Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Maatalousalan koulutus Nurmeksessa vetää vuosien tauon jälkeen nuoria

Nuoret voivat jälleen suorittaa maatalouden perustutkintoja Nurmeksessa. Kiinnostusta näkyi jo ensimmäisessä yhteishaussa.

Mustiala oli ensimmäinen maatalousoppilaitos, jossa suomalaiset oppivat salaojittamaan peltonsa – nyt kartanon ylläpito maksaa vuosittain 700 000 euroa

Lähes parisataa vuotta vanhat arvorakennukset kaipaavat Hämeen ammattikorkeakoululta remonttia Tammelassa. Katso video.

Mustialan opetustila on jo kokonaan luomuna Tammelassa

Hämeen ammattikorkeakoulu siirtyi luomutuotantoon pikkuhiljaa.

Muuruveden maatalousoppilaitoksen tiloihin lastensuojelulaitos

Savon koulutuskuntayhtymä vuokraa maatalousoppilaitoksen rakennukset lastensuojelun perheyritykselle.

Lappian tiukan kiinteistökuurin tulos: 10 000 neliötä pois ja vuosittain 1,5 miljoonan säästöt

Toimintaa ja kiinteistöjä karsittiin muun muassa Keminmaasta ja Kolarista. Säästöjä kertyi tuntuvasti.

Muuruveden maatalousoppilaitokselle haetaan uutta käyttöä

Opiskelu Muuruveden maatalous- ja puutarhaoppilaitoksessa päättyy ensi keväänä.

Mehiläisten kasvatus innostaa kurssit täyteen

Ilmajoella alkanut mehiläistarhurien koulutus on vetänyt väkeä kurssit täyteen.

Lehmänlannasta energiaa – opetusnavetan 7 kuutiota lantaa muuttuu lämmöksi, sähköksi ja polttoaineeksi

Tervolan maatalousoppilaitoksella muutetaan lehmän lannan kasvihuonepäästöt bioenergiaksi.

"Mukavampi kuin jossain toimistossa" – nämä nuoret eivät luovu oman maatilan unelmasta, vaikka tulevaisuuden kuva ei ole ruusuinen

Ammattitaitoisia yrittäjiä ja tilatyöntekijöitä tarvitaan tulevaisuudessakin, vaikka maatilojen määrä vähenee.

Agrologiopiskelijat mielenosoituksessa: "Emme ole asfalttiagrologeja"

Maatalousalan ammattikorkeakouluopetuksen siirtämistä Ilmajoelta Seinäjoelle pohditaan. Opiskelijat haluavat, että teoriaopetus ja käytännön harjoittelu pidetään maaseudulla eikä niitä siirretä kaupunkikeskustaan.

Lappia ja Luonnonvarakeskus yhteistyöhön – pohjoisen biotaloustutkimus ja koulutus vahvistuu

Tervolassa sijaitseva Lappian Louen toimipiste tarjoaa hyvät edellytykset muun muassa maatalouden kenttäkokeisiin.

Maatalouden koulutus palaa Harjuun – jatko Anjalassa epävarmaa

Harjun oppimiskeskus haluaa turvata maatalousalan koulutuksen Kymenlaaksossa.

Erityisjärjestelyt pelastavat ammatillisen koulutuksen Perhossa? – Nuorten hevosalan koulutus säilyy

Lopetusuhan alla ollut Perhon ammatillinen koulutus säilyy sittenkin, jos kunta suostuu ostamaan koulutuskuntayhtymän tilat ja vastaamaan kiinteistö- ja ruokapalveluista.

Purkulupa Rovaniemen Pöykkölään: 17 rakennusta nurin

Ison määrän entisen Maatalousoppilaitoksen alueen rakennuksia Rovaniemen Pöykkölässä saa purkaa. Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunta myönsi keskiviikkona purkuluvan 17 rakennukselle Metsäruusuntiellä.

Koulutuksessa käytetyt hevoset joutuivat säästöjen kohteeksi

Koulutussäästöt ovat ulottuneet hevosiin asti Kouvolassa ja Virolahdella. Osalle hevosista onnistuttiin löytämään uusi koti. Osa vähennettiin niin sanotun luonnollisen poistuman kautta.

Kiteen vastaanottokeskukseen 100 turvapaikanhakijaa lisää

Kiteen vastaanottokeskus voi ottaa pian lisää turvapaikanhakijoita. Entisen maaseutuopiston päärakennuksen siipeen on remontoitu tilat noin 100 turvapaikanhakijalle.

Ammattiopisto aloittaa yt-neuvottelut Kouvolassa

Ammatillisen koulutuksen rahoitus ajaa oppilaitoksia tiukille. Viime vuosina tappiota tahkonnut Kouvolan seudun ammattiopisto aloittaa yt-neuvottelut. Ensimmäisessä vaiheessa neuvotellaan Anjalan luonnonvarayksikön uudistuksista.

Säästöt eivät riittäneet – yt-neuvottelut uhkaavat ammattiopistoa Kouvolassa

Ammatillisen koulutuksen rahoitus ajaa oppilaitoksia tiukille ja uudistuksiin. Esimerkiksi Kouvolassa mietitään muun muassa maatalouskoulutuksen muutosta ja yt-neuvotteluiden käynnistämistä.

Maatalousalan koulutus jatkuu Anjalassa

Maatalousalan koulutusta Anjalassa oltiin lakkauttamassa säästösyistä. Valtuusto päätti äänestyksen jälkeen säilyttää opetuksen Anjalassa.

Esko Lehtimäki jatkaa keskustapiirin johdossa Etelä-Pohjanmaalla

Keskustan Etelä-Pohjanmaan piiri on valinnut yksimielisesti puheenjohtajakseen edelleen Esko Lehtimäen Teuvalta. Lehtimäki saa isännöidä ensi kesänä Keskustan puoluekokousta Seinäjoella.

Suupohjassa uskotaan maatalouden koulutustarpeisiin – "Meidän tehtävä on kouluttaa uusia emäntiä ja isäntiä tiloille"

Etelä-Pohjanmaalle on rakennettu lähivuosina sata uutta navettaa. Muun muassa tästä syystä Suupohjan koulutuskuntayhtymä uskoo vakaasti maatalouden koulutustarpeisiin tulevaisuudessakin. Kauhajoen opetusmaatilalle on juuri rakennettu uusi robottinavetta ja biokaasulaitosta suunnitellaan. Myös koulutustarjontaa muokataan ajan tarpeiden mukaan.

Lomakartano muutettiin hätämajoitukseksi kahdessa päivässä Suonenjoella

Muun muassa majoituspalveluita tarjoavan Vanhan Maamiehen tiloihin odotetaan tämän päivän aikana noin 80 turvapaikanhakijaa hätämajoitukseen.

Kiteelle perustetaan Pohjois-Karjalan toinen vastaanottokeskus pikavauhdilla

SPR perustaa vastaanottokeskuksen Kiteelle. Keskus tulee vanhan maatalousoppilaitoksen tiloihin Koivikolle nopealla aikataululla: ensimmäiset turvapaikanhakijat tulevat keskukseen jo ensi viikon lopulla.

Tunnettu satakuntalainen tanssipaikka muuttuu vastaanottokeskukseksi?

Tanssipaikka Merikievarin yrittäjäpariskunta tarjoaa tilojaan vastaanottokeskukseksi. Omistajien mukaan VT 8:n varrella sijaitsevan tanssipaikan tiloihin mahtuisi satoja turvapaikanhakijoita. Ensimmäiset tulijat voitaisiin ottaa vastaan hyvinkin nopeasti.

Luomu kiinnostaa taas – valikoiman kasvun myötä tarjolla yhä enemmän tuotteita

Pohjois-Pohjanmaalla Ruukin perinteiset luomumarkkinat houkuttivat kävijöitä maaseutuopiston maille. Sadonkorjuutuotteet kiinnostavat yhä enemmän.

Leka heiluu Lahdessa: "Purkuhommia enemmän kuin pitkiin aikoihin"

Moni 60- ja 70-luvuilla rakennetuista kiinteistöistä on tullut tiensä päähän Lahdessa. Rakennuslupapäällikön mukaan vanhan talon korjaamiseen ei lainaa heru, mutta uuden rakentamiseen kylläkin.

Suomen vanhimmassa maatalousoppilaitoksessa tiedetään jo minkä alan robotit seuraavaksi valtaavat

Suomen ensimmäinen maatalousoppilaitos perustettiin Tammelan Mustialaan vuonna 1840. Siitä lähtien koulu on tuottanut sadoittain maatalousalan ammattilaisia. Nyt Hämeen ammattikorkeakoulun yksikkönä Mustialassa opiskelee neljäsataa opiskelijaa. Robotiikka on Suomessakin maatalouden arkea.

Sauvolaispariskunta huojentui – lanttuvuori hävisi pellon laidalta

Sauvolainen viljelijäpariskunta joutui loppuvuonna ahdinkoon, kun ostajan talousvaikeuksien takia heille jäi käsiin 200 000 kiloa lanttua.

Mustialan uudessa navetassa ei nähdä lypsäjää aamukuudelta, vaan homman hoitaa robotti

Mustialan maatalousoppilaitoksen upouusi navetta käyttää uusinta teknologiaa. Lehmät varustetaan muun muassa märehtimismittareilla, jotka juoruavat kuinka kauan elikot pureksivat ruokaansa. Lehmät ja opiskelijat lasketaan opetus- ja tutkimuskäyttöön tarkoitettuun navettaan maaliskuun aikana.

MTK-Kaakkois-Suomi huolestui maanviljelijäkoulutuksesta

Järjestö vaatii erityisesti Kouvolan poliitikoilta toimia. Ammattiopisto vakuuttaa, että koulutus säilyy Kymenlaaksossa.

Ammattiopisto lämpenee lehmän lannalla

Lehmän märehtemisen lopputuotos on nyt Tervolassa lämpöenergian raaka-aine. Lannalla lämpeävät ammattiopiston tilat ja lähivuosina sillä kenties tankataan maatalousoppilaitoksen traktoreita.

Maatalousalan koulutuksen tarve säilyy maatilojen vähenemisestä huolimatta

Maatalousalan koulutuksen tarvetta ylläpitää maatilayrittäjien nopea eläköitymistahti lähivuosina. Alalle ennakoidaan avautuvan lähes 700 työpaikkaa vuosittain.

Parsaherkuttelija himoitsee kotimaista - viljelijöistä huutava pula

Parsa kasvattaa suosiotaan kesäpöydän herkkuna. Kotimaisen parsan kysyntä on ollut huomattavasti tarjontaa suurempi jo vuosia, mutta uusia viljelijöitä ei tahdo löytyä. Myös Ulvilan Kaasmarkussa parsa viedään käsistä.

Ely-keskus hellitti Lahden Kujalan valituksestaan – viereinen logistiikka-alue viivästyi liito-oravista

Hämeen ely-keskus on perääntynyt entisen Kujalan maatalousoppilaitoksen rakennuskiistassa. Viereinen logistiikkakeskuksen alue kärsi vuosikausien valituskierteestä, jonka keskiössä olivat liito-oravat.

Pienpanimotoiminnan uranuurtajasta Hyvä Tuomas

Suomen pienpanimotoiminnan uranuurtaja, olutmestari Lassi Puupponen on vuoden 2013 Hyvä Tuomas. Puupponen on muun muassa aloittanut Mustialassa oluenvalmistajien koulutuksen.

Maahanmuuttajien maatalouskoulutus tyssäsi Tarvaalassa

Maahanmuuttajille suunnattu maatalouskoulutus polkaistiin kolme vuotta sitten käyntiin Saarijärven Tarvaalassa kovin odotuksin. Nyt koulutus on päättymässä ristiriitaisissa tunnelmissa.

Islamistiryhmä iski koulun asuntolaan Nigeriassa, kymmeniä ammuttiin vuoteisiinsa

Boko Haram -ryhmä on lisännyt iskujaan juuri opiskelijoita vastaan. Sunnuntain iskun uhrit opiskelivat maatalousoppilaitoksessa.

Kujalan maatalousoppilaitos puretaan

Päijät-Hämeen koulutuskonserni saa purkaa Kujalan maatalousoppilaitoksen huonokuntoiset rakennukset. Ely-keskus on vastustanut kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten purkamista.

Parikkalan viemäriverkoston vuotokohdat tukitaan

Kunta on selvittänyt ongelmapaikkoja, joissa hulevedet pääsevät huonokuntoisten kaivojen ja putkien kautta jätevesiverkostoon. Ongelmia on etenkin Särkisalmella.

Koirat päihittivät hevoset Keski-Pohjanmaan maaseutuopistossa

Lähes kaikki Keski-Pohjanmaan maaseutuopiston koulutusalat ovat mukana perjantaina käynnistyvässä täydennyshaussa. Tilaa on vielä esimerkiksi hevos-, sisustus- ja hopeasepänalalla. Vetovoimaisin opiston tarjoama koulutus on vuodesta toiseen kennelala.

Maatalouskouluihin kaivataan Itä-Suomessa lisää nuoria

Ammattitaitoiselle työvoimalle on Itä-Suomen maatiloilla kova kysyntä, vakuuttavat ammattikoulujen rehtorit. Silti opintoihin ei tahdota saada riittävästi nuoria. Opiskelijapulasta kärsii varsinkin Otavan koulutila Mikkelissä.

Moottoritien karhusta havainto myös Vanhassa Vaasassa

Karhun uskottiin poistuneen metsään, mutta puoli kuudelta siitä tehtiin havainto, nyt vanhan Vaasan puolelta. Havainto on kuitenkin vielä varmistamaton ja tilanne rauhallinen.

Vainikkalaan etsitään eloa yritystoiminnasta

Kiinteistöjä olisi kaupan - yrityksiä haeskellaan itärajan kummaltakin puolelta.

Työkaverien juoksukisa kaartaa kohti loppusuoraa

Keski-Pohjanmaan maaseutuopiston yli 20 leikkiin lähtenyttä nostaa kiivaasti kuntoaan kohti toukokuista Kokkola CityRunia peitotakseen heidät haastaneen työkaverin. Flunssat ovat vaivanneet, mutta yksiköiden välinen kisakin innostaa jatkamaan. Ja jäniksen kuntoa pidetään toki vaivihkaa silmällä.

Maatalouskoulu saa uutta seinää Muuruvedellä

Runsaan miljoonan euron remontti tuo Muuruvedelle uuden korjaamorakennuksen ja kasvihuoneen.

Työkaverista tuli juoksuporukan jänis

Moni työporukka hakeutuu liikuntatapahtumiin pitämään hauskaa. Hommaan voi silti lisätä totisemmankin vivahteen. Kuten tehdä kuntotestit, antaa EM-juoksijan analysoida tekniikan ja kilpahiihtäjän laatia harjoitusohjelmat. Ja pyrkiä porukalla kaatamaan haastajan.

Metsästyskortilla koulun penkille

Riistalinjan opinnot Perhossa eivät vaadi opiskelijalta kympin keskiarvoa todistuksessa. Sen sijaan ehdottomana vaateena on metsästyskortti. Metsästystä voi opiskella Perhossa maan ainoassa riistalukiossa tai maaseutuopiston ammatillisella linjalla.

Pesukone roihahti maatalouskoululla Iisalmessa

Asuntolan asukkaat poistuivat rakennuksesta, sillä palo sai aikaan pahanhajuista savua. Asukkaat voivat palata koteihinsa myöhemmin tänään.

Teurastamo monipuolistaa luontokoulutusta Perhossa

Keski-Pohjanmaan maaseutuopistolla vietetään perjantaina 11. päivä tammikuuta harjannostajaisia. Valmistumassa on liki 400 000 euron investointi, jolta odotetaan suuria. Riistateurastamon on tarkoitus monipuolistaa ja turvata koulutusta.

Rajakoira on tärkeä rajojemme vartija

Vaikka Rajavartiolaitoksen valvonta on teknistynyt, rajakoiralla on tärkeä rooli Suomen rajojen vartioinnissa. Pian 10 vuotta täyttävä Särmä tehnyt työuraansa Sallan Kelloselän rajavartioasemalla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle