Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lada-auto mallia 1200L.

Mitä muistat Neuvostoliitosta? Kerro muistosi meille, teemme aiheesta jutun

Neuvostoliiton hajoamisesta tulee joulukuussa 30 vuotta. Millaisia muistoja sinulla on Neuvostoliitosta? Miten Neuvostoliitto näkyi ja miten sen koit Suomessa? Jaa meille omat kokemuksesi ja havaintosi.

Ilmatorjuntalottia ja sotilaita 1940

Historian pistari: Testaa, tunnetko kansainväliset suhteet!

Testaa osaamisesi historian 2. kurssin aiheista.

EU:n jäsenvaltioiden liput liehuivat parlamentin edustalla Strasburgissa Ranskassa 2. heinäkuuta.

Yle: Finland breaks with fiscally conservative EU group

Yle sources indicate that the government isn’t fully united on its revised position on the Hansa group.

Lippuja EU parlamenti edessä Strasbougissa.

Muistatko Hansaliiton? Suomi ja muut kokosivat joukon taas kasaan ja vaativat kriisimaita EU:ssa vastuuseen veloistaan

Pohjoisten maiden esitys: Jos EU-maalla ei ole maksukykyä, sen pitäisi neuvotella itse velkojapankkien kanssa ennen muiden maiden apuuntuloa.

Vanha valokuva.

Pariisin kevät muutti paljon, mutta nainen sai vaieta: "Muistiin ovat jääneet vain miesten puheet", sanoo mukana ollut suomalainen Mia Heporauta

Euroopan hullusta keväästä 1968 on 50 vuotta. Ranskassa koettiin seksuaalinen vapautuminen, mutta sukupuolten tasa-arvo jäi lähtökuoppiin.

Sauli Niinistö

Mitä haluat kysyä tasavallan presidentiltä?

Suomen sisällissodasta on kulunut sata vuotta. Suomesta ei tullut Syyriaa, vaikka sisällissotamme oli yksi Euroopan historian verisimpiä. Menneistä ja nykyisistä sisällissodista kuulette korkean tason näkemyksiä TV1:n Ykkösaamussa, jossa vieraana on tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Suomi 100 -juhalan vieraat linnassa

Tältä näyttivät kuninkaallisten korut Helsingissä – tiarat ovat osa Euroopan historiaa

Pohjoismaiden valtionpäämiesten vierailulla loistivat paitsi puvut, myös kuningattarien yllä nähdyillä tiarat ja jalokivet.

Lauri Markkanen

Pistekuninkuuden vienyt Lauri Markkanen tähdistöviisikkoon

Alle 20-vuotiaiden koripallomaajoukkueen Lauri Markkanen kirjautti EM-turnauksen teholukemakseen 26,7.

Muotokuva koristeellisissa kehyksissä.

Tutkimus: Henrik VIII:n turnajaisvammat saattoivat muuttaa Euroopan historiaa

Tutkijat uskovat, että Henrik sai harrastuksistaan aivovammoja, joiden takia harkitsevasta miehestä tuli arvaamaton muun muassa suhteessaan katoliseen kirkkoon. Se puolestaan tiesi historiallista mullistusta.

Susanna Turunen.

Analyysi: Taistelu Britanniasta – jos kansanäänestys pidettäisiin nyt, EU-ero toteutuisi

Britit ovat alustavasti tyrmänneet EU:n ja pääministeri David Cameronin neuvottelemat myönnytykset, joilla saarivaltio saataisiin pysymään unionissa. Britannian vaikeaa suhdetta EU:hun on aina ohjaillut maan menneisyys suurvaltana, kirjoittaa Ylen erikoistoimittaja Susanna Turunen.

Sota-aikaisen valokuvan negatiivi.

Sotien inhimillisen kärsimyksen uskotaan kiinnostavan museokävijöitä

Mikkeliin on suunnitteilla kansallinen sotahistoriakeskus, joka tuo esille toisen maailman sodan aikaiset tapahtumat tavallisten ihmisten kokemusten kautta. Suunnittelijat uskovat, että historiakeskus puhuttelee kotimaista sekä ulkomaista yleisöä.

Turistit jonottavat espanjalaisen kahvila-ravintolan edustalla.

5. La aldea global. ¡No te pierdas!

Kaupunki- ja ruokasanastoa, verbejä, uuden ajan historiaa.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker puhui EU:n parlamentissa Strasbourgissa, Ranskassa keskiviikkona.

Juncker: Turvapaikanhakijoiden sijoittaminen tehtävä pakolliseksi

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vahvisti puheessaan EU:n parlamentissa, että komissio haluaa siirtää 120 000 turvapaikanhakijaa Italiasta, Kreikasta ja Unkarista jäsenmaita sitovalla menettelyllä.

Ranskalainen näyttelijä Frank Simson hirnuvan hevosen selässä eli Napoleonina Waterloon taisteluesityksessä Lignyssa Belgiassa kesäkuussa 2015

Kuvagalleria: Tuhannet esiintyjät käyvät sotaan Waterloon 200-vuotispäivän kunniaksi

Euroopan historiassa erittäin tärkeästä taistelusta tulee torstaina kuluneeksi kaksi sataa vuotta. Illalla tuhannet sotahistoriasta innostuneet vapaaehtoiset aloittavat taistelunäytökset Waterloossa.

Brittisotilas punaisessa univormussa ja karvalakissa vartioi patsasta, joka esittää kahta 1800-luvun sotilasta.

Waterloossa taistellaan taas – 200 vuotta Euroopan kohtalon päivästä

Waterloossa Napoleonin vastainen liittouma nujersi hänen joukkonsa. Nyt päivää juhlitaan historiallisena käännekohtana koko Euroopan historiassa ja aikalaisasuihin pukeutuneet harrastajat ottavat yhteen aidoilla taistelupaikoilla.

Saariahon ooppera Ihmeellinen Émilie saa Suomen ensi-iltansa

Kaija Saariahon ooperan nimihenkilö ranskalainen markiisitar Émilie du Châtelet (1706 - 1749) oli valistusajan merkittävä tieteentekijä, matemaatikko, fyysikko ja filosofi.

Thaimaa.

Vuosi 2014 lämpimin ikinä mitattu

Lämpötiloja on tilastoitu vuodesta 1880, ja siitä maailman ilmasto on lämminnyt 0,8 astetta.

Saksin kuningasta Frederik Augustus III:ta ja Napoleonia esittävät näyttelijät Leipzigin taistelun 200-vuotisjuhlanäytöksen avajaisiltana.

Leipzigin taistelusta 200 vuotta: Napoleon hävisi taas - kuvagalleria

Historiallisiin asuihin pukeutuneet ihmiset näyttelivät uudelleen ns. kansojen taistelun, joka oli yksi verisimpiä Euroopan historiassa ennen ensimmäistä maailmansotaa. Taistelu käänsi lopullisesti Napoleonin kohtalon.

Pelastustyöntekijöitä öisellä onnettomuuspaikalla Santiago de Compostelassa Galiciassa 24. heinäkuuta 2013.

Galicia perui juhlapäivän onnettomuuden takia

Santiago de Compostelassa oli tarkoitus viettää tänään torstaina vuoden merkittävintä juhlapäivää, mutta aivan kaupungin ulkopuolella tapahtuneen junaturman takia kaikki juhlallisuudet on peruttu.

Ortodoksikirkko jääkiteiden läpi katsottuna

Helmikuu on lyhyt, koska vuosi loppui kesken

Euroopan historian aikana helmikuu on ollut myös 23-päiväinen, ja alkujaan roomalaiset eivät pitäneet koko kuukautta tarpeellisena lainkaan.

Marjo Niemi.

Aamun kirjassa Marjo Niemen Ihmissyöjän ystävällisyys

Nuorehko nainen on päässyt köyhyydestä maskotiksi rikkaalle ystävälleen Sonjalle, joka tekee itsemurhan. Tämä Sonjaa sureva päähenkilönainen kirjoittaa elämänsä suurromaania. Se kertoo meren rantaan ajatuneesta Mariesta, joka on menettänyt muistinsa ja joutunut Lapinlahden sairaalaan psykiatri Mauri Nastolan hoidettavaksi.

Käteistä

A new Hanseatic League in place of the EU?

A prolonged euro crisis could lead to the Nordic EU countries forming a modern Hanseatic League centred on the Baltic Sea, says University of Helsinki history professor Henry Meinander.

Rousseausta tuli Sveitsin suuri poika

Filosofi Jean-Jacque Rousseau on julistettu syntymänsä 300-vuotisvuonna yhdeksi Sveitsin kaikkien aikojen merkittävimmistä kansalaisista. Rousseaun näyttävät juhlat ovat toista kuin hänen kohtelunsa hänen elinaikanaan, jolloin viranomaiset polttivat hänen teoksiaan.

Paavo Lipponen.

Lipponen haluaa tiivistää Euroopan yhteistyötä

SDP:n presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Paavo Lipponen vaatii Euroopan yhteistyön tiivistämistä. Suomen ja muiden euromaiden kiistaa Kreikan lainan vakuuksista hän ei halua kommentoida, koska asia on keskeneräinen.

Erkki Toivanen 1938 - 2011.

Legendary YLE correspondent Erkki Toivanen dead

Long-time YLE journalist and foreign correspondent Erkki Toivanen passed away late Wednesday night in London at the age of 73.

Erkki Toivanen 1938 - 2011.

Toimittajalegenda Erkki Toivanen on kuollut

Yleisradion pitkäaikainen toimittaja ja ulkomaankirjeenvaihtaja Erkki Toivanen on kuollut. Hän kuoli keskiviikon ja torstain välisenä yönä kotikaupungissaan Lontoossa vakavan sairauden murtamana. Erkki Toivanen oli kuollessaan 73-vuotias.

sanomalehdessä näkyviä sitaatteja

Aamun lehdet

Veroparatiiseja, Afganistanin sotaa sekä Euroopan historiaa pohditaan tämän aamun lehdissä.

Kuva valistusajan taiteesta on jäänyt kapeaksi

Valistusaika on monelle esiintyvälle taiteilijalle vieras aikakausi mozarteista huolimatta. Monia 1700-luvun teoksia esitetään harvoin, sillä ne vaativat yleensä usean eri taiteenlajin tuntemusta. Helsingissä maanantaina alkava valistusajan kulttuuritapahtuma Les Lumierès onkin yksi kesän erikoisimmista festivaaleista.

Uusikaupunki

Uusikaupunki täyttää vuosia

Uudenkaupungin perustamisesta tulee kuluneeksi maanantaina 393 vuotta. Merkkipäivää ei kaupungissa erityisemmin juhlita, mutta myös yksityisten henkilöiden ja paikallisten yritysten toivotaan liputtavan vuosipäivän kunniaksi.

Hämeenlinnalainen kirjailija Tapani Bagge katselee Hämeenlinnaa Hattelmalan näkötornista

Ihmisen pahuus paljastuu kauhuviihteessä

Kirjailija Tapani Bagge sanoo, että ihmisessä on luonnostaan tarve hakea turvallista jännitystä. Jännäreitä ja kauhutarinoita lukiessa saa korkeintaan sielullisia vammoja.

Harri Tapper: Keisari ja kääpiöt

Suomen nouseminen kansakunnaksi kansakuntien joukkoon on Harri Tapperin romaanin suuri linja. Parinsadan vuoden takaiseen Suomen sotaan johtaa kaksi polkua: toinen alkaa Venäjän keisareista ja toinen Korsikan saarelta Napoleonin syntymästä.

Leena Parkkinen: Sinun jälkeesi, Max

Esikoisromaanin päähenkilöt Isaac ja Max ovat siamilaiset kaksoset, jotka syntyivät Saksassa 1899 . Leena Parkkinen kirjoittaa heidän elämästään ympäri Eurooppaa esiintyvinä taiteilijoina aina vuoteen 1932. Romaani on täynnä kirjavia tarinoita erikoisista ihmisistä. Niin sanottuja normaaleja ihmisiä ei juurikaan kirjassa ole.

kirjan sivut

Aamun kirja 15.9. - Harri Tapper: Keisari ja kääpiöt

Suomen nouseminen kansakunnaksi kansakuntien joukkoon on Harri Tapperin romaanin suuri linja. Parinsadan vuoden takaiseen Suomen sotaan johtaa kaksi polkua: toinen alkaa Venäjän keisareista ja toinen Korsikan saarelta Napoleonin syntymästä.

Voittoisa rivi on 10, 11, 27, 45, 79 ja 88.

Italian loton ennätyspotin saaja selviämässä

Italiassa on löydetty viimein voittaja Euroopan historian suurimmalle lottopotille. Voittosumma on peräti 148 miljoonaa euroa.

Voittoisa rivi on 10, 11, 27, 45, 79 ja 88.

Italian hurja lottopotti sai viimein ottajansa

Italiassa on löydetty viimein voittaja Euroopan historian suurimmalle lottopotille. Voittosumma on peräti 146,9 miljoonaa euroa.

Italian ennätysmäinen lottopotti kasvoi 12.8.2009 jo 127,5 miljoonaan euroon.

Italian ennätysmäinen lottopotti jatkaa kasvamistaan

Italialaiset lottoajat ovat tavoitelleet tuloksetta Euroopan historian suurinta lottovoittopottia. Yli puoli vuotta kasvanut potti oli tiistaisessa arvonnassa 127,5 miljoonaa euroa.

Viron itsenäisyyssodan muistomerkki hiertää Viron ja Venäjän välejä

Viron puolustusministeriö syyttää Venäjää pahansuovista reaktioista Virossa tällä viikolla paljastettua itsenäisyyssodan muistomerkkiä kohtaan. Ministeriön edustajan mukaan Venäjän tiedotusvälineet ovat puhuneet patsaasta halveksien, mikä kertoo, ettei Venäjä ymmärrä Euroopan historiaa samalla tavoin kuin muut maat.

Virrankoski jättää parlamentin haikeana

Kauhavalainen Kyösti Virrankoski jättää europarlamentaarikon tehtävät tyytyväisenä, mutta haikeana. Virrankoski oon ollut parlamentissä yli kymmenen vuotta.

kirjan sivut

Aamun kirja 19.5. - Leena Parkkinen: Sinun jälkeesi, Max

Esikoisromaanin päähenkilöt Isaac ja Max ovat siamilaiset kaksoset, jotka syntyivät Saksassa 1899. Leena Parkkinen kirjoittaa heidän elämästään ympäri Eurooppaa esiintyvinä taiteilijoina aina vuoteen 1932. Romaani on täynnä kirjavia tarinoita erikoisista ihmisistä. Niin sanottuja normaaleja ihmisiä ei juurikaan kirjassa ole.

Snellmanin patsas Helsingissä

Snellman loi pohjaa brändityölle

Snellmanin päivänä juhlitaan miestä, joka istui Suomen ensimmäisessä brändityöryhmässä. Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut Euroopan historian professori Laura Kolbe muistuttaa, että ajatus suomalaisuudesta, kuten monista muistakin kansallisista ideoista, syntyi 1800-luvun aikana. Ajatusta suomalaisuudesta rakennettiin Helsingin yliopiston piirissä.

Eurolotossa 130 miljoonan potti

Yhteiseurooppalaisessa EuroMillions-lotossa on tänään jaossa Euroopan historian suurin lottopotti. Päävoitto on nousemassa lähes 130 miljoonaan euroon.

Kilpakumppanikaupungit kulttuuriyhteistyöhön

Kulttuuripääkaupunkiudesta kilpailleet kaupungit ovat yhdistäneet voimansa suomalaisen kulttuurin kehittämiseksi.

Noitavainoihin liittyy paljon virheellisiä uskomuksia

Monet käsitykset Euroopan historiallisista noitavainoista perustuvat 1800-luvun alussa väärennettyihin lähteisiin. Niihin nojasivat myös monet tutkijat 1970-luvulle saakka.

Ranska ja Saksa ottavat käyttöön yhteisen historiankirjan

Lukion viimeisellä luokalla Ranskassa ja kaikissa Saksan 16 osavaltiossa otetaan syksyllä käyttöön sama, molemmilla kielillä ilmestyvä historiankirja. Sodanjälkeistä aikaa käsittelevä kirja pyrkii yhteiseen käsitykseen maiden menneisyydestä ja lisäämään nuorten tietoa naapurimaan historiasta.

Kemppinen: EU ja Venäjä lähentyvät

EU:n ja Venäjän suhde syvenee ja tiivistyy väistämättä lähivuosina, kun EU laajenee itään, arvioi marraskuusta asti EU:n komission Suomen edustuston päällikkönä toiminut Reijo Kemppinen. Hän uskoo yhteisten etujen olevan niin suuria, että mahdollisista ongelmista voidaan päästä ohi.

Researchers Open Medieval Treasure Trove

Scientists at the National Museum have confirmed that a sack of coins found in south-western Finland last autumn is the biggest medieval treasure trove found so far in the country.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle