Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu vesikirppulaji löytyi Lapista

Pikkuriikkinen äyriäinen löytyi viidestä lappilaisesta järvestä.

Parjattua sinilevää on kiittäminen siitä, että elämämme ylipäätään on mahdollista – Nyt kerromme, mitä tämä uimareiden kauhu tekee, kun se ei kuki eikä rettelöi vesissä

Sinilevälle mennyt kesä oli vuosikymmenen paras: sitä näkyi laajoina lauttoina Suomenlahdella enemmän kuin aikoihin.

Muikut söivät Pyhäjärven vesikirput – vedenlaatu uhattuna

Muikut ja kuoreet söivät suihinsa vesikirput, mikä olisi voinut jo viime vuonna johtaa leväkukintojen huimaan kasvuun.

Kuusenlatvuksissa runsaasti mätiä – ahventen kutu onnistui keinopesissä kaupunkialueella

Kalojen lisääntymistä kaupunkialueen vesissä voidaan elvyttää keinotekoisilla kutualustoilla. Vaasassa keskelle kaupunkia Onkilahteen ahventen kutualustoiksi upotetut kuusen oksat ja latvukset päästiin tarkistamaan vapun jälkeen. Kokeilun voitiin todeta onnistuneen hyvin.

Montako vesikirppua mahtuu lumpeenlehdelle?

Montako vesikirppua seilaa lumpeenlehdellä? Montako kirvaa on parvessa? Tarkkasilmäinen voi laskea vastauksen Yle Pohjanmaan elokuun sääkuvista, joissa koreilevat isot ja pienet eläimet loppukesän luonnossa.

Mökkirannassa ehtii pohtia syvällisiä

Mökkijärven rannassa veden pinnalla loikkiva vesimittari sai toimittaja Tapani Ripatin ymmälleen. Pieni otus kiehtoi ja havahdutti.

Lihansyöjäkasvi syö vesikirppuja Siikalahdella

Vaikka Parikkalan Siikalahti on tunnetuin linnustostaan, niin Siikalahden luonnossa elävät myös lihansyöjäkasvi ja kämmenen kokoinen hämähäkki.

Kuvagalleria: Pörriäisen koti kauhassa ja vesikirppujen lemmenleikki

Sääkuvaajat ovat tallentaneet kuluneella viikolla häikäisevän kukkaloiston lisäksi muun muassa salamointia, sadetta ja siivekkäiden perhe-elämää.

Uimakouluun ehtii vielä Rovaniemellä

Lasten uimakouluihin on vielä paikkoja Rovaniemellä. Suosituin kuukausi kesäkuu on joitakin hajapaikkoja lukuunottamatta täynnä, mutta heinäkuun opetustunneille mahtuu vielä kaikissa ikäryhmissä. Hajapaikkoja löytyy myös suosituimmista, pienten lasten ryhmistä.

Talvivaaran kevät

Pekka odottaa uutta kasvua, Juha tiukempia lupia ja Antti vähän virtaavaa vettä. Raportti Talvivaaran keväästä. Areenauusinta marraskuussa 2013.

Järvimaisemissa

Järvimaisemissa

Lapset vahvistivat luontosuhdettaan kurkistamalla mikroskooppiin

Hämeenlinnan alakoululaiset ovat syksyn aikana tutustuneet veden eläviin ja rantojen kasveihin taiteen ja tieteen avulla. Veden matkassa -retkipäivä järjestetään Aulankokeskuksella, mutta luonnonhavainnointia tehdään myös Aulangon tekosaarilla sekä Vanajan rantoja kiertävällä ulkoilupolulla.

Luonto löytyy kotioven takaa

Luontokoulu Kesäkärpänen tutustuttaa lapsia lähiluonnon saloihin Mikkelissä. Yleensä luontosuhde periytyy vanhemmilta lapsille, muistuttaa ohjaaja Kanerva Tuominen.

Vesikirppu vahvistaa pakaroita ja reisiä

Kaj Ahlstrand osti muutama vuosi sitten Kiinan matkaltaan erikoisen liikuntavälineen, waterbirdin eli tuttavallisemmin vesikirpun. Laite yhdistää pomppimisen, liitämisen ja vesiurheilun. Laji vaatii erityistä voimaa pakaroilta ja reisiltä, mutta myös mielenhallinta on tärkeää, sillä luovuttaja uppoaa.

YLEn Radiotalon pihalta löytyi Suomeen uusi ludelaji

Helsingin yliopiston intendentti Anders Albrecht pyydysti Radiotalon lähilammikosta Suomelle uuden ludelajin. Kyseessä on pieni vesilude, jonka tieteellinen nimi on Plea minutissima.

Vesikirppu on hyvä huoltomies

Asukkaiden huoli Lahden Alasenjärven tilasta ja määrätietoinen asioiden eteenpäin vieminen on tuottanut tulosta. Järvestä on nyt tehty tutkimus Helsingin yliopiston ympäristötieteen laitoksella Lahdessa. Sen perusteella mietitään nyt jatkotoimenpiteitä.

Kilpisjärvellä biotaideteokset ottavat kantaa ilmastonmuutokseen

Taiteilijat ja tutkijat pohtivat parhaillaan Kilpisjärvellä ilmastonmuutosta nelipäiväisessä biotaide-seminaarissa. Biotaide kuvaa ympäristön merkitystä esimerkiksi vesikirppujen avulla.

Kilpisjärveä esitellään Linzissä heinäkuussa

Kilpisjärven biologinen asema on päässyt mukaan Itävallan Linzissä esitettävään ilmastonmuutoksesta kertovaan taideteokseen. Teoksen toteuttaminen aloitetaan tiistaina Linzissä. Kilpisjärveä esitellään hallitsevan Euroopan kulttuuripääkaupungin yleisölle heinäkuussa.

Hoitokalastuksella voidaan hillitä järvien sinileväongelmaa

Hoitokalastuksella voidaan saada järvien sinilevät kuriin. Uuden tutkimuksen mukaan runsas särkikalojen kalastus vähensi sinileväkukintoja merkittävästi.