Uusimmat artikkelit
Suomen luonnon elvyttämiselle laskettiin 9 miljardin euron hintalappu – näillä keinoilla luontokato voitaisiin pysäyttää
Merkittävät lisätoimet tulevat hintaviksi. Luontopaneeli peräänkuuluttaa aiheuttaja maksaa -periaatetta, jossa luontohaitoista hyötyvät osallistuvat elvyttämisen kustannuksiin.
Vihtiläisperhe sai vajaat 20 000 euroa suojelemalla metsäänsä – he eivät ole tavallisia metsänomistajia
Ministeriön mukaan metsien suojelu on jatkossa metsänomistajien vapaaehtoisuuden varassa. Samanaikaisesti suojeluohjelman rahoitus vähenee.
Yle vieraili tanskalaisen maajussin kotona – näin kaupunkilainen voi ottaa mallia maatilan monitoimimiehestä
Suositusta Tanskalainen maajussi -ohjelmasta tuttu Frank Erichsen pyrkii omavaraisuuteen. Jyllannin maaseudulla asuva Erichsen antaa inspiraatiota kestävämpään elämäntapaan myös kaupungeissa.
Metsäyhtiö Tornator sai huomautuksen Kiteen Viklasuon hakkuista
Keväällä 2022 avohakattu 3,5 hehtaarin alue oli FSC-standardin mukaista aina säästettävää, runsaslahopuustoista kangasmetsää, joka olisi pitänyt rajata hakkuiden ulkopuolelle
Mitä tapahtuu kun joku eläin tai kasvi katoaa luonnosta? Ketjureaktio-sarjan oppimispaketti kouluille
Kaikilla lajeilla on luonnossa jokin tarkoitus, mutta jotkut lajit ovat tärkeämpiä kuin toiset. Avainlajien suojelussa on saatu pieniä voittoja luontokadon suitsimiseen.
Lakiteksti muuttui parilla sanalla, ja yhtäkkiä tuhansista puronvarsista ja lähteistä tuli lainsuojattomia
Viranomaisen tulkinta metsälaista poisti tietojärjestelmistä noin 34 000 hehtaaria aiemmin suojeltuja luontokohteita viidessä vuodessa.
Jättitehtaan ympäristöön palautetaan alkuperäinen luonto – Kemistä tehdään maailmanlaajuinen esimerkki teollisuuden ja luonnon yhteiselosta
Metsä Fibren Kemin tehtaan alueella ja ympäristössä olevien kaupunkimetsien ja viheralueiden luontoa kohennetaan. Tavoitteena on, että luonnon tila paranee yli 650 hehtaarin laajuisella alueella.
Metsässä voi törmätä outoon laiteryhmään – keksitkö, mitä tietoa näillä vempaimilla kerätään?
Suomen talousmetsistä on kerätty tietoa jo yli sadan vuoden ajan. Nyt metsistä kerätään uutta tietoa monimuotoisuudesta, sillä pelkästään puustoa koskeva tieto ei riitä luontokadon taklaamiseksi.
Kaupungin keskustaan syntyi kahdessa vuodessa kosteikko, jossa hauenpoikaset ja linnut juhlivat
Kuntien työ jää usein yksittäisiksi luonnon monimuotoisuus -hankkeiksi ja yhden ihmisen harteille.
Gösta Serlachius rakennuttaa Suomeen uuden joen – ”Moni on sanonut, että hullun hommaa, mutta sillä mennään”
Keski-Suomeen rakentuu uusi, luonnonmukainen virtavesi, josta toivotaan kotia uhanalaiselle järvitaimenelle. Samalla selviää, miten nopeasti luonto ottaa tutkimukselle pyhitetyn alueen haltuunsa.
Oletko valmis käärimään hihat Suomen luonnon hyväksi? Katso 10 luontotekoa konkaripelastajille
Voit auttaa luontoa esimerkiksi talkoilemalla tai rakentamalla luontopihan.
Puuhaatko pihassa ja liikut luonnossa? Katso vinkit, miten voit samalla auttaa Suomen luontoa
Luonto tarvitsee apuasi. Lähde mukaan pysäyttämään luontokato!
Haluatko ottaa kesän rennosti, mutta silti auttaa luontoa? Katso 10 helppoa tapaa vaikuttaa
Jos et juuri nyt pysty isoihin luontotekoihin, niin ota nämä pienet teot osaksi arkeasi.
Elintarviketeollisuus tarttui luontokadon torjumiseen – kahviyritys: ”Kyse myös raaka-aineiden saatavuudesta tulevaisuudessa”
Koko ruokaketjussa on lisättävä yhteistyötä luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi, summaa Elintarviketeollisuusliiton tuore selvitys.
Vanhat metsät ovat vähissä ja pirstaleina – sadat eliölajit vaarassa hävitä
Turun yliopisto korjaa tilannetta ostamalla nuoria metsiä nyt, että ne saisivat kehittyä luonnontilaisiksi tulevaisuudessa. Vain kolme prosenttia Suomen metsistä on luonnontilaisia.
Tällaista on elämä mäntynä – tutustu puun 700 vuoden elinkaareen monine seuralaisineen
Talousmetsässä männyn elämä päättyy puiden mittakaavassa jo teini-iässä. Kurkista, millaisista lajeista metsiemme yleisin puu mänty saa seuraa vuosien saatossa.
EU:n kiistelty ennallistamisasetus voi kaatua – suurin parlamenttiryhmä haluaa kaataa esityksen
Luonnon ennallistamiseen tähtäävä esitys on joutunut vastatuuleen. EU-parlamentin keskustaoikeistolainen EPP-ryhmä uhkaa kaataa komission ehdotuksen ratkaisevissa äänestyksissä.
Harvinainen näky tallentui videolle helsinkiläismetsässä: pesästään kurkistaa liito-orava, jolla on yllättävää valtaa
Liito-oravat viihtyvät urbaaneissakin ympäristöissä, mutta niille sopivien elinympäristöjen määrä pienenee koko ajan.
Turun yliopiston tutkija löysi Iranista 147 uutta hämähäkkilajia
Tutkimuksessa löydettiin 11 tieteelle uutta hämähäkkisukua, 147 uutta lajia ja tunnistettiin 419 lajia, joiden ei tiedetty esiintyvän Iranissa.
Suomalaistutkijat kehittivät yhden maailman ensimmäisistä luontojalanjäljen mittareista yrityksille – S-ryhmä halusi heti mukaan kokeilemaan
Kuluttaja voinee pian vaikuttaa luontojalanjälkensä kokoon samalla tavalla kuin hiilijalanjälkeensä oman laskurin avulla. Jatkossa ilmasto- ja luontohaitat mitataan samalla laskurilla.
Asiantuntijat Sitran raportissa: Ilman monimuotoista luontoa ei ole taloutta
Hiilidioksidilla käydään päästökauppaa, mutta luontokato on kinkkisempi ongelma.
Raportti: Markkinat ovat sokeita ympäristön heikkenemiselle – siksi luonnolle pitää Suomessakin asettaa hintalappu
Metsä- ja maatalous ovat päävastuullisia luontokadosta maassamme. Luonnonsuojelu ja kasvisruoka auttaisivat luontoa elpymään.
Analyysi: YK:n historiallinen luontopäätös sinetöitiin nuijaniskulla, mutta kansainvälinen luottamus saattoi saada siitä kolhun
Montrealissa neuvoteltua pakettia on pidetty kunnianhimoisena ja onnistuneena, mutta aina on tilaa parannuksille. Kokousta paikan päällä seurannut toimittaja Johannes Blom analysoi neuvotteluja.
Tästä on kyse loppusuoralle kääntyvissä YK:n luontoneuvotteluissa – nuoret haluavat turvata tulevaisuutensa
YK:n luontokokouksessa Montrealissa yritetään saada sopu siitä, miten ihmiset ja luonto voisivat elää sopusoinnussa. Sopimusluonnoksen mukaan 30 prosenttia maapallosta oltaisiin suojelemassa.
Yritykset haluavat YK:n luontokokouksesta selkeät pelisäännöt, mitä voivat tehdä luontokadon pysäyttämiseksi
Yritykset ja rahoittajat ovat YK:n luontokokouksessa läsnä isommin kuin koskaan. Ne toivovat valtioilta vahvaa sitoumusta luontokadon pysäyttämiseksi ja selkeitä, mitattavia tavoitteita.
Kadonnut kimalainen kertoo luontokadon tarinaa Montrealissa – tutkija: ”Luontoa ei voi ymmärtää, jos ei tunne sen historiaa”
”Kun puhumme kantojen maailmanlaajuisesta hupenemisesta, asettaisin hyönteismyrkyt listan kärkeen”, sanoo professori Colin Favret Montrealin yliopistosta. Kaupunki isännöi kansainvälistä luontokokousta.
Amazonian pistiäisten tutkija Ilari Sääksjärvi: Mitä kauemmin odotamme luontokadon pysäyttämisessä, sitä suurempi on ratkaisujen hintalappu
Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön johtaja, professori Ilari Sääksjärvi on tutkinut Perussa Amazonian sademetsän loispistiäisiä. Hänet palkittiin juuri Alfred Kordelinin säätiön tunnustuksella.
Loisiva ahmaspistiäinen ja littana hämähäkki kertovat katoavasta luonnon monimuotoisuudesta – turkulaistutkijat löysivät erikoisia eläinlajeja
Valtaosa maapallon eliölajeista on yhä löytymättä. Esimerkiksi Perun Amazoniasta Turun yliopiston biodiversiteettitutkijat löysivät viikossa satakunta tieteelle tuntematonta pistiäislajia.
"Ehkä omat polttopuut voin ottaa" – moni uusi metsänomistaja on kiinnostunut luonnon monimuotoisuudesta
Kävimme koulutustilaisuudessa seuraamassa, kuinka metsänomistajia perehdytetään monimuotoisuuden turvaamiseen ja vesiensuojeluun. Metsä tarjoaa omistajalleen usein muutakin kuin puuta.
Tiesitkö, että männyt ruokkivat jälkikasvuaan siinä missä mekin? – Metsiemme yksipuolistuminen uhkaa nyt tuhatvuotisia ekosysteemejä ja samalla ihmisen hyvinvointia
Metsät ovat yksi tärkeimmistä liittolaisistamme taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, mutta nyt ihminen ravistelee niiden monimutkaista elämän tasapainoa.
Tutkijoiden mukaan kuudes joukkosukupuutto etenee vauhdilla ja uhkaa koko ihmiskuntaa – Lajikatoa on kuitenkin vielä mahdollista hidastaa
Lajikato uhka muun muassa ruoantuotantoamme.
Anna kukkien kukkia ja kuluta järkevästi – Lue tutkijan vinkit, miten sinäkin voit ehkäistä luontokatoa arjessasi
Suomen luonnon lajeja ei voi suojella muualla kuin Suomessa.
Joka yhdeksäs Suomen luonnon lajeista on uhanalaisia – testaa, mitä tiedät punaisen listan eläimistä
Yhä useammat eläinlajit Suomessa ovat uhanalaisia.
Naali on saanut pentuja ensimmäistä kertaa 26 vuoteen! – Tällainen on Suomen uhanalaisin eläin
Suomen uhanalaisin nisäkkään pesintää on odotettu pitkään.
Äärimmäisen uhanalainen naali on pulassa – Tässä pelissä sinun tehtäväsi on pitää naali pentuineen hengissä!
Tehtäväsi on saada pentuja sekä suojella niitä.
Ylen kysely: suomalaiset yhtä huolissaan luontokadosta ja ilmastonmuutoksesta
Ylen kyselyn mukaan suomalaiset ovat pitkälti yhtä huolissaan ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta. Naiset ovat huolestuneempia kuin miehet ja nuoret huolestuneempia kuin iäkkäät.
Luontokato on kohtalon kysymys myös ihmiselle, sanoo asiantuntija Paloma Hannonen – "On turha puhua ruokaturvasta, jos meillä ei ole pölyttäjiä"
Ympäristöministeriö laatii parhaillaan uutta, kunnianhimoista suunnitelmaa luontokadon torjumiseksi.
Suomen lehdoista on jäljellä enää rippeet ja ne menettävät nopeasti luontoarvoaan – suojelu kiinnostaa metsänomistajia yhä enemmän
Kaikki Etelä-Suomen paras maatalousmaa on ennen pelloksi raivaamistaan ollut lehtoa. Nykyään arvokkaimpia lehtoja on jäljellä enää pieninä laikkuina peltojen reunoissa tai korjuulta säilyneissä talousmetsän palasissa.
Tällä viikolla sorvataan kansainvälistä sopimusta – tavoitteena on suojella kolmannes maapallon luonnosta
Suomen neuvottelija on luottavainen, vaikka yhteisymmärrystä on vaikeaa saavuttaa. Sopimusta puidaan kansainvälisissä neuvotteluissa Nairobissa.
Vähemmän linnunlaulua tai pörriäisten surinaa? Kerro meille, mitä luontokadon merkkejä olet havainnut omassa lähiluonnossasi – teemme juttua
Luontokadon eli luonnon monimuotoisuuden heikentymisen merkkejä näkyy Suomenkin luonnossa.

Ahlmanin nautakarja hoitaa taas Iidesjärven rantalaitumia
Tampereen Iidesjärven itäinen eli Messukylän puoleinen pää pysyy kunnossa neljän hiehon voimin. Myös hyönteiset, linnut ja muu luonnon monipuolisuus hyötyvät laiduntamisesta.

Kevät etenee, pian taas pesitään – Suomen pesimälinnuston nykytilaa kartoitetaan lintuatlakseen
Suomessa pesii noin 250 lintulajia, mutta missä ja miten paljon, ja millaisia muutoksia pesinnässä on tapahtunut? Sen kartoittamiseksi ovat tervetulleita kaikkien havainnot koko Suomesta.
Metsäteollisuus joutuu uudenlaiseen puntariin, kun ministeri Emma Kari laskee luontokadolle hinnan euroissa – “Metsien arvoa ei voi mitata vain puukuutioissa”
Kari aloittaa selvityksen, jonka esikuvana on kuuluisa Dasguptan raportti. Siinä selvitetään, miten luontoarvoille voi laskea hinnan ja miten se vaikuttaa taloudelliseen päätöksentekoon.
Kuopion kaupunki luokitteli metsät niiden käyttötarkoituksen mukaan – luonnonystävät pelkäävät vanhojen arvokkaiden metsien puolesta
Kaupungin metsäsuunnitelma on tehty vuoteen 2070 saakka, mutta se ei sido päättäjien käsiä. Metsien tilannetta seurataan valtuustokausittain. Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys moittii suojelusuunnitelmia liian ympäripyöreiksi.
Vaelluskala-aktiivit kritisoivat Kemijoen kalatiesuunnitelmaa – myös tutkijat pitäisivät luonnonmukaista uomaa parempana ratkaisuna
Taivalkosken voimalaitokseen suunnitellaan 700 metrin kalauomaa. Hanketta arvostelevien mielestä vesivoimayhtiön pitäisi rakentaa uoma, jossa hyödynnettäisiin ympäristövirtaamia ja joka mahdollistaisi myös jokiluonnon elpymisen.
EU:n suojeluvaatimus voi iskeä raskaasti Suomen metsäteollisuuteen: uhkana puupula
Esimerkiksi Kaakkois-Suomen metsäteollisuus käyttää huomattavasti enemmän puuta kuin alueelta saadaan. Metsien huomattava lisäsuojelu voi vaarantaa metsäyhtiöiden raaka-ainepohjan.
Yhdysvaltalainen seikkailija sukelsi Tyynenmeren syvimpään rotkoon ja kohtasi pohjassa pysäyttävän näyn – se kuvaa miten ihminen muuttaa koko maapalloa
Meret hillitsevät ilmastonmuutosta, mutta ne kuormittuvat.
Päivittyvä seuranta: Ilmastolive-tiimi kiittää seurasta, katso Ylen lumikoneesta, vietetäänkö teillä valkoista joulua
Yle seurasi syksyn ajan ilmasto- ja ympäristöuutisia tässä artikkelissa.
Maailman maat julistivat: tavoitteena ihmisen ja luonnon harmonia – luontoneuvottelut Kiinassa sujuivat ilman suurempaa kitkaa
Suomen pääneuvottelija korostaa, että julistus on pakettiratkaisu, jonka kaikki kohdat ovat tärkeitä. Ensimmäinen osa YK:n konferenssista sujui Marina von Weissenbergin mukaan jopa hämmentävän jouhevasti ja kitkattomasti.

Ensi viikolla alkavissa neuvotteluissa laaditaan sopimusta luontokadon pysäyttämiseen – tavoite on venynyt jo vuosikymmenillä alkuperäisestä
Viime vuoden lopussa YK:n biodiversiteettisopimuksen luonnos herätti kitkaa ja neuvotteluja uhkasi umpikuja. Tulevalla viikolla selviää, mitkä maailman maiden asenteet ovat nyt.