Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Liiku leikiten! - välineet liikuntaleikkeihin kotoa!

Pikku Kakkosessa kannustetaan liikkumaan.

Muistatko, kun koulun liikuntatunneilla oli opeteltava kymmeniä urheilulajeja? Nyt pakollisia lajeja on enää yksi

Liikunnan opettaja on huomannut, että lasten hiihto-ja luistelutaidot ovat rapistuneet, kun lunta ei ole useaan viime vuoteen ollut.

Kainuulaisten lasten ja nuorten kunto on osittain valtakunnan keskiarvon alapuolella

Tulosten perusteella osalla oppilaista kestävyyskunto on terveyttä ja toimintakykyä mahdollisesti haittaavalla tasolla.

Maakuntien nuorten toimintakyvyssä on eroja, mutta laskusuunta on sama: yli puolet kantahämäläisten 11-vuotiaiden poikien loikista jää liian lyhyeksi

Toimintakyvyn laskulla lapsena on merkitystä työkykyyn aikuisena. Tärkeimmät toimenpiteet lasten liikunnan eteen tehdään kunnissa koulun ja yksilön tasolla.

Minä ite! Hyvät liikkumisen taidot vahvistavat lapsen pätevyyden kokemusta

Lapsi voimaantuu, kun hän saa tehdä asioita itse.

Super-Senja kannustaa liikkumaan!

Senja opettaa liikkumisen perustaitoja lapsille.

Keskiviikko 26.6.2019 (radio)

Suomalaisten mielestä armeijan pitää olla pakollinen vain miehille. Ilmastonmuutos on Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tärkein asia. Keskustan puheenjohtajakilvassa on nyt kaksi ehdokasta. Maaseudun lapset voittavat kaupunkilaiset motorisissa taidoissa. Helle korventaa Keski- ja Etelä-Eurooppaa.

Mitä käsityötunnilla kannattaa opetella? Listasimme viisi taitoa, joista on iloa läpi koko elämän

Moni taito on tarpeen arkielämässä kotona ja työelämässä. Opettajat ja oppilaat kertovat tärkeimmät oppinsa.

Kansalaistaito hiipumassa – Yhä useampi lapsi ei osaa ajaa polkupyörällä

Aivoperäinen oppimisvaikeus, kotitausta ja pelot näkyvät siten, että kaikki lapset eivät halua tai pysty ajamaan pyörällä.

Lasten harrastamisella urheiluseuroissa on myös huono puoli: "Mahdollisuuksia lähteä kavereiden kanssa pelaamaan ei kauheasti ole"

Paljon lasten kanssa liikkunut jalkapalloseura FC Konnun junioripäällikkö Sanna Vara sanoo, että lasten motorisissa taidoissa olisi paljon kehitettävää. Lapsille pitäisi hänen mukaansa antaa mahdollisuus monipuoliseen liikkumiseen arjessa.

Tutkimus: Ylipainoinen lapsi voi olla myös ikäisiään heikompi lukija

Poikien korkeampi rasvaprosentti on tuoreiden tutkimusten mukaan yhteydessä heikompaan lukutaitoon. Liikunnan lisääminen voikin olla lääke myös lukemiseen.

Hätkähdyttävä tutkimustulos: Suurimpien kaupunkien lapset ovat kömpelömpiä kuin maakunnissa kasvaneet

Pääkaupunkiseudun päiväkoti-ikäiset jäävät motorisissa taidoissa jälkeen ikätovereistaan. Perheet myös liikkuvat vähemmän yhdessä kuin muualla maassa.

Kolmen lapsen yksinhuoltaja löysi tanssitaidottomien ryhmästä liikunnan ilon – "Ei tarvitse miettiä, miltä näyttää tai mitä tekee"

Ylipaino, kömpelyys tai huonot kokemukset voivat olla esteinä liikunnan aloittamiselle. Liikunnan voi kuitenkin ottaa haltuun lähtötasosta riippumatta ja kehittää kestävyyttä, lihaskuntoa ja motorisia taitoja.

Ikä ei ole oppimisen este

Uuden oppiminen edellyttää vanhojen kaavojen ravistelua.

Motoriikka ja sosiaalisuus kehittyy temppuillessa – sirkuskoulu antaa eväitä elämään

Sirkustaide rohkaisee itseilmaisuun ja auttaa elämänhallinnassa. Tamperelainen Sorin Sirkus on tehnyt nuorisotyötä yli 30 vuotta. Vuosien varrella Sorin Sirkus on lähettänyt maailmalle reilut parikymmentä sirkusammattilaista.

"Lapsen liikkuminen kolme tuntia päivässä vaatii vanhemmilta suunnittelua"

Tekeillä olevien liikuntasuositusten mukaan alle kahdeksanvuotiaiden lasten olisi liikuttava vähintään kolme tuntia päivässä. Motoristen taitojen kehittyminen edellyttää, että päivittäiseen liikuntaan kuuluu kevyen liikunnan lisäksi myös täysillä tekemistä. Varhaiskasvatuksen ammattilaisten lisäksi vastuu lasten liikunnan lisäämisestä on myös lasten vanhemmilla.

Esikoulu meni metsään – tuloksena ympäristökasvatuksen palkinto

Petäjäveden Petäjäkallion päiväkodin lapset ulkoilevat paljon. Siis todella paljon. Tavalliset esikoulun lasku- ja aakkostehtävät tehdään ulkona.

Karkota aikuisen kankeus ja varovaisuus – opi liikkumaan kuin lapsi

Tasapainoelintä härnäämällä aikuinenkin voi saada takaisin lapsenomaisen kyvyn nauttia vauhdista ja liikkeestä. Samalla vartalonhallintakin paranee.

Tyttöjen uusi hittilaji hirvittää opettajaa – eivät käytä kypärää

Kruisailu on trendikästä hyötyliikuntaa, joka kehittää lapsen tasapainoa. Liikunnanopettajaa huolestuttaa suojavarustuksen puuttuminen.

Varhain kävelevä on vanhanakin vireä

Tekeillä olevan väitöstutkimuksen mukaan ikä, jolloin vauva lähtee liikkeelle, ennustaa vanhuuden kognitiivista suorituskykyä, kuten muistia, tarkkaavaisuutta ja ajattelua.

Valmentaja houkuttelisi jääkiekkoilijoita nyrkkeilijöiksi

Pekka Mäen mielestä urheilullisia nuoria pitäisi ohjata kokeilemaan myös muita lajeja, että kaikki liikunnallinen ja urheilullinen kehitys ei menisi hukkaan.

Urheilupsykologi lätkävanhempien toiminnasta: ”Ollaan vaarallisilla vesillä”

Olympiakomitean urheilupsykologin mielestä vanhempien ei pitäisi lähteä tavoittelemaan pikkulapsilleen ammattilaisuraa jääkiekossa, vaan tärkeintä on lohduttaa ja kannustaa.

Metsämartat vievät lapsia metsään Pohjois-Savossa

Martat ovat ryhtyneet opettajien apuna viemään koululaisia metsään Pohjois-Savossa. Tavoitteena on vahvistaa lasten luontosuhdetta ja madaltaa opettajien kynnystä lähteä oppilaiden kanssa luontoon. Toiminta on tarkoitus levittää myöhemmin koko maahan.

Researcher concerned over kids' inability to jump rope

Today’s Finnish children participate in sports club activities more than ever before, yet as a rule, young people move much less than they did in the past, says University of Jyväskylä’s associate professor Timo Jaakkola. 

Hyppynarulla hyppäämisen taito on vaarassa kadota

Lapset harrastavat urheiluseuroissa nykyään enemmän kuin koskaan ennen. Liikuntatieteen tohtori, dosentti Timo Jaakkolan mukaan lapset liikkuvat silti vähemmän kuin aikaisemmin.

Suomalaiset halutaan liikkumaan kansallispuistoihin

Epätasainen maasto parantaa pikkulasten motorisia taitoja. Raitis ilma virkistää ja saattaapa verenpainekin hellittää. Upeat maisemat alentavat stressitasoa. Kaikkea tätä tarjoavat kansallispuistot ja vieläpä ilmaiseksi, muistuttaa Metsähallitus vedoten tutkimustietoon.

Anna-Mari Lindeberg: Musiikki on lapsille hyväksi

Mitä kokenut musiikinopettaja saa selville seuratessaan oppilaiden rytmismotorisia lämmittelyjä? Alakoululainen, joka moitteettomasti pysyy mukana harjoituksessa, jossa tömistetään jalkoja tasajakoisesti yhteisessä sykkeessä, on todennäköisesti myös edennyt lukemisen ja kirjoittamisen taidoissa hyvin. Itä-Suomen yliopiston yliopistonlehtori Anna-Mari Lindeberg pohtii kolumnissaan musiikin yhteyttä lapsen oppimiseen.

Uusi patsaspuisto maksaisi 300 000 euroa

Uutta patsaspuistoa suunnitellaan Turkuun Kupittaanpuiston patsaiden tilalle. Suunnitelmat ovat vielä auki, mutta perusidea on selvillä. Mukana olisi uusinta teknologiaa ja pelillisiä elementtejä.

Huonot liikunnalliset taidot lapsena ennustavat heikkoa koulumenestystä

Tutkijat ovat löytäneet yhteyden liikunnallisten taitojen ja oppimistulosten välillä. Jos lapsella on kahdeksanvuotiaana puutteita motorisissa taidoissa, hänestä tulee todennäköisemmin ylipainoinen ja liikkumaton teini. Se taas voi johtaa heikkoon koulumenestykseen

BMX-pyöräily kehittää lapsen motoriikkaa

Bicycle Motocross eli BMX näyttää hurjalta, mutta sopii pienillekin lapsille. Laji auttaa lasta kehittämään motorisia taitojaan. BMX-harrastaja Antti Munnukka rohkaisee lapsia ja nuoria lajin pariin.

Liikunnallisessa päiväkodissa lasta ei toppuutella

Satuvakan lapset saavat nousta päiväkotinsa pihapiirin korkeimmallekin lumivuorelle ja tulla vaikka pyörien alas. Sotkamolaisen päiväkodin johtajan Merja Korhosen mukaan henkilökunnan asennemuutoksen myötä lapset riemuitsevat liikunnasta ilman kieltoja.

Parents blind to kids' obesity

The number of obese children has quadrupled in Finland since the 1970s, finds a new study.

Koululaisten uimataito junnaa entisellään

Kesälomakausi on alkanut ja uimakeli paranee, mutta samaa ei voi sanoa uimataidosta. Ylen aamu-tv:ssä vieraillut asiantuntija epäilee, että selitys voi löytyä koulujen määrärahojen vähenemisestä.

LassiLoikka liikuttaa lapsia

Kokkolassa alkaa syyskuussa lapsille tarkoitettu LassiLoikka-liikuntakoulu. Sen tarkoituksena on antaa mahdollisuus tutustua eri lajeihin ja löytää ehkä tulevaisuuden pitempiaikainen harrastus. Kokkolassa lajeiksi on valittu lentopallo, tanssi, luistelu, Han Moo Do ja yleisurheilu.

Korkean paikan kammon voi testata simulaattorissa

Forssalainen ammattiin valmistava Faktia antaa huippukoulutusta nosturinkuljettajille. Oppilaitos istuttaa nosturioppilaat muun muassa virtuaaliympäristöön. Puolen miljoonan euron simulaattorissa tulee samalla testattua korkean paikan kammo.

Korjus: Kyllä tämä hiljaiseksi vetää

Mikaela Ingbergin uran lopettamispäätös oli kova pala hänen pitkäaikaiselle valmentajalle Tapio Korjuksellekin. Suomalaisheittäjän tukena vuosia ollut Korjus sanoi, että hän on oppinut valmennettavaltaan paljon.

Asentohuimaushoidosta löytyi apu lukihäiriöön

Korvan tasapainoelimiin vaikuttavalla asentohuimaushoidolla on saatu apua lasten lukihäiriöihin. Hoidon avulla korvien kaarikäytäviin liikkuneet kalkkihiukkaset siirtyvät pois, jolloin muun muassa silmänliikkeen häiriöt korjaantuvat. Tamperelaisen dosentin kehittämää hoitoa on kokeiltu muun muassa Lempäälän ja Ylöjärven kouluissa. Tulokset ovat olleet näkyviä.

Lapset oppivat sosiaalisia taitoja leikin varjolla

Kiusaaminen on Sosiaali- ja terveysministeriön valmisteilla olevan selvityksen mukaan asia, jota päiväkotilapset pelkäävät eniten. Millaisia kasvuympäristöjä nykyajan päiväkodit ovat lapsille? Siitä kertoi Pakilan Lastenpaikka-päiväkodin johtaja Seppo Bruun Aamu-TV:n haastattelussa.

Korttelirallit ovat hiipunutta kansankulttuuria

Liikennerajoitukset ja kiellot ovat kuihduttaneet korttelirallin monessa kaupungissa. Muistatko missä sinun nuoruudessasi kierrettiin korttelirallia?

Harjoittelu on avain urheilumenestykseen

Otsikko on Jyväskylän yliopiston tiedotteesta, jossa pohjustettiin "motorististen taitojen oppimisen ja opettamisen symposiumia”. Tiedotteen mukaan yleisesti ajatellaan, että huippu-urheilijaksi synnytään, mutta tuoreimman tutkimuksen mukaan urheilijat tarvitsevat kuitenkin huippusuorituksiin päästäkseen valtavasti harkittua, määrätietoista harjoittelua!

Liikunta auttaa lasta oppimaan

Lapset jakautuvat jo hyvin nuorina kahteen ryhmään liikuntataitojen suhteen: toiset ovat liikunnallisesti taitavia ja innokkaita, toiset vähemmän taitavia ja myös vähemmän innokkaita. Arkiliikunta olisi avainasemassa tämän jaon poistamiseksi.

Vanhuusiän dementiariski osataan arvioida

Vanhuksen dementiariskin voi arvioida suhteellisen tarkasti hänen terveydentilansa perusteella, arvioivat Kalifornian yliopiston tutkijat. Heidän kehittämänsä riskipisteytys ennusti dementian kehittymisen melko tarkasti.

Pirunkorven Pallon junioritoiminta odottamattomaan suosioon

Viime syksynä Jyväskylässä perustetun Pirunkorven Pallon idea junioritoiminnan käynnistämisestä poiki odottamattoman suosion. Mäyrämäen-Mustalammen alueelta toimintaan tuli mukaan kaikkiaan 132 lasta. Nuorimmat täyttävät tänä vuonna kolme vuotta, vanhimmat ovat alakouluikäisiä.

Motor Skills Harder for ADHD Boys

Research by Finnish scientists indicates that boys with Attention deficit hyperactivity Disorder (ADHD) may have greater trouble developing motor skills than girls with the same disorder.