Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kaikki stressi ei ole pahasta – eustressi auttaa onnistumaan ja sitä voi tietoisesti lisätä

Stressissä aivot ovat sopeutuneet negatiiviseen ympäristöön.

Joka kerta, kun stressaat, alkaa koirasikin stressata

Karvat todistivat omistajan stressin vaikutuksen koiriin.

Ampiaisenpistot työllistävät hoitohenkilökuntaa ja ampiaistilanne vielä pahenee loppukesällä – Allergikoille elintärkeiden adrenaliinikynien saatavuudessa ongelmia

Aikuisille tarkoitetut Epipen-kynät ovat osittain loppuneet apteekeista. Korvaavaa valmistetta on saatavilla kaikkina vahvuuksina.

Selviytymisen pakko vie kivut ja harkinnan: satulasta pudonnut nainen juoksi hevosen perässä, vaikka vaarana oli halvaantuminen

Tiia-Maria Joensuu juoksi loukkaantuneena hevosen perässä, sinnitteli viikkoja töissä ja opetteli kävelemään uudestaan. Tiukassa tilanteessa ihminen toimii yleensä adrenaliinilla ja automaatiolla. Ne, jotka onnistuvat toimimaan, toipuvat paremmin.

Adrenaliinikynät vähissä – Fimea: Lisää tulee tällä viikolla, mutta ihan koko tarve ei vielä täyty

Saatavuusongelman taustalla on toisen markkinoilla olevan kynämallin tuotanto-ongelma, kerrotaan Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksesta.

Dissertation: Beware the dangers of shoveling snow

Snow should be shoveled at a leisurely pace to avoid stress and increased adrenaline in the bloodstream in order to minimize risks of cardiac arrest.

Ota lumityöt rauhallisesti: potutus, rasitus ja kylmyys ovat sydämelle huono yhdistelmä

Lumityöt kannattaa tehdä rauhassa ja enempiä hermostumatta. Adrenaliinia erittyy ihmisessä erityisesti stressitilanteissa. Jos sitä on verenkierrossa liikaa, sydänterveys voi vaarantua.

180 astetta: "Ei pakkanen pahaksi ole, se laihduttaa, antaa mielenrauhaa ja lisää stressinsietokykyä"

Pakkassäässä voi toki palelluttaa varpaansa, mutta kylmä on myös järisyttävä terveyden lähde.

Tiessalo: Rakastan sinua ystävä – ja nyt ole hyvä ja häivy elämästäni

Jopa terveys on vaarassa, kun ystävyys muuttuu myrkylliseksi. Pelasta itsesi ja jätä hänet.

Ilmansaasteet saattavat vaikuttaa suoraan stressihormoneihin

Merkittävä osa hengitettävistä hiukkasista kaupungeissa on autojen nostattamaa katupölyä.

Maria Markuksen kolumni: Nukkuneen rukous terroripelon keskeltä

Terrorismin tarkoitus on levittää pelkoa, ja se toimii kuin itsestään, kirjoittaa Maria Markus.

Eläköityminen vähentää stressiä – mutta lähinnä vain hyväpalkkaisten

Tutkimuksessa arvioitiin stressitasoja mittaamalla kortisolin vuorokausivaihtelua.

"Rakkaustohtori": Sydänsurut ovat yhtä stressaavia kuin loppuunpalaminen

Rakkaustohtoriksi tituleerattu lääkäri ja yrittäjä Emilia Vuorisalmi sanoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa, että sydänsurujen fyysiset oireet pitäisi parantaa kunnolla.

"Läheltä piti" – Mikko Korhonen törmäsi Malesian kisassa kuningaskobraan!

Mikko Korhonen paransi asemiaan golfin Euroopan kiertueen Malesian kisassa – ja oli astua kuningaskobran päälle.

Kuinka paljon valvomista kehoni kestää?

Kuinka paljon valvomista kehoni kestää?

Suomalaisten yöunet lyhentyneet, valtaosa kärsii univajeesta

Vain 4 prosenttia Väsykyselyyn vastanneista herää virkeänä.

Vettel pyysi anteeksi myös Todtilta - selvisi ilman rangaistusta

Sebastian Vettel on pyytänyt anteeksi Charlie Whitingin lisäksi myös Jean Todtilta. Vettel selvisi Meksikon gp:n käytöksestään ilman rangaistusta.

Kuntoilutauon vaikutuksia vastaan voi taistella – urheilijat käyttävät jopa ajatusten voimaa

Negatiivinen ajattelu lisää stressihormoneja. Niiden voimalla kroppaa on vaikea saada kuntoon. Positiiviset ajatukset voivat puolestaan siivittää uskomattomiin lopputuloksiin.

Pienikin stressitilanne laukaisee kehossa liian voimakkaan taistelu–pako -reaktion

Stressiltä tuskin voi kokonaan välttyä, mutta onneksi sitä voi säädellä pitämällä kiinni mielihyvää tuottavista asioista ja palautumisesta.

Nuorten ja naisten luovuttamaan vereen saattaa liittyä enemmän riskejä

Naisluovuttajien kohdalla havainnot saattavat esimerkiksi johtua sukupuolieroista siinä, miten punasolut reagoivat altistuessaan adrenaliinille.

Ukkosenmetsästäjä aina valmiina lähtöön: "Ajan jyrinän perässä satoja kilometrejä"

Tiina Majuri pelkäsi ukkosta lapsena. Sitten jokin muuttui. Nyt hän tekee kaikkensa päästäkseen myrskyn tuntumaan.

Allerginen reaktio voi vaatia ulkopuolista apua: Piikittämisen taito hyvä opetella

Sivullisen ripeä toiminta voi pelastaa allergikon hengen tositilanteessa. Aina vakavan allergisen reaktion saanut henkilö ei pysty itse käyttämään adrenaliinipistostaan. Silloin ulkopuoliselta vaaditaan rohkeutta piikin käyttämiseen.

Fanin sydän joutuu koetukselle pelin aikana – penkkiurheilijaltakin vaaditaan hyvää kuntoa

Oulun Kärppien kotipeleissä toteutettiin ensimmäinen tosielämän tilanteessa jännittämisen vaikutuksia selvittävä tutkimus. Tutkimuksessa selvisi, että hyvä kunto suojaa myös penkkiurheilijan sydäntä.

Sananen – Elävänä eläkkeelle

Tekeekö joskus mieli näyttää maailmalle erva-aluetta?! Se on ymmärrettävää. Suomessa panostetaan sairaiden hoitoon, kun muualla maailmassa iloitaan siitä, että ei sairastuta.

Miksi syksyn pikkupakkasetkin jo paleltavat? – Vilunväristykset viestivät lämmöntuoton käynnistymisestä

Tutkijan mukaan ihmiskeho säikähtää kylmää, mutta parissa viikossa se tottuu kylmenneisiin säihin. Miehet ja lihavat kestävät kylmyyttä keskimääräistä paremmin.

Adrenaliinia ja kovaa asennetta maajoukkuetesteissä – ”Kyllä mä näytän!”

Minkä lajin urheilija ponnistaa korkeimmalle yhden askeleen vauhdilla?

Meluisa työ saattaa altistaa sydänsairauksille

Tulokset eivät kerro, miksi melu lisäisi sydänriskejä, mutta aiempien tutkimusten perusteella melulle altistuvat kokevat mm. verenpaineen nousua, stressihormonin pitoisuuksien suurentumista ja uniongelmia.

Challenge Tourin suomalaisonnistuja: ”Hienoa vetää äijien kanssa”

Kristian Kulokorpi nousi perjantaina Euroopan Challenge Tourin kisan parhaaksi suomalaiseksi. Vielä amatöörinä pelaava 20-vuotias Kulokorpi on nauttinut pelata ammattilaisten joukossa.

Vauhtia ja adrenaliinia – alamäki on mäkirullalautailijan kiitorata – video

Rullalaudalla voi päästä liki samaa nopeutta kuin autolla tavallisella maantiellä. Tarvitaan sopivan jyrkkä mäki ja riittävästi huimapäisyyttä. Lauantaina mäkirullalautailijat kisaavat Hämeenlinnan Aulangon puistometsän kiertoreitillä.

Kalevan kisat ratkaisevat: Kumpi lähtee Pekingiin, Mannio vai Wirkkala? – "Adrenaliinia veressä"

Kun Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen ovat jo MM-kisapassinsa varmistaneet, on keihäsjoukkueessa vielä yksi paikka auki.

Kilpapaintball on kaukana metsien värikuulasodasta – "urheilua siinä missä koripallokin"

Paintball on suosittu laji, jota voi harrastaa monella tapaa. Kilpapaintball on urheilua, jossa vaaditaan taitoa, taktiikkaa, nopeutta ja ampumistaitoa.

"Sairastun aina lomalla" – ilmiöstä ei tieteellistä näyttöä

Ihminen jaksaa stressihormonien avulla keskittyä siihen, mitä on tekemässä. Tämän vuoksi oman väsymyksen ja ylirasituksen saattaa huomata kunnolla vasta lomalla. Joidenkin kokemuksen mukaan loma tuo mukanaan jopa fyysisiä vaivoja, kuten flunssan.

Tämä video osoittaa Sisujengin sisukkuuden – "Käännän tämän adrenaliinivoimaksi"

Sisujengin Tatu Kantonen tavoitteli mitalia Special Olympics -maailmankisojen uintialtaassa. Hetken aikaa sisukas suomalainen olikin 200 metrin sekauinnin hopeamitalisti, kunnes selvisi, että hänet oli diskattu. Hetken pohdinnan jälkeen Kantonen päätti kääntää tilanteen adrenaliinivoimaksi.

Tutkimus: Kissat ohjailevat hiiriä virtsansa kemikaaleilla

Venäläistutkimuksen mukaan hiirenpoikaset, jotka altistuivat kissan virtsan tuoksulle hyvin nuorina, eivät myöhemmin osanneet varoa arkkivihollisiaan yhtä hyvin.

Purjehduksen olympiavoittaja kerää edelleen "adrenaliini kicksejä"

Thomas Johanson on nähnyt elämässään paljon maailmaa, mutta ei vielä urheilu-uransa jälkeenkään osaa ottaa lomalla rennosti ja laiskotellen.

Psykologi: Kun päätöksenteko junnaa, anna intuitiolle tilaa

Toisilta päätöksen tekeminen käy kätevästi, toiset vatvovat eri vaihtoehtoja loputtomasti. Psykologi Hanna Markuksela on itse tietoisesti opetellut tekemään päätöksiä ripeämmin. Nyt hän kertoo, miten hyvä päätös syntyy.

"Rakastuminen on stressitila" – lue Ylen jutut ystävänpäivästä

Ystävänpäivä on ollut suomalaisessa kalenterissa muutaman vuosikymmenen ajan. Päivä on mielletty paitsi ystävyyden myös rakastavaisten päiväksi. Yle kertoo nettijutuissaan ystävänpäivän eri puolista.

Romantiikkaa vai raakaa toimintaa – tiesitkö, miten rakkaus roihahtaa?

Rakkaus on tieteelle vaikea, mutta ei mahdoton pala. Vaikka rakkautta ei voi pakottaa, sitä voi suostutella monin keinoin. Tutkimuksista tiedetään, että esimerkiksi vuoristorata voi olla amorille oiva apu.

Video: Syöksyn pronssimitalistia ajaa eteenpäin vauhti ja adrenaliini

Sveitsin Beat Feuz teki muutama vuosi sitten vakuuttavaa jälkeä maailmancupissa, mutta tämän jälkeen alkoivat vaikeudet. Beaver Creekissä Feuz saavutti miesten syöksykisassa tavoitteensa, kun hän nousi pronssille. Mutta mikä mies on Beat Feuz ja mikä häntä ajaa eteenpäin alppihiihdossa?

Tutkimus: Stressi syö myötätunnon muukalaisia kohtaan

Ihmisten ja hiirten suhtautumisessa tuntemattomiin on samoja piirteitä, kertoo tuore tutkimus. Sekä hiirien että ihmisten stressitaso nousee, kun paikalla on tuntemattomia.

Liikkuminen vähentää lapsen stressiä

Väitöstutkimuksessa havaittiin myös, että enemmän liikkuvat lapset oireilivat vähemmän myös psykiatrisesti. Enemmän liikkuvilla oli vähemmän paitsi masennus- ja ahdistustyyppistä oireilua, myös vähemmän aggressiivista käyttäytymistä tai keskittymisvaikeuksia.

Psykologian tohtori: Itkemisestä helpotusta vain hetkeksi – kyyneleet voivat syödä voimasi

Itkiessä vapautuu stressihormonia, mikä voi olla huonoksi ihmiselle. Vaikka usein kysyttäessä ihmiset sanovat itkun tekevän hyvän olon, tieteellisen näytön edessä on tilanne toinen. Itku ei ole välttämättä ihmiselle hyväksi vaan jopa päinvastoin, kertoo psykologian tohtori Veikko Surakka.

Kauppi: "Kilpailu on totaalinen kysymysmerkki"

Minna Kauppi lähtee perjantain suunnistuksen MM-kisoihin adrenaliinin voimalla. Keskimatkan kolminkertainen maailmanmestari ei tiedä itsekään, mitä kilpailulta odottaa.

Melu aiheuttaa vakavia sairauksia

Melulla on yhteys sydän- ja verisuonisairauksiin sekä painonnousuun. Meluherkillä ihmisillä melu myös nostaa riskiä jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle.

Vähäinen stressi on valttia kumppanin haussa

Väitöstutkimuksen tulokset antavat viitteitä siitä, että fyysisellä puoleensavetävyydellä on vankka biologinen pohja. Muun muassa stressihormonitaso vaikuttaa naisen puoleensavetävyyteen. Vahva vastustuskyky teki miehistä taas komeampia.

"Puun halaaminen virkistää mielen" – ennätyshalaus tähtäimessä Suomen metsissä

Metsästä voimaa -kampanja pyrkii lisäämään metsän ja metsänkäytön arvostusta. Keskiviikkoiltana se kannustaa suomalaisia myös puiden halaamiseen. Maa- ja kotitalousnaiset halaavat jopa Suomen ennätystahtia ja ennätyshaliin voivat osallistua kaikki muutkin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle