Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Riimukivi.

Norjasta löytyi maailman vanhin ajoitettava riimukirjoitus

Oslon lähettyviltä löydetty riimukivi on paljastunut jopa 2000 vuotta vanhaksi. Tutkijat pitävät sitä vanhimpana varmasti ajoitettavana riimukirjoituksena.

Holmberg osoittaa sormella riimukiven tekstiä.

Tutkimus: Kuuluisa riimukivi kertoo viikinkien ilmastoahdistuksesta – Onko raflaavan moderni väite selitys 800-luvun arvoitukselliseen tekstiin?

Folkloristi Joonas Ahola pitää päätelmää ylitulkintana mutta ymmärtää ruotsalaistutkijoiden innostuksen. Riimukivet ovat suora yhteys muinaisten ihmisten ajatuksiin.

Käymäjärven kivi Pajalassa, Ruotsin Lapissa

Sivistys ei syntynytkään Pohjois-Ruotsissa – suomalaistutkijat tyrmäsivät ruotsalaisten satoja vuosia jatkuneen toiveajattelun

Pohjois-Ruotsin Norrbottenin Käymäjärven kylällä sijaitseva kivi on luonnon muovaama kalkkikivilohkare, jossa ei ole riimukirjoitusta.

Konservaattori tutkii vanhaa miekkaa

Maailmankuulun miekkamiehen miekka puhdistui korroosion alta tarkasti – hiekanjyvä kerrallaan

– Tällaista vanhaa esinettä puhdistetaan aina hiekanjyvä kerrallaan. Näin kertoo 700 vuotta maassa maanneiden miekkojen konservoinnista esinekonservaattori Mari Karjalainen. Yleisö voi nähdä ensimmäistä kertaa miekat 9.6. avautuvassa Vapriikin Birckala -näyttelyssä Tampereella.

Nainen seisoo riimukiven takana rantapuistossa.

Ruotsi lahjoitti Loviisalle uusvanhan riimukiven – tuhatvuotias kirjoitus paljastaa viikinkien ryöstöretket

Ruotsi on lahjoittanut Loviisalle uusvanhan riimukiven. Kyse on replikasta, joka on tehty Ruotsin tunnetuimmasta Gripsholmin riimukivestä. Kiven riimu kertoo viikinkien seikkailuista ja ryöstöretkistä aina Kaspianmerta myöten.

Keskiruotsista löytynyt kivi, johon on kaiverrettu riimuja.

Viikinkien riimut olivat kansan käytössä Ruotsissa vielä 1900-luvulla

Riimuaakkoset, joilla viikingit piirsivät muistokivensä, olivat metsien keskellä eläneen eristyneen yhteisön käypää kirjoitusta, vaikka muualla Ruotsissa tunnettiin vain kristinuskon tuomat latinalaiset aakkoset. Älvdalenissa elää yhä myös kieli, josta nykyruotsia osaamalla ei selvää saa.

Almanakkapäällikkö Heikki Oja

Sinihampaan riimu älypuhelimessa

Miksi tähtitieteilijä kiinnostui viikinkien muinaisista merkeistä? Syy on kalenterikeppi. Suomen yleisin riimuesine on vanha kalenteri.

Ikivanha riimukirjoitusviesti kutsuu suutelemaan

Norjalaistutkija on selvittänyt 900 vuotta vanhan luuhun riimukirjoituksella kaiverretun viestin salaisuuden.

Riittävä uni on ihmiselle välttämättömyys.

Unet ovat mielen pieniä ihmeitä

Vaikka unia ei osata täysin selittää, ne ovat silti oiva apu oman mielen ymmärtämisessä tai vaikkapa työpaikan viihtyvyyden parantamisessa.

Kuningas Harald Sinihampaan palatsi löytyi

Tanskalaiset arkeologit ovat löytäneet Tanskan kuningaskunnan syntysijan. Århusin läheltä löytyneet puiset jäänteet olivat tutkijoiden mukaan osa kuningas Harald Sinihampaan palatsin suojarakennelmia.

Viikinkien riimukirjoituksissa on myös pelkkää höpinää

Viikinkien jälkeensä jättämät kirjoitukset, kiviin kaiverretut riimut, kertovat ryöstöretkistä ja perhesuhteista, mutta niissä on myös paljon täysin sisällyksetöntä höpinää, kertoo tuore ruotsalainen tutkimus.

Viikinkilaiva

Pekkalan lasten ja nuorten näyttely sukeltaa taidehistoriaan

Pekkalassa kuvataiteita opiskelevien lasten ja nuorten lukuvuosi huipentuu vuotuiseen kevätnäyttelyyn. Kuluvana lukuvuonna Pekkalan kartanossa on työskennelty taidehistoriaan liittyvien teemojen innoittamina. Muun muassa viikinkien maailmaa on toteutettu koruina, käyttöesineinä ja riimukirjoituksina.

Tervolassa ja Kemissä tutustutaan arkeologiaan

Valtakunnallisia arkeologian päiviä vietetään ensi viikolla. Päivien aikana järjestetään erilaisia tapahtumia myös Tervolassa, Kemissä ja Yli-Iissä.