Uusimmat artikkelit
Norjasta löytyi maailman vanhin ajoitettava riimukirjoitus
Oslon lähettyviltä löydetty riimukivi on paljastunut jopa 2000 vuotta vanhaksi. Tutkijat pitävät sitä vanhimpana varmasti ajoitettavana riimukirjoituksena.

Tutkimus: Kuuluisa riimukivi kertoo viikinkien ilmastoahdistuksesta – Onko raflaavan moderni väite selitys 800-luvun arvoitukselliseen tekstiin?
Folkloristi Joonas Ahola pitää päätelmää ylitulkintana mutta ymmärtää ruotsalaistutkijoiden innostuksen. Riimukivet ovat suora yhteys muinaisten ihmisten ajatuksiin.

Gorgorothista, Vikings-sarjasta ja Wardrunasta tunnettu Einar Selvik on Skandinavian mytologian lähettiläs: "Kyse ei ole enää alakulttuurista"
Wardruna vie kuulijansa syvälle historian alkuhämäriin.
Seksi, rakkaus ja liike-elämä. Kuulostaa nykypäivältä, mutta kyllä näitä asioita käsiteltiin jo riimukirjoituksissa.
Riimukirjoitus ei ollutkaan viikinkien keksintö.

Sivistys ei syntynytkään Pohjois-Ruotsissa – suomalaistutkijat tyrmäsivät ruotsalaisten satoja vuosia jatkuneen toiveajattelun
Pohjois-Ruotsin Norrbottenin Käymäjärven kylällä sijaitseva kivi on luonnon muovaama kalkkikivilohkare, jossa ei ole riimukirjoitusta.

Maailmankuulun miekkamiehen miekka puhdistui korroosion alta tarkasti – hiekanjyvä kerrallaan
– Tällaista vanhaa esinettä puhdistetaan aina hiekanjyvä kerrallaan. Näin kertoo 700 vuotta maassa maanneiden miekkojen konservoinnista esinekonservaattori Mari Karjalainen. Yleisö voi nähdä ensimmäistä kertaa miekat 9.6. avautuvassa Vapriikin Birckala -näyttelyssä Tampereella.

Ruotsi lahjoitti Loviisalle uusvanhan riimukiven – tuhatvuotias kirjoitus paljastaa viikinkien ryöstöretket
Ruotsi on lahjoittanut Loviisalle uusvanhan riimukiven. Kyse on replikasta, joka on tehty Ruotsin tunnetuimmasta Gripsholmin riimukivestä. Kiven riimu kertoo viikinkien seikkailuista ja ryöstöretkistä aina Kaspianmerta myöten.

Viikinkien riimut olivat kansan käytössä Ruotsissa vielä 1900-luvulla
Riimuaakkoset, joilla viikingit piirsivät muistokivensä, olivat metsien keskellä eläneen eristyneen yhteisön käypää kirjoitusta, vaikka muualla Ruotsissa tunnettiin vain kristinuskon tuomat latinalaiset aakkoset. Älvdalenissa elää yhä myös kieli, josta nykyruotsia osaamalla ei selvää saa.

Sinihampaan riimu älypuhelimessa
Miksi tähtitieteilijä kiinnostui viikinkien muinaisista merkeistä? Syy on kalenterikeppi. Suomen yleisin riimuesine on vanha kalenteri.
Ikivanha riimukirjoitusviesti kutsuu suutelemaan
Norjalaistutkija on selvittänyt 900 vuotta vanhan luuhun riimukirjoituksella kaiverretun viestin salaisuuden.

Unet ovat mielen pieniä ihmeitä
Vaikka unia ei osata täysin selittää, ne ovat silti oiva apu oman mielen ymmärtämisessä tai vaikkapa työpaikan viihtyvyyden parantamisessa.
Kuningas Harald Sinihampaan palatsi löytyi
Tanskalaiset arkeologit ovat löytäneet Tanskan kuningaskunnan syntysijan. Århusin läheltä löytyneet puiset jäänteet olivat tutkijoiden mukaan osa kuningas Harald Sinihampaan palatsin suojarakennelmia.
Viikinkien riimukirjoituksissa on myös pelkkää höpinää
Viikinkien jälkeensä jättämät kirjoitukset, kiviin kaiverretut riimut, kertovat ryöstöretkistä ja perhesuhteista, mutta niissä on myös paljon täysin sisällyksetöntä höpinää, kertoo tuore ruotsalainen tutkimus.

Pekkalan lasten ja nuorten näyttely sukeltaa taidehistoriaan
Pekkalassa kuvataiteita opiskelevien lasten ja nuorten lukuvuosi huipentuu vuotuiseen kevätnäyttelyyn. Kuluvana lukuvuonna Pekkalan kartanossa on työskennelty taidehistoriaan liittyvien teemojen innoittamina. Muun muassa viikinkien maailmaa on toteutettu koruina, käyttöesineinä ja riimukirjoituksina.
Tervolassa ja Kemissä tutustutaan arkeologiaan
Valtakunnallisia arkeologian päiviä vietetään ensi viikolla. Päivien aikana järjestetään erilaisia tapahtumia myös Tervolassa, Kemissä ja Yli-Iissä.