Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Selvitimme, miksi täit ovat nyt niin sitkeitä – supertäitä ei ole, vain huono hoito ja nämä väärät uskomukset

Syksy on aikaa, jona päätäitartuntoja esiintyy eniten. Tilanne voi saada perheen hämilleen, jos täistä ei tunnu pääsevän eroon millään.

Löysitkö ison tupon hiuksia lattiakaivosta ja huolestuit? – Hiusalan yrittäjä nimeää kuusi yleistä syytä hiustenlähtöön ja hiusten katkeiluun

Hiustenlähtö on monen tekijän yhteisvaikutus. Hiuksien hyvinvointia voi onneksi usein parantaa esimerkiksi huolehtimalla ravinnosta ja hillitsemällä stressiä.

Vääntyneet sormet, turvonnut vartalo, ihosta tunkevat kasvaimet – vakava sairaus kolhii itsetuntoa

Kehon fyysiset muutokset ovat henkisesti raskaita ja voivat johtaa eristäytymiseen.

Elintavat näkyvät hiuksissa: suru harmaannuttaa, huonot elintavat kuivattavat

Hiukset ja hiuspohja vaativat hoitoa sekä sisäisesti että ulkoisesti: sillä on väliä mitä suuhun pistetään tai millä hiuksia hoidetaan.

Voiko suihkussa käydä liian usein? – Vanhat pesusuositukset voi huuhdella viemäristä alas

Jotkut käyvät suihkussa aamuin illoin, toisille riittää muutama kerta viikossa. Mutta kuinka usein pesulla pitäisi käydä, mihin raja vedetään?

Elina Gustafsson tähtää olympialaisiin: "Muuten en jaksaisi ottaa köniin joka päivä"

Suomen mestaruuden voittaminen ei tunnu Elina Gustafssonin vyöllä miltään. Hänen mielessään ovat kovemmat päänahat. Tänä vuonna porilaisnyrkkeilijä hakee kansainvälistä kokemusta MM-kisoista. Suurin tavoite siintää kuitenkin Tokion olympialaisissa.

Omalääkäri vastaa

Risto Laitila vastaa katsojakysymyksiin.

Oksettaako laivassa? Kuvottaako bussissa? Tutkijat lupaavat loppua matkapahoinvoinnille

Lievä sähkövirta helpottaa matkapahoinvointia, havaitsivat brittitutkijat. Kaavailuissa on yksikertainen laite, jota voisi käyttää jopa matkapuhelimen virralla.

Tavallista sitkeämpi päätäi vaivana monessa koulussa

Lappeenrannan kouluissa on törmätty tavallista sitkempään täiongelmaan kuluvan lukuvuoden aikana. Sitkeimmissä tapauksissa täishampookaan ei ole toiminut.

Kilpakumppanit kyllästyneet Ogierin ylivoimaan: "Onko minun hengiltä saaminen ainut tapa voittaa minut?"

Sébastien Ogierin ylivoima kasvattaa harmaita hiuksia kilpakumppanien päälakiin.

Voiko stressi tuoda harmaita hiuksia? – Professori kertoo

Ensimmäiset harmaat hiukset ovat monelle järkytys. Mitä nuorempana niitä tulee, sitä enemmän niitä harmitellaan. Harmittelu on kuitenkin turhaa, sillä harmaantumiseen ei voi itse vaikuttaa, kertoo ihotautiopin professori Matti Hannuksela. Samalla hän kumoaa vanhan myytin yhden yön aikana tapahtuvasta harmaantumisesta.

Päänahka voi kihelmöidä monesta syystä – jos piina jatkuu, on syytä mennä lääkäriin

Päänahan kutina on tavallista talvella, kun ilma on kuivaa niin sisällä kuin ulkonakin ja iho sekä hiukset pidetään päähineiden alla. Hoidossa pääsee pitkälle perusvoiteella, mutta pahentunut vaiva voi vaatia tutkimuksia.

Taisteluananas on miesten hiustyyleistä trendikkäin

Usein ajatellaan, että miehet eivät juurikaan hiuksiaan muotoile, mutta tämä ei ainakaan kaikkien osalta pidä paikkaansa. Opiskelijat kertovat, kuinka hoitavat hiuksiaan.

Täi ja kihomadot leviävät etenkin syksyllä – syytä yleistymiseen ei tiedetä

Syksyllä erilaiset loiset jylläävät kouluissa ja päiväkodeissa. Täitartunnat ovat viime vuosina lisääntyneet.

Hiusväreille allergiset kertovat: "Tuntui kuin pää olisi tulessa"

Hiusvärien aiheuttamat allergiat voivat ilmetä lievinä oireina tai vaatia sairaalahoitoa. Väreille allergisoituneet kuluttajat, kampaaja sekä Allergia- ja astmaliiton kosmetiikkaneuvoja kertovat oireista.

Testattukin kosmetiikka voi aiheuttaa allergiaepidemian

Asiantuntijan mukaan jopa puolet väestöstä on saanut ihoärsytystä kosmetiikasta.

Hiusten hoidossa sattuu helposti pari perusmokaa

Hoitoainepulloista löytyy varsin kirjava minuuttimäärä aineen suositelluksi  vaikutusajaksi. Kun yhtä ainetta pitäisi pitää päässä kymmenen minuuttia, niin toisen purkin sisällön voi huuhdella pois välittömästi levityksen jälkeen.

Vahva väri polttaa nuoren päänahan ja pilaa hiukset

Nykysäännösten mukaan alle 16-vuotiaille ei suositella lainkaan hiusten värjäystä. Marketeista ostettavien vahvojen hiusvärien kauppaa ei kuitenkaan valvo kukaan. Vääränlainen värjäys voi tuhota hiukset jopa pysyvästi.

Talipunkki vie hiukset päästä

Yllättävän moni hiusten lähdöstä ja päänahan finneistä ja tulehduksista kärsivä kasvattaa hiusjuurissa tietämättään talipunkkeja. Häätöhoito vaatii kymmenen käyntikertaa hiusklinikalla.

Sänkitatuoinnilla kalju piiloon

Päänahan pigmentointi auttaa luomaan illuusion hiusnystyistä. Sänkeä jäljittelevästä tatuoinnista on saatu uusi keino kaljun peittämiseen.

Kookosöljyn terveysvaikutukset jakavat mielipiteitä

Monen kylpyhuoneesta ja keittiöstä löytyy purkki kylmäpuristettua kookosöljyä. Moneen soveltuva ihmeöljy jakaa kuitenkin mielipiteitä. Joidenkin mielestä öljy sopii osaksi terveellistä ruokavaliota, tutkijan mielestä taas tieteellistä näyttöä ei ole tarpeeksi.

Nuorten hiusten kotivärjäys rehottaa yhä villimpänä

Alle 16-vuotiaat vaihtavat hiustansa väriä tiuhaan, vaikka nykyinen suositus pitäisi hiusvärit nuorten ulottumattomissa. Kampaamoissa suositus ymmärretään, mutta myös kääntöpuoli tiedostetaan: valtaosa nuorista värjää kotona marketväreillä, joiden myyntiä alle 16-vuotiaille ei valvo kukaan.

Talvi rankaisee hiuksia

Talviaikaan hiustenhoidossa tulisi muistaa erityisesti kosteutus ja päänahan hoito. Kaljukin tarvitsee kosteutta, vaikka hiuksille tarkoitettua hoitoainetta ei käytäkään.

Jalosen luotsaamalle KHL-seuralle taas komea päänahka

Kari Jalosen luotsaama Torpedo nousi Pietarin SKA:ta vastaan komeaan voittoon.

Hygieniatieto lisää tuskaa

Hygieniakurssin suorittamisesta iski Anne Kotokorvelle alituinen siivousvimma. Bakteerientuhoamiskäsittelystä on saanut tuta varsinkin kodin likaisin esine, kaukosäädin – sitä on putsattu niin tiuhaan, että numerot kuluivat näkyvistä.

Kreikka karkasi Naarassusilta kolmannen jakson lopussa

Intensiivisesti puolustanut ja jokaisesta irtopallosta taistellut Suomi paini tasaväkisesti vieraiden kanssa kolmannen jakson lopulle, kunnes heittohurmokseen päässyt Kreikka karkasi päättäen pelin 52–66-voittoon.

Hiusten hyvinvointi lähtee terveestä hiuspohjasta

Ihmisten hiuspohja alkaa rasvoittua yleensä murrosiässä, kun talirauhasten toiminta alkaa. Hiusten pesu on parasta hiusten hoitoa, sanoo Kirsi Kemppainen, joka on tutkinut opinnäytetyössään teini-ikäisten hiuspohjan rasvoittumista.

Ihmisen loiset ovat yhä arkipäivää

Loiset kiusaavat säännöllisesti ihmisiä. Täit, syyhypunkit ja kihomadot leviävät ihmisistä toiseen etenkin kouluissa, hoitolaitoksissa ja päiväkodeissa. Loisista eroon pääseminen voi olla hankalaa, jos niiden karkottamiseen ei suhtauduta vakavasti.

Hirvikärpästen koko kasvaa syksyn edetessä

Hirvikärpäset ovat taas kuoriutuneet ja kiusaavat metsissä kulkijoita. Nyt kärpäset ovat vielä melko pieniä, mutta ne kasvavat loppusyksyä kohti. Kaakkoissuomalaiset ovat saaneet tapella hirvikärpästen kanssa jo viitisenkymmentä vuotta.

Hiustenvärjääjiä varoitetaan tatuoinneista

Hiusväripaketin varoitustekstissä lukee, että tatuoinnit voivat lisätä tuotteen aiheuttamaa allergiariskiä. Hiusalan ammattilaisten mukaan ongelma koskee väliaikaisia tatuointeja.

Ekokampaaja keittää värin vaikka punaviinistä

Marina Anderssonin tavoitteena on, että asiakas näyttää kampaamosta tullessaan luonnolliselta. Anderssonin kampaamosta Pietarsaaresta löytyy muun muassa usea hyllyllinen ekologisia ja biologisia hiusten hoitotuotteita.

Täitartunta vaatii hoitoa

Täit ovat monissa päiväkodeissa ja alakouluissa jokavuotinen riesa. Helposti ihmisestä toiseen leviävä ja kutinaa aiheuttava päätäi ei ole vaarallinen, mutta kantajalleen kiusallinen.

Upeana päivään piposta huolimatta

Työpäivä tukka länässä tai vastaavasti kattoa kohti sojottaen on näillä pipokeleillä arkipäivää. Pakkasta on kuitenkin niin paljon, että pää on pakko suojata jotenkin. Parturikampaajilta löytyy useita vinkkejä siihen, miten hiukset saa näyttämään hyvältä piposta huolimatta.

Kiertävä kampaaja hoivaa päitä ulkoa ja sisältä

Kuhmon Iivantiirassa asuva Irma Heikkinen on palvellut perukan ihmisiä kiertävänä parturi-kampaajana jo 15 vuotta. Tutun parturi-kampaajan kohtaaminen on kuin terapiaa: kaikki asiat puhutaan halki, päänahka saa hierontaa ja kuontalo kaunistuu.

Leikkaaminen kasvattaa lettiä?

Vanhan kansan suussa kulkee uskomus, että hiuksia leikkaamalla ne saa kasvamaan paremmin. Totta vai tarua?

Hilse kiusaa hiuspohjaa

Moni suomalainen taistelee kutiavan päänahan kanssa. Olkapäitä saa olla puhdistamassa vähän väliä kun hiutaleita leijailee vaatteille. Päänahan kutinaa voivat aiheuttaa niin liian voimakkaat shampoot kuin stressikin. Hilse ei ole vaarallista mutta se koetaan kiusalliseksi.

Halpa shampoo ei kalliille häviä

Shampoon korkea hinta ei tee siitä laadukkaampaa. Halvalla voi saada tuotteen, jonka pesutulos on samaa luokkaa kuin kymmenen kertaa kalliimman shampoon. Asiantuntijoiden mukaan shampoon merkkiä tärkeämpää on sen sopivuus omalle hiuspohjalle.

Kampaaja korjaa kotisalongin jäljet

Omassa kylpyhuoneessa tehdyt kotipermanentit, -värjäykset ja kampaukset ovat aikojen saatossa enemmänkin tuoneet kuin vieneet kampaamoiden asiakkaita. Tämän tietää 60-luvulta saakka kampaajana toiminut ja oman hiussalongin vuonna 1970 perustanut Tuula Tuominen.

Hiukset ovat hyvinvointimme peili

Jos hiukset voivat huonosti, saattaa syynä olla stressi, yksipuolinen ruokavalio tai jopa liiallinen pesu ja huonolaatuiset hiustenhoitotuotteet.

Shampoopesun tarpeellisuus kyseenalaistetaan

Naistenkin keskuudessa leviää tapa pestä hiukset pelkällä vedellä. Shampoot, hoitoaineet ja muut ylimääräiset tökötit jätetään pois. Hiukset pyritään saamaan mahdollisimman luonnolliseen tilaan. Onko tulos karmea, hamppumainen rasvapää?

Päätäit jälleen riesana

On tärkeää ajoittain tutkia lapsen hiukset sekä päänahka ja hoitaa ongelma asianmukaisesti, jotta ongelmasta päästäisiin.

Täit ovat nykyään toistuva riesa

Päätäistä on tullut kouluissa ja päiväkodeissa toistuva riesa. Esimerkiksi Kemissä on kuluvan lukuvuoden aikana hoidettu täitartuntoja jo useita kertoja.