Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kirjailijat Kristiina vuori, Jenna Kostet ja Ann-Christin Antell

Enää ei riitä intohimon kiihkeä polte – lukijat vaativat faktoja historiallisilta romaaneilta

Historiallisten romaanien lukijat ovat aiempaa valveutuneempia. Jotkut jopa etsivät virheitä historiallista tapahtumista tai paikoista. Kirjailijat käyttävät apunaan historiantutkijoita.

Nainen poseeraa mustavalkoisessa valokuvassa vakava ilme kasvoillaan. Yllä vaalea pitkä mekko, kädessä musta käsilaukku.

Elli Reinikka olisi päässyt kouluun, mutta äidin oikeustaju päätti toisin – Finlaysonin tehdas muutti tuhansien elämän, eikä aina paremmaksi

Finlaysonin tehtaan perustamisesta on 200 vuotta. Elli Reinikka oli yksi tamperelaisista, jotka elivät sata vuotta sitten tehtaasta ja sen ehdoilla.

Ruokapöytä ja karhuntalja Milavida-museossa

Museo Milavida uudistaa merkittävästä tehtailijasuvusta kertovaa näyttelyään

Tamperelaismuseon perusnäyttely pienenee. Tilaa tehdään vaihtuville näyttelyille.

Näsilinna ulkoa.

Suomalaisen aatelissuvun luultiin jo kuolleen – Nyt jälkeläiset järkyttyivät Tampereen kaupungin suunnitelmista: "Olemme hyvin surullisia"

Von Nottbeckin suku on vaikuttanut keskeisesti Tampereeseen. Nyt suvun elämää esittelevän Museo Milavidan sulkemista harkitaan.

Huonohampainen mies ojentaa kättään eteenpäin. Hänen vieressään on ponihäntätukkainen nainen.

Katu jolta valkoiset muuttivat pois – Brittikaupungin asukkaista joka neljäs on muslimi

Pohjoisenglantilaisessa Bradfordin kaupungissa valkoiset ja aasialaistaustaiset muslimit elävät eristyksissä toisistaan.

Tulipalo Huntsmanin tehtaassa

Porin jättipaloa sammuttamassa nyt myös helikopteri – Tuli leviää edelleen

Huntsmanin tehtaalla Meri-Porissa palo on levinnyt kattorakenteissa 2 000 neliön alueelle. Liekkejä sammuttaa noin 150 palomiestä.

Puuvillan poimijoita uzbekistanilaisella pellolla sadonkorjuuaikaan.

EU-parlamentti tasoittaa tietä kiistellylle Uzbekistanin puuvillalle – ja arvostelijoiden mukaan lähettää väärän viestin

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan EU ummistaa silmänsä pakkotyöltä, jolla Uzbekistanissa poimitaan puuvillaa. Suomalaismeppien mukaan Uzbekistanin tilannetta pitää seurata tarkkaan jatkossakin.

puuvilla

Pakkotyöläiset keräävät valkoista kultaa Uzbekistanin pelloilla – Osa puuvillasta voi päätyä Suomessa myytäviin vaatteisiin

Suomalaiset ja monet muut pohjoismaiset vaate- ja tekstiiliketjut sanovat Ylen kyselyssä, että ne eivät voi varmistaa kaiken puuvillansa alkuperää.

Miina Sillanpään muistoksi julkaistu postimerkki

Piikojen puolustaja Miina Sillanpää oli tasa-arvon uranuurtaja

Maan ensimmäinen naisministeri Miina Sillanpää paransi pysyvästi suomalaisten naisten asemaa. Tasa-arvon päivänä moni lapsen kanssa turvaa tarvitseva saa kiittää hänen aloitteestaan syntynyttä Naisten suojakotien liittoa, jonka jatkajina ensi- ja turvakodit edelleen ovat. Torpan ja puuvillatehtaan tytöstä opiskelun kautta noussut ministeri kantoi huolta etenkin naisista ja köyhistä.

Finlayson-kyltti katolla.

Historiallinen Finlaysonin alue muutoksen keskellä – tyhjiin tiloihin etsitään uusia käyttäjiä

Tampereen Finlaysonin alueella tyhjenivät hiljattain sekä taiteen ja media-alan koulutuksen tilat että museo- ja taidegalleriatilaa. Uusia käyttäjiä etsitään parhaillaan.

Porin Puuvilla sisältä

Tältä näyttää tehdasmiljööseen rakennettu kauppakeskus

Kauppakeskus Puuvilla Porissa avautuu huomenna yleisölle. Toimittajamme pääsi kurkistamaan etukäteen modernia ja vanhaa tehdasmiljöötä yhdistävän kauppakeskuksen sisälle.

Kultuuriperinnön tutkija Anna Sivula.

Porin Puuvilla muuttuu vastustuksesta huolimatta

Tutkija pitää hyvänä Porin Puuvillan ostoskeskuksen aiheuttamia tunnekuohuja. Kulttuuriperinnön tutkija Anna Sivula on seurannut mielenkiinnolla puuvillatehtaan alueen rakennustöiden herättämiä reaktioita porilaisissa. Kaupunkilaisten reaktiot muutoksiin ovat voimakkaita, vaikka tehdasalue on muuttunut jokaisena vuosikymmenenä sen perustamisesta alkaen. Muutosvastaisuus on merkki siitä, että kultuuriperinnön vaaliminen on ihmisille tärkeää.

Kaupunkilautta Föri.

Kerro meille muistosi ja tarinasi Föri-matkoilta

Kaupunkilautta Föri on kuljettanut turkulaisia Aurajoen yli jo 110 vuoden ajan. Mitä muistoja sinulla on Föristä vuosien varrelta? Millainen merkitys oranssilla kaupunkilautalla on elämässäsi?

Tulipalo Viipurin keskustassa – kulttuuriperintötalo tuhoutui osin

Pohjoisvalli 11:ssä sijaitsevan 1897 rakennetun kerrostalon kolmas ja neljäs kerros ovat vaurioituneet pahoin.

Tampereen keskustassa kadut saavat uutta pintaa

Satakunnan-, Näsilinnan- ja Puuvillatehtaankadulla asfaltoidaan tiistaista lähtien.

Vaasalainen Kultti-dieselmoottori.

Vaasalaismoottoreiden kissanpäät ja marakatit koottiin kirjaksi

Marakatteja ja kissanpäitä - vaasalaisten moottoritehtaiden tarina on tuore kirja, johon on koottu vaasalaisten vene- ja maamoottoreita valmistaneiden tehtaiden historiaa. Moottoritehtaita on Vaasassa toiminut neljätoista vuodesta 1901 alkaen 1970-luvulle.

Porin puuvilla

Vanhoista teollisuusrakennuksista huokuu mahti

Nykypäivän teollisuushallit eivät tyylisilmää hivele. 1800-luvulla teollisuusrakennukset saivat koristeellisia julkisivuja, joita kelpaa yhä katsella.

Tarja-Maija Sarf työskenteli Vaasan Puuvillatehtaalla 15-vuotiaana

Puuvillatehdas on tärkeä maamerkki Vaasan Palosaarella

Vaasan Puuvillatehtaan merkkisoitto kertoi ennen lounastunnin alkamisesta ja loppumisesta tehtaan työväelle. Tehdas savupiippuineen ja kellotorneineen on edelleen merkittävä maamerkki Vaasassa, vaikka tehdastoiminta siellä lakkasi jo vuonna 1980.

Porin Puuvilla

Mennyt ja uusi kohtaavat Porin Puuvillassa - katso kuvagalleria

Porin vanha puuvillatehtaan alue on murroksessa. Parhaillaan alueelle rakennetaan Satakunnan suurinta ostoskeskusta. Katso kuvagalleria historiallisen tiilimiljöön muuttumisesta.

Havainnekuva asuntomessuille varatuista alueista.

"Asuntomessut tulva-alueella on hölmöläisten hommaa"

Pori on hakemassa asuntomessuja Hevosluodon alueelle. Hevosluodossa kymmeniä vuosia maata viljelleen Antti Linnainmaan mukaan rakennuksia pitäisi paaluttaa kymmenien metrien syvyyteen ennen kuin tulee kova vastaan.

Havainnekuva  Puuvillaan rakennettavasta kauppakeskuksesta.

Porin Puuvillan kauppakeskus avautuu jouluksi 2014

Uuden kauppakeskuksen rakentaminen Poriin vanhan puuvillatehtaan alueelle alkaa välittömästi. Keskus on tarkoitus avata joulumyyntiin 2014. Urakka on yksi maan suurimmista talonrakentamisen hankkeista.

Oppilaspoikia Lapinniemen puuvillatehtaalla.

Tampereen teollisuutta kasattiin myös lasten harteille

Kaupungin tehtaissa työskenteli 1800-luvun loppupuolella jopa yli tuhat alle 15-vuotiasta. Monelle perheelle lisätulot olivat tarpeen.

Tampereella ryöstettiin taas Siwa

Siwa-myymälöihin on isketty Tampereella tällä viikolla jo kaksi kertaa. Molemmissa ryöstöissä käytettiin teräasetta.

Naisia kultaisessa mitallissa. Wahrenin kokoelmasta

Axelin 'kruununjalokivet' palasivat kotiin

Tehdaspatruuna Axel Wilhelm Wahrenin mitalit ja kunniamerkit palasivat Forssaan. Puuvillatehtailijan osallistuminen vuoden 1851 maailmannäyttelyyn oli aikanaan ainutlaatuista brändäystä.

Porin kävelykatu

Hannus: City-linja hoitaa Puuvillan ja ydinkeskustan asiakasliikenteen

Kaupunkikeskustan siirtyminen lähemmäksi jokea ei tule vahingoittamaan nykyisen ydinkeskustan toimijoita. Kaupunki suunnittelee joukkoliikenteen teholinjaa eli city-linjaa Puuvillan ja ydinkeskustan välille, kertoo apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus.

Lontoon kadulle perustettu telttakylä

Ajatuskupla: Ahneuden anatomiaa

Ahneudesta puhutaan ja kirjoitetaan nyt enemmän kuin vuosikausiin. Pomoportaan miljoonaoptiot ja hulvattomat eläke- ja asuntoedut ärsyttävät. Tuottaako ahneus hyvinvointia vai onko se kaiken pahan alku ja loppu? Onko ahneus ihmisen sisäsyntyinen ominaisuus? Onko ahneus moralistien lyömäase? Onko oman voiton pohjaton pyynti hyväksyttävää? Pirjo Peltoniemi pohtii ajatuskuplassaan ahneuden anatomiaa.

Pori Jazzeille vielä 20 000 lippua myymättä

Pori Jazz -festivaalille on myyty ennakkoon vain 37 000 lippua. Tapahtuman tämän vuoden budjetti on rakennettu 57 000 myydyn lipun varaan. Pori Jazzin lipunmyynnissä uskotaan, että tavoite saadaan vielä täyttymään.

Yleisöä Pori Jazzeilla.

Pori Jazziin myyty 37 000 lippua

Pori Jazz -festivaalille on myyty ennakkoon 37 000 lippua. Eniten mielenkiintoa on herättänyt Elton Johnin tähdittämä Kirjurinluoto Arenan lauantain konsertti. Konserttiin on myyty 16 000 lippua. Huomenna käynnistyvä festivaali sisältää kaikkiaan noin 140 konserttikokonaisuutta, joista 40 on maksullisia.

Yle Areena logo.

Porin puuvillatehtaan palosta 30 vuotta

Porin puuvillatehtaan suurpalosta tulee perjantaina kuluneeksi 30 vuotta. Suuri tehdasalue lähes autioitui palon jälkeen pikkuhiljaa kokonaan. 1990-luvulla alue alkoi nousta uuteen elämään. Tänä päivänä alueella työskentee toistatuhatta ihmistä. Lisäksi yliopistokeskus tuo alueelle oman värinsä.

Oluttehtaan aluetta Porissa.

Porin Karhu-kortteliin noussee kerrostaloja

Porin oluttehtaan alueelle eli Karhu-kortteliin on suunnitteilla yhtenä vaihtoehtona tiiviisti rakennettu asuntoalue. Muun muassa tämä nousi esille aamupäivällä, kun Porin kaupunki julkisti tulevaisuuden visionsa kaupungin eri kehittämiskohteista. Kortteliin suunnitellaan paljon muutakin.

Kehräämöstä tulee Pori Jazzin konserttipaikka

Pori Jazz ottaa uutena sisäkonserttipaikkana käyttöönsä puuvillatehtaan alueella sijaitsevan Rakastajat-teatterin Kehräämön. Porin Teatterista tulee modernin jazzin keskus. Pori Jazz joutui uusimaan konserttipaikkojaan, kun Otava Factory jäi pois käytöstä.

Hilkka Ollikainen Rakastajat-teatterin Valtakadun näyttämön ensimmäisessä esityksessä A niinkuin Amsterdam 1997.

Grand Old Hilkka sai oman näyttämön

Porilaisen Rakastajat-teatterin käytössä vuodesta 1997 asti ollut näyttämö Valtakadulla on ristitty Hilkka-näyttämöksi teatterin Grand Old Ladyn ja perustajajäsenen, edesmenneen Hilkka Ollikaisen mukaan.

Puuvillan tuhkasta kasvaa tohtoreita

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta Porin Puuvillatehtaan palosta. Porin entinen kaupunginjohtaja, yliopistokeskuksen johtaja Martti Sinisalmi on kokenut sekä Puuvillan tuhon että uuden nousun.

Mansikkasaaren tehdasalue.

Teollisuus on monin paikoin tehnyt tilaa tietoyhteiskunnalle

Palosaaren kaupunginosa Vaasassa on muuttunut vuosisatojen kuluessa satama- ja teollisuuskaupunginosasta tietoyhteiskunnan valtaamaksi alueeksi. Uusi asutus on keskiluokkaistunut, mutta Palosaarella on säilynyt myös alkuperäistä, työläistaustaista väestöä. Tämä on tuoreen väitöksen mukaan pienempien kaupunkien vahvuus.

Palosaaren kirkko

Palosaaren kirkon henki on säilynyt jo sata vuotta

Vaasassa Palosaaren kirkko täyttää sata vuotta. Aikanaan se on ollut niin suomalaisten kuin ulkomaalaisten työläisten ja merimiesten tärkeä kohtaus- ja hiljentymispaikka. Kirkon kansainvälinen henki on säilynyt.

Tampella

Uusia merkityksiä vanhoille tiiliseinille

Tehdasrakennusten uusiokäyttöä pohditaan Tampereella. Ainutlaatuisessa koskimaisemassa vierailee 400 teollisuusperinteen asiantuntijaa. Esillä ovat teollisuusalueiden ja rakennusten uusiokäytön lisäksi UNESCO:n maailmanperintökysymykset.

Kuusvooninkinen eli TR1.

Kuusvooninkinen ja TR-mikä? Finlaysonin alueen historia vihdoin yksiin kansiin

Tampereen Finlaysonin alueen teollisuushistoria on koottu yksiin kansiin. Finlaysonin puuvillatehtaan perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 190 vuotta ja opaskirja on julkistettu juhlavuoden kunniaksi.

Kranaatti löytyi puuvillatehtaan alueelta

Mahdollisesti sodanaikainen kranaatti löytyi eilen iltapäivällä Porin Siltapuistokadulta Puuvillan alueella. Kranaatti löytyi maa-aineksen seulonnan yhteydessä.

Puuvillan alueelle kulttuuritehdas

Porin Puuvillatehtaan alueelle perustetaan uudet kulttuuritilat. Kehräämöksi nimetyissä tiloissa järjestetään muun muassa teatteri- ja musiikkitapahtumia.

Tampereen Werstaalla ruoditaan Väinö Linnan tuotantoa

Tampereella Työväenmuseo Werstaalla maanantaina avatussa näyttelyssä valotetaan Väinö Linnan teosten tapahtumia ja esitellään kirjailijan elämää.

Kertaustyylit demokratisoivat antiikin suomalaisille

Suomen itsenäistymisen jälkeen 1800-luvun esineistö koettiin menneisyyteen kuuluvaksi, eikä sitä osattu arvostaa. Nykyisin kiinnostus antiikkiesineitä kohtaan on nostanut kertaustyylit ansaitsemalleen paikalle museoissa, kodeissa ja antiikkiliikkeissä.