Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Maitohorsmaa munakkaaseen? Syötäviä luonnonkasveja löytyy nyt paljon – katso, kun toimittajamme etsii niitä vanhalta maatilalta Kajaanista

Loppukevät ja alkukesä ovat hyvää aikaa kerätä syötäväksi kelpaavia luonnonkasveja. Yksi tunnetuimmista ja ravintoarvoiltaan paras on nokkonen. Asiantuntijan listan kärjestä löytyvät myös vuohenputki, voikukka, poimulehti, maitohorsma ja kuusenkerkkä.

Torstai 18.6.2020 (tv)

Koronarajoitukset. Kuusenkerkkien kerääminen. Selkouutisten kesä. Juhannussää.

Sääntö-Suomi laittoi pienyrittäjän ahtaalle – nyt panimossa poreilee teekattila ja pakurilla maustettua olutta saa taas myydä

Luontoyrittäjien mielestä viranomaiset tulkitsevat elintarvikkeita koskevia pykäliä eri tavoin. Se harmittaa heitä.

Pohjois-Karjalan valtion metsiin on perustettu luomukeruualueita

Suomen metsissä kasvavat puhtaat luonnontuotteet kiinnostavat markkinoilla.

Rääkkyläläinen nokkoskuhakukko voitti SM-kultaa Jyväskylässä

Artesaaniruoka SM 2019 -kilpailuun osallistui yli 120 tuotetta noin 60 yritykseltä.

"Tuhansia euroja kesässä" – Villiyrttien keräämisestä tarkoitus tehdä entistä ammattimaisempaa

Yrttien kerääjille kehitetään omaa verkostoa ja kerätyille yrteille perustetaan vastaanottopisteitä.

Kuusen ja männyn neulaset halutaan ruokapöytään – mausteeksi, teehen tai vaikka jauhojen jatkoksi

Kuusenkerkkiä, koivunmahlaa ja pakurikääpää jalostetaan jo elintarvikkeeksi. Nyt myös havunneulaset halutaan elintarviketuotantoon ja pandojen imussa Aasian markkinoille.

Kuusenkerkille riittäisi kysyntää maailmalla, mutta poimijoita ei löydy – kymppi tai kaksi tunnissa ei tunnu riittävän palkaksi

Suomen metsissä riittää luonnon antimia muillekin kaupiteltavaksi. Kuusenkerkkiä havittelevat ostajat jäävät silti usein nuolemaan näppejään, sillä metsään ei saada riittävästi poimijoita.

Siikainen on muuttanut metsiään luomuksi maakunnan eturintamassa

Luomumetsästä voidaan kerätä hyötykäyttöön luonnontuotteita, joita ovat esimerkiksi kuusenkerkät, koivun lehdet, vadelman lehdet, nokkonen ja kanervan kukat.

Luonnontuotteille oma keräyslupa - Metsähallituksen uusi lupa mahdollistaa muun muassa pakurin ja kuusenkerkän keräämisen

Pelkästään Ylä-Lappiin myytävällä luvalla saa kerätä myös eräitä muita luonnontuotteita.

24-vuotias Niko Tähti vastaa Suomen suurlähetystön ruoasta Unkarissa – nuoren keittiömestarin käsissä rentunruusukin muuttuu gurmeeksi

Kotonaan Tornion Kaakamossa lomaileva Unkarin Suomen suurlähetystön kokki Niko Tähti arvostaa kotimaisia raaka-aineita.

Luonnon terveyspommit ovat parhaimmillaan alkukesästä – nokkonen ja voikukka sopivat juhannuksen ruokapöytään

Kevät ja alkukesä ovat parasta aikaa poimia talteen luonnon tarjoamat hyötykasvit. Suomalaisten parhaiten tuntemia villiyrttejä ovat nokkonen, maitohorsma ja voikukka.

Syöpälääkkeitä ja flunssarohtoja - tunnetko Suomen terveellisimmät puut?

Hautausmaiden reunoilla niitä kasvaa. Syöpälääkkeitä. Pienempiin vaivoihin löytyy helpotusta kotipihan tai lähimetsän puista.

Klondiken kullasta kirjasto korkeakoululle – mesenaattiveljekset vaurastuivat kekseliäisyydellään

Joutsenen veljekset olivat harvoja onnekkaita, jotka palasivat kultaryntäyksestä rikkaina. Heidän perinnöstään hyötyy turkulainen tiede-elämä edelleen.

Kerää kuusenkerkät nyt – mutta ole tarkkana, kerkkäily ei ole jokamiehenoikeus

Kuusenkerkkäsesonki on kuumimmillaan, ja nuorista taipuisista vuosikasvaimista voi taikoa niin juhlavat juomat kuin karamelliset siirapitkin. Kuusenkerkät on helppo kerätä, mutta niitä ei saa hakea mistä sattuu.

Kadoksissa ollut juomaresepti löytyi – kuusenkerkästä tehdään muutakin kuin siirappia

Menossa on paras kuusenkerkkien keruuaika. Kuusenkerkässä on isot mahdollisuudet muuhunkin kuin siirapiksi ja yskänlääkkeeksi. Tulevaisuudessa siitä voidaan valmistaa jopa uutta kansallisjuomaa, sillä viisi vuotta etsinnässä ollut salainen juomaresepti löytyi.

Luonnon superruoat valloittavat ruokapöytiä

Yrittäjä Mikael Riipinen: "Jos vain luonnontuotteiden keräilijöitä löytyy, ostajiakin löytyy."

4H-nuoret keräävät kuusenkerkkiä – lopputuloksena kuohujuomaa presidenttiparille?

Nuoret noukkivat parhaillaan kuusenkerkkiä Pohjois-Karjalassa. Tavoitteena on saada kokoon tuhat kiloa kerkkiä, joista valmistetaan kuohujuomaa Kainuussa.

Poimi tutut villiyrtit lautaselle – oksiin ja juuriin tarvitaan maanomistajan lupa

Villiyrttien käyttö ruoanlaitossa yleistyy kovaa vauhtia. Parhaillaan luonnosta löytää monenlaista syötävää. Kasveja saa luonnosta kerätä, mutta jokamiehenoikeudet eivät ulotu oksiin ja juuriin.

Kuusenkerkkäsiirapista tuli maistuva muoti-ilmiö: "Tehoaa yskänlääkkeenäkin"

Lähiluonnosta löytyvien villiyrttien poimiminen ja hyödyntäminen ovat nopeasti nousseet jopa muoti-ilmiöksi. Yhdeksi luonnon "hittituotteista" ovat nousseet kuusen vuosikasvaimet eli kerkät, josta tehdään muun muassa siirappia.

Villiyrteistä luonnon omaa energiajuomaa

Pihapiiristä kerätyistä villiyrteistä saa loihdittua yllättäviäkin syötäväksi kelpaavia ruokia ja juomia. Kuusenkerkistä saa näppärästi ainesosat voimajuomaan ja apiloista voi puolestaan loihtia dippiä grillattavien lisukkeeksi.

Nokkoset nopsasti talteen – viime hetket villiyrttien keräilyssä

Villiyrteistä esimerkiksi kuusenkerkkä on juuri nyt parhaimmillaan. Yrttejä keräillessä kannattaa muistaa, että varpukasvien poimimiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Kainuulaistuotteille on kysyntää pääkaupungissa

Kainuulaiset tuotteet ovat jatkossakin esillä ja myynnissä helsinkiläisessä Itäkeskuksessa. Erityisen hyvin ovat tehneet kaupan hillot, nokkostuotteet ja leivonnaiset.

Joulukuusi pukkaa tuoretta kerkkää Nuutin päivänä – eihän tätä henno hankeen heittää!

Joulukuusi on tehnyt tehtävänsä, joulukuusi saa mennä – jos ei jo loppiaisena, niin viimeistään nuutinpäivänä. Mutta eihän kuusi sitä tiedä. Hennot, vaaleanvihreät kerkät puhkeavat puun keräämän vararavinnon turvin viimeistään näihin aikoihin, jos kuusenkastelija on hoitanut tehtävänsä tunnollisesti.

Vuoden Karjalainen Taitaja on Purmosen pariskunta

Ilomantsilaiset Seija ja Oiva Purmonen viljelevät yrttejä ja vihanneksia. Pariskunta sai työstään pienyrittäjien ja käsityöläisten yhdistyksen palkinnon.

Helsinkiläistynyt kauppias on lojaali kotimaakuntansa tuotteille

Kauppias Mika Timonen pitää tärkeänä tuoda kainuulaisia tuotteita tarjolle kauppansa asiakkailleen. Suomussalmelta lähtöisin oleva kauppias haluaa tehdä eleellään hyvää niille yrittäjille, joilta sai aikoinaan kipinän kauppa-alalle.

Suklaakonvehdit kätkevät sisäänsä merilappilaisuutta

Meri-Lapin ruokamessut pidetään Keminmaassa Pohjanrannan tilalla jo kymmenettä kertaa. Lähellä tuotetun suuhunpantavan lisäksi tapahtumassa nähdään esimerkiksi ruokaan liittyviä työnäytöksiä. Makeimman näytöksen taitavat tarjota Lappian kondiittoriopiskelijat.

Kotipihalla kasvaa makujen kirjo – karvasmanteli löytyy pihlajannupuista

Kotipihalta voi löytää monenmoista syötävää tai maustetta. Esimerkiksi pihlajannuput maistuivat karvasmantelilta. Kasvien lehdet on syytä kerätä ennen kukintaa.

Itsetehty makusuola viilettää keittiötrendien aallonharjalla

Kotikokki yltää keittiötaikurin maineeseen, kun muistaa mainita miten hienot yrtti- ja sienisuolat tuli tämän sesongin aikana tehneeksi. Sienten ja merisuolan liitosta tulee suola, jota ei löydy kenenkään muun keittiöstä kuin sinun omastasi.

Luonnon omasta ruokakaapista kerkät ja putket

Tuoreita kuusenkerkkiä edustusvieraille tai juurista pannacottaa. Aikuiset nuoret ovat yhä kiinnostuneempia luonnon aineksista ruuanvalmistuksessa. - Luonnonyrtit yhdistävät myös perheitä ja naapurin pikkupoikia voi käyttää apuna poiminnassa, kertoo ammattikokki.

Rentun ruusu on rahanarvoista herkkua

Rikkaruohoiksi usein luokiteltavat villiyrtit ovat rahanarvoista tavaraa.

Luontaistuotteillako flunssan kimppuun?

Syksy on luontaistuotteiden myyjien kulta-aikaa. Ihmiset hakevat lievitystä väsymykseen, flunssan oireisiin tai vain piristystä arkiseen pimeyteen. Luontaistuotteiden kuumin myyntisesonki alkaa yleensä muutama viikko koulujen alkamisesta.

Suklaa hellii kaamosmieltä

Kun pimeys lisääntyy, suklaan menekki kasvaa. Suomessa syötiin vuonna 2006 suklaata 6,6 kg per henkilö - reilusti yli EU:n keskiarvon. Oulussakin suklaata ahmitaan urakalla, ja kaupungista löytyy myös oma suklaayhdistys.

Villiyrtit tuovat makua arkiruokiin

Näin alkukesä on villiyrttien kukoistusaikaa. Suomessa löytyy läjäpäin kasveja, jotka sopivat tavallisen ruoan sekaan. Rautapitoisen nokkosen lisäksi mm. horsmat, apilat, ratamot, voikukat ja kuusenkerkät.

Terveysruokaa suoraan kuusesta

Alkukevään lämpimät säät ovat saaneet kuusen nuoret versot eli kuusenkerkät hyvälle alulle. Ennusteiden mukaan niiden pitäisi olla ensi viikolla keräilykokoisia Keski-Suomessa. Kerkistä voi valmistaa monenlaista terveellistä syötävää ja juotavaa.

Pirjo Päivärinnan juhannusmenu höystyy rikkaruohoilla

Maunviljelijä, vuoden hämäläinen, hämäläisen ruokakulttuurin edistäjä, food designer Pirjo Päivärinta kertoo juhannuksen ruokapöydän parhaat höystöt ja luonnon eliksiirit. Maku löytyy rikkaruohoista!

Kuusenkerkkien keruuaika käsillä

Juuri nyt on aika poimia talteen kuusen nuoria vuosikasvaimia eli kerkkiä. Kerkistä saa siirappia, mutta ne ovat kelpo lisä myös salaatteihin, laatikkoruokiin ja muhennoksiin.