Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nella Nyqvist pelaa sulkapalloa

Nyqvist ja Oldorff marssivat välieriin nuorten EM-sulkapallossa

Vasta 14-vuotias Nella Nyqvist kukisti tyttöjen puolivälierässä kakkossijoitetun Amy Tanin.

Sandman

The Sandman -sarjakuvaa on pidetty mahdottamana filmata – nyt tekeillä on tv-sarja, josta odotetaan uutta Game of Thronesia

Neil Gaimanin luomasta sarjakuvasarjasta on yritetty jo vuosia tehdä elokuva siinä kuitenkaan onnistumatta.

Sarjan asuihin pukeutuneita protestoijia Yhdysvaltojen hallinnon virastotalossa.

Hittisarja Handmaid's Talen kolmatta kautta on kritisoitu liian väkivaltaiseksi – tuottaja: "Sarja ei yritä olla kiduttavaa katsottavaa"

Naisia alistavasta tulevaisuuden yhteiskunnasta kertovasta amerikkalaisesta draamasarjasta julkaistiin torstaina kolmas tuotantokausi.

Eeva Lennon , toimittaja  kirjan julkistus tilaisuudessa plk

Yksi Suomen ensimmäisistä naiskirjeenvaihtajista oli vihainen feministi, jota Thatcher ärsytti ja jonka Samuel Beckett kutsui pöytäänsä – nyt hän asuu leskenä Lontoossa ja odottaa Brexitiä

Eeva Lennon oli Suomen ensimmäisiä naispuolisia kirjeenvaihtajia. Hän kertoo elämäkerrassaan ajastaan Pariisissa ja Lontoossa. Lennon raportoi Uuteen Suomeen, Suomen sosialidemokraattiin ja pisimpään Yleisradion radio- ja tv-uutisiin.

Philip Roth

Yhdysvaltalaiskirjailija Philip Roth on kuollut

Menestyskirjailija kuoli sydänkohtaukseen 85-vuotiaana.

Kuvassa Antto Vihma.

Antto Vihman kolumni: Päivänpolitiikan totuudellisuutta on vaikea puolustaa postmodernein asein

Ranskalaisia filosofeja ei voi syyttää totuudenjälkeisyydestä, mutta heidän seuraajiensa asennetta voidaan käyttää kyynisesti hyväksi, kirjoittaa Antto Vihma.

Ursula K. Le Guin vuonna 2014.

Fantasiakirjailija Ursula K. Le Guin on kuollut

Palkittu kirjailija Ursula K. Le Guin muistetaan scifi- ja fantasiakirjallisuudestaan, jossa hän käsitteli vaikeitakin yhteiskunnallisia teemoja.

Margaret Atwood kirjallisuusfestivaaleilla Kölnissä Saksassa maaliskuussa 2014.

Tieteiskirjallisuuden Tähtivaeltaja-palkinto Margaret Atwoodille

Kanadalaisen Margaret Atwoodin Uusi maa -romaani on voittanut palkinnon vuoden 2015 parhaana suomeksi julkaistuna tieteiskirjana. Helsinki Science Fiction Seura on jakanut palkintoa vuodesta 1986 lähtien.

Eteläkorealainen Han Kang ja teoksensa The Vegetarian on valittu kansainvälisen Man Booker -kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Palkinto jaettiin Lontoossa 16.5. 2016.

Kansainvälinen The Man Booker -kirjallisuuspalkinto eteläkorealaiselle Han Kangille

Han Kangin ensimmäinen englanniksi käännetty teos nappasi voiton Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaneen Orhan Pamukin edestä.

Toni Morrison: Luoja lasta auttakoon -kirjan kansi

Toni Morrison: Luoja lasta auttakoon

Toni Morrisonin uusin romaani on kertomus tämän päivän mustien menestyjien elämästä. Siihen kuuluvat korkea elintaso, keskittyminen vain omaan menestymiseen ja äärimmäinen pinnallisuus, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Italialaiskirjailija Umberto Eco menehtyi 84-vuotiaana.

Ystävä muistelee edesmennyttä kirjailijaa Umberto Ecoa: “Hän oli jättiläismäinen ikonihahmo”

Perjantai-iltana kuollut 84-vuotias italialainen kirjailija Umberto Eco oli maailmankuulu persoona, jota rakastettiin erityisesti kotimaassaan. Yli 30 vuoden ajalta Econ tuntenut musiikkitieteen professori Eero Tarasti muistaa kirjailijan erittäin valloittavana, mutta dominoivana ihmisenä, jossa oli myös pelottava puolensa.

Riitta Matikainen työstää teostaan jäänveiston SM-kisoissa Varkaudessa.

Lauantai 20.2.2016 (radio)

EU ja Britannia pääsivät sopimukseen. Suomen pääministeri Juha Sipilä toivoo, että Britannia jatkaa EU:n jäsenenä. Italialainen kirjailija Umberto Eco on kuollut. Vanhemmat voivat löytää lapselle nimen kirjasta tai elokuvasta. Riitta Matikainen on jäänveiston Suomen mestari.

Italialaiskirjailija Umberto Eco menehtyi 84-vuotiaana.

Kirjailija Umberto Eco on kuollut

Italialaiskirjailija kuoli 84-vuotiana.

Jonathan Franzenin Purity-kirjan ja Katja Ketun Yöperhosen kannet

Kulttuurivuosi 2015 kirjallisuudessa: Finlandia-voittajan puhe ja kalevalaista ufoilua – lue kulttuuritoimituksen suosikit

Yle Uutisten kulttuuritoimitukseen teki vaikutuksen muun muassa yhdysvaltalaiskirjailija Jonathan Franzen ja Finlandia-voittaja. Katso lista ja lue, mitkä kirjat säväyttivät kulttuuritoimittajia.

Julio Cortázar: Tuli on kaikki tulet -kirjan kansi

Julio Cortázar: Tuli on kaikki tulet

Julio Cortázarin novellikokoelma Tuli on kaikki tulet koostuu kahdeksasta novellista, joiden maailma on hieman vinksallaan. Sen lisäksi kirjailija käyttää tietoisesti kerrontatapoja, joissa lukija joutuu olemaan tarkkana, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Playboy-lehden ensimmäisessä vuonna 1953 julkaistussa numerossa poseerasi Marilyn Monroe.

Alastomat naiset häviävät Playboyn sivuilta

Ensi vuonna voi todellakin sanoa lukevansa Playboy-lehteä vain artikkeleiden vuoksi. The New York Times -lehden haastattelussa lehden johtaja kertoi, että hän on keskustellut asiasta lehden perustajan ja päätoimittajan Hugh Hefnerin kanssa.

Salman Rushdie kuvattuna Madridissa 6. lokakuuta.

Iran uhkaa boikotoida maailman suurimpia kirjamessuja Rushdien takia

Kirjailija Salman Rushdie hiertää yhä Iranin poliittista johtoa. Iran uhkaa jättäytyä pois Frankfurtin kirjamessuilta, koska Rushdie pitää puheen messujen avajaisissa. Iranin uskonnollinen johtaja, ajatollah Khomeini määräsi vuonna 1989 Rushdielle kuolemantuomion, koska katsoi hänen halventaneen islamia kirjassaan Saatanalliset säkeet.

Günter Grass

Günter Grass oli Saksan kirjallisuuden suuria nimiä ja aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija

Grass tunnetaan etenkin läpimurtoromaanistaan Peltirumpu, joka on käännetty 24 kielelle. Günter Grass kuoli maanantaina 87 vuoden iässä. Hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1999.

Günter Grass.

Günter Grass on kuollut

Saksalainen Nobel-kirjailija on kuollut 87-vuotiaana.

Haruki Murakami: Värittömän miehen vaellusvuodet -kirjan kansi

Haruki Murakami: Värittömän miehen vaellusvuodet

Turhaan ei Murakamia ole verrattu Franz Kafkaan, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Salman Rushdie.

Salman Rushdie: Uskonnon on oltava satiirin kohde

Fatwan saanut kirjailija painottaa satiirin olevan vapauden puolella, tyranniaa vastaan. Hänen mukaansa uskonnollinen totalitarismi on saanut aikaan tappavan muutoksen.

Tommi Kinnunen

Tommi Kinnusen Neljäntienristeys myytiin Haruki Murakamin kustantajalle

Kinnusen esikoisromaanin oikeudet on myyty jo kymmeneen maahan.

Grafiikka.

Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaja selviää – katso suorana

Kirjallisuuspalkinnon saajaksi ovat ennakkoveikkailuissa vahvimmin nousseet esille kenialainen Ngũgĩ wa Thiong'o sekä japanilainen Haruki Murakami.

Minna Takala hymyilee Haruki Murakamin kirja kädessään

Murakamin hipihiljainen Hämeenlinna haaveilee japanilaisturistien vaelluksesta

Maailmankuulun kirjailijan Haruki Murakamin uusin kirja liikkuu Suomessa ja Hämeenlinnan seudulla. Joukko hämeenlinnalaisia on innostunut japanilaisturistien houkuttelemisesta, varsinkin Sibeliuksen juhlavuoden kesäksi 2015.

Haruki Murakami.

Haruki Murakami tuo päähenkilönsä Hämeenlinnaan

Maailmankuulu kirjailija Haruki Murakami esittelee Hämeenlinnaa tuoreimmassa kirjassaan. Värittömän miehen vaellusvuodet ilmestyy syksyllä, ensi kertaa suoraan japanin kielestä suomennettuna.

Italo Calvino: Kenraali kirjastossa -kirjan kansi

Italo Calvino: Kenraali kirjastossa

Italo Calvino on yksi 1900-luvun merkittävimmistä eurooppalaisista kirjailijoista. Monet Kenraali kirjastossa -kirjan faabeleista ja satiireista on alunperin julkaistu Italian kommunistisen puolueen lehdissä. Lue Juha Pikkaraisen kirja-arvio.

Gabriel García Márquez 87. syntymäpäivänään Méxicossa.

Suomentaja: García Márquez löydetään vuosisatojenkin päästä

Gabriel García Márquezin teosten kääntämisestä suomen kielelle ovat vastanneet lähinnä kääntäjä, runoilija Pentti Saaritsa ja suomentaja Matti Brotherus. Toimittajana ja Fidel Castron ystävänäkin tunnetun García Márquezin tekstit ovat tuottaneet kääntäjilleen tuskaa.

Gabriel Garcia Márquez kotiovellaan.

Nobel-suuruus Gabriel García Márquez kuollut

Kirjailija kuoli kotonaan Méxicossa 87-vuotiaana. Kolumbialaisen García Márquezin tunnetuin teos Sadan vuoden yksinäisyys on käännetty yli 25 kielelle ja pelkästään sitä on myyty noin 50 miljoonaa kappaletta.

Kirjoja.

Keltainen kirjasto – ikkuna maailmaan

Suomen pitkäikäisin kirjasarja Keltainen kirjasto täyttää 60 vuotta. Sarja sisältää yli 400 käännoskirjaa, ja joukossa on lukuisia nobelistikirjailijoita.

Sadan vuoden yksinäisyyden kirjoittanut nobelisti sairaalaan Meksikossa

Meksikon tiedotusvälineiden mukaan 87-vuotias Gabriel Garcia Marquez on joutunut sairaalaan keuhkokuumeen takia.

Aki Kaurismäki ja Sofi Oksanen.

YK:n pääsihteeri ja yli 200 kulttuurivaikuttajaa vetoaa homojen puolesta

Ban Ki-moon sanoi Kansainvälisen olympiakomitean kokouksessa Sotshissa, että kaikkien on vastustettava homoihin kohdistuvia hyökkäyksiä. Suuri joukko nimekkäitä kulttuurivaikuttajia, muun muassa Aki Kaurismäki ja Sofi Oksanen, tuomitsee Venäjän homoja syrjivät lait The Guardian -lehden tänään julkaisemassa avoimessa kirjeessä.

Brokeback Mountain -ooppera saa ensi-iltansa Espanjassa

Kirjailija Annie Proulx'n mukaan ooppera antaa epätavalliselle rakkaustarinalle enemmän tilaa kuin hänen alkuperäinen novellinsa tai siitä tehty elokuva. Teoksen tilannut oopperanjohtaja vertaa sitä Wagnerin Tristaniin ja Isoldeen.

Teatteriryhmä Kuriton Companyn esitys Kuolemantauti.

Runollisuutta, joka oksettaa ja saa ajattelemaan

Marguerite Durasin teksteihin tartutaan nyt myös Suomen teattereissa. Ranskalaiskirjailijan syntymästä tulee ensi vuonna  kuluneeksi sata vuotta.

Frans Emil Sillanpään Nobel-mitali ja taustalla kirjoja.

Tänään selviää kirjallisuuden Nobel-voittaja

Ennakkosuosikkien lista näyttää varsin samalta vuodesta toiseen. Nobel-komitean on arvosteltu suosivan valinnoissaan eurooppalaisia kirjailijoita ja hylkivän naisia. Voittajan julkistuksen voi katsoa suorana Ylen verkkosivuilla.

Taiye Selasi

Juhlittu esikoiskirjailija haluaa romuttaa rotuidentiteetin käsitteen

Maailmankansalaisen Taiye Selasin esikoisromaani on herättänyt maailmalla suurta huomiota. Ghanalaistaustaisesta perheestä kertovaa romaania on käännetty nopeaan tahtiin eri kielille.

Philip Roth.

Philip Roth sai tarpeekseen kirjoittamisesta

Roth on ainakin toistaiseksi jäänyt ilman Nobel-palkintoa.

Kirjallisuuden Nobelin saajaa arvuutellaan kiivaasti - katso suora lähetys

Vedonlyöjät järjestävät edellisvuosien tapaan veikkailuja siitä, kenelle kirjallisuuden Nobel tänään päätyy. Asiantuntijat miettivät, olisiko tänä vuonna taas naisen vuoro saada palkinto.

Tanskan prinssi luovutti Isabel Allendelle merkittävän kirjallisuuspalkinnon

Palkintoraati kehui Isabel Allenden teoksia maagisiksi ja lumoaviksi.

Kirjailija Salman Rushdie sivuuttaa uuden tappouhkauksen

Iranilaisen Khrodad-säätiön johtaja Hassan Sani on korottanut Rushdien tappamisesta luvattua palkkiota. Säätiön johtajan mukaan profeetta Muhammedin pilkkaamisesta ei tule loppua niin kauan kuin Rushdie saa elää.

Iranin varapresidentti: Pilkkavideon tekijät etsitään

Iranin hengellinen johtaja Ajatollah Ali Khamenei taas kehotti länsimaita estämään videon näyttämisen. 

Salman Rushdie

Iranilaissäätiö korotti Rushdien tappamisesta luvattua palkkiota

Säätiön mielestä profeetta Muhammedia pilkataan edelleen sen vuoksi, ettei kirjailija Salman Rushdien tappokäskyä ole noudatettu.

Hyllyllinen Mika Waltaria antikvariaatissa

Mikä kirja on jäänyt sinulta kesken?

Suomalaiset ovat lukukansaa; silti monelta jää kirja kesken - jopa useasta yrityksestä huolimatta.

Meksikolaiskirjailija Carlos Fuentes on kuollut

Yksi Meksikon merkittävimmistä nykykirjailijoista oli mukana nostamassa Latinalaista Amerikkaa esille 1960-luvulta lähtien. Fuentesin viimeinen kirjoitus ilmestyi samana päivänä kuin kirjailija menehtyi.

Kaksi näyttelijää

Palestinians "act out" in Finland

Young Palestinian actors have brought their territorial struggle to the stage in Finland. Their production frames the Palestinian strife in a famous Samuel Beckett play.

Viattomuuden museon näyttelyesineitä museossa.

Viattomuuden museo Istanbuliin

Kirjailija Orhan Pamukin pitkäaikainen haave kirjaan perustuvasta museosta on toteutunut. Museo on myös katselmus viime vuosisadan elämään Istanbulissa.

Kirjailija Günter Grass

Israel sulki rajansa Günter Grassilta

Saksalaiset rauhanaktivistit arvostelevat Israelia, joka on ilmoittanut, ettei saksalaiskirjailija Günter Grass saa enää tulla Israeliin, koska hän on kyseenalaistanut Israelin ulkopolitiikan. Järjestö, joka on järjestänyt pääsiäisenä rauhanmarsseja yli 50 vuoden ajan, pitää Israelin reaktiota kohtuuttomana.

Raati: Kirjavalinnat ovat tylsää brändäystä

Pettymys. Eskapismia. Kultakuumeen kirjallisuusraadin mielestä poliitikoiden valinnat ovat pitkälti yllätyksettömiä ja kiireisten ihmisten tekemiä. Päättäjien kirjamakua kommentoivat Kritiikin uutisten päätoimittaja Aleksis Salusjärvi ja kirjallisuudentutkija Markku Eskelinen.

Jonathan Franzen: Epämukavuusalue -kirjan kansi

Jonathan Franzen: Epämukavuusalue

Lukiessa Jonathan Franzenin esseekokoelmaa 'Epämukavuusalue' vakuuttuu viimeistään siitä, ettei Yhdysvaltojen keskiluokka ikinään nouse kapinaan. Kuuliaisen alamaisen elämäntapa ja uskollisuus esivallalle ovat painuneet niin syvälle maan keskiluokkaisten ihmisten tajuntaan, ettei niistä koskaan tulla luopumaan, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

PEN vaatii Meksikoa puuttumaan toimittajamurhiin

Kansainvälinen sananvapautta puolustava kirjailijaliitto PEN vaatii Meksikon hallitusta lopettamaan toimittajiin kohdistuvat väkivaltaiset hyökkäykset. Meksikossa on tapettu kymmeniä huumekausta kirjoittaneita toimittajia tämän vuosituhannen aikana.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle