Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nuoren männyn runko harvaksi harvennetussa metsässä.

Jyväskylä on ensimmäisenä kuntana Suomessa auditoinut metsäohjelmansa - metsien hoitoa on toteutettu tavoitteiden mukaisesti

Auditointi tarkoittaa sen arviointia, miten käytännössä on toteutettu metsänhoidolle asetettuja tavoitteita. Jyväskylä on onnistunut toteuttamaan linjauksia hyvin.

Vihreä metsätyökone etenee lumisessa metsässä.

Metsien suojeluun on tulossa roima lisäys – luontokato yritetään pysäyttää uudella strategialla

Metsiä on tarkoitus suojella yli puoli miljoonaa hehtaaria lisää, jotta päästään lähemmäs kansainvälisiä sitoumuksia ja luonnon tila lähtisi paranemaan. Osapuolet ovat silti erimielisiä tavoitteista.

Mustaan paitaan pukeutunut mies seisoo kädet puuskassa.

Aalistunturin mielenosoitukset ovat täysin uudenlaista luontoaktivismia, arvioi tutkija

Tutkijan mukaan Metsäliikkeen mielenosoittajat pyrkivät muuttamaan suhtautumista luonnonvarojen käyttöön.

Neljä mielenosoittajaa seisoo lumisella metsätiellä estäen takanaan olevan tukkirekan kulun.

Metsähallituksen hakkuut jatkuvat ja puuta ajetaan kiistellyltä työmaalta Aalistunturin lähistöllä

Metsäliike vastustaa mielenosoituksella Aalistunturin seudun hakkuita, joita suoritetaan Metsähallituksen talousmetsässä. Alueelle on haettu suojelua, mutta lopullista päätöstä suuntaan tai toiseen ei ole vielä tehty.

Nuoren liian harvaksi ensiharvennetun mäntymetsän latvusto taivasta vasten.

Hallitus julkisti lisätoimia hiilinielujen vahvistamiseksi – Luonnonsuojeluliitto ei vakuuttunut

Ministerityöryhmä päätti muun muassa selvittää taloudellisia ohjauskeinoja nielujen kasvattamiseen sekä puuttua metsien ensiharvennuksiin.

Metsätalousinsinööri Hanna Kangasaho tukkipuukasan edessä talvisessa maisemassa.

Mikkelin Kalevankankaan metsiä on harvennettu reippaasti, mutta varoen ja harkinnalla

Metsätalousinsinööri vakuuttaa, ettei suojelualueen metsää ole kaadettu tuhoamis- tai ansaitsemistarkoituksessa.

Kuusen alaoksia, jotka ovat kokonaan paksun lumikerroksen peitossa. Taustalla näkyy lumisia puita.

Luonnon suojelutavoitteesta uupuu vielä 18 prosenttiyksikköä – mitä se tarkoittaa Suomen metsille?

Suomi on sitoutunut YK:n luontokokouksessa suojelemaan luontoa 30 prosentilla maa- ja merialueiden pinta-alasta. Selvitimme, kuinka suuri vaikutus suojelulla on metsien käyttöön.

Helmipölle

Helmipöllön poikueita tappavien näätien varalle keksittiin ovela juoni – kynnet lipsuvat nyt niin, etteivät ne pääse pesiin käsiksi

Janakkalassa toteutetaan uusi petolintujen suojelun mallialue metsäyhtiön talousmetsään. Tavoitteena on parantaa petolintujen elinoloja, esimerkiksi hakkuita tehtäisiin alueella pesinnän ehdoilla.

Veera Hovila, "metsävahti"

Vapaaehtoiset vahtivat arvokkaaksi luokiteltuja metsiä – lisätieto lajeista kelpaa Metsähallituksellekin, mutta kompromisseja peräänkuulutetaan

Luontoon liittyvä vapaaehtoistoiminta ottaa uusia muotoja: aktiivit yrittävät luoda Suomeen eräänlaisen “hälytysjärjestelmän”, jotta tietoisuus hakkuista paranisi.

Vedellä täyttyneet kaivinkoneen jäljet metsässä koivikon keskellä.

Lisää vain vesi: Kemiönsaaren talousmetsästä hiilinieluksi – suon ennallistaminen Kullan alueella on helppoa, mutta hidasta

Kemiönsaaressa kaivettiin sodan jälkeen ojia vauhdittamaan soisen notkelman puiden kasvua. Nyt Kullan alueen valtaojat on tukittu. Pitkä matka talousmetsästä takaisin hiiltä sitovaksi suoksi on alkanut.

Greenpeace / metsähakkuut / avohakkuu/ Kirkkonummi 27.02.2020

Luontopaneeli: Jatkuvapeitteinen metsänkäsittely voi olla kannattavampaa kuin avohakkuut

Siirtyminen avohakkuista jatkuvan kasvatuksen metsänkäsittelyyn on luontopaneelin mukaan välttämätöntä monesta syystä.

Hakkuukone kulkee lumisessä metsässä

HS: Nykyinen metsänhoito pitää mullistaa, mikäli Suomi haluaa pysyä tavoitteissaan

Tutkijoiden mukaan nykyisiin tavoitteisiin ei päästä, mikäli suojeltua pinta-alaa ja talousmetsien jatkuvaa kasvatusta ei lisätä.

Trullevi ilmasta katsottuna.

Lautakunta kaipaa lisää kunnianhimoa Kokkolan metsästrategiaan: selkeät tavoitteet avohakkuiden vähentämiseksi

Kaupunki päivittää 20 vuotta vanhan metsästratgian. Strategiassa todetaan muun muassa, että metsien virkistyskäyttö on tärkeää. Siihen on kirjattu myös kohtuullisen tuoton tavoite.

Metsäkone kaataa puita metsässä.

Metsähallitus keskeytti hakkuut Hyrynsalmen Mörkölässä pariksi tunniksi turvallisuuden takia – eilen hakkuut keskeytyivät Suomussalmen Ylä-Vuokissa

Hakkuut keskeytettiin, koska työkoneiden turvaetäisyydelle tuli Elokapinan ja Luonto-liiton väkeä. He vaativat Metsähallitusta luopumaan hakkuista sekä kantamaan vastuunsa luontokadosta.

Pellikan perhe, isä, tytär ja äiti, suojelemallaan metsäpalstalla Jalasjärvellä kaatuneiden puiden luona.

Pellikan perhe taistelee luontokatoa vastaan ja haluaa toimia niin kuin opettaa – talousmetsä sai rinnalleen suojelupalstan

Kristiina Tanila-Pellikka ja Petri Pellikka odottivat suojelupäätöstä vuosikausia. He halusivat osan metsästään luonnonsuojelualueeksi, jotta tulevilla sukupolvillakin olisi mahdollisuus nauttia monimuotoisesta luonnosta.

tukkipino

EU:n suojeluvaatimus voi iskeä raskaasti Suomen metsäteollisuuteen: uhkana puupula

Esimerkiksi Kaakkois-Suomen metsäteollisuus käyttää huomattavasti enemmän puuta kuin alueelta saadaan. Metsien huomattava lisäsuojelu voi vaarantaa metsäyhtiöiden raaka-ainepohjan.

Avohakattua metsää.

Data-analyysi paljastaa: Kaikkein monimuotoisin metsämme on jatkuvasti avohakkuiden kohteena, ja se johtaa luontokatoon

Tietyissä maakunnissa yli 40 prosenttia avohakkuista kohdistuu suojeluarvoiltaan potentiaalisesti merkittäville luontokohteille. Yle selvitti kartta-analyysilla, että kaikkein monimuotoisimmista metsistämme katoaa noin prosentti joka vuosi.

Mies lumisessa metsässä.

Juha Kauppinen kielsi vuosia olevansa luonnonsuojelija – nyt hän uskoo, että 3,5 prosenttia suomalaisista voi estää luontokadon

Tietokirjailija Juha Kauppinen mielestä ongelmana on järjestelmä, jossa moni ansaitsee rahaa hyödyntämällä luontoa.

Parkskogen i Kokon i Borgå

Suomen metsien kasvu hidastunut – puuston määrä kuitenkin kasvaa

Parhaillaan menossa oleva kolmastoista Suomen metsien inventointi on tuonut esiin yllättävän havainnon. Tulokset vuosilta 2019–2020 kertovat, että metsien puuston määrä on lisääntynyt edelleen, mutta hitaammin kuin aiemmin.

Vanhoja ja nuoria kuusipuita sammalpeitteisessä metsässä

Metsäkiista levisi Suomussalmella myös tutkimusmetsään – saako jatkuvaa kasvatusta tutkia missä vain?

Metsähallitus on keskeyttänyt hakkuut tutkimusmetsässä Suomussalmen Pirttivaarassa. Hakkuista on neuvoteltu luontojärjestöjen kanssa jo pari vuotta, mutta nyt ympäristöjärjestö Greenpeace vaatii hakkuista luopumista ja väittää niiden alkaneen yllätyksenä.

Puita.

Kokkolan kaupunki pyrkii hoitamaan metsää ja suojelemaan liito-oravan elinympäristön Trullevissa

Liito-orava LIFE-hankkeessa edistetään liito-oravan suojelua Virossa ja Suomessa. Hankkeessa kokeillaan myös keinoja yhdistää suojelu ja metsänhoito.

Metsäkoneyrittäjä Tero Kurula istuu hakkuuaukiolla kaadettujen tukkien päällä kesäisenä päivänä.

Voiko avohakkaajakin rakastaa metsää? “Toivon, että lapsenlapsille periytyisi monimuotoinen metsä”, sanoo satavuotiaita kuusia kaatava Tero Kurula

Yhä useampi suomalainen suhtautuu kriittisesti talousmetsien avohakkuisiin. Mutta niistä on vaikea luopua, kun metsiä on vuosikymmenet kasvatettu puupeltoina.

Paljon isoja mäntyjä kurottelee kohti taivasta metsässä.

Luonnonsuojelun lisääminen uhkaa metsäteollisuuden puunsaantia – Tutkija: Jo nykyhakkuita ja luonnonsuojelua vaikea yhdistää

Suomessa, EU:ssa ja YK:ssa mietitään tällä hetkellä keinoja pysäyttää pitkään jatkunut luonnon lajikirjon heikentyminen. Suomessa tehtyjen selvitysten mukaan temppua on vaikea tehdä metsäteollisuuden nykyhakkuiden kanssa.

Paula-myrskyn jälkiä Taivalkosken Kylmäluomalla.

Kylmäluoman retkeilyalueella myrskyn vuoksi kaatuneet puut jätetään paikoilleen – monikäyttömetsää raivataan

Paula-myrsky kaatoi juhannusviikolla noin 70 prosenttia Kylmäluoman alueen luonnonmetsistä. Tuhon laajuus on samaa luokkaa alueen talousmetsissä.

Punainen helikopteri pellolla, edessä valkoinen lannoitussäiliö.

Metsähallitus kaksinkertaistaa metsien lannoitukset – hiilensidonnan kasvu kattaa jopa 15 000 suomalaisen vuoden hiilidioksidipäästöt

Valtion metsiä lannoitetaan alkaneella viisivuotiskaudella noin 30 000 hehtaarin alueella. Tavoitteena on lisätä puun kasvua ja sitoutuneen hiilen määrää. Tarkalla suunnittelulla kielteiset ympäristövaikutukset voidaan minimoida, mutta esimerkiksi lajikirjoon lannoittaminen vaikuttaa.

Rahkasammal.

Orivedelle yksityinen luonnonsuojelualue

Vasajärven 4 hehtaarin alue sijaitsee Oriveden keskustan itäpuolella. Alueella liikkuminen käy jatkossakin, puiden kaataminen ei.

Läheltä

Metsäpalosta nousee savua Kuusamossa: Metsähallitus ennallistaa 16 hehtaarin aluetta

Uopajanniemessä Oulangan kansallispuistossa tehdään tänään metsien ennallistamista polttamalla noin 16 hehtaarin metsäala. Polttamalla jäljitellään luontaista metsäpaloa. Poltosta muodostuu runsaasti savua, joka voi olla havaittavissa laajalla alueella useita päiviä.

Oja peltosarkojen välissä

Hämeessä etsitään uusia tapoja parantaa pelto- ja metsäojien vedenlaatua ja pienentää tulvariskejä

Laajoilla valuma-alueilla tehtävät kunnostustoimet voivat näkyä, vaikka mökkirannan parantuneena vedenlaatuna.

Limasieni lahopuussa

Hossan kansallispuistossa täytetään ojia ja kaadetaan puita metsänpolttoa ajatellen: toimilla pyritään ennallistamaan luontoa

Entisiä talousmetsiä halutaan ennallistaa lähemmäksi luonnontilaa. Ennallistettavissa suometsissä kaadetaan käytännössä kaikki puut ja täytetään ojat, jotta suo alkaisi palautua ennalleen. Tarkoitus on parantaa myös monen harvinaisen lajin elinoloja.

Maisema

Järjestöt: Maailmassa kasvoi 20 vuodessa Ranskaa suurempi alue uutta metsää – sitoo hiilidioksidia USA:n päästöjä enemmän

Metsää kuitenkin tuhotaan vuosittain paljon suurempi alue kuin niitä syntyy. Suomessa ongelma ei liity metsittämiseen vaan siihen, millaisia metsämme ovat, toteaa Suomen WWF:n johtava metsäasiantuntija Mai Suominen.

Mauri Pekkarinen. 26.4.2021.

Suomi varautuu taas puolustamaan talousmetsiä EU:ssa – Mauri Pekkarisen mukaan unionin päättäjät näkevät metsän puistona

EU:ssa määritelty laskentatapa sanelee, ovatko Suomen metsät hiilinielu vai päästölähde. Tiukan ilmastotavoitteen takia EU:n komissio uusii monia metsiin liittyviä sääntelyjä. Meppi Mauri Pekkarinen on valmis pitämään metsätalouden puolta.

Liito-orava.

Miten harventaa talousmetsää, jossa asuu liuta liito-oravia? Suositun retkeilyalueen kupeessa Kokkolassa alkaa keväällä erityisen tarkasti suunniteltu hakkuu

EU:n Liito-orava LIFE-hanke tutkii, miten liito-oravan elinpiirin ja metsänhoidon voisi kivuttomasti yhdistää.

Lumiset kuuset reunustavat talvista pikkutietä.

Hakkuuaikomuksissa oli Pohjois-Karjalan yksityismetsissä viime vuonna pientä kasvua

Hakkuuaikomukset kasvoivat vuoden takaisesta kaksi prosenttia.

Luminen hakkuuaukea metsässä

Kontiolahdella halutaan rajoittaa metsien avohakkuita ympäristösyistä – kunnissa on nyt paineita uudistaa metsäpolitiikkaa

Kuntien metsänhoidossa rahan rinnalle on nousemassa yhä enemmän luonnon monimuotoisuus ja virkistyskäyttö.

monitoimikone

Lappeenrannan kaupunki päivittää metsäsuunnitelmansa – kaupunkilaiset saavat ottaa kantaa hoito- ja hakkuusuunnitelmiin

Lappeenrannan kaupunki kutsuu kaupunkilaiset mukaan päivittämään metsiensä hoito- ja hakkuusuunnitelmia. Päivityksen saavat Joutsenon, Joutsenon edustan saarten, Rauhan ja Tiurun sekä Korvenkylän metsäsuunnitelmat. Lisäksi päivitetään Ylämaan ja Nuijamaan suunnitelmat.

monitoimikone

Talousmetsä hakataan entistä nuorempana – myös ulkomainen omistus lisääntyy: "Kainuulaismetsällä voidaan kuitata päästöjä jossain muualla"

Kun metsä siirtyy perinteisestä perheomistuksesta yksityisille ja rahastoihin, metsän käyttö muuttuu.

Biologi Risto Sulkava tekee tutkimustyötä metsässä

Suomen valtio kaataa vanhoja metsiä, vaikka niistä on löydetty tuhansia uhanalaisia lajeja – asiantuntija: "En voi ymmärtää, miksi niin tapahtuu"

Valtio kaataa suojelun arvoisia metsiä, vaikka on sitoutunut pysäyttämään lajikadon ja edistämään luonnon monimuotoisuutta. Vapaaehtoiset käyvät nyt kiireellä läpi yhä talouskäytössä olevia arvometsiä.

Puita.

Liito-oravan ja metsänomistajan edut yritetään yhdistää Kokkolan Trullevissa – hakkuukokeilut aloitetaan talvella

Trullevissa elelee paljon liito-oravia. Niille halutaan taata lisääntymis- ja ruokailupaikat ja myös kulku paikkojen välille.

Hakkuu Savukosken Ruuvaojalla ilmasta kuvattuna

Hakatut metsät uhkaavat jäädä hoitamatta, koska uudistamisvelvoitetta on lakimuutoksen myötä vaikea valvoa

Kokeneen metsäneuvojan mielestä uusi laki voi johtaa talousmetsien tuotennon vähenemiseen ja vajaatuottoisten metsien syntyyn.

Joutenneva.

Metsähallitus ennallistaa soita yhä monipuolisemmin – osa kohteista sellaisia, joita aiemmin on pidetty ongelmallisina

Aiemmin on suojeltu pääasiassa luonnonsuojelualueiden soita. Nykyään mukaan otetaan myös talouskäytössä olevia alueita.

Metsäkeskuksen asiantuntija Antti Pajula tutkii mäntyjen tuholaisia.

Männyt näyttävät ruskeilta ja kuolleilta – ruskomäntypistiäinen on taas asialla

Ruskomäntypistiäisen suursyönti jatkuu tänäkin vuonna. Se tuhoaa männyn neulasia, mutta ei tapa puuta.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Maastopalo työllisti pelastuslaitosta Maaningalla

Tuli leimusi puiden oksissa useiden metrien korkeudella, kun pelastuslaitoksen yksiköt saapuivat paikalle.

Limasieni lahopuussa

Seitsemisissä ennallistettiin metsää polttamalla

Tällä kertaa poltettiin muutama hehtaari.

metsä aamuauringossa

Valtion talousmetsille tulee ensimmäistä kertaa tavoite kasvattaa hiilinielua

Metsähallitukselle tulee uudet omistajapoliittiset linjaukset, hakkuumäärä pysyy jotakuinkin ennallaan.

Greenpeace / metsähakkuut / avohakkuu/ Kirkkonummi 27.02.2020

Metsäteollisuuden selvitys: Hakkuita voidaan kasvattaa ja hiilinielut turvata samanaikaisesti – Vaatisi isot panostukset metsänhoitoon

Esimerkiksi talousmetsien lannoitus pitäisi viisinkertaistaa nykyisestä, arvioi Luonnonvarakeskus.

Tarusjärven leiri- ja nuotiopaikka

Luontojärjestöt pettyivät Hämeenlinnan kaupungin talousmetsäajatteluun

Luontojärjestöt suosittavat Padasjoen Taruksesta alueita Metso-suojeluohjelmaan, mutta metsänhakkuut jatkunevat silti harvennushakkuina keväällä.

Töyhtötiainen

Check out Finland's winter birds on WWF's 'Wildlive' cam

Environmental group WWF is livestreaming endangered birds feeding in a Finnish forest.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle