Uusimmat artikkelit
Lohia palaa mereltä aiempaa vähemmän Tenojokeen – kalastusta rajoitetaan ensi kesänä
Kalastusta on vähennettävä, jotta Tenojoen lohikanta elpyisi.

Saimaannorpan suojelemiseksi ehdotetaan useita keinoja – nykyistä kalastusrajoitusaluetta halutaan laajentaa
Nykyinen asetus Saimaan kalastusrajoituksista päättyy huhtikuussa 2021, ja työryhmän ehdotuksiin pohjaava uusi asetus on määrä antaa vielä tämän kevään aikana.
Sukeltajat keräävät saimaannorppien pesäpaikoilta talteen karvatukkoja ja istukoita, jotka kertovat kuuttien määrästä ja perimästä
Tänä vuonna sukelluksia tehdään paljon makuupesillä eli paikoissa, jotka eivät lähtökohtaisesti ole poikasten syntymäpaikkoja.

Kalastusrajoitukset tehostuvat saimaannieriän suojelemiseksi Kuolimolla – muutokset voimaan vuodenvaihteessa
Vuoden vaihtuessa saimaannieriän rauhoitusalueen pinta-ala kasvaa Isoselällä, tiedossa olevat saimaannieriän lisääntymisalueet kuuluvat rauhoitusalueeseen ja verkkokalastus, viehekalastus ja pilkkiminen on kielletty Morruuvuorenselän syvännealueilla.

EU päätti Itämeren kalastuskiintiöistä – Suomi etujoukoissa laittoman lohenkalastuksen kimppuun
Suomi ei nostanut Luxemburgissa lohen pyyntikiintiöstä äläkkää, koska se sai läpi lohen laittomaan kalastukseen liittyviä toimia.

Silakankalastus lipumassa ulkomaisiin käsiin – "Suomalainen kalastuspolitiikka syönyt uskoa"
Virolaiset yrittäjät hallitsevat noin kymmentä prosenttia Pohjanlahden silakankalastuksesta.

Kalastuksen kiintiöt valtion vesille julkaistiin – Utsjoen kiintiöt päätetään myöhemmin
Metsähallitus on julkaissut kalastuksen kiintiöt vuosille tuleville kolmelle vuodelle saamelaisalueelle ja muualle Suomeen.

Suomesta hävisi vuodessa 500 maitotilaa – Uusi uhka on Baltian kasvava tuotanto
Pellervon taloustutkimuksen mukaan poliittisessa keskustelussa on tyystin unohdettu maidontuotannon kasvu Baltian maissa eli Virossa, Latviassa ja Liettuassa. EU:n tuotantokiintiöiden poistuttua markkinat ovat odotetusti alkaneet keskittyä suurten maidontuottajamaiden, kuten esimerkiksi Saksan ja Ranskan hallintaan, mutta tuontannon kasvu Itä-Euroopassa on uusi uhka Suomen tuotannolle.

Sokerijuurikas kasvaa hyvin
Juurikkaan sato-odotukset ovat hyvät. Kasvukausi on Sucroksen mukaan käynnistynyt suotuisasti.

EU-maanviljelijät eivät saa lisää tukirahaa – MTK pettyi ministerikokouksen tulokseen
Maanviljelijöille ei ole luvassa pikaista apua talousongelmiin. Ministereiden EU-kokouksessa helpotusta luvattiin hallinnolliseen taakkaan. MTK:ssa petyttiin ratkaisuun.

EU:n maatalousministerit kokoontuvat ratkomaan maanviljelijöiden ongelmia – taustalla Venäjän asettama tuontikielto
Joka vuosi 600 ranskalaista maanviljelijää tekee itsemurhan. Suurta lukua on selitetty viljelijöiden talousahdingolla, jota maatalousministerit ovat tänään kokoontuneet ratkomaan. MTK:n mukaan myös suomalaisviljelijät ovat ahtaalla.

Kylmyys heikentänyt satoa – yksi kasvi voi vielä yllättää
Viileät säät ovat heikentäneet monen viljelykasvin satoa. Sokerijuurikkaan tuottajat ovat vielä toiveikkaita.

Ammattikalastaja iloitsee kalastajakohtaisista kiintiöistä: "Luo paljon mahdollisuuksia"
Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee kalastuskiintiöiden uudistamista niin, että jatkossa kiintiöt olisivat kalastajakohtaisia. Selkämeren ammattikalastajien puheenjohtaja arvioi, että uudistus parantaa kalastajien ammattikunnan asemaa.

Katkaravuista huutava pula – rapujen hinnat nousevat
Kylmänveden katkarapuja tuottava Grönlanti on puolittanut tuotantokiintiönsä ja samalla hinnat ovat lähes kaksinkertaistuneet. Katkaravut ovat päässeet loppumaan myös suurista keskusliikkeistä.
Lohen merikalastusta aiotaan edelleen vähentää
Euroopan Komissio on antanut ehdotuksen ensi vuoden kalastuskiintiöiksi.

Tarvitaanko lohijoilla kalastuskiintiöitä?
Lapin ELY-keskus selvittää kalastajakohtaisten saaliskiintiöiden sopivuutta lohijokien kalastuksen sääntelyyn.
Järjestö: Atlantin tonnikalan kalastuskiintiöt pidettävä ennallaan
Kalateollisuus on painostanut hallituksia höllentämään nykyisiä pyyntisäännöksiä.

Suomalainen sellutehdas jälleen kiistan keskiössä Etelä-Amerikassa
Argentiinan ja Uruguayn rajajoen varrella sijaitseva UPM:n sellutehdas haluaa nostaa tuotantokiintiötään. Argentiinan hallitus vastustaa, ja asukkaat osoittavat mieltään.

Lohta saa sittenkin pyytää Pohjanlahdella elokuussa
Lohenkalastus Pohjanlahdella sallitaan aiemmista tiedoista poiketen elokuun 5. ja 9. päivän välillä. Suomen lohikiintiö Pohjanlahdelle on täyttynyt uusien tietojen mukaan arvioitua hitaammin, minkä vuoksi maa- ja metsätalousministeriö keskeyttää määräajaksi lohen kalastuskiellon, joka astui voimaan 25.7.

Jasper Pääkkönen: Ministeriö yritti hiljentää kalastuskiintiökritiikin
Intohimoinen vapaa-ajan kalastaja, näyttelijä Jasper Pääkkönen on kritisoinut blogikirjoituksissaan Suomen kalastuspolitiikkaa. Pääkkösen mukaan maa- ja metsätalousministeriön virkamiehet järjestivät tapaamisen, jossa toivottiin turhan kirjoittelun loppuvan koska se häiritsi ministerin työtä.

Luonnonsuojeluliitto haluaa pidentää kalastusrajoitusaikaa Saimaalla
Suomen luonnosuojeluliiton mielestä verkkokalastusrajoituksia pitää laajentaa heinä- ja elokuuksi jo ensi vuonna. Saimaannorpan verkkokuolemia tapahtuu luonnonsuojeluliiton mukaan edelleen liikaa.
Lohenkalastus päättyy Pohjanlahdella ja Itämeren pääaltaalla
Kalastuskielto alkaa huomenna ja ulottuu vuoden loppuun asti. Tämän vuoden kalastuskiintiö oli 51 prosenttia viimevuotista pienempi.

Saimaannorppaa suojelevia kalastusrajoituksia noudatettu
Luvattomista verkoista on löytynyt kevään ja kesän aikana yksi kuollut norppa. Verkkokalastusta ei kuitenkaan ole harjoitettu kalastusrajoitusalueella juuri lainkaan.

Kalastajat odottavat kauhulla kiintiöpäätöksiä
Kalastajat seuraavat suurella mielenkiinnolla EU:n tämänpäiväistä ministerineuvoston kokousta. Kokouksessa päätetään mm. paljon keskustelua aiheuttaneista kalastuskiintiöistä ensi vuodelle.

Selkämeren kalastajat pelkäävät kiintiöleikkauksia
Selkämeren ammattikalastajat pitävät EU-komission ensi vuodeksi ehdottamia kalastuskiintiöitä lähes kuoliniskuna alueen ammattikalastukselle. Esimerkiksi loheen kohdistuva kiintiöleikkaus on ammattikalastajien mukaan täysin ylimitoitettu. Komissio leikkaisi lohikiintiötä lähes 80 prosentilla.
Öljyn hinta liki ennallaan OPEC-päätöksen jälkeen
Öljynviejämaiden OPEC-järjestön keskiviikkoinen päätös olla nostamatta öljyn tuotantokiintiötä on vaikuttanut raakaöljyn hintaan vain hieman.
OPEC-maat jättivät öljyntuotannon ennalleen
Öljymaiden OPEC-järjestö on odottamattomasti päättänyt jättää öljyntuotantonsa ennalleen. Maat olivat erimielisiä siitä, pitäisikö öljyntuotantoa lisätä ja kuinka paljon. Päätös sai öljynhinnan nousemaan. Se on jo myös tulkittu jonkinlaisena merkkinä järjestön mahdollisesta hajoamisesta.
Itämeren rannikkovaltiot voittivat kalastuskiintiökiistassa
Suomi, Puola ja Baltian maat voittivat EU:ssa kiistan Itämeren silakan ja kilohailin kalastuskiintiöistä. Myöhään tiistai-iltana päättyneessä kalastusneuvoston kokouksessa Luxemburgissa komissio perääntyi rajuista leikkausehdotuksistaan Itämeren maiden tieteellisen näytön perusteella.
Kalastajat arvostelevat EU:n aikeita vähentää silakan kalastusta
Kalatalouden Keskusliitto pitää outona Euroopan unionin komission suositusta laskea silakan ja kilohailin kalastuskiintiöitä Pohjanlahdella. Ensi vuodeksi kaavailtu silakan sallittu pyyntimäärä laskisi 30 prosentilla, lähes 23 000 tonnista noin 16 000 tonniin.
Islanti aloitti "makrillisodan"
EU-jäsenyysneuvotteluja käyvä Islanti on ärsyyntynyt EU:n lausunnosta, jonka mukaan Islanti ryöstökalastaa makrillia. EU uhkaa Islantia pakotteilla, ellei se rajoita kalastuskiintiötään.

Maitokiintiöitä vielä myyntiin
Kainuulaisilla maidontuottajilla on uusi mahdollisuus ostaa maitokiintiöitä. Maitokiintiöneuvottelukunta myy hallinnollisella kaupalla maitokiintiöitä runsaan neljän miljoonan litran edestä. Myynnissä olevat kiintiöt tulevat voimaan jo kuluvalle tuotantokaudelle
Opec piti kiintiöt ennallaan
Öljyntuottajamaiden järjestö Opec päätti tänään keskiviikkona kokouksessaan pitää tuotantokiintiönsä ennallaan. Tuotantoa ei leikattu. Öljyn hinta on yli kaksinkertaistunut sen jälkeen kun järjestö yli vuosi sitten vähensi tuotantoa. Öljytynnyri maksaa jo yli 80 dollaria.

EU jakaa kriisitukea maidontuottajille
EU on päättänyt jakaa jäsenmaiden maidontuottajille 300 miljoonaa euroa maitokriisitukena. Suomen osuus tästä määrästä on 4,8 miljoonaa euroa. Maitokriisitukea maksetaan kaikille maidontuottajille, joilla oli tuotantoa kiintiökaudella 2008-2009.

Troolikalastus katoamassa ulkomaille
Suomalainen troolikalastuslaivasto hupenee huolestuttavalla vauhdilla. Ruotsalaiset ja virolaiset yritykset ostavat kilvan suomalaisia trooleja, ja sen myötä ulkomaille menevät troolien kalastuskiintiöt.

EU-maat sopuun ensi vuoden kalastuskiintiöistä
Euroopan unionin jäsenmaat ovat päässeet sopimukseen ensi vuoden kalastuskiintiöistä. Myöhään illalla neuvoteltu kiintiö vähentää heikentyneiden kalakantojen kalastusta, mutta sallii joidenkin kalalajien pyynnin lisäämisen.

Opec pitänee tuotantokiintiöt ennallaan
Öljynviejämaiden järjestö Opec ei näytä koskevan tuotantokiintiöihin tulevassa joulukuun kokouksessa. Saudi-Arabian öljyministeri kuvasi lauantaina nykyisiä markkinahintoja "täydellisiksi".

EU sopi kalastuskiintiöistä
EU:n maatalous- ja kalastusministerit ovat yön aikana päässeet sopuun Itämeren ensi vuoden kalastuskiintiöistä. Sopimus supistaa silakan pyyntikiintiötä, mutta nostaa turskan kalastuksen ylärajaa.

Öljy kallistuu - Opec tiukkana
Öljynviejämaiden järjestö Opec päätti odotetusti pitää tuotantokiintiönsä ennallaan Wienissä pitämässään kokouksessa. Tynnyrihinta on pysytellyt yli 70 dollarissa heinäkuun lopusta lähtien. Vielä helmikuussa hinta oli jopa alle 40 dollaria.
Raakaöljyn hinnan laskussa katko
Raakaöljyn hinta kipusi tänään yli 68 dollariin tynnyriltä New Yorkissa. Hintaa nostivat spekulaatiot siitä, että öljynviejämaiden järjestö Opec pitää tuotantokiintiönsä ennallaan. Tämän viikon hintapudotuksesta uhkaa silti tulla suurin viikoittainen lasku kahteen kuukauteen.

Opec on tyytyväinen öljyn nykyhintaan
Öljynviejämaiden järjestö Opec on tyytyväinen öljyn hinnan nykyiseen tasoon, sanoi järjestön puheenjohtaja Jose Maria Botelho de Vasconcelos perjantaina Pekingissä Global Think Thank -huippukokouksessa.
Opec pitää öljyntuotannon ennallaan
Öljyntuottajamaiden järjestö Opec on päättänyt pitää tuotantokiintiönsä ennallaan. Tänään Wienissä kokoontuneen järjestön mukaan nykyinen lähes 25 miljoonan tynnyrin päivävauhti on sopiva.

Islannin hallitus jätti EU-hakemuksen parlamentille
Islannin tuore hallitus on esitellyt EU-jäsenhakemuksensa Islannin parlamentille. Parlamentti käsittelee ehdotusta tällä viikolla. Jäsenyysneuvottelut on tarkoitus saada käyntiin kesällä.
EU-ministerit sopivat kalastuskiintiöistä
EU:n kalastusministerit ovat sopineet ensi vuoden kalastuskiintiöistä. Päätös on kompromissi työpaikojensa puolesta pelkäävien kalastajien ja kalakantojen sukupuuttouhasta huolestuneiden luonnonsuojelijoiden välillä.

Öljy käväisi alle 40 dollarissa Opecin päätöksestä huolimatta
Öljyn hinta käväisi keskiviikkona alimmillaan neljään vuoteen huolimatta öljynviejämaiden päätöksestä leikata tuotantoaan. Raakaöljy maksoi halvimmillaan 39,88 dollaria tynnyriltä, mikä on matalin taso sitten vuoden 2004.
EU:n ensi vuoden kalastuskiintiöt päätetty
EU:n maatalousministerit ovat päättäneet Itämeren kalastuskiintiöistä ensi vuodelle. Suomenlahden lohen kalastuskiintiö säilyy nykyisellään, reilussa 15 000 lohessa.
EU rukkasi Itämeren kalastuskiintiöitä
Euroopan unionin maatalous- ja kalastusneuvosto päätti maanantaina Itämeren kalastuskiintiöistä ensi vuodelle.
WWF: Italia ylittänyt roimasti tonnikalan kalastuskiintiöt
Maailman luonnonsäätiön WWF:n tiistaina julkaiseman raportin mukaan Italia ylitti viime vuonna tonnikalan kalastuskiintiönsä viisinkertaisesti.
EU:n kalastuspolitiikkaa laitetaan uusiksi
EU-puheenjohtajamaa Ranska avaa huomenna neuvottelut EU:n kiistellyn kalastuskiintiöjärjestelmän täydelliseksi uudistamiseksi. Hanke huolettaa ympäristönsuojelijoita. Toisaalta kalastusteollisuus haluaisi rajoittaa alan sääntelyä.
Opec-maat vähentävät öljyn tuotantoa
Öljynviejämaiden järjestö Opec on päättänyt vähentää öljyn tuotantoa hillitäkseen raakaöljyn hinnan laskua. Öljynviejien päätös sai öljyn maailmanmarkkinahinnan kääntymään nousuun Aasiassa.
EU-komissio esittää itäisen Itämeren turskakiintiöiden nostamista
EU-komissio esittää itäisen Itämeren turskan kalastuskiintiöiden nostamista.