Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kansanmusiikkijuhla Sommelo odottaa 6 000 kävijää

Kuhmossa järjestettävä festivaali on tänä vuonna myös kaksi päivää pidempi kuin aiempina vuosina.

Anna roskalle uusi elämä soittimena – näin teet komeasti soivan pillin sählypallosta

Perkoila katselee ympäristöään jatkuvasti sillä silmällä, että saisiko esineen soimaan ja miten.

Haluanko kertoa perheestäni tai pikku tyttärestäni? Pop-kanteletar Ida Elina joutuu suosion myötä miettimään yksityisyyden rajoja

Kantelepopilla Suomea ja maailmaa ahkerasti kiertävä muusikko Ida Elina on joutunut miettimään omia rajojaan. Pienestä Elle-tyttärestään hän puhuu mielellään, mutta vauvakuvia ei ole toistaiseksi nähty.

Kantelisti Emma Vähätalo: "Sibelius on lempisäveltäjäni."

Tutustu toisen vuoden musiikinopiskelijaan.

Sonninsarvia ja virtsarakkoja – taiteilijan käsissä soitin syntyy odottamattomista aineksista

Minna Hokka on rakentanut orgaanisista materiaaleista lähes tuhat soitinta.

Eläkeläisten kykykilpailussa itki ensin yleisö ja sitten voittaja

Joukko ikäihmisiä kisaili Raisiossa järjestetyssä kykykilpailussa. Yleisö kannusti ja voittajalle vislattiin villisti aplodien lomassa.

Sähkö loihtii perinnesoittimesta esiin uudenlaisen tunnelman

Monet yhtyeet soittavat sähköistetyillä kansansoittimilla. Kun esimerkiksi kantele saa sähköt, se soi mahtipontisesti jopa hevibändien musiikissa.

Kantelebändi alkoi vetää heviklassikoita: "Treenataan fiilispohjalta – viime treeneissä ei soitettu yhtään"

Äijäkanteleet-yhtyeen musiikki luottaa miehiseen otteeseen ja huumoriasenteeseen.

City-lehden perustaja ja vuorten valloittaja tekee taidetta kantelemusiikista kaalinpäihin

Hirvensalmelainen Lauri Nykopp on nykyajan renessanssi-ihminen. Entinen bisnesmies ja Grönlannin jäätiköilläkin eräoppaana toiminut mies on tehnyt mittavan uran monialaisena taiteilijana. Poikkitaiteellinen seikkailija on kiinnostunut kaikesta, eikä aio pistää uteliaita silmiään kiinni koskaan.

Watch: Slapping new life into the kantele

Singer-songwriter Ida Elina is helping to revitalise the Finnish national instrument, the kantele. Her blend of pop, jazz and folk is earning her gigs around Europe and inspiring younger players.

Suomen ensimmäinen pop-jazz-kantelisti: "Kuultuani Michael Jacksonia kitaraversiona tajusin viimein, miten kanteleella soitetaan poppia"

Laulaja-lauluntekijä-kantelisti Ida Elinalla riettää vientiä. Maamme eturivin kanteleensoittaja keikkailee kotimaan lisäksi Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa ja kolmas levykin on juuri ilmestynyt. Seuraajia on jo nuorissa kanteleensoittajissa.

Jyväskylän ainoa musiikkitalo ja maailman ainoa kantelemuseo – kansanmusiikkiväki on ylpeä Pelimannitalosta

Palokan Pelimannitalo rakennettiin noin kymmenen vuotta sitten talkoilla, ja vapaaehtoistyöllä talo pyörii edelleen. Kansanmusiikin harrastajat muistuttavat, että perinne muuttuu jatkuvasti, ja sen vuoksi uhanalaisinta ei välttämättä olekaan sata vuotta vanha, vaan tämä päivä.

Aikuiset leikkimään tai työpaikat katoavat! Näin sanoo Suomen tunnetuin kanteleiden rakentaja

Lapset leikkivät ja oppivat samalla uutta. Miksi aikuiset lopettavat leikkimisen? Paras keino kehittää uutta ja turvata työpaikkoja löytyy siitä, kun työyhteisössä myös leikitään, väittää luova kanteleyrittäjä Hannu Koistinen.

Uulu haluaa tuoda ihmiset samaan orkesteriin vaikka kaikilla olisikin erilaiset soittimet

Palkitulla osuuskunnalla tehtävää näyttää riittävän. Puuhakas kulttuurityö alkaa lapsiin satsaamalla.

Ruokopillillä voi lurauttaa sulosäveliä

Miten tehdään kansansoitin?

Kantele on intiimi soitin – ääni koskee sieluun

Ylitorniolainen soitinrakentajamestari Pekka Lovikka kuvailee kannelta soittimeksi, joka herkistää ihmisen ja pysäyttää kuuntelemaan. Hän on rakentanut kanteleita jo 32 vuoden ajan kyllästymättä. Kanteleella on pitkä historia.

"Kantele menee pitkin maailmaa" – Ilomantsin kanteleleirillä osallistujia Japanista asti

Kanteleensoitto monipuolistuu ja kansainvälistyy. Ilomantsissa jo yli 40 kertaa järjestetyllä kanteleleirillä on tänä vuonna nähty ennennäkemätön määrä erilaisia kanteleita sekä musiikkityylejä. Suomen kansallissoitin on myös entistä tunnetumpi kotimaan ulkopuolella.

Opettajaopiskelijoille oppia sahansoitosta – sahasta tulevaisuuden koulusoitin?

Isältä peritty saha velvoitti Esa Laihosen aloittamaan soitannollisen harrastuksen. Hän innostui niin, että opettaa nykyään sahan soittokäyttöä myös muille. Vaara vaanii, että sahansoittoon tutustuvat myös koululaiset, sillä tuoreimpana opetusryhmänä olivat opettajaopiskelijat.

Kanteleita voi nyt lainata kirjastosta – Kirjailijaliitto huolestunut rahankäytöstä

Kirjastoista lainataan kirjojen lisäksi myös soittimia. Esimerkiksi Joensuun pääkirjastossa on kaksi lainattavaa kanteletta. Kirjailijaliitto on huolissaan, että soittimia hankitaan kirjallisuuden kustannuksella.

Suomessa jyllää kantelebuumi – soitonopetukseen hakeneiden määrä tuplaantui kymmenessä vuodessa

Yhä useampi tarttuu kanteleeseen. Esimerkiksi Oulun seudulla kanteleensoitonopetukseen hakeneiden määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Suosion syytä voi etsiä esimerkiksi Pikku Kakkosesta.

Kirjasto vastaa huutoon ja lainaa kanteletta

Tornion kaupunginkirjastosta voi lainata nykyään myös kanteleen. Kirjastosta kerrotaan, että soitin on hankittu kovan kysynnän vuoksi ja myös ukulelen hankkimista lainakäyttöön harkitaan.

Kansallissoitin vei muusikon uralle: Kanteleella on lämmin ja luonnonläheinen ääni

34 vuotta kannelta soittanut kantelepedagogi Outi Sané oli jo 5-vuotiaana ilmoittanut, että hänestä tulee muusikko. 9-vuotiaana hän lähti katsomaa mitä kantelepiirissä tapahtuu, ja jäi sille tielleen.

Kanteleensoittajien määrä kasvaa – "Kantele menee eteenpäin"

Miesten soolosoittimena pitkään ollut kannel on saanut soittajikseen nuoren ja tasa-arvoisen joukon. Kantelepedagogin mukaan soittajien määrän lisääntyminen johtaa ajoittain soitinpulaan.

Kalevala-musikaali loi Suomi-Venäjä -yhteyksiä

Imatran Mansikkalan koulun musiikkiluokkien ja Pietarin Amiraliteetin koulun musiikkinäytelmä Kanteleen kaikuja on liikuttanut yleisöä sekä Pietarissa että Imatralla. Koulujen kymmenvuotista yhteistyötä halutaan jatkaa.

Perinnesoitin harppaa nettiin – jättimäinen tietokanta tekeillä kanteleesta

Nykyaika ja perinne kohtaavat, kun internetiin syntyy massiivisen iso tietokanta suomalaisista kanteleista. Professori Hannu Sahan luotsaama kanteletutkimus ottaa nyt ensiaskeleitaan. Starttiraha monivuotiseen työhön on tullut Suomen kulttuurirahastolta.

Hannu Sahalle 26 000 euroa kanteletutkimukseen

Keskipohjalainen taide ja tiede saavat Suomen kulttuurirahastolta runsaan 100 000 euron piristysruiskeen. Isoimman summan sai professori Hannu Saha ja hänen työryhmänsä kanteletietokannan luomiseen.

Kanteletta on vaikea sammuttaa

Suomen kansallissoitin, monipuolinen kantele, taipuu moneen. Nyt myös Angry Birds tekee siitä tunnettua maailmalla.

Kanteleiden valmistus jatkuu Rääkkylässä – vihaisten lintujen versio Kiina-tuotantona?

Kansainvälisesti tunnettu pelibrändi liihottelee jo perinnesoittimena tunnetussa kanteleessakin. Ensimmäiset erikoisyksilöt tehdään vielä Pohjois-Karjalassa, mutta sitten niiden tuotanto siirtynee Kiinaan, mikä voi näkyä kanteleiden viimeistelyssä.

Kanteleet käyvät taas kaupaksi – perinnesoittimen arvonnousu tuo työtä soitinrakentajille

Uusien soittimien valmistamisen lisäksi soitinrakentajia työllistää vanhojen perinnesoittimien korjaus. Tunnearvo painaa paljon ja vanhoja soittimia saatetaan korjauttaa, vaikka se maksaisi enemmän kuin uuden hankkiminen.

Saana Kujala tempautui avainviulun soittoon

Ruotsissa nyckelharpaa soittaa arviolta 10 000 soittajaa. Täällä Suomessa avainviulu on suurelle yleisölle viulua tuntemattomampi soitin. Nuoren kaustislaisen soittajan ja kielenopiskelijan perinteikäs soitin tempaisi mukaansa ihan täysin.

Lapset tykkäävät seikkailuradasta - "Jalokivet olivatkin kiviä"

Joensuussa on meneillään kaupunkifestivaali Popkatu, jossa on runsaasti tarjontaa lapsillekin. Lapset innostuivat seikkailuradasta, jossa etsittiin jalokiviä ja käveltiin köydellä.

Kihaus alkaa Rääkkylässä

Kansanmusiikkitapahtuman teemana on tänä kesänä Musiikkia kansalle. Tapahtuma tarjoaa  sekä kotimaista että kansainvälistä huippumusiikkia. Kesän teeman puitteissa tuodaan esille erityisesti haitaria ja kanteletta koko kansan soittimina.

Uutta kotimaista kirkkomusiikkia esille Lohtajalla

Lohtajan kirkkomusiikkijuhlilla kuullaan kaksi kotimaista kantaesitystä. Juhlat järjestetään jo 35:ttä kertaa. Ne osuvat osittain samaan aikaan valtakunnallisen evankeliumijuhlan kanssa.

Miehikkälän Pelimannipäivät juhlii nelikymppisiä

Heinäkuinen tapahtuma alkaa perinteisesti lasten leireillä, joissa pääsee tutustumaan muun muassa kanteleensoiton maailmaan. Erilaisten konserttien, seminaarin ja kansanlaukirkon lisäksi yksi viikonlopun odotetuista tapahtumista on Myllylammen legendaariset lavatanssit Reijo Taipaleen johdolla.

Sahansoitto vaatii herkkyyttä ja voimaa

Sahan värähtely aiheuttaa ujelluksenomaisen äänen, jonka taajuutta voi terän taittamisella säädellä. Tarkkakorvainen ja vahvakätinen soittaja saa sahan soimaan kauniisti.

Rempsakka reissunainen korostaa hiljaisuutta

Kansanmusiikista tuttu Sari Kaasinen kiertää Suomea kertoen ilosta ja itsetunnosta. Itseilmaisu ja usko omaan tekemiseen ovat myös Kaasisen luentojen keskeisiä aiheita. Verevä karjalaisnainen puolustaa myös tuppisuita.

Kanteleiden renessanssi elvytti jammailun

Kanteleesta tulee helposti mieleen vanhanaikaiset tuohivirsut ja lyyrinen näppäily. Mielikuva on kuitenkin syytä päivittää, sillä kanteleiden suosio on kasvanut.

Minkä uuden taidon haluaisit oppia?

Nyt elinikäisen oppimisen ja ohjauksen -kampanjaviikkoa.

Viisikielinen kannel palaa Vienan laulumaille

Ylen A-studio oli paikalla, kun kansanmusiikin tohtori Arja Kastinen veti Uhtualla kantelekurssin vienalaislapsille.

Saha soi kaihoisasti Pärrälässä

Sahansoittajia on Suomen Sahansoittajat ry:ssä muutamia kymmeniä. Varsinaisia sahansoiton osaajia taas lasketaan olevan koko maassa kymmenkunta. Yksi heistä on haukiputaalainen Sulo Supe Räinä, jonka mukaan keskiviikkoinen keikka oli tyypillinen sahansoittajan keikka. Kaihoisaa musiikkia - vähemmän sahanpuruja.

Kanteleenkin muodolla on väliä

Kantele on monelle tuttu soitin, mutta osaako sellaisen rakentaa itse? Fantasiakanteleen rakennuskilpailu tarjoaa mahdollisuuden ainakin kokeilla asiaa. Soittimen tulee olla toimiva ja näyttävä.

Kulttuuria

Espanjan musiikkiperinne

Kalevalan mitalla kanteleita ja kirkonkelloja

Kalevalan mitalla -festivaali järjestetään nyt toisena vuonna peräkkäin. Tapahtumia on Joensuussa, Kontiolahdella ja Outokummussa.Tänä vuonna tarjolla on aiempaa enemmän kansainvälistä meininkiä. Esiintyjiä tulee muun muassa Venäjältä ja Intiasta.

Kantele taipuu vaikka rokkiin

Mielikuva kanteleesta on vahvasti sidonnainen kansanmusiikkiin. Kannel on paljon muutakin. Kansanmusiikkivuoden teemaksi on nyt valittu Kantele palaa!

Siba Folk Big Band Kaustisen vuoden 2012 yhtye

Ensi kesän Kaustisen kansamusiikkijuhlien vuoden yhtyeenä esiintyy Sibelilus-Akatemian 35-henkinen kansansoitinorkesteri. Orkesterin soitinarsenaali on laaja: siihen kuuluu viuluja, kanteleita, kitaroita, puhaltimia ja harmooneja. Kaksi vuotta sitten perustettu yhtye koostuu kansanmusiikoista, joista jokainen hallitsee sovittamisen, säveltämisen ja soittimet monipuolisesti.

Kanteleen soundi on näpeissä ja päässä

Säveltaiteen läänintaiteilija Minna Raskinen on suuri kansanmusiikin ja varsinkin kantelemusiikin puolestapuhuja. Hänen ensikohtaamisensa kanteleen kanssa tapahtui 10-vuotiaana Iitissä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle