Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Laboratoriotutkimusta tekevät kädet.

Britanniassa testataan laboratoriossa kasvatetun veren antamista ihmisille

Ensimmäisille koehenkilöille on nyt siirretty pieni annos verta, jonka punasolut on viljelty laboratoriossa. Laboratorioverestä toivotaan apua mm. harvinaisiin veriryhmiin kuuluvien ihmisten hoidossa.

verinäytteitä

Verenluovutukseen kaivataan väkeä, jo varattuja aikojakin peruttu – veri on tuoretavaraa ja sitä tarvitaan 400 litraa joka arkipäivä

Verituotteista on pulaa useammissa veriryhmissä. SPR kutsuu luovuttajia henkilökohtaisilla viesteillä.

Koira luovuttaa verta eläinlääkärin ja klinikkaeläinhoitajan kanssa

Koirille on Suomessa useampi veripankki – amerikanakita Manu pelasti verellään hätään joutuneen koiran keskellä yötä

Koirien veren tarve lisääntyy, kun omistajat pitävät lemmikkejään yhä kauemmin elossa.

Verenluovutus

Veripalvelu kaipaa luovuttajia – myös joulun pyhinä verituotteiden tarve on suuri

Joulun alla verta voi luovuttaa veripalvelutoimistoissa ja verenluovutustilaisuuksissa aaton aattoon asti.

Vastasyntynyt sinivalohoidossa

Vastasyntyneen sinivalohoito onnistuu myös kotona – "Ainakin äidille oli ihanaa, että päästiin kotiin"

Moni vauva kellertää vastasyntyneenä. Valtaosalla lievä keltaisuus häviää itsestään, osa tarvitsee sinivalohoitoa. Äiti ja vauva eivät välttämättä joudu jäämään hoidon takia sairaalaan, koska sinivalolaitteen saa myös lainaksi kotiin.

Tiedepodcastin verenluovutuksessa tunnistekuva

Verenluovuttajat pelastavat yli 10.000 ihmistä vuodessa

Podcast-sarja Verenluovuttajista

Sauli luovuttamassa verta.

Kukaan verenluovuttaja ei tiedä, minne oma veri päätyy – me selvitimme sen Saulin puolesta

Luovutetun veren kulku dokumentoidaan pieniä yksityiskohtia myöten 30 vuodeksi. Ryhdyimme seuraamaan veripussin matkaa – se vei meidät Kuopiosta Itävaltaan asti.

Michael Mosley tutustuttaa meidät veren saloihin.

Prisma: Veren salat

Mitä tiedämme verestä?

Kantasolujen luovutus verenkierrosta.

Veripalvelu patistaa luovuttajia liikkeelle ennakoiden – verentarve ei pysähdy juhlapyhinäkään

Veripalvelussa tarvitaan verenluovuttajia jokaisena arkipäivänä noin 800. Erityisesti pitkiä juhlapyhiä ennen verenluovuttajia tarvitaan enemmän, sillä yksi potilas voi tarvita kerralla verta paljon ja sairaaloissa veren tarve saattaa muuttua äkkiä.

Kaksi koiraa.

Sopisiko koirasi verenluovuttajaksi? Pulaa on etenkin negatiivisesta verestä

Verenluovuttajaksi sopii terve, aikuinen koira, joka painaa vähintään 30 kiloa. Luovuttajiksi toivotaan etenkin saksanpaimenkoiria, sillä pulaa on varsinkin negatiivisesta verestä.

Verenluovutusta.

Nuorten ja naisten luovuttamaan vereen saattaa liittyä enemmän riskejä

Naisluovuttajien kohdalla havainnot saattavat esimerkiksi johtua sukupuolieroista siinä, miten punasolut reagoivat altistuessaan adrenaliinille.

Häkä keskeytti jääkiekkopelin Kontiolahdella

Kontiolahden jäähalli tyhjennettiin lauantaina kesken jääkiekkopelin kohonneiden häkäpitoisuuksien vuoksi. Pelastuslaitoksen mukaan 17 henkilöä kuljetettiin ensihoidon toimesta sairaalaan.

Lääkärihelikopteri

Onnettomuuspotilaan selviytymismahdollisuudet paranevat – lääkärikopterissa nyt verta mukana

Potilaan selviytymismahdollisuudet paraneva, kun helikopterilla paikalle tuleva lääkäri voi tehdä verensiirron jo onnettomuuspaikalla. Punasolujen kuljettamista ja verensiirtoja kokeillaan nyt Taysin alueella.

Verenluovutuksessa

Joka arkipäivä tarvitaan 1 000 verenluovuttajaa

Punaisen Ristin Veripalvelu kiertää kesälläkin ympäri Suomen keräämässä verta tarvitseville. Verenluovutustapahtuma saapuu Joensuuhun keskiviikkona 1.7.2015. Tapahtuman tavoitteena on kerätä verta noin sadalta luovuttajalta.

Mikroskooppikuvia näytteistä.

Tutkijat saattoivat löytää dinosauruksen verta fossiileista

Brittiläiset tutkijat kertoivat tiistaina, että he ovat mahdollisesti löytäneet miljoonia vuosia vanhoista dinosaurusten fossiileista punasoluja ja kollageenia.

Suomen punaisen ristin Veripalvelu on esillä viikonloppuna Helsingissä järjestettävässä Maailma kylässä -tapahtumassa.

Veripalvelu etsii monikulttuurisia verenluovuttajia Maailma kylässä -festivaaleilta

Maailman monikulttuurisuutta esille tuova Maailma kylässä -festivaali on yksi areena, jossa Veripalvelu hakee uudentyyppisiä verenluovuttajia. Erityisesti Suomessa asuvia somaleja kaivataan verenluovuttajiksi.

Koirien verinäytepurkkeja rasiassa.

Koiratkin tarvitsevat luovutettua verta

Verenluovuttajaksi sopiva koira on terve, rokotettu ja madotettu 2-7-vuotias ja painoltaan vähintään 25 kg. Koirilla on laskentatavasta riippuen seitsemän tai kahdeksan veriryhmää.

Veripalvelun mainoskyltti

Veripalvelu saanut taloutensa kuntoon – säästöjä haettu muun muassa karsimalla luovutuspisteitä

Vaikka verenluovutustilaisuuksia on monella paikkakunnalla tarjolla aiempaa vähemmän, ei verestä ole pulaa. Veren tarve on vähentynyt sairaaloissa leikkaustekniikan kehittymisen myötä. Lisäksi suomalaisten into auttaa ei ole hiipunut.

Tero Similä

Ski Association confirms Tero Similä doping findings

The Finnish Ski Association has confirmed that four-time Finnish cross country skiing champion Tero Similä has tested positive for the banned substance EPO, a hormone used illicitly to boost red blood cell production and enhance athletic performance.

Kuvassa luovutetaan verta Kokkolan Punaisen Ristin Veripalvelussa.

Veripalvelu sai hyvin verta joulunpyhinä

Verenluovuttajat ovat olleet ahkerasti liikkeellä Pohjois-Pohjanmaalla joulun aikoihin. Veritilanne onkin joulun aikaan ollut veripalvelussa hyvä.

Brasilian tähtipelaaja Neymar.

Neymarin terveys reistailee - lääkäriltä hoitoa anemiaan

Barcelonassa ollaan huolestuneita tuoreen brassivahvistuksen terveystilanteesta.

Sinä voit pelastaa elämän -kampanjan vihkonen

Veri valuu ruuhkassa

Suomen Punaisen ristin veripalvelu on vähentänyt verkostoaan radikaalisti. Kesäkuussa ilmoitettiin peräti kahdeksan toimipisteen lakkauttamisesta – tietenkin säästöjen nimissä. Jäljelle jää yhdeksän luovutuspaikkakuntaa. Lakkautettavat toimipisteet korvataan niin sanotulla liikkuvalla veripalvelulla, joissa on yleensä ruuhkaa.

Matilda

Kympin lapset

Kaikki hyvin lasten syöpäosastolla? Paluu osastolle 10, kun Mirja Pyykön kohuraportista kulunut 30 vuotta. Areenauusintana kesäkuussa 2013.

Killerin raviradata Jyväskylässä tekee postiivisen tuloksen.

Hevonen hallitsee veridopingin ihan itse

Ihmisurheilija voi vain kateellisena ihailla hevosen fysiologiaa. Atleettinen eläin pystyy rajuihin juoksusuorituksiin. Tarvittaessa hevonen järjestää itselleen lisää punasoluja aivan ilman ruiskua tai letkuja. Veridoping on hevoselle luontainen ominaisuus.

Taulukko.

Yksi veriryhmä on alttiimpi joillekin noroviruksille - "tarttuu helpommin"

Veriryhmien jaottelu kertoo erityisesti veren punasolujen ominaisuuksista, mutta se saattaa myös kertoa muita veriryhmiä suuremmasta alttiudesta sairastua tiettyihin sairauksiin.

Timo Seppälä

Veridoping tulossa takaisin Suomeen - Seppälä ennustaa uusia käryjä

Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä epäilee, että suomalaisurheilijat käyttävät nykyisin veritankkausta kilpasuorituksen parantamiseen. ADT:n seurannassa on kymmeniä urheilijoita. Hiihtäjien lisäksi ADT tarkkailee uimareita, yleisurheilijoita ja pyöräilijöitä. Seppälä jopa ennustaa uusia dopingkäryjä lähivuosina Suomeen.

Dopingnäytteitä laboratoriossa.

Dozens of athletes monitored in anti-doping agency investigation

The Medical Director of Finland’s anti-doping agency (FINADA), Timo Seppälä, suspects several Finnish athletes are using blood doping techniques to enhance their performance. FINADA is currently monitoring dozens of athletes including skiers and long distance runners.

Erytropoietiinia sisältäviä piikkejä.

Kohuttu epo auttaa sairaita

Urheilussa ja varsinkin suomalaisessa hiihdossa suurta kohua aiheuttanut erytropoietiini (epo) helpottaa munuaisten vajaatoiminnasta kärsivän henkilön elämää. Sitä käytetään jonkin verran myös syöpähoitojen yhteydessä. Normaalisti ihmisen munuaiset tuottavat epo-hormonia, jota tarvitaan punasolujen kehittymiseen.

Verenluovutusta

Kuopiossa pääsee luovuttamaan verta myös sunnuntaisin

Ensimmäisen kerran ovet ovat auki jo tämän viikon sunnuntaina. Seuraava mahdollisuus on tiedossa marraskuussa.

Sairaanhoitaja on tukena verenluovutustilanteessa

Jääplasmaa kerätään kilpaa kelloa vastaan

Jääplasmaa varten luovutettu veri täytyy käsitellä kahdeksan tunnin sisällä. Veripalvelun keräyskampanjassa Hämeenlinnassa ei voi siis löysäillä, vaan veri on saatava Helsinkiin käsiteltäväksi ajoissa.

Saksassa pelätään tautiepidemiaa

Saksassa ainakin yksi ihminen on kuollut E.coli-suolistobakteerin aiheuttamaan infektioon. Viranomaiset kertoivat tiistaina, että 83-vuotias nainen oli menehtynyt bakteeri-infektioon Ala-Saksissa viikonloppuna.

Tyhjiä veripusseja SPR:n veripalvelussa.

Uusi menetelmä nopeuttaa verensiirtoja

Uusi, hiljalleen myös Suomessa yleistyvä tutkimusmenetelmä nopeuttaa verensiirtoja. Uudessa menetelmässä verta tarvitsevasta potilaasta tutkitaan valmiiksi suuri määrä vasta-aineita. Näin varmistetaan veripussien sopivuus potilaalle, ja verta saadaan tarvittaessa nopeasti lisää esimerkiksi leikkauksen aikana.

Aino Saarinen ja Tapani Ahlqvist

Verenluovuttajia kaivataan pääsiäisviikolla

Pitkät juhlapyhät ovat haastavaa aikaa Suomen Punaisen Ristin Veripalvelulle. Verivalmisteiden saatavuudessa ei voi olla pyhäkatkoja, ja vain viisi vuorokautta säilyvät verihiutaleet tuovat erityisen haasteen. Siihen on päätetty vastata pitämällä veripalvelutoimistot avoinna myös lauantaina.

Harvinaiset punasolut talteen -70 asteeseen

Veripalvelu on alkanut säilöä uudella menetelmällä harvinaisten veriryhmien punasoluja. Näin parannetaan kykyä saada sairaaloihin harvinaisten veriryhmien valmisteita, joita käytetään erityisesti ennalta suunnitelluissa leikkauksissa.

Mies luovuttaa verta

Veripalvelu kaipaa luovuttajia

Suomen Punainen Risti toivoo, että sen nykyiset noin 170 000 verenluovuttajaa kävisivät luovuttamassa verta kaksi-kolme kertaa vuodessa. Tällä turvattaisiin vuosittain tarvittavat noin 270 000 veriannosta.

Kuvassa veripalvelun katukyltti.

Hätäverestä on nyt pulaa Kokkolassa

Suomen Punaisen Ristin veripalvelu vetoaa O- veriryhmän luovuttajiin. Kokkolan toimipisteen sairaanhoitajan Isa Dahlbackan mukaan O- veriryhmän varastot ovat ehtyneet lähes olemattomiin.

Mies luovuttaa verta.

Mikkelin veripalvelu avautuu uusissa tiloissa

Mikkelin veripalvelutoimisto avaa tänään ovensa uusissa tiloissa Porrassalmenkadulla. Toimisto sijaitsee nyt aavistuksen lähempänä kaupungin ydiskeskustaa.

Veripalvelu: Konsulttikohulla ei vaikutusta toimintaan

SPR:n Veripalvelun mukaan viime viikon konsulttikohulla ei ole ollut vaikutusta veripalvelun toimintaan. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea jätti Veripalvelulle selvityspyynnön, onko verivalmisteiden saatavuus pystytty varmistamaan.

Tyhjiä veripusseja SPR:n veripalvelussa.

SPR: Verenluovuttajia tarvitaan pikaisesti

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu kaipaa pikaisesti verenluovuttajia kaikista veriryhmistä. Verentarve sairaaloissa on kasvanut ja veritilanne samalla heikentynyt.

Veripalvelu kaipaa luovuttajia

SPR:n veripalvelussa on ollut erittäin hiljaista koko viikon. Loppuviikon aikana tarvittaisiin runsaasti trombosyyttejä.

Verenluovutus

Veri vähissä sairaaloissa

Veren puutteen takia verenluovuttajille lähetetään normaalia kesäaikaa enemmän tekstiviesti- ja postikorttikutsuja.

Sydänleikkaus

Veri ei ole korvattavissa

Suomen Punaisen Ristin Tampereen veripalvelutoimistossa on ollut pulaa verenluovuttajista. Erityisesti kaivataan uusia, nuoria verenluovuttajia ikääntyneiden tilalle. Sairaaloissa veren tarve lisääntyy jatkuvasti.

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun Turun toimipiste.

Verenluovuttajia tarvitaan myös pääsiäisenä

Verenluovuttajia tarvitaan myös pääsiäisenä. Verihiutaleet säilyvät vain viisi vuorokautta, joten luovuttajia kaivataan myös pitkien juhlapyhien aikana.

Nuori nainen luovuttaa verta.

Pääsiäisenä kaivataan verenluovuttajia

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu kaipaa verenluovuttajia pääsiäisen alla. Pääsiäisen haasteena on turvata lyhytkestoisen, viisi vuorokautta säilyvien verihiutaleiden säilyvyys pyhien yli. Oulun veripalvelu on avoinna myös tulevana lauantaina.

Lotha rokotetaan lohen anemiaa vastaan Chilessä.

Chilen taudit nostavat lohen hintaa Suomessa

Lohen hinta on noussut tämän vuoden aikana ennätyksellisen nopeasti. Taustalla on toiseksi suurimman tuottajamaan, Chilen kalataudit ja romahtanut tuotanto.

Irma Karjalainen luovuttaa verta.

Verenluovuttajia kaivataan kipeästi

Verestä tulee pulaa aina joulun jälkeen. Suomen Punaisen Ristin veripalvelu kannustaakin kansalaisia antamaan elintärkeän joululahjan vielä näin joulun jälkeen eli luovuttamaan verta mahdollisuuksien mukaan.

Veripalvelun kyltti

Veripalvelu kutsuu luovuttajia

Verta tarvitaan jälleen kipeästi ennen pitkiä joulun pyhiä.

Hemoglobiinin mittausta veripalvelussa.

SPR tarvitsee verta vielä ennen joulua

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu valmistautuu jouluun vastaanottamalla verta aatonaattoon saakka.

Verenluovuttajan käsi.

Verenluovuttajista pulaa

Verenluovuttajista on joulupyhien lähestyessä pulaa. Tällä hetkellä tarvetta on erityisesti A+ ja B+ verelle.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle