Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Viisi kiinnostavaa juttua sunnuntai-iltaan: Poikkeuksellisen vanha maakotka löytyi Suomesta, ihottuma, joka tulee kalliiksi ja mallien velkakierre

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Herätys: Työsuojelu kannattaa ottaa vakavasti, hiihdon MM-kisat alkavat, aurinko hellii koko maata

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Pieni putkilo maksaa yli 80 euroa, eikä se riitä edes viikoksi kutinaan: Yli miljoonan suomalaisen sairaus tulee pahimmillaan kalliiksi

Atooppista ihottumaa sairastavan Ville Turusen pitää rasvata itseään jatkuvasti, että kutina pysyy kurissa.

Eläintilan lähellä sairastetaan vähemmän atopiaa ja allergiaa

Hollantilaistutkimuksen tulokset perustuvat 2 400 aikuisen terveystietoihin ja vasta-ainetutkimuksiin.

Tutkimus: Kosteuspyyhkeet osasyy pikkulasten ruoka-allergioihin

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan ruoka-aineallergioiden puhkeamista voi estää kotikonsteilla.

Määräsikö lääkäri väärin? Tarkista listasta, onko hoitosi vanhentunutta

Suomessa on julkaistu ensimmäinen luettelo sairauksien hoitomenetelmistä, jotka eivät ole hyödyksi.

Erityislapsen äiti Satu: Kukaan ei ymmärrä erityislastani

Satu jäi yksin erityislapsensa haasteiden kanssa.

Paukkupakkaset näkyvät allergialääkärin vastaanotolla – erityisesti lapsilla iho-oireita

Joka viides suomalainen kärsii pakkasella ärtyvästä ihosta, kertoo allergologian erikoislääkäri Timo Vanto. Punoittava ja kutittava pakkasihottuma vaatii yleensä kortisonihoitoa.

Eläinkin voi olla allerginen – Hoidossa ensiksi on saatava kutina pois

Allergiat eivät ole pelkästään ihmisten sairaus, sillä lemmikkieläimilläkin on niitä. Lääkitys, eläimestä hyvin huolehtiminen ja sen elinympäristön puhtaana pitäminen kuitenkin antavat allergisellekin lemmikille mahdollisuuden täysipainoiseen elämään.

Kesän loppu, oireiden alku – syksy laukaisee monen atoopikon ihottuman

Kesä ja auringonpaiste toivat useille ainakin hetkellistä helpotusta ihottumaan. Atoopikkojen kannattaa aloittaa perusvoiteiden säännöllinen käyttö heti ihottuman ilmaantuessa.

Kemissä koulu ja päiväkoti remonttiin - sisäilmaongelmia todettu

Kemissä remontoidaan kesällä koulu ja päiväkoti. Molemmista rakennuksista on löytynyt mikrobeja ja kuitupölyä. Kaupungin tilapalvelu uskoo, että ongelmat ratkeavat. Vanhemmat ja henkilökunta ovat huolissaan siitä, onko remontti riittävän laaja.

Mustaherukkaöljy auttaa atooppiseen ihottumaan

Mustaherukan siemenöljy helpottaa ja jopa ehkäisee pienten lasten atooppista ihottumaa.

Kortisonipelko voi piirtää ihoon pysyvät jäljet

Lastentautien erikoislääkäri, lastenallergologi Péter Csonka on huolissaan kortisonipelosta. Hän on törmännyt työssään tapauksiin, joissa lasten huonosti hoidettu atooppinen ihottuma on johtanut jopa ihon jäkälöitymiseen. Vanhempia Csonka ei syytä, vaan toivoo yhdenmukaisuutta kortisonin käytön ohjeistukseen ja yleisesti malttia ristiriitaisten hoito-ohjeiden levittelyyn.

Atooppisen ihottuman hoito kehittyy

Ihottuman hoitoon uusia lääkkeitä

Atopian hoitokonstit ovat monet

Atoopikon saamat hoito-ohjeet riippuvat siitä, keneltä kysyy. Pakkaskaudella kiusallisen kutiavaksi ja halkeilevaksi yltyvää atooppista ihottumaa voi fytonomin mukaan lievittää luonnontuotteilla. Ihotautipoliklinikan ylilääkäri puolestaan suosittelee esimerkiksi perusvoiteita ja kortisonia.

Perusvoide ja kortisoni hallitsevat yhä atoopikon lääkekaappia

Kuivasta ihosta tai atooppisesta ihottumasta kärsivät kokeilevat kuivimpina aikoina monenlaisia apukeinoja hedelmistä erilaisiin öljyihin ja vitamiinilisiin. Lääketiede vannoo silti yhä perusvoiteiden, kortisonin ja valohoidon nimiin. Muiden konstien hyödyistä kun ei ole näyttöä.

Väitös: Valohoito parantaa D-vitamiinitasoa

Tampereella viikon kuluttua tarkastettavassa väitöskirjassa todetaan, että kehon D-vitamiinitasoa on mahdollista parantaa ihotautien hoidossa käytettävällä valohoidolla, kapeakaistaisella UVB-valotuksella.

Ihotautitutkimus etsii kuumeisesti vaihtoehtoja kortisonille

Tutkimus on tuonut uusia hoitomuotoja perinteisten kortisonivoiteiden rinnalle. Biologisilla lääkkeillä hoito on entistä täsmällisempää.

Näistä allergioista suomalaiset kärsivät

Joka toinen suomalainen kärsii jossain vaiheessa elämänsä aikana jostain allergiasta. Yle Uutiset selvitti mitkä allergiat piinaava suomalaisia eniten.

Lääkärilehti: Turha allergiapelko rajoittaa pikkulasten ruokailua

Vanhemmat epäilevät turhaan, että lasten yleisen ihottuman syynä on ruoka-aineallergia. Todellisuudessa ruokarajoitteilla ei saa helpotusta atooppiseen ekseemaan.

Pikkulapsen allergia laittaa arjen uusiksi

Terveystieteiden maisteri Soili Alanne selvitti väitöstutkimuksessaan alle kaksivuotiaan lapsen ruoka-allergian ja atooppisen ekseeman vaikutuksia perheeseen. Sairaudet lisäävät perheissä ylimääräisiä arkirutiineja ja aiheuttavat kustannuksia.

Allergiaviikko - vähennä tuoksujen tupsuttelua

Lähes puolet suomalaisista kärsii jonkinasteisista allergioista. Tänään alkavalla allergiaviikolla kehotetaan ottamaan herkkä lähimmäinen huomioon.

Mustaherukka ehkäisee vauvojen ihottumia

Odottavien äitien kannattaa jo raskautta suunnitellessaan syödä mustaherukkaa. Erittäin terveelliseksi todettu mustaherukan siemenöljy ehkäisee vauvojen atooppisia ihottumia jo siinä vaiheessa, kun lapsi on äitinsä vatsassa.

Mustaherukka ehkäisee pikkulasten allergioita

Mustaherukoiden siemenöljyn on todettu ehkäisevän iho-ongelmia pikkulapsilla, kertoo Turun Sanomat.

Liikenteen päästöt lisäävät astmariskiä luultua enemmän

Ilmansaasteiden on pitkään tiedetty pahentavan astmaatikkojen oireita. Tuoreen hollantilaistutkimuksen mukaan saasteet saattavat myös lisätä astman puhkeamisen riskiä.

Väitös: Pitkä täysimettäminen voi lisätä allergioita (video)

Imetyksen vaikutuksesta allergioihin on saatu uutta tietoa. Helsingin yliopiston väitöstutkimuksen mukaan pitkään, yli puoli vuotta jatkuva täysimetys voi lisätä lapsen allergiariskiä.

Korkeakouluopiskelijoille valtakunnallinen terveystutkimus

Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö aloittaa korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen tämän kuun aikana. Kysely lähetetään kymmenelletuhannelle opiskelijalle eri puolille Suomea.

Astma ei välty imetyksellä

Rintaruokinta on monin tavoin hyväksi lapselle, mutta pitkäkään imettäminen ei näytä vähentävän lapsen vaaraa sairastua astmaan tai allergioihin.