Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Metsähallitus kunnostaa kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Vanhan Pyhäniemen rakennuksia Mäntyharjulla

Viimeksi Vanhan Pyhäniemen tilakokonaisuutta on korjattu laajasti 1990-luvulla.

Keskiajan Suomessa asuttiin kylässä mutta ei pussinperällä – talonpoikaisyhteisöä ajatellaan suotta pysähtyneeksi ja tasapäiseksi

Tuuli Heinosen väitöskirjassa Uudenmaan keskiaikainen kyläelämä on vilkasta ja kirjavaa sekä aineellisesti että sosiaalisesti. Kyliin päätyi myös ulkomaista luksusta, kun kaupoilla käytiin isossa Tallinnassa, vaikka se luvatonta olikin.

Sulkemisen partaalla ollut Riuttalan talonpoikaismuseo iloitsee: näkymät paremmat kuin vuosiin

Karttulassa sijaitsevan museon rakennusten pärekattojen kunnostusta jatketaan tulevina vuosina ja myös muita uudistuksia on tulossa. Museota pyörittävä säätiö on saanut rahoitusta useista lähteistä.

Armi Kuuselalle itseoikeutetusti tähti Walk of Fameen Muhokselle

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan Muhoksen kuuluisuudet saivat oman tähtensä torille. Joukossa on muun muassa taitelijoita.

Marjo Niemi: Luota ahdistujaan

Jokainen aika on ajatellut olevansa historian ahdistunein.

Riuttalan talonpoikaismuseo saamassa ensi vuodelle valtion rahaa

Museon toimintaan esitetään 50 000 euron rahoitusta valtiovarainvaliokunnan talousarviomietinnössä.

Nyt vintille penkomaan – isoäidin kirkkovakka voi olla tuhansien eurojen arvoinen

Tavaroiden säiltykseen tarkoitetut vakat ovat keräilijöiden kiikarissa. Varsinkin kirkkomatkalla käsivarrella keikkuneet kirkkovakat ovat hienosti koristeltuja. Jopa kirkkomaalarit koristelivat niitä.

"Riihipihaa ei tunneta edes Kainuussa" – Idyllinen talonpoikaismuseo halutaan esiin piilosta

Kajaanin Vuolijoella sijaitseva talonpoikaismuseo Riihipiha vetää vertoja jopa Helsingin Seurasaarelle, mutta miksi idyllinen museo on niin monelle tuntematon? Museon perustajan mukaan syynä on vaatimattomuus. Nyt museosta halutaan tehdä tunnettu.

Suojeltu Lehtovaaran puukoulu myydään Nurmeksessa

Säveltäjä P.J. Hannikaisen kotitalon vieressä sijaitseva vanha puukoulu myydään Nurmeksessa. Lehtovaaran suojellun koulun ostaa säveltäjän kotitalon nykyiset omistajat. Kauppahinta on 11 000 euroa.

Riuttalan talonpoikaismuseolle merkittäviä lahjoituksia rakennusten kunnostamiseen

Riuttalan talonpoikaismuseolle on saatu kerättyä avustuksia jo lähes tavoitellut 100 000 euroa. Tavoitteena on, että Kuopion Karttulassa sijaitseva museo saataisiin kunnostettua Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlien tapahtumia varten.

Suomalaisen lasin merkkipaalut filigraanista Finlandiaan – katso museonjohtajan valinnat

Suomalaista lasia esittelevä näyttely kiersi 1980-luvun puolivälissä parin vuoden silloisia sosialistisia maita. Siihen oli kerätty tiivistetysti Suomen lasiteollisuuden ja -muotoilun parhaimmistoa. Suomen lasimuseon johtaja valitsi pyynnöstä viisi merkittävää lasiesinettä tarkempaan tarkasteluun.

Vaurautta, satoa tai sairauksia – tina sen kertoo

Tinan valamisella on perinteisesti yritetty ennustaa alkavan vuoden käänteitä. Muita ikiaikaisia ennustuskeinoja ovat muun muassa hevosen länkien läpi katsominen ja sikojen kanssa keskusteleminen.

Älä sokaistu lähimetsän kauneudelle – talousmetsäkin voi olla arvomaisema

ELY-keskukset ovat inventoineet viiden vuoden ajan arvokkaita maisema-alueita. Tällä hetkellä valtakunnallisia arvokohteita on lähes 160. Arvokkaan maiseman-nimitys on kunnianosoitus, josta on syytä olla ylpeä.

Ritarit, neidot, rahvas ja aateli – keskiaikamarkkinoilla kohtaavat kaikki

Keskiaikaiset hajut ja tuoksut tulvivat nenään Hämeen linnan kupeessa viikonloppuna. Vartaassa paistuva sika, hevoset, hiki, seppien ahjoista nouseva savu, olut ja terva. Tuoksuja emme voi välittää verkossa, mutta katso sen sijaan, miltä keskiaikamarkkinoiden tunnelma näyttää!

Prinssi Carl Philip saa prinsessansa – Yle näyttää suorana

Sofia Hellqvististä tulee Ruotsin historian ensimmäinen nainen, joka nousee avioliiton kautta prinsessaksi tavallisen kansan parista. Nykyisen kuninkaan sedät menettivät vielä prinssin tittelin, kun he avioituivat ei-aatelisten kanssa.

Laiva kuljetti postin Ruotsiin – tervantuoksuinen postijahti rantautui Ouluun

1600 -luvun piirustusten mukaan tehty postijahti ratsasti Perämeren aallonharjoja pitkin hulppeaa yhdeksän solmun vauhtia. Vaasalaisten harrastajien rakentama alus on tehty talkootyönä. Oulussa se on esillä viikonvaihteen meripäivillä.

Suomalainen ja ranskalainen känni yhtä kovia – viina on miesten ravinto ja ratto

Milloin viinaa on liikaa, milloin liian vähän, se ei ole ihmiselämässä muuttunut sitten keskiajan. Alkoholinkäyttöä viime vuosisadoilla tutkinut professori on selvittänyt suomikännin syyt ja seuraukset.

Riuttalan museon uhanalaisuus hätkäytti asiantuntijoita: "Se on korvaamaton"

Suomalaista kulttuuriperintöä vaaliva kansalaisjärjestö ehdottaa, että Riuttalan talonpoikaismuseosta tehtäisiin sen pelastamiseksi Mikkelin Kenkäveron tapainen turistikohde. Kuopion kaupungilla ei uskota Riuttalan vetovoimaan.

Rasmuksen navetan arvo punnittiin: "Maakunnallisesti merkittävä ja kunnostettava"

Kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostra suosittaa kunnostamaan yli 200-vuotiaan Rasmuksen tiilinavetan Kokkolassa. Rakennus oli ehdolla 11 muun kohteen kanssa uhanalaiseksi europpalaiseksi perintökohteeksi. Europa Nostra on valinnut Suomesta ehdolle Helsinki-Malmin lentoaseman.

Museoiden yönä ovet ovat avoinna myös "sepän talossa" Kemijärvellä

Lauantai tarjoaa ihmisille hyvän mahdollisuuden tutustua museoiden mielenkiintoiseen maailmaan. Silloin vietetään Museoiden yötä ja museoiden ovet ovat jatketusti auki.

Suomesta löytyi 11 uhanalaista kulttuuriperintökohdetta – kalliomaalauksista vanhaan tiilitaloon

Kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostra valitsee 7 pelastettavaa kulttuurikohdetta eri puolilta Eurooppa. Suomen ehdotus ohjelmaan valitaan kevään aikana.

"Suomalaisista suomalaisin" taiteilija 150-vuotisjuhlanäyttelyssä Kuopion taidemuseossa

Pekka Halonen oli ensimmäisiä suomenkielisiä, talonpoikaistaustaisia ammattitaiteilijoita. Hänen syntymästään tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta.

Nälkä laittoi talonpojat riskeeraamaan henkensä tervan kanssa

Terva oli Kainuussa merkittävä leivän lisä 1600-luvulta aina ensimmäiseen maailmansotaan asti. Oulun halu hyödyntää tervaa brändinä aiheutti kainuulaisille pitkäkestoisen antipatian tervaporvareita kohtaan.

Kaustislainen pelimanniperinne hakee Europa Nostra -palkintoa

Kaustislainen pelimanniperinnehanke on yksi Suomen seitsemästä ehdotuksesta Europa Nostra Awardsin saajaksi. Kilpailua laajennettiin nyt niin, että mukana voivat olla myös aineetonta kulttuuriperintöä koskevat hankkeet sekä digitalisointityöt. Suurin osa suomalaishankkeita kilpailee koulutuksellisten tai kulttuuriperintötietoutta lisäävien hankkeiden sarjassa.

Koitsanlahden Hoville haluttaisiin oma säätiö

Etelä-Karjalan maakuntayhdistyksen puheenjohtaja Antti Vanhanen sanoo, että Koitsanlahden ylläpitäjäksi on harkittu vastaavaa säätiötä kuin Kotkaniemellä on Luumäellä.

Kvartaalit eivät ole uusi keksintö – "Mikon päivänä pitää olla nauriit kuopassa ja akat pirtissä"

Sadonkorjuu on pitänyt suomalaiset niin kiireisinä, että Kansanrunousarkistossa on syksyyn liittyviä sanontojakin vähemmän kuin muihin vuodenaikoihin liittyviä. Kvartaalitalouden taustatkin löytyvät sanonnoista.

Riuttalan museon pelastaminen vaatii yli 70 000 euroa

Jos Kuopion kaupunki ei suostu antamaan museolle lisää avustusta, säätiö joutuu harkitsemaan historiallisen tilan myymistä tai vuokraamista.

Antiikkituntija Hagelstam ymmärtää, että juustomuotteja voi himoita

Uudesskaupungissa sijaitseva Mattilan talonpoikaistila kerää kiitosta antiikkipiireissä. Wenzel Hagestam on ollut kirjoittamassa jo kahta tilan esineistöä esittelevää kirjaa. Uusin kertoo tilan juustomuottikokoelmasta.

"Nuijasodan taistelupaikkoja voisi tutkia"

Ilmajoen Koskenkorvalla käytiin 1500-luvun lopulla kuuluisan talonpoikaiskapinan eli Nuijasodan viimeiset taistelut. Nyt taistelupaikkojen läheisyyteen ollaan rakentamassa ja kyläläisillä on huoli historiallisten paikkojen säilymisestä.

Poliitikko Paavon pehmeämpi puoli

Monissa politiikan liemissä keitetyllä konkaripoliitikolla Paavo Väyrysellä on myös pehmeämpi puoli. Hän on palannut nuoruuden harrastuksen eli näytelmien pariin.

Paikallislehti: Rahat loppu Riuttalan talonpoikaismuseolta

Museo on tämän kesän kiinni rahapulan takia, kertoo Suonenjoen seudun paikallislehti Sisä-Savo. Avustukset uppoavat velkojen maksuun ja välttämättömiin kuluihin.

Stundarsin omaleimaisesta pihapiiristä tehtiin kirja

Toimittaja Sara Bergström ja valokuvaaja Linus Lindholm kokosivat yhdessä kirjan Stundarsin talojen ja pihapiirin miljööstä Mustasaaressa.

Paimio sai 1,3 miljoonan euron yllätysperinnön – rahoilla käsityömuseo

Halikossa eläneen Lyyli Tuomolan viimeinen tahto toteutuu Paimiossa. Hän testamenttasi perheensä jäämistön sinne. Ehtona oli, että paikkakunnalle perustetaan käsityömuseo. Käsityömuseo Miila avautuu yleisölle huhtikuun alussa.

Alaruokasen talon historiasta väärää tietoa

Peräpohjalaista talonpoikaisrakentamista edustava Alaruokasen talo on nykyään Rovaniemen kaupungin edustustilana ja se on yksi harvoja rakennuksia, joka säilyi saksalaisten tuholta Lapin sodassa. Talon historiasta kerrotaan vieraille sen olleen aikoinaan Saksalaisten upseerikerho ja kestikievari. Talo on Rovaniemeläisen Erkki Hiilivirran äidin koti, eikä hän muista talossa koskaan olleen upseerikerhoa. Hän odoksuu myös kestikievari-nimitystä.

Sukulaiset kertovat vuoden 1863 valtiopäivämiehistä

Minkälaisia persoonia he olivat?

Jousipyssy ja ruutiase olivat myös metsästyksen käännekohtia

Niistä ajoista kun Suomessakin metsästettiin mitä vain ja milloin vain, on tultu pitkälle. Nykyään metsästys on hyvinkin säädeltyä. Välillä suurriistaeläimiä on ehditty metsästää sukupuuton partaalle.

Historialliset tapahtumat 150 vuotta sitten

Historialliset tapahtumat 150 vuotta sitten

"Keskiaikaisessa elämässä on parasta ajan hidastuminen"

Keskiaikaharrastus villitsee naisia ja miehiä ympäri Eurooppaa. Intohimo satojen vuosien takaiseen ajanjaksoon saa harrastajat järjestämään vaikka keskiaikamarkkinat kaikelle kansalle.

Mäntyharjun Iso-Pappila on vuoden paikallismuseo

Mäntyharjun Iso-Pappilan museoalue voitti tämän vuoden Savo-Karjalan paikallismuseokilpailun. Kilpailun teemana tällä kertaa oli markkinointi.

Nettimyynti kuristaa antiikkikauppiasta

Nettimyynti on ajanut useat pienet antiikkiliikkeet ahtaalle. Nuoria taas kiinnostavat enemmän 50-luvun vintage ja uudempi retro kuin talonpoikaisantiikki. Pietarsaalainen Ulla Lehtinen katsookin ajan olevan nyt hyvä eläkkeelle siirtymiseen.

Kokkolan sankarit entistä ehompina Ateneumissa

Presidentinlinnan taideaarteet ovat esillä Ateneumissa, niiden joukossa on kahden kokkolalaisen Krimin sodan sankarin harvinaiset muotokuvat. Presidentti Martti Ahtisaari on nimennyt talonpoika Matts Kankkosen muotokuvan lempiteoksekseen.

Ruotsista löytyi huima hopea-aarre

Kartalta jo kadonneen kylän maille haudattiin Skånen sodan aikana kaksi kolikkokätköä, ja metallinpaljastamien piippauksista päätellen piilossa voi olla vielä kolmaskin.

Suomen itsenäisyys pysäytti Venäjän kaupan

Eteläkarjalaiset alkoivat käydä vilkasta kauppaa pietarilaisten kanssa 1700-luvulta alkaen. Suomen itsenäistyminen pysäytti kaupankäynnin lähes kokonaan, kunnes se alkoi uudelleen 1990-luvulla.

Puusepän taidoilla pelastamaan aarteita

Kun elämäntyönä on antaa vanhalle tavaralle uusi kuosi, ovat löytöretket joskus hupaisia. Kaksi kruunupyyläistä huonekalupuuseppää koluaa vanhojen aarteiden toivossa tuttavien ja naapureiden ullakot sekä kuolipesät, kirpputorit ja huutokaupat.

Hienon näyttelijäjoukon tähdittämä Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja

Ohjaus: Tomas Alfredson Alkuperäinen nimi: Tinker, Tailor, Soldier, Spy Alkuperämaa: Iso-Britannia 2011 Pääosissa: Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt, Mark Strong, Benedict Cumbebatch K-15

Körttiläisyys on Savon lahja Pohjanmaalle

Helmikuussa sata vuotta täyttänyt Herättäjä-Yhdistys kokoaa yhä kymmeniä tuhansia ihmisiä kesäisille herättäjäjuhlille. Herännäisyys, kirkon sisäinen herätysliike on keskittynyt etenkin Savoon ja pohjalaismaakuntiin. Uusi vuosituhat uudistaa Siionin virsiä ja körttiseuroja.

Museovirasto sulkee Yli-Lauroselan talomuseon

Museovirasto joutuu valtion määrärahaleikkausten vuoksi sulkemaan Suomesta kahdeksan kesämuseota. Yksi niistä on Yli-Lauroselan talomuseo Ilmajoella. Museon avoinna pitämiseksi käydään edelleen tiiviitä neuvotteluja.

Oscar-ehdokkaat julkistetaan

Tämänvuotinen, historiassaan 84., Oscar-kisa käynnistyy tänään tiistaina kun ehdokkaat julkistetaan. Oscar-voittajat julistetaan 26. helmikuuta Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

Teflonpresidentti ja Iloinen Pölkkypää

Presidenttipeli kääntyy loppusuoralla Suomessa. Yhdysvalloissa se vasta kuumenee, mutta lopulta molemmat kansat saavat, mitä tilaavat. Demokratia puhuu, oikeus toteutuu. Tapani Ripatti pohdiskelee suunvuorossaan Yhdysvaltojen ulkopolitiikka sekä maan menneitä presidenttejä.

Kirkon alta löytyy varakkaita talonpoikia

Kempeleen vanha kirkko on erityinen poikkeuksellisen tukipilarirakenteensa lisäksi myös sen lattian alta löytyvän kirkkohaudan vuoksi. Kirkon lattian alle on haudattu vuosien saatossa yli sata vainajaa, jotka ovat olleet suurimmaksi osaksi varakkaista kempeleläisistä talonpoikaissuvuista.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle