ryhdytään rakentamaan toukokuussa. Jo nyt tiedetään, että lapinlehmät ja suomenlampaat eivät sinne siirry.

Rikosseuraamuslaitos ehdottaa Pelson uutta vankilaa Vaalan kirkonkylälle

Uusi vankila tulisi olla käytössä vuonna 2022.

Suomen viimeinen korpivankila kätkee sisäänsä arvokkaan geenipankin – nyt mustien lampaiden koti on vaakalaudalla

Pelson vankilan kohtalo ratkeaa kesään mennessä. Vankilan lakkauttaminen uhkaisi maailmanlaajuisesti ainutlaatuista lapinlehmien ja suomenlampaiden geenipankkia.

Suomalainen lehmä on kotoisin Lähi-idästä – natsit yrittivät jalostaa nykynaudan esi-isää takaisin

Suomalaisen karjan alkuperäislajit ovat sangen uhanalaisia, mutta kyytöillä on sentään oma geenipankki Kainuussa. Niidenkin esivanhemmat olivat vaarallisia alkuhärkiä.

Keskiviikko 17.5.2017 (radio)

Uusi suuri ammattiliitto. Isojen firmojen johtajien keskipalkka on 700 000 euroa vuodessa. Monessa helsinkiläisessä ravintolassa ruokaa laittaa filippiiniläinen kokki. Bensan ja dieselin hinta on noussut vuoden ajan. Lapinlehmiä on enää 200.

Uhanalainen lapinlehmäkanta halutaan elvyttää –  lapinlehmäjäätelöä maisteltiin Rovaniemellä

Lappari-hankkeessa etsitään hajallaan olevat lapinlehmät ja rasvapitoisen maidon jatkojalostuksesta kiinnostuneet.

Uhanalaisen lapinlehmän maidolle etsitään jalostusmahdollisuuksia

Lapinlehmän maidolle etsitään käyttöä matkailualalla. Lapinlehmiä on maailmassa jäljellä enää tuhat.

Anttilan lapinlehmät ampaisivat somesuosikeiksi – vaeltelevat vapaina pihapiirissä

Koirat ja kissat ovat tuttu näky maalaistalojen pihapiirissä. Niin myös kaustislaisella Anttilan tilalla. Perinteistä poikkeavan lisän tarjoaa samassa pihassa vapaana majaileva lapinlehmä Onna. Se viettää aikaansa holhokikseen ottamansa sisarenpojan Niilan kanssa. Omistajansa arvion mukaan se lienee harvinainen, jos ei ainoa alallaan.

Kestävän Kehityksen Keskuksen ongelmien takana kommunikaatiovaikeudet

Perjantaina saapuneet työ- ja elinkeinoministeriön myönteiset päätökset mahdollistavat Oulun Kestävän Kehityksen Keskuksen toiminnan myös jatkossa.

Tutkimus: Maatiaiskarjan maidosta saa nopeasti paljon juustoa

Maatiaisrotujen maidosta saa juustoa nopeammin ja enemmän kuin valtarotujen maidosta. Maitoa ja juusto-ominaisuuksia selvittänyt Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus toivoo nyt, että tuottajat ja juustontekijät perustaisivat alalle oman yhdistyksen edistämään tuotantoa.

Geenikarjatila erittäin pahoissa vaikeuksissa

Arvokkaan geenikarjan kohtalo Joensuun Tuupovaarassa on vakavasti uhattuna. Geenikarjatilaa pitävä Esa Jolkkonen on joutunut hankaluuksiin kaupan peruuntumisen takia.

Tervetuloa nupopäiden sukuun, Kätkä

Jokainen vasikka on juhlan arvoinen. Uusi suomenkarjan vasikka ansaitsee tuplajuhlat, sillä se on tärkeä lenkki uhanalaisen alkuperäisrodun säilymisen kannalta.

Yhdellä pellolla laiduntavat kaikki kotimaiset maatiaislehmät

Hausjärvellä kantatien varrella usean ohikulkijan suu vetäytyy hymyyn. Lähellä tietä laiduntaa hauskan näköisiä lehmiä, joista osa muistuttaa väritykseltään dalmatiankoiraa. Ainutlaatuinen lauma on suomenkarjaa.

Facebook-lehmä Vakka Voinokka pyöräyttänyt jo kolme jälkeläistä

Mietoisissa Jaakkolan tilalla majaa pitävä lehmäjulkkis "Voikkari" on perinteisen länsisuomenkarjan uljas edustaja. Hänellä on hyvä itsetunto, eikä hän kunnioita isompiaan.

Ken on heistä kaikkein kaunein?

Kolin kansallispuistossa Lieksassa on käynnissä lehmien missikilpailu. Miss Lehmä -kisassa valitaan kaunein lehmä yhdeksän hiehokandidaatin joukosta. Missiehdokkaat edustavat kaikkia kolmea suomalaista alkuperäiskarjarotua.

Kolin perinnemaisemaa ehostetaan talkoilla

Kolin kansallispuistossa Lieksassa hoidetaan luontoa talkoilla. Suomen Luonnonsuojeluliiton talkooleiriläiset rakentavat viikon aikana idyllisiä pistoaitoja, tekevät polttopuita, niittävät ahoja, hoitavat lampaita ja polttavat kaskea.

Elonpilkku on koko perheen ilo

Ketjuvasikkaperinne on voimissaan Etelä-Pohjanmaalla. Lapinlehmävasikka Elonpilkku otettiin seinäjokelaisella Pärnäsen tilalla innolla vastaan.

Säästötoimet uhkaa Pelson geenipankkia

Suomenlampaan ja lapinlehmän geenipankkitoiminta on uhattuna, mikäli vankiloiden toimintojen supistaminen toteutetaan. Pelson toimintaa alkuperäislajien säilyttämiseksi pidetään arvokkaana.

Pelson vankilan geenipankki edelleen uhattuna

Yli kaksikymmentä vuotta kestänyt suomenlampaan ja lapinlehmän säilytystyö vaarantuu Pelson vankilassa Vaalassa, jos Rikosseuraamusvirasto toteuttaa suunnitelmansa vankilan toimintojen supistamisesta.

Suomenkarjan maidosta gourmet-tuotteita

Suomen lehmän maidosta kehitellään uutta brändiä Kulttuurirahaston tuella. Uhanalaisten alkuperäisrotujen maito on alustavissa tutkimuksissa osoittautunut juuston ja hapanmaitotuotteiden, esimerkiksi jogurtin teossa selvästi paremmaksi kuin maamme nykyisen valtarodun, ayrshire-lehmän maito.

Suomenkarjan lehmät tuottamaan herkkua

Suomenkarjan lehmille luodaan brändi. Kulttuurirahaston tukemassa hankkeessa Kainuun ammattiopiston itäsuomenkarjan ja Pelson vankilan lapinlehmien maidoista kehitetään herkkutuotteita.

Pelson vankilan eläinten kohtalo huolestuttaa

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT pelkää, että vankilalakkautuksista seuraa uhanalaisten eläinten teurastus. Pelson vankilassa on säilytetty uhanalaisten kainuunharmaalampaan sekä lapinlehmän kantaa.

Pelson vankilalle poikii puolustajia

Lapinlehmän ja suomenlampaan kanta ja geenipankki uhanalla, jos vankila lopetetaan.

Geeniohjelma kotieläinten turvaksi

Suomeen on laadittu geenivaraohjelma kulttuurihistoriallisesti ja geeniperimältään arvokkaiden alkuperäisten kotieläinrotujen turvaamiseksi.