Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Katso, miltä näyttää harvinaisessa sotamuseossa, joka sulkee ovensa – omistaja: "Surullinen esimerkki siitä, miten harrastus lähtee lapasesta"

Yksityisen ihmisen ylläpitämät museot ovat harvinaisia Suomessa. Pian niitä on yksi vähemmän.

Senaatti etsii uutta käyttöä Sotamuseon vanhoille rakennuksille

Kruununhaassa sijaitsevalle tontille saattaa tulla täydennysrakentamista.

Sotamuseo ei kiirehdi sotilaslääketieteen museon muuttoa – vapaaehtoisten ylläpitämä museo avoinna Hennalassa lähivuodet

Lahden kaupunki lopetti sotilaslääketieteen museon rahoittamisen jo lähes kymmenen vuotta sitten.

Kohta voit nähdä inttiaikasi netistä – Puolustusvoimat avaa koko arkistonsa ja tuo liki 70 000 valokuvaa vapaasti kaikkien nähtäville

Puolustusvoimien internetiin avattava arkisto kattaa kuvia ja videoita sisällissodasta tähän päivään saakka.

Manga-sankari ja muut panssarivaunut pääsevät vihdoin katosten suojiin: "Historiallinen hetki Panssarimuseolle"

Panssarimuseon pitkäaikainen haave on toteutunut. Museoalueen rinteeseen rakennetut kaksi katosta antavat suojan museon panssarivaunuille. Niiden joukossa on myös japanilaisten manga-harrastajien suosikki.

JSN:n langettava päätös Ylelle

Langettava päätös 6650/YLE/17

Suomen armeijan luolaan Venäjällä tehty sotamuseo paljastaa puna-armeijan salaisen aseen: sotahirvet

Suomalaisten sodan aikana käyttämässä kallioluolastossa Lahdenpohjassa on nykyään venäläinen sotamuseo. Sen yllättävin löytö ovat kuvat puna-armeijan pieleen menneestä hirvikokeilusta.

Vetoomus pienten museoiden puolesta - niissä on menneisyys ja tulevaisuus!

Mitä Minna Joenniemi oppi Salatuista museoista

Joukkorahoitus onnistui – Video: Veteraanipanssarit vihdoinkin taivasalta katon alle

Parolan Panssarimuseon vanhat panssarivaunut pääsevät suojakatokseen. Viime kesänä käynnistynyt joukkorahoituskampanja on päässyt tavoitteeseensa ja rinnekatoksen rakentaminen pääsee suunnitellusti käyntiin syksyllä 2017.

Museopanssarit odottavat yhä suojaa tuulelta ja tuiskulta – rahaa kerätään nyt joukkorahoituskampanjalla

Parolan Panssarimuseon hyväksi on käynnistynyt joukkorahoituskampanja. Tavoitteena on saada kasaan riittävästi rahaa, jotta museovaunuille voidaan rakentaa tarpeelliset katokset.

Panssarilaiva Ilmarisen hautarauha on säilynyt – sukeltajille tutkimukset olivat koskettava kokemus

Utön edustalle 75 vuotta sitten uponnut panssarilaiva Ilmarinen on säilynyt yllättävän hyvässä kunnossa 80 metrin syvyydessä. Seitsemänhenkinen sukellusryhmä dokumentoi hylkyä viime kesänä Merivoimien ja Sotamuseon luvalla.

Miksi kiekkoselostus on täynnä sotavertauksia?

Yle Puheen finaalikiertue jyräsi lauantaina Parolan Panssarimuseon korsuun, jossa pohdittiin jääkiekkopuheessa laajalti viljeltyjä sotatermejä. Keskusteluun osallistui myös HIFK-päävalmentaja Antti Törmäsen RUK-kurssikaveri Petteri Sihvonen. Kuuntele korsun tarinat kuvaa klikkaamalla.

Soitto Yhdysvaltoihin paljasti: Finnairin vanha kone on sotamuseon vetonaula

Douglas C-47 oli täynnä amerikkalaisia laskuvarjojääkäreitä, kun se lensi yön pimeydessä kohti Normandian rannikkoa kesäkuun 6. päivä 1944. Se oli "Chalk #17" –koneen ensimmäinen sotataisto. Suomen valtio osti koneen syksyllä 1946 lentämään Aeron ja Finnairin väreissä.

Isä katosi sodassa, kattokruunu jäi – kokosimme kuvia suomalaiskodeista löytyvistä muistoesineistä

Pyysimme yleisöä lähettämään kuvia kodeistaan löytyvistä esineistä, jotka muistuttavat Suomen sodista. Rintamalla askaroidut puhdetyöt, venäläisten sotavankien esineet, ja muut sota-ajoista ja edesmenneistä sukulaisista muistuttavat tavarat koristavat useita suomalaiskoteja.

Lähetä kuva: Minkälaisia muistoesineitä sinulla on Suomen sodista?

Lähes jokaisessa suomalaiskodissa on kirjahyllyssä tai laatikon pohjalla sotavuosista muistuttavia esineitä. Lähetä meille kuva tai julkaise se sosiaalisessa mediassa tunnisteella #sotamuistoesine. Kuvia koostetaan Ylen verkkosivuille.

Virolahti ja Miehikkälä haluavat tulevan moottoritien varteen opasteet museoihinsa

Tulevan Haminan ja Vaalimaan välisen moottoritien varteen pyydetään Miehikkälän Salpalinja-museota ja Virolahden Bunkkerimuseota ennakoivat palvelukohteen merkit.

Heinolassa puhallettiin historia kansien väliin

Kymenvirran rannoilla on soitettu puhallinmusiikkia 200 vuotta, alkaen Heinolan pataljoonan soittokunnasta aina torvisoittokuntiin. Puhallinmusiikin historia on nyt kirjoitettu kansien väliin.

Panssarimuseon kansalaiskeräys tökkii eikä katosrahaa kerry – vaunujen ulkoruokintakausi on kestänyt jo 50 vuotta

Hattulan Panssarimuseon alueella taivasalla oleva panssarikalusto ei pääse ihan lähiaikoina katon alle. Kansalaiskeräys museovaunujen suojakatosten rakentamiseksi ei ole tuottanut odotetusti, niinpä Panssarimuseon säätiö harkitsee keräysajan jatkamista. Vuosi tai pari lisää ei tunnu missään – ovathan vaunuharvinaisuudet viettäneet aikaa ulkosalla jo 50 vuotta.

Kansallisarkisto ottaa sota-aineistoa vastaan vaikka banaanilaatikoissa

Uutta tietoa sodista uskotaan nousevan vielä pitkän aikaa. Nyt eletään aikaa, jolloin veteraanien jäämistöjä alkaa nousta päivänvaloon. Kansallisarkiston sota-aineistoa riittää kilometritolkulla.

Keuruulla laskettiin lippu viimeisen kerran

Keuruun pioneerirykmentin lähes 50-vuotinen historia on päättynyt tänään kello 12. Sysimusta leijonalippu liehuu jatkossa maasotakoulun salossa.

Yli 200 000 euron ruosteiselle panssarivaunulle uusi koti Ranskasta

Ruosteisesta panssarivaunusta lokakuun lopulla järjestetyn huutokaupan voittaja on selvinnyt. Toisen maailmansodan aikaisen Panzer IV -vaunun osti lähellä Strasbougia sijaitsevan yksityisen sotamuseon omistaja.

Viipurilaismuseo esittelee viime sotia molempien osapuolten näkökulmasta

Viipurissa pyritään tuomaan nyt esille myös suomalaista puolta sotahistoriasta. Kaupungissa toimii yksityinen sotahistoriallinen museo, jossa esitellään talvi- ja jatkosotaa myös suomalaisten kannalta.

"Pudonneita lentokoneita on maastossa vielä" – sotahistoriallisia kohteita yhä löytämättä

Yle Uutiset kerää tietoja sotien jäljistä Suomessa. Karttaan on merkitty torstaiaamun aikana satoja kohteita. Sotamuseon näyttelypäällikkö Lauri Haaviston mukaan yleisön apua tarvitaan Suomen sotahistorian kartoittamiseen.

Kansalaiskeräyksen suojelija Elisabeth Rehn: "Ostin minäkin panssarivaunuja Itä-Saksasta"

Ministeri Elisabeth Rehn muistuttaa, että kansalaisten tulee muistaa myös ikävät sotien historiat. Kansalaiskeräyksen suojelijana Rehn kierteli keskiviikkona museoalueella tankkien keskellä. Hän pitää Panssarimuseota hyvin tärkeänä koko valtakunnalle.

Elisabeth Rehn suojelee Panssarimuseon kansalaiskeräystä

Panssarimuseo kerää varoja kansalaiskeräyksellä, jotta harvinaiset panssarivaunut saataisiin suojakatoksen alle. Keräystä suojelee entinen puolustusministeri Elisabeth Rehn.

Suomen Sotilasmusiikkimuseon kohtalo kiinni paristakymmenestä tonnista vuodessa

Hennalan kasarmialueen tuntumassa Lahdessa sijaitseville Sotilaslääketieteen museolle ja Sotilasmusiikkimuseolle on turhaan etsitty pelastajaa. Vapaaehtoisvoimin toimiva säätiö joutui nostamaan kädet ylös, kun kiinteistöstä peritty vuokra nousi sille liian korkeaksi.

Suomen sotilasmusiikkimuseo vaarassa sulkeutua lopullisesti

Vuokravelvoite on käymässä museon toiminnasta vastaavalle säätiölle ylivoimaiseksi. Jos tukijoita ei pian löydy, kokoelmat siirtyvät varastoon vuoden loppuun mennessä.

Hämäläiset eivät halua Hanssin-Jukkaa Tuurin kyläkaupan koristeeksi

Kyläkauppias Vesa Keskisen ilmoitus halukkuudesta ottaa legendaarinen lentokone Hanssin-Jukka Tuuriin synnytti heti vilkkaan keskustelun Hämeenlinnassa. Jopa kansalaiskeräystä ehdotetaan DC-2 koneen saamiseksi takaisin Hämeenlinnaan.

Saako Vesa Keskinen viedä Hanssin-Jukan Tuuriin?

Hämeenlinnalaisille tuttu sotakonelegenda Hanssin-Jukka on etsinyt itselleen kotia. Nyt kyläkauppias Vesa Keskinen on ilmoittanut haluavansa koneen. Annetaanko koneen mennä vai onko Hanssin-Jukan oikea paikka Hämeenlinnassa?

Pohjois-Karjalan Prikaatin lippu luovutettiin Sotamuseolle

Pohjois-Karjalan Prikaatin lakkautus on sinetöity lipun luovutuksella Helsingissä. Lippuvartioon osallistui muun muassa prikaatin entisiä komentajia ja esikuntapäälliköitä. Osa heistä oli hakemassa lippua 1990-luvulla.

Harvinaiset venäläiset panssarivaunut halutaan suojaan Suomen armottomalta ilmastolta

Harvinaista ja historiallista venäläistä panssarivaunukalustoa lepää Suomessa säiden armoilla. Käynnistymässä onkin pelastusoperaatio, jolla kerätään rahaa vaunujen saamiseksi suojaan. Suurin osa Parolan panssarimuseon vaunuaarteista on neuvostoliittolaisilta saatua sotasaaliskalustoa, jota ei löydä enää edes itänaapuristamme.

Sotilasmuseoiden kokoelmat hajoamassa palasiksi

Lahden Hennalan sotilasmuseoiden kohtalo varuskunnan lopettamisen jälkeen on epäselvä. Osa sotilaslääketieteen museon kokoelmista siirretään sotamuseoon Helsinkiin, mutta museo-opas Seppo Toivonen uskoo, että sotilasmusiikkimuseon kokoelma hajoaa.

Sallan sotamuseo jo tuhansien käyntipaikka

Sallassa sota- ja jälleenrakennusajan museo on osoittautunut kiinnostavaksi ja suosituksi käyntipaikaksi. Museo saavuttaa tänä vuonnakin sille asetetun noin 4 000 ihmisen kävijätavoitteen, sanoo johtaja Nina Sipola.

Chavezin ruumis siirrettiin entiseen tukikohtaan

Sadattuhannet seurasivat hautajaiskulkuetta läpi Venezuelan pääkaupungin Caracasin. Edesmenneen presidentin lopullisesta hautapaikasta ei ole vielä varmuutta.

Maanpuolustusjärjestöt vetoavat Hennalan museoiden puolesta

Sotilaslääketieteen museon ja Sotilasmusiikkimuseon toiminta Lahdessa halutaan turvata jatkossakin. Esineistö ei saisi mennä pakkilaatikoihin, vaan sen pitäisi olla ehdottomasti näkyvillä, perustelee Ratsumieskilta ry:n puheenjohtaja Jukka Elomaa.

Varkaudet pakottavat museot tiukentamaan turvatoimia

Arvokas museoaineisto kiinnostaa myös muita kuin laajaa yleisöä. Vaikka vastikään toimintansa Hämeenlinnassa aloittaneessa sotamuseossa on huolehdittu kokoelmaturvallisuudesta, museoaineiston suhteen on oltava entistäkin tarkempana, sanoo johtaja Jaakko Martikainen.

Uudet yrittäjät uskovat sotahistoriaan

Raatteen Portti Oy:n uudet omistajat Pirjo Kähkönen ja Sami Pihlajamaa aikovat uudistaa muun muassa Raatteen Portin sotanäyttelyä.

Kontiorannan historialliset aarteet luovutettu Sotamuseolle

Pohjois-Karjalan Prikaatin kunniakkaasta historiasta kertova perinnehuone on tyhjennetty. Materiaali inventointiin ja valokuvattiin varuskunnassa 45. viikolla. Perinnehuoneesta lähtivät Sotamuseon turvaan muun muassa "Marokon kauhun" kunniamerkit ja "Valkoisen kuoleman" kivääri.

Hämeenlinnaan syntyy jättikokoinen sotilasmuseo

Hämeen linnan kupeeseen on tekeillä suuri sotahistoriallinen museo, kun Viestimuseon ja Pioneerimuseon kokoelmat siirtyvät nykyisen Tykistömuseon tiloihin. Perusnäyttelyn rakentaminen on jo alkanut. Pioneeri- ja viestiesineistön siirto alkaa kuun lopulla. Museon nimi on vielä salaisuus.

Itämerestä nostetaan sodanaikainen Stuka

Natsi-Saksan syöksypommittaja on säilynyt merenpohjassa hyvin. Aikoinaan tuhansittain valmistetut koneet ovat kadonneet lähes täysin.

Nuorukaisen kiinnostuksesta kasvoi iso sotamuseo

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy on vihkinyt käyttöön ensimmäisen maailmansodan muistoja esittelevän museon, joka sai alkunsa nuoren miehen kiinnostuksesta Verdunin taisteluun. Hänen yksityisasuntonsa vallanneet kymmenet tuhannet esineet ovat nyt ainutlaatuinen museokokoelma.

Latvialaisen sota-aluksen hylyn sijainnista kiista

Latvian puolustusministerin mukaan Hangon edustalta on löytynyt toisessa maailmansodassa upotetun Latvian laivaston lippulaivan hylky. Suomalaiset sukeltajat kuitenkin kertovat, että hylky on Helsingin edustalla. Sotamuseon mukaan hylky on Suomen aluevesien ulkopuolella, eikä museolla ole tietoa sen sijainnista.

"Möykky" kadonnut muistorasian myötä

Hämeenlinnan Ilveskodin muistorasiaprojekti oli elämys niin ryhmälle kuin ohjaajillekin. Eletyn elämän kipupisteetkin on helpompi kohdata, kun ne uskaltaa jakaa

50-vuotias Panssarimuseo tähyää Venäjälle

Panssarimuseo Hattulan Parolassa juhli äskettäin 50-vuotista taivaltaan. Kävijöitä museon panssarit keräävät tasaisesti, mutta enemmänkin mahtuisi. Yhteistyötä tehdään ulkomaisten panssari- ja sotamuseoiden kanssa ja uutena vahvana suuntana onkin Venäjä.

Tyrämäen Tuutista tähystettiin viholliskoneita

Taivalkosken kaakkoiskulmassa Tyrämäellä seisoo vanha tuulimylly. Viimeksi se on ollut käytössä vuonna 1942. Tuolloin se toimi ilmavalvontatornina. Nyt tuulimylly saattaa herätä eloon, jos myllyn museointi toteutuu.

Japanilainen pienoismallijätti innostui Panssarimuseosta

Parolan Panssarimuseon ja japanilaisen pienoismallivalmistajan Tamiyan yhteistyö on tuottanut markkinoille ensimmäisen mallin, suomalaisen sota-ajan Sturm-vaunun. Museo toivoo malliyhteistyön tuovan vieraita maailman ääristä.

Lahden sotamuseoiden siirto Hämeenlinnaan tyrmätään

Museoviraston ehdotus Lahden sotilasmuseoiden sijoittamista Helsingin sijasta Hämeenlinnaan ei saa vastakaikua. Museovirasto ei ole keskustellut asiasta Sotamuseon kanssa.

Sotilaslääketieteen museo pysyy toistaiseksi Hennalassa

Sotilaslääketieteen museo pysyy Lahdessa vielä vuosikausia. Museon muutto Helsinkiin on varmistunut, mutta siirron aika on avoin. Sotilaslääketieteen museon näyttelytoiminta muuttaa Sotamuseon yhteyteen vasta, kun Sotamuseon tilaremontti on valmis.

Presidentti Halonen tervehtii 70-vuotiasta Sotainvalidien Veljesliittoa

Sotainvalidien Veljesliiton kolmipäiväiset 70-vuotisjuhlallisuudet huipentuvat tänään keskiviikkona Messukeskuksessa järjestettävään pääjuhlaan. Myös tasavallan presidentti Tarja Halonen osallistuu tapahtumaan pitämällä tervehdyspuheenvuoron.

70-vuotias Sotainvalidien Veljesliitto juhlii

Sotainvalidien Veljesliitto viettää 70-vuotisjuhlaa. Liiton mukaan sotainvalideista vielä puolet on vailla tarvitsemiansa palveluja.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle