Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suojavarusteisiin pukeutunut lähihoitaja Janina Kinnunen koronapotilaan kanssa.

Päijät-Sote: vuoden 2021 tulos oli hyvä, mutta henkilöstö kuormittui liikaa

Alustavien tilinpäätöstietojen perusteella viime vuosi oli pääosin ennakoitua parempi Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän omistajakunnille.

Kohti kameraan katsova aluevaltuutettu Eveliina Hostila istuu sohvalla Verkatehtaan aulassa.

Tuore aluevaltuutettu Eveliina Hostila: "Järjestöillä tulee olla vahva rooli"

Kanta-Hämeen aluevaltuustosta löytyy suuri joukko sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia. Myös järjestökenttä on edustettuna.

Lumijoen terveyskeskus vasemmalla, pihavaloja ja polkupyörä ja takana Lumijoen puinen valkea kaksikerroksinen kunnantalo

Uuden hyvinvointialueen aloittaessa myös ulkoistetut sote-palvelut jatkuvat – paitsi Lumijoella

Nykyisten sosiaali- ja terveyspalveluiden jatko vaihtelee kunnittain. Pohjois-Pohjanmaan sote-alueella edessä on poikkeuksellisen paljon muutoksia.

Hilkka Tirkkonen on työskennellyt terveyskeskuslääkärinä Outokummussa lähes 40 vuotta. Hänet valittiin aluevaltuutetuksi.

Äänivyöryn Pohjois-Karjalassa saanut terveyskeskuslääkäri haluaa ensimmäiseksi korjata sote-ammattilaisten johtamista

Outokumpulainen Hilkka Tirkkonen nousee Pohjois-Karjalan aluevaltuustoon äänestäjien vahvalla tuella. Lähes 40 vuotta terveyskeskuslääkärinä työskennelleellä on resepti, miten nykyongelmat ratkotaan.

Olga Oinas-Panuma Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuutettu, Kesk., Pudasjärvi ja Paavo Koho Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuutettu, Kok., Oulu

Pohjois-Pohjanmaan nuorin aluevaltuutettu: "Emme edusta kotikuntiamme ja meidän pitää osata katsoa kokonaisuutta"

22-vuotias keskustan Olga Oinas-Panuma korostaa yhteisöllisyyttä tulevan aluevaltuuston työskentelyssä. Samoilla linjoilla on myös valtuuston toiseksi nuorin edustaja kokoomuksen Paavo Koho, jonka mukaan katseet pitää kääntää kunnista koko alueeseen.

Siilinjärveläinen Tomi Kukkonen pudottaa äänestyslipukkeen äänestyslaatikkoon kunnantalon äänestyspaikalla.

Sunnuntai 23.1.2022 (radio)

Suomessa järjestettiin ensimmäiset aluevaalit. Kokoomus, SDP ja keskusta saivat eniten ääniä koko maassa. Monet eivät äänestäneet aluevaaleissa.

Mikä mietityttää aluevaaleissa ja tulevissa hyvinvointialueissa?

Äänestäjien ja puoluejohtajien puheissa toistui sama kysymys viimeisenä kampanjapäivänä: Miten alueiden rahat riittävät?

Yle seurasi lauantaina neljän suurimman puolueen puheenjohtajan vaalikampanjan loppukiriä, kun nämä kannustivat äänestäjiä vaaliuurnille. Lohjan torilla puolueväkeä näkyi enemmän kuin tavallisia äänestäjiä.

Etelä-Savon hyvinvointialueen vastuuvalmistelija Mika Perttu katsoo suoraan kameraan.

"Sairaaloista on karsittava päällekkäisyys", ehdottaa vastuuvalmistelija Mika Perttu – hyvinvointialue saa käyttöönsä niukasti rahaa

Etelä-Savon hyvinvointialueen talous tulee olemaan tiukalla Essoten ja Sosterin nykyiseen rahankäyttöön verrattuna.

Aluevaalien hallintohimmeli esitettynä 3d-kuvana

Hyvinvointialueita on moitittu hallintohimmeliksi – teimme 3D-mallinnuksen, joka kertoo, mistä sote-uudistuksessa on kyse

Tässä jutussa näet, miten äänesi aluevaaleissa vaikuttaa terveydenhoitoosi ja sosiaalipalveluihisi. Teimme kolmiulotteisen himmelin, joka näyttää miten uusi hyvinvointialue toimii.

Vanhus kahvilla Vaarinsaaren hoivakodissa Mikkelissä.

Aluevaaliehdokkaat yksimielisiä: Hoivapalvelujen ostossa pitää suosia paikallisia

Aluevaaliehdokkaat ovat harvasta asiasta näin yhtä mieltä.

Lähikuva korttipelistä.

Siun sote on aloittanut toimijoiden kartoittamisen etsivän vanhustyön kokeiluun

Tulevia pilottialueita kartoitetaan parhaillaan keskustelutilaisuuksien ja sähköisen kyselyn avulla. Kokeilun tavoitteena on järjestää monipuolista matalan kynnyksen toimintaa ikäihmisille.

Sairaanhoitaja Seija Ovaskainen kertoo Toimi Heikkilälle koronarkotuksen toisesta vaiheesta.

Pyhtää ulkoisti terveyspalvelunsa ja on yhä tyytyväinen – kunta toivoo, että yhteistyö yksityisten yritysten kanssa jatkuu myös hyvinvointialueella

Alun perin Pyhtään syy ulkoistukseen oli taloudellinen. Tämänhetkisen tiedon mukaan voimassa olevat sote-sopimukset siirtyvät uusille hyvinvointialueille vuoden 2023 alusta.

Vaaleanruskealla sohvalla vihreä sammakkopehmolelu, jonka taustalla oranssi nalle.

Ikäihmisten hätä ja lastensuojelu työllistävät sosiaalipäivystystä – hyvinvointialueen toivotaan auttavan yhteistyötä kriisitilanteiden hoidossa Pohjanmaalla

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen tarve kunnissa kasvaa jatkuvasti. Lastensuojelun lisäksi Pohjanmaalla tarvitaan jatkuvasti enemmän apua kotona asuville ikäihmisille.

Lapsi ja äiti. Helsinki. 24.5.2021.

Eksoten lastensuojelussa on riittävästi sosiaalityöntekijöitä – yksi työntekijä vastaa reilun parinkymmenen lapsen tilanteesta

Eksote pystyy vastaamaan uuden lain vaatimukseen, jonka mukaan yhdellä sosaalityöntekijällä saa olla vastuullaan enintään 35 lasta.

Kaksi naista maskit naamalla.

Sosiaalipäivystäjä näkee työssään äkilliset kriisit ja ongelmien kasautumisen seuraukset – huoli aikuisten ja nuorten syrjäytymisestä kasvaa

Viime aikoina kasvava huolenaihe ovat olleet syrjäytymisvaarassa olevat nuoret. Myös työikäisille tarvittaisiin monipuolisemmin palveluja. Vaalichatissa pohditaan, miten heikommista pidetään huolta.

Kainuun vaaliteltta

Aluevaalit: koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut jatkuvat Kainuussa nykyisellä tasolla myös ensi vuonna

Opiskeluterveydenhuollon päällikkö ennakoi, että psykologipalvelut voisivat jopa lisääntyä. Työntekijöiden määrä ei vähene, mutta ei todennäköisesti myöskään kasva.

Ylen aluevaalilogolla varustettu grafiikka, joka kertoo ylen vaalikoneen avautumisesta

Ylen aluevaalikone: Kainuun ehdokkaat eivät halua keskittää terveyspalveluita

Myöskään sähköinen vastaanotto ei ole ehdokkaiden mielestä vaihtoehto haja-asutusalueen terveyspalveluiksi.

Kuvassa on Tampereen yliopisto kesäkuussa 2020.

Mitä sote-palveluita puolueet painottavat? – Aluevaaliohjelmat löytyvät nyt yhdestä paikasta netissä

Puolueiden vaaliohjelmia voi pitää myyntipuheenakin, mutta ainakin vertailu onnistuu nyt Tampereen yliopiston tietoarkistossa.

Sari Essayah, Harry Harkimo ja Anna-Maja Henriksson tutustuivat tv-studioon ennen vaalitentin alkua tammikuussa.

Ylen aluevaalitentti: Essayah vaati hoitoalan vetovoiman parantamista, Harkimo ehdotti perhelääkärimallia, Henriksson: Yksityinen ei ole mikään mörkö

Anna-Maja Henrikssonilta, Sari Essayahilta ja Hjallis Harkimolta kysyttiin Ylen aluevaalitentissä ratkaisuja muun muassa hoitajapulaan.

Kymeenlaakson vaaliteltta

Miten hoitajapula taltutetaan? Kymenlaakson vaaliteltan chat kuumenee kello 21 – tule mukaan!

Yle järjestää jokaiselle hyvinvointialueelle oman vaalitelttachatin, joka yhdistää äänestäjät, asiantuntijat ja ehdokkaat. Tiistai-illan keskustelun teemana on hoitajapula.

Nuori makaa sängyssä

Tukea tarvitsevia nuoria on jäänyt huomaamatta – etsivän nuorisotyön asiantuntija: "Korona on antanut luvan jäädä kotiin ja bunkkeroitua"

Ohjausta tarvitsevia nuoria ei ole välttämättä tunnistettu pandemian aikana. Etsivässä nuorisotyössä on huomattu, että digipalvelut ovat työntäneet osaa nuorista kauemmas avun piiristä.

Kymeenlaakson vaaliteltta

Digitaalisuus ja liikkuvat palvelut ovat avain lähipalvelujen turvaamiseen Kymenlaaksossa – aihe puhutti vaaliteltan chatissa

Kymsoten toimitusjohtaja Annikki Niirasen mukaan Kymenlaakson tulevan hyvinvointialueen suuri haaste tulee olemaan eri ammattilaisten saatavuus.

Akaan uusi hyvinvointikeskus.

Hoitoalalta lähteminen ei vielä näy tilastoissa, mutta jo vastavalmistuneet uupuvat – yksi ratkaisu olisi kokeneempien kollegoiden tuki

Työmäärä yllättää sosiaali- ja terveysalan innokkaat opiskelijat. Ylen järjestämässä keskustelussa etsittiin ratkaisuja alan ongelmiin kuten hoitajapulaan.

Oulun Kauppakeskus Valkeassa ihmisiä

Terveyskeskustani ette vie! Keräsimme pohjoispohjalaisten ajatuksia hyvinvointialueesta, valtaosa haluaa pitää kiinni kotikuntansa nykypalveluista

Moni Ylen verkkosivuilla vastanneista kokee sosiaali- ja terveyspalvelujen olevan nykyisellään Pohjois-Pohjanmaalla vähintään melko hyvällä tasolla.

lääkäri istuu penkissä ja tutkii konetta

Säilyvätkö lähipalvelut uusilla hyvinvointialueilla? – Tule mukaan keskustelemaan asiantuntijoiden ja ehdokkaiden kanssa tiistaina kello 17

Pirkanmaan reunakunnissa toivotaan, että tamperelaisenemmistöinen valtuusto muistaa alueiden erityispiirteet päätöksiä tehdessään. Lähipalveluista halutaan pitää kiinni.

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen muutosjohtaja Jukka Lindberg

Kanta-Hämeen hyvinvointialue lähtee takamatkalta – palveluiden saatavuus ja työntekijöiden palkanmaksu nousevat ykkösasioiksi

Kanta-Hämeen hyvinvointialue yhdistää toistakymmentä organisaatiota, lähes 7000 työntekijää ja 750 miljoonan euron toiminnot. Hyvinvointialueen suuntaviivat luodaan alkaneen vuoden aikana.

Susanna Tuomi kastelee asiakkaansa pöydällä olevia kukkia. Tuomella on yllään kasvomaski ja suojakäsineet.

Pienyrittäjä miettii, jatkuvatko työt hyvinvointialueiden aloittaessa – "Olen ajatellut, että toivottavasti yhteistyö jatkuu"

Suomessa on yli 18 000 sosiaali- ja terveydenhuollon yritystä, joista suurin osa on pieniä. Yrittäjät toivovat, että myös heidät otetaan huomioon hyvinvointialueuudistuksessa.

Pohjanmaa vaaliteltta

Pohjanmaan vaaliteltta: Tarkastuslaskenta toi perussuomalaisille yhden lisäpaikan | Alueen äänestysprosentti maan korkein, mutta silti liian matala

Yle seurasi ensimmäisiä aluevaaleja Pohjanmaan näkökulmasta tässä artikkelissa. Artikkelin päivittäminen on lopetettu.

Keski-Pohjanmaan vaaliteltta

Keski-Pohjanmaan vaaliteltta: Tarkastuslaskenta muutti vaalitulosta | Keskustan tulos parani roimasti kuntavaaleihin verrattuna

Yle seurasi Keski-Pohjanmaan ensimmäisiä aluevaaleja tässä artikkelissa. Artikkelin päivittäminen on lopetettu.

Poika kiipeilee talvella kiipeilytelineissä.

Lastensuojeluun palkataan lisää väkeä Päijät-Hämeessä – sosiaalityötekijän asiakasmäärä rajataan 35:een

Päijät-Sotessa etsitään lastensuojelun sosiaalityöntekijöitä kahdeksaan virkaan.

Vasemmistoliiton Lapin piirin puheenjohtaja Henri Ramberg

Lapin vasemmistoliiton vaaliohjelmassa Meri-Lapin sote-ulkoistuksen purku: "Sopimuksesta voi seurata isoja kustannuksia hyvinvointialueelle"

Vasemmistoliiton mukaan julkiset palvelut on tuotettava pääosin julkisesti. Yrityksillä on täydentävä rooli.

Keinu lasten leikkikentällä.

Turku tarvitsee lisää työntekijöitä lastensuojeluun – lakimuutos tiukentaa henkilömitoitusta heti vuoden alusta alkaen

Lastensuojelussa työskentelevällä sosiaalityöntekijällä saa vuoden 2022 alusta alkaen olla enintään 35 asiakasta. Pääosin Turun tilanne täyttää uuden lain vaatimukset jo nyt. Uusia sosiaalityöntekijöitä tullaan kuitenkin tarvitsemaan heti alkuvuodesta.

Ethernet-kaapelia laitetaan kiinni servereihin Länsi-Pohjan keskussairaalan serverihuoneessa.

Onko soten tietojärjestelmien muutosbudjetti miljardia euroa vai puolet siitä? Hyvinvointialueiden ja ministeriön laskelmat eroavat rajusti

Yhdellä hyvinvointialueella voi olla käytössä jopa tuhat erilaista tietojärjestelmää. Liian pieni rahoitus voi hidastuttaa järjestelmien yhteensovittamista vuosiksi.

yleiskuva - porvoon läntinen terveysasema ilmakuvassa.

Tuhannet sote-kiinteistöt ovat jo peruskorjausiässä – yli 2 miljardin euron remonttilasku hiertää sote-uudistuksessa

Kiinteistöt siirtyvät uusien hyvinvointialueiden käyttöön, mutta niiden omistus säilyy kunnissa. Lyhyiden vuokrasopimuksen takia kunnat empivät remontteihin ryhtymistä. Kuntaliitto arvioi, että kiinteistöjen kunnostus maksaisi kaikkiaan 2–2,5 miljardia euroa.

Isä hoitaa kehitysvammaista poikaa, joka istuu pyörätuolissa.

Kuka pitää vammaisten puolia? – Hyvinvointialueiden rahoituksen riittävyys huolettaa palvelujen käyttäjiä

Vuoden kuluttua aloittavat hyvinvointialueet nielevät sisäänsä myös vammaispalvelut. Moni murehtii jo, löytyykö palveluille puolustajaa, kun käyttäjät ovat marginaalinen ryhmä.

Lapsi leikkii Littlest Petshop leluilla.

Oulun kaupunki perusti 13 uutta lastensuojelun sosiaalityöntekijän virkaa – laki vaatimassa pian suurempaa henkilöstömitoitusta

Lastensuojelun asiakkuuksien määrä on noussut viime vuodesta, varsinkin sijais- ja jälkihuollossa. Lastensuojeluilmoitusten määrä on ollut myös kasvussa viime vuoteen verrattuna.

Hjallis Harkimo Liike Nytin vaalitapahtumassa.

Liike Nyt vaatii aluevaaleissa sote-uudistuksen täysremonttia: Alueita karsittava, yksityiset mukaan ja hoitajille lisää palkkaa

Harry Harkimon mielestä sote-alueet pitäisi luoda viiden yliopistosairaalan ympärille ja Suomeen kaivattaisiin perhelääkärimallia. Hallituksen sote saa ankaraa kritiikkiä nyt-liikkeen vaaliohjelmassa.

Kyltti, jossa lukee sinisillä kirjaimilla "terveyskeskus".

Pohjanmaalla halu jatkaa työtä tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskuksen kehittämiseksi

Pohjanmaan hyvinvointialueen hallitus on päättänyt hakea Sote-keskus –hankkeelle täydentävää valtionavustusta.

Piirroskuva erilaisista perheistä värillisten pallojen sisällä.

Sosiaali- ja terveyspalvelumme myllätään kohta uusiksi – näin se vaikuttaa odottavan äidin, uusperheen ja eläkeläisperheen arkeen

Monet tutut palvelut siirtyvät uusien hyvinvointialueiden vastuulle. Rakensimme asiantuntijoiden kanssa kolme esimerkkiperhettä ja kerromme, miten heidän elämänsä muuttuu tammikuun aluevaalien jälkeen.

kenkiä pinossa ovella

Soitessa on nyt lastensuojeluyksikkö Saraste lyhytaikaista sijaishuoltoa varten

Lastensuojeluyksikkö Sarasteessa on seitsemän paikkaa.

Tyytyväisyys palveluihin voidaan ilmaista hymynaamalla esimerkiksi terveyskeskuksen aulassa.

Mikä ihmeen sote-keskus? Millaisia ovat terveyskeskukset runsaan vuoden kuluttua?

Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät hyvinvointialueen vastuulle runsaan vuoden kuluttua. Osa muutoksista vaatii uudenlaista ajattelua myös asiakkailta.

Kyltti, jossa lukee sinisillä kirjaimilla "terveyskeskus".

Soten uudistamiselle kritiikkiä – "Onnuttu toispuoleisesti terveydenhuollon ehdoilla", sanoo sosiaalityön professori

Jyväskylän yliopiston tiedeseminaarissa pureskeltiin sosiaali- ja terveysalan uudistusta, enimmäkseen kriittisesti.

Seinäjoen kaupungintalo

Viimeiset isot budjetit kuntien käsissä – Seinäjoki lisää kotihoidon työntekijöiden määrää, eikä usko budjettikikkailuun

Vuoden kuluttua toteutuva sote-uudistus näkyi jo tänä vuonna kuntien budjetinteossa. Seinäjoen rahoitusjohtaja ei usko kuntien hyötyvän minkäänlaisesta kikkailusta.

Sydänlääkäri Zar Nuri tukii ultraäänellä potilaan sydäntä.

Uusi pohjalainen lääkäriasema on avannut vuodessa jo neljä toimipistettä – voiko paikallinen lääkärikeskus pärjätä isojen puristuksessa?

Yksityisten, paikallisten lääkäriasemien määrä on laskussa. Pienille paikallisille toimijoille on kuitenkin paikkansa, eikä mustasaarelainen Wellmedic pelkää haastaa isompia lääkäritaloja.

Anonyymi vanhus puhumassa puhelua

Ikäihmisten akuuttien hätätilanteiden sote-tilannekeskus käynnistyy Seinäjoella

Ikäihmiset asuvat entistä pidempään kotona ja tarve kotiin tarjottaviin palveluihin kasvaa. Sote-tilannekeskusta kehitetään vastaamaan osittain tähän tarpeeseen.

Sairaanhoitaja Mia ja lääkäri odottavat potilaita Malmin korona-asemalla.

Sote-uudistuksen pitäisi hillitä paisuvaa hoito- ja hoivabudjettia –  kuntakentällä ei ole uskoa tavoitteen toteutumiseen

VM arvioi nykyisen tiedon valossa, että uudistuksen takaisinmaksuaika on noin 15 vuotta.

Eskoon palvelukeskuksen uuden rakennuksen ja liikuntasalin pääty.

Eskoon kuntayhtymä päätti perustaa 18 uutta vakanssia ja käyttää ylijäämät asiakkaiden hyväksi

Vammais- ja erityispalveluja tarjoava Eskoon kuntayhtymä liittyy Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueeseen vuoden kuluttua. Kuntayhtymän viimeinen talousarvio laadittiin alijäämäiseksi.

Kuvassa on kyltti, jossa lukee terveydenhoitaja ja kuraattori.

Sote-uudistus on jo tuonut hyviä asioita nuorten mielenterveyspalveluihin

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta valmisteltaessa on saatu aikaan jo monenlaista. Esimerkiksi Tulevaisuuden terveyskeskus -hankerahalla on voitu lisätä nuorten mielenterveyspalveluja kouluissa.

Sippolan koulukoti.

Sippolan koulukoti joutuu suurennuslasin alle yhdessä muiden kanssa – koulukotien paikkamäärää saatetaan kasvattaa

Kouvolassa sijaitseva Sippolan koulukoti on yksi viidestä valtion koulukodista.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle