Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kokaiinista kärähtänyt Petter Northug törttöili liikenteessä jo aiemmin: ajoi hurjaa ylinopeutta paluumatkalla lasten hiihtoleiriltä – "Täysin hullua"

Northugia epäillään ylinopeudesta, ajamisesta huumausaineiden vaikutuksen alaisena sekä huumausaineiden hallussapidosta.

Hiihtolegenda Petter Northug jälleen ongelmissa, pysäytettiin ylinopeuden takia ja kotoa löytyi kokaiinia: "Olen epätoivoinen"

Kaksinkertainen olympiavoittaja ja 13-kertainen maailmanmestari oli ajanut 168 kilometriä tunnissa 110 kilometrin rajoitusalueella.

Toistuvasti humalassa ajellut vankilaan

Poliisi otti miehen kiinni vuosi sitten Rovaniemellä Kajaanintiellä, kun tämä ajoi autoa runsaan kahden promillen humalassa.

Poliisi ei luota nilkkapantaan ja kotiarestiin, joiden piti parantaa tutkintavankien asemaa: “Pelkona on, että epäilty katoaa ikuisiksi ajoiksi”

Uusien pakkokeinojen tarkoitus oli vähentää tutkintavankien määrää, mutta niitä ei ole juurikaan käytetty.

Mies pisti väkivaltaisesti poliiseille hanttiin – tuomittiin valvontarangaistukseen

Poliisit saivat riehujan kuriin pippurisumutteella ja laittamalla tälle raudat käsiin ja jalkoihin.

7 kuvaa tutkimuksesta: Kansalaiset antaisivat usein lyhempiä rangaistuksia kuin tuomarit

Hallitus pohtii tutkimuksen perusteella, tulisiko rikoksista langetettavia rangaistuksia muuttaa.

BBC: Radikaali muslimisaarnaaja sai vuosien vankeustuomion

Lontoossa järjestetty oikeudenkäynti päättyi jo heinäkuussa, mutta lopullinen tuomio julkistettiin vasta nyt.

Nettipetostehtailija ei välttynyt vankilalta

Useita petoksia nettikaupassa tehnyt posiolaismies joutuu vankilaan. Rovaniemen hovioikeus ei suostunut alentamaan miehen rangaistusta, koska sitä oli jo kohtuullistettu käräjäoikeudessa.

Veljeksille ehdolliset vankeustuomiot ryyppy-yön tapahtumista

Lapin käräjäoikeus on antanut 19- ja 24-vuotiaille veljeksille ehdolliset vankeustuomiot, toiselle pahoinpitelystä ja toiselle pakottamisesta seksuaaliseen tekoon nuorena henkilönä. Teot sattuivat samassa asunnossa Posiolla marraskuussa 2012.

Nettipetostehtailija vältti vankilan – sanoi rikosten syyksi nettipokerin

Lukuisia nettipetoksia tehtaillut mies välttää vankilan. Rovaniemen hovioikeus tuomitsi 29-vuotiaan miehen valvontarangaistukseen kolmeksi vuodeksi ja 10 kuukaudeksi.

Päihdeongelmat hidastaneet pantarangaistuksen käyttöönottoa

Suurin osa valvontarangaistukseen tuomituista on rattijuoppoja, joille valvottu kotiaresti ilman alkoholia voi olla vaikea pala. Päihdeongelmat korostuvat etenkin Etelä-Suomessa, missä tuomioiden määrä on jäänyt kauas tavoitteesta.

Armeijasta ja sivarista kieltäytynyt tuomittiin valvontarangaistukseen

Asevelvollisuuden keskeyttänyt ja siviilipalveluksesta kieltäytynyt mies on tuomittu valvontarangaistukseen Lapin käräjäoikeudessa.

Populistijohtaja Pim Fortuynin murhaaja vapautetaan vankilasta

Murhasta tuomittu mies vapautuu kärsittyään 12 vuotta tuomioistaan. Hän ampui suositun oikeistopopulistien johtajan parlamenttivaalien alla toukokuussa 2002.

74-vuotias rattijuoppo sai haluamansa jalkapannan

Useisiin rattijuopumuksiin syyllistynyt ikämies välttää vankilan sellin jalkapannalla. Päijät-Hämeen käräjäoikeus määräsi 74-vuotiaalle asikkalalaismiehelle nilkkapannan neljäksi kuukaudeksi.

Rikoksista rangaistujen määrä laskussa – 19 elinkautista

Suomessa määrättiin rangaistuksia yhteensä 523 000 henkilölle viime vuonna. Naisia tuomituista oli 119 000 eli 23 prosenttia.

Poliisin auton polttajalle vankeus pantarangaistuksena – korvauslasku tuhoista yli 10 000 euroa

Poliisin auton tuleen tuikannut mies kiistää, että olisi tiennyt auton omistajan olevan poliisi. Tulipalon tutkinta siirtyi heti alussa keskusrikospoliisille, joka sai tekijän kiinni muutaman viikon sisällä.

Rattijuoppo haluaa itselleen nilkkapannan

Toistuviin rattijuopumuksiin syyllistynyt mies haluaa välttää uhkaavan vankilatuomion nilkkapannalla. Viimeksi känninen mies aiheutti Asikkalassa kolarin, jossa loukkaantui neljä ihmistä.

Nilkkapanta tekee ihmisestä aikataulujen vangin

On hyvin hankala unohtaa oma tilansa ja työskennellä sillä intensiteetillä, mihin on tottunut, totaalikieltäytyjä Elmo Kalvas kuvailee kärsimäänsä valvontarangaistusta.

Jalkapantarangaistukset onnistuvat Meri-Lapissa

Tämän vuoden aikana Meri-Lapissa on aloitettu jo lähes kymmenen valvontarangaistuksen toimeenpanoa, eikä niistä ole keskeytynyt yksikään rangaistus.

Uusi yhdistelmävankeus yhdistäisi vankeusjakson pitkiin ehdollisiin rangaistuksiin

Ehdotetun yhdistelmävankeuden tavoitteena on, että rangaistukset muuttuisivat ankarammaksi vastaavasti asteittain kuin rikosten moitittavuus kasvaa.

Jalkapantarangaistus yhä useammalle vangille

Valvontarangaistusvankien määrää ollaan lisäämässä. Itä- ja Pohjois-Suomessa vankien määrä kasvaa suhteessa enemmän.

Panta valvoo kotona ja kaupassa

Viime vuodesta lähtien totaalikieltäytyjiä on tuomittu vankilan sijaan valvontarangaistuksiin. Totaalikieltäytyjä ei halua mennä armeijaan eikä siviilipalvelukseen. Elmo Kalvas elää sähköisesti valvotussa arestissa jalassaan elektroninen panta. Hän elää viranomaisten laatimien kaksiviikkoisaikataulujen rytmissä ja on aina tavoitettavissa.

Kaikille totaalikieltäytyjille panta jalkaan - mitä mieltä?

Totaalikieltäytymisen voi hoitaa nykyään kokonaisuudessaan ilman vankilaa sähköisessä valvonnassa. Laki muuttui helmikuun alussa. Rangaistusmuoto on lisännyt lievästi kiinnostusta varusmies- ja siviilipalveluksesta kieltäytymiseen. Onko jalkapanta oikeudenmukainen tuomio totaalikieltäytymisestä? Onko koko tuomiossa enää järkeä?

Jalkapanta valvoo tehokkaasti

Kotona kärsittäviä valvontarangaistuksia on suoritettu pääosin onnistuneesti. Valvontarangaistukset tulivat käyttöön viime vuoden lopulla, ja vain neljässä tapauksessa rikoksen tekijän epäillään rikkoneen sääntöjä törkeästi.

Nilkkapanta pitää rattijuopon kurissa

Vankilan sijasta panta jalkaan ja elintavat nuhteettomiksi. Elämä jatkuu lähes normaalina. Siinä uusi mahdollisuus esimerkiksi rattijuopumuksesta tai omaisuusrikoksesta tuomitulle. Uuden rangaistustavan pää on avattu muun muassa Keski-Pohjanmaalla.

Oikeusministeri: Sakkopalvelulla näpistelijät vastuuseen

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) on tyytyväinen uudentyyppisiin rangaistusseuraamuksiin. Kuluvana vuonna tuli mahdolliseksi niin sanottu valvontarangaistus sähköisellä valvonnalla. Uutena ehdotetaan lisäksi sakkopalvelua, jolloin myös varaton rötöstelijä joutuisi korvaamaan tekosiaan.

Valvontarangaistus täytäntöön ensi kertaa

Kainuun käräjäoikeus on ensi kertaa tuominnut rikokseen syyllistyneelle valvontarangaistuksen. Valvonta toteutetaan asettamalla tuomitulle panta ja määrämällä hänelle päiväohjelma. Kotoaan henkilö saa poistua hyväksytystä syystä.

Haminan avovankila saa odottaa pantavalvontaa

Rikosseuraamuslaitos laajentaa avovankien pantavalvontaa. Haminan avovankilassa pantavalvontaan siirtymisessä joudutaan kuitenkin vielä odottamaan nilkkapantojen kokeilupaikkakuntien tuloksia.

Jalkapanta asennetaan kaikille avovangeille

Rikosseuraamuslaitos laajentaa avovankien pantavalvontaa. Nyt nilkkapannat ovat olleet kokeiluluontoisesti käytössä Vanajan vankilan Ojoisten avo-osastolla, jossa on 50 vankia. Marraskuun aikana pannat on tarkoitus asentaa myös Suomenlinnan 100 ja Kuopion vankilan 20 avovangille.

Oikeus voi tuomita tuomitun kantamaan jalkapantaa

Valvontarangaistuslaki tulee voimaan tänään tiistaina. Tuomitun liikkumista seurataan käteen tai jalkaan kiinnitetyn sähköisen pannan kautta. Valvottava saa liikkua tietyllä alueella. Jos hän poistuu sallitulta alueelta, on seurauksena hälytys.

Kansa tietää: valvottu kotiaresti on vangille vankeutta parempi rangaistus

Marraskuun alussa Suomessa otetaan käyttöön uusi valvontarangaistus, jossa tuomio kärsitään vankilan sijaan valvottuna kotiarestina. YLE Lahden kuuntelijoiden mukaan sähköisellä jalkapannalla valvottu rangaistus hyödyttää sekä vankia että yhteiskuntaa.

Vankien karkailuhalut halutaan kuriin jalkapannalla

Vankien jalkapannat on otettu koekäyttöön Hämeessä, Vanajan avovankilassa. Pantavalvontatekniikka tuo tullessaan kokonaan uuden rangaistusmuodon, kotona kärsittävän valvontarangaistuksen. Avolaitoksissa jalkapannan toivotaan vähentävän vankien karkailua.

Totaalikieltäytyjät voivat pian välttää vankilan

Marraskuussa voimaan tulevan valvontarangaistuslain myötä totaalikieltäytyjät voivat välttyä vankilalta. Vankilan virkaa toimittaa oma koti ja valvonta tapahtuu elektronisella jalkapannalla.

Sähköisen valvontarangaistuksen kokeilu siirtyy syksyyn

Sähköisen valvontarangaistuksen kokeilua on jouduttu siirtämään. Valvontarangaistusta oli tarkoitus kokeilla keväällä, mutta laitteiden kilpailutus siirtää kokeilun syksylle.

Yhdyskuntapalvelupaikat katoavat kuntapalvelujen ulkoistamisessa

Yhdyskuntapalvelun suorituspaikkoja tarvittaisiin lisää eri puolilla Suomea. Tähän asti palvelupaikkoja ovat tarjonneet paljolti kunnat ja valtio, mutta palvelujen yksityistäminen ja kilpailutus ovat vähentäneet kuntien mahdollisuuksia työllistää yhdyskuntapalveluun tuomittuja. Yhdyskuntapalvelujärjestelmän toiminta on yhä enemmän kolmannen sektorin varassa.

Vankien jalkapanta hyväksyttiin eduskunnassa

Eduskunta on hyväksynyt uudenlaisen valvontarangaistuksen käyttöönoton. Jatkossa tuomitut voivat välttyä vankilalta, mutta heidän liikkumistaan rajoitetaan ja valvotaan. Vankien valvomista sähköisen seurantalaitteen avulla vastustivat vain perussuomalaiset ja keskustan poliisikansanedustaja Oiva Kaltiokumpu.

Brax: Eduskuntaa ei uhkailtu vankiloiden lakkautuksilla

Oikeusministeri Tuija Braxin (vihr.) mukaan oikeusministeriö ei ole uhkaillut eduskuntaa Pelson ja Köyliön vankiloiden lakkautuksilla. Osa lakivaliokunnan jäsenistä katsoo, että valiokuntaa kiristettiin lakkautusuhalla hyväksymään valvontarangaistuksen käyttöönotto hallituksen esittämässä muodossa.

Nilkkapannasta vaihtoehto lyhyille vankeusrangaistuksille

Suomi aikoo ottaa käyttöön nilkka- ja rannepannat korvaamaan lyhyitä vankeusrangaistuksia. Hallitus on hyväksynyt esityksen, jonka mukaan osa lyhyistä ja ehdottomista vankeusrangaistuksista voidaan korvata valvontarangaistuksella.

Vankien koevapaus kangertelee

Vankien valvottu koevapaus ei toimi toivotulla tavalla. Koevapauden tarkoituksena on tukea vankilasta vapautuvien vankien sijoittumista siviiliyhteiskuntaan. Koevapaus on ollut käytössä 2,5 vuotta.

Yhä useampi vanki valvotussa koevapaudessa

Valvotussa koevapaudessa oli toukokuun alussa 89 vankia, kun vuotta aiemmin määrä oli 53. Myös tänä vuonna määrää aiotaan kasvattaa, sillä koevapauden uskotaan sekä helpottavan vankilasta vapautuvien yhteiskuntaan sijoittumista että vähentävän vankiloiden ahtautta, kertoo Rikosseuraamusvirasto.

Finland to Introduce Monitoring Bracelets for Convicts

Officials are planning to introduce electronic ankle and wrist bracelets for some convicts, reports the Swedish-language daily Hufvudstadsbladet.

Kotiaresti korvaamaan vankilatuomioita?

Osaa vankeusrangaistuksista esitetään muutettavan kotiarestiksi, kertoo Helsingin Sanomat. Uutta rangaistusmuotoa suunnitellut oikeusministeriön työryhmä luovutti esityksensä oikeusministeri Tuija Braxille (vihr.) keskiviikkona.