Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pyhäjoen Vestian lajittelupihan poltettavan jäte astian sisältö

Oulun jätekeskuksessa syttyi perjantaiaamuna tulipalo – päivystävä palomestari: ”Polttokelpoisen energiajätteen joukossa voi olla mitä vaan”

Palo tapahtui Syklo Oy:n jätekeskuksen tiloissa, kun jätekasa syttyi palamaan. Tulipalosta ei aiheutunut vaaraa ihmisille.

Isossa varastossa on paalitettua muovijätettä.

Jätteenpoltosta syntyvä hiilidioksidi hyötykäyttöön: Fortum aikoo valmistaa siitä korkealaatuista muovia

Fortum Recycling & Waste investoi hiili­diok­si­di­poh­jaisten muovien tuotantoon. Ensimmäiset muovinäytteet saataneen jo ensi kesänä.

Biojätettä omakotitalon roskiksessa.

Jätteiden lajittelu sujuu eteläpohjalaisilta - biojätteen osuus poltettavasta on jatkanut laskuaan

Parannettavaakin löytyy. Biojätteen määrää poltettavasta on mahdollista yhä vähentää, lisäksi tekstiilien toivotaan jatkossa päätyvän jätevoimalan sijaan poistotekstiilikeräyksiin.

Kuvassa keskellä tehtaan voimalaitos ilmasta kuvattuna.

Mitä käy tuhkalle ja jätteelle, jos Kaipola Recyclingin konkurssi etenee? Vielä vastuu on yrityksellä, mutta asia saattaa muuttua

Yksi vaihtoehto on, että alueen puhdistamiseen käytetään ely-keskukselle toimitettua vakuutta. Tällä hetkellä on kuitenkin hankala arvioida, kenen vastuulle siivoaminen mahdollisesti tipahtaa.

Kaipolan tehdasalue Ilmasta kuvattuna.

Kiertotalousyhtiön ongelmat jatkuvat Jämsässä – tuhansia tonneja jätettä ja tuhkaa yhä luvattomasti varastoituna ulos

Muovinkierrätysyhtiö Kaipola Recycling oli torstaina viranomaisen tarkastuksen kohteena. Keski-Suomen ely-keskuksen mukaan useita jätekasoja on yhä varastoituna yrityksen pihamaalla.

Kauha poimii jätteitä Salon Korvenmäen ekovoimalassa

Lounavoima haluaa polttaa Salon Korvenmäessä lisää jätettä lämmöntuotannon turvaamiseksi

Tavoitteena on lisätä jätemäärän käsittelyä 15 000 tonnilla vuodessa. Nykyinen maksimimäärä on 120 000 tonnia.

Kuvassa keskellä tehtaan voimalaitos ilmasta kuvattuna.

Lupia rikkonut kiertotalousyritys ei saanut uutta koetoimintalupaa Jämsässä – ”Ei sensaation aineksia”, sanoo toimitusjohtaja

Kiertotalousyhtiö Kaipola Recycling haki lupaa uuteen koetoimintaan, mutta sai viranomaiselta hylkäävän päätöksen. Yhtiön ympäristölupahakemus on yhä käsittelyssä.

 Tarastenjärven jätteenpolttolaitoksen palamattomat tavarat.

Työntekijät hieraisivat silmiään, kun jätteenpolttolaitoksen ritilälle alkoi kilahdella tekoniveliä

Tarastenjärven hyötyvoimalan erikoisuus on lääketieteellisen jätteen linja. Siksi tuhkan joukosta seulotaan myös keinoniveliä. Uunista putkahtaa paljon myös arkisia esineitä, jotka eivät sinne kuulu.

Iso kasa poltettavaa jätettä.

Westenergy ei polta ulkomailta tuotua jätettä – tällä hetkellä osa omasta poltettavasta jätteestä säilötään talvea varten

EU on huomauttanut Suomen heikosta kierrätyksen tasosta. Etenkin muovin sekä biojätteen osalta on parantamisen varaa. Samaan aikaan Suomeen maahantuodaan muualta jätettä poltettavaksi.

Vantaan jätteenpolttolaitoksen poltettavaksi kasattua jätettä varastoaltaassa ja sen käsittelyyn tarvittava nostokoura.

Luulitko, että Suomi on kierrätyksen mallimaa? Ei ole, katsoo EU ja antoi Suomelle varoituksen

Suomi sai noottia yhdyskuntajätteen ja muovin kierrätyksen laahaamisesta. Liian suuri osa jätteestä poltetaan energiaksi ja liian vähän kierrätetään uudeksi materiaaliksi. Vain yhdeksän EU-maata näyttää pääsevän koviin tavoitteisiin.

Kaipolan paperitehdas Päijänteen rannalla.

Vääntö muoviöljyn koetuotannosta Kaipolan tehdasalueella jatkuu – viranomainen harkitsee nyt valitusta hallinto-oikeuteen

Aluehallintovirasto päätti aiemmin, että Kaipola Circular saa aloittaa koeluontoisen muoviöljyn valmistuksen. Jämsän rakennus- ja ympäristövalvonnasta vastaavassa valvontajaostossa päätös on herättänyt kysymyksiä.

Vantaan jätteenpolttolaitoksen jätealtaan jätekasaa.

Suomessa ei synny enää tarpeeksi jätettä, ja siksi meille raahataan nyt tonneittain italialaisten roskia poltettavaksi

Viime vuosina Suomesta on raahattu yhteensä satoja tonneja roskia ulkomaille, koska kotimaan jätteenpolttolaitokset eivät ole ehtineet käsitellä kaikkea. Nyt jäterallissa on tapahtunut käänne.

Voimalaitos ja etualalla jätekasoja.

Nyt puhuu omavaltaisen jätteenpolttajan pienosakas: ”En halua osallistua tällaiseen Kaipolassa, lentotuhkan säilytys huolestuttaa”

Kaipola Recycling Jämsässä on toiminut monin tavoin vastoin lupaehtojaan. Ympäristövalvonta paimentaa sitä yhä perinteisellä maltilla, vaikka ympäristöministeriö patistaa alaa herkempään puuttumiseen.

Ihmisiä yleisötilaisuudessa.

”Me kalastamme siellä, joten kyllä se arveluttaa” – Jämsän asukkaat ottivat kantaa Kaipolan kiertotalousyrityksen suunnitelmiin

Kiertotaloushankkeen ympäristövaikutukset kiinnostivat Jämsässä järjestetyssä yleisötilaisuudessa lähes satapäistä yleisöä. Moni esitti huolensa päästöjen vaikutuksesta ihmisiin ja ympäristöön.

Kaipolan voimalaitos.

Suljettuun Kaipolan tehtaaseen muutti kierrätysfirma, jonka piti tuoda alueelle töitä – polttikin jätettä luvatta ja sai lupavirastot riitoihin

Kaipola Recycling Oy vikuroi kaksi kuukautta ennen kuin totteli lupavalvojaa ja keskeytti jätteen polton. Lupavalvoja ja luvan antaja ratkovat tulkintaeroja yhtiön tilanteesta oikeudessa.

Kaipolan suljetun paperitehtaan voimalaitos, Laitoksen edessä pihalla on taivaslla kierrätysmuovin kasoja ja kivikasa, johon on seulottu kierrätysmuovin seassa olleita kiviä

Jämsässä Kaipolan kiisteltykin kiertotalouslaitos etenee – yleisötilaisuus hankkeesta järjestetään ensi viikon torstaina

Kaipola Recycling Oy suunnittelee tuottavansa Kaipolassa muoviöljyä ja biokaasua.

Käsi pitää luukkua kahvasta auki ja polttouunin sisällä palaa tuli.

Vantaalle rakennetaan laitos, jossa poltetaan kotien vaarallisia jätteitä

Valmistuessaan uusi jätteenpolttolaitos tuottaa lämpöä vaaralliseksi luokitelluista aineista kuten lääkkeistä ja maaleista.

Kuvassa on Kaipolan entisen paperitehtaan pihamaalla seisova iso kasa silputtua muovia. Kierrätysmuovi on menossa tehtaan voimalan kattilaan poltettavaksi

Jätteen koepoltto sai jatkoluvan Jämsässä – laitokseen asennetaan äänenvaimennin ja savukaasupesuri

Lähialueen asukkaat ovat olleet näreissään muun muassa laitoksen aiheuttamasta melusta ja roskien leviämisestä.

Kaipolan suljetun paperitehtaan voimalaitos, Laitoksen edessä pihalla on taivaslla kierrätysmuovin kasoja ja kivikasa, johon on seulottu kierrätysmuovin seassa olleita kiviä

Ely-keskus on uudestaan kehottanut Jämsässä toimivaa Kaipola Recyclingiä lopettamaan jätteenpoltto laitoksessa

Kaipola Recycling on kiertotalousyritys, joka tuottaa sähköä, lämpöä ja höyryä voimalaitoksen kattilassa polttamalla kierrätysmuovia, kierrätyskuitua ja jätepuuta.

Kahmari siirtää jätteitä varastosiilon pohjalla.

Vantaa tekee lämpöä tavalla, joka tuo rahaa kahdesta suunnasta – uudesta jätelämpölaitoksesta huolimatta hiili ja turve tekevät paluun

Vantaan jätteenpolttolaitoksen laajennus valmistui otolliseen aikaan. Siitä huolimatta talvella tarvitaan kivihiililaitosta, jonka yhtiö ehti jo melkein purkaa.

Mouvin keräyspiste.

Energiajätteen kerääminen loppuu lähivuosina – pakkausmuovi ja kartonki lajitellaan erilleen

Monessa kotitaloudessa Lahden seudulla on totuttu lajittelemaan pakkausjätteitä energiajätteeseen. Muutos tulee asteittain.

Tulipalo

Pelastuslaitos sammuttanut tällä viikolla lukuisia maastopaloja Varsinais-Suomessa – osa paloista lähtenyt roskien poltosta

Varsinais-Suomessa on voimassa metsäpalovaroitus, joka tarkoittaa että avotulen teko on kielletty.

Morotsskal, äppelskal, rester av en lime

Vaasan seudun jätelautakunta hyväksyi uudet jätehuoltomääräykset

Tavoitteena on, että tulevaisuudessa yhä enemmän materiaalia kierrätetään – nykyään noin 65 prosenttia jätteestä poltetaan. Vaasan seudun jätelautakunta hyväksyi uudet jätehuoltomääräykset eilen pitämässään kokouksessa.

Riikinvoimalaitos leppävirralla.

Leppävirran Riikinnevalle on mahdollista rakentaa iso biokaasun tuotantolaitos

Toteutuessaan biokaasulaitos voisi tuottaa vuodessa biokaasua määrän, joka vastaa viittä miljoonaa litraa dieseliä.

Biojätettä omakotitalon roskiksessa.

Biokuljetukset kilpailutetaan jatkossa Vaasan seudulla

Mikäli kunta olisi kilpailuttanut poltettavan jätteen kuljetukset, sama auto olisi voinut tyhjentää molemmat astiat samalla. 

Salon Korvenmäen ekovoimala

Salon uusi ekovoimala paahtaa nyt täysillä – kaukolämmön hinta on laskenut ja verkko laajenee

Pari viikkoa sitten vihitty Salon ekovoimala muuttaa jätteen energiaksi ja kattaa 90 prosenttia kaupungin tarpeesta. Edullinen energiantuotanto on laskenut myös kaukolämmön hintaa.

Kuva Riikinvoiman voimalaitoksesta.

Varkauden aluelämpö suunnittelee lämpövarastoa kallioon

Yhtiö selvittää, kannattaisiko Riikinvoiman jätteenpolttolaitoksen tuottamaa energiaa varastoida kallioon.

Turvetta siivilöidään

Oulun Energia on puolittanut turpeen käytön parissa vuodessa, mutta korvaavia vaihtoehtoja tarvitaan edelleen

Muutama vuosi sitten Oulun Energian tuotannosta noin 60 prosenttia perustui turpeeseen. Ensi vuonna yhtiö arvioi osuuden olevan noin 25 prosenttia. Korvaavaa lämpöä saadaan puuraaka-aineesta ja polttokelpoisesta jätteestä.

En svart byggnad med en grön container i förgrunden.

Jätteenpoltosta syntyvä kuona käsitellään Forssan Kiimassuolla hyötykäyttöön – kuonakuljetukset käynnistyneet

Kuonaa on Kiimassuolle jo tuotu Salosta, johon vastikään perustettiin uusi voimalaitos. Kuonaa syntyy kotitalouksien jätteiden polttamisesta.

Biojätepussi menossa biojäteastiaan.

Neljännes biojätteestä päätyy poltettavaksi

Vuonna 2030 kaikesta jätteestä pitäisi pystyä kierrättämään 65 prosenttia. Tällä hetkellä luku on 35 prosenttia.

Forssan kaupungintalo.

Ecofinity ei aloita Forssassa jätteenpolton koetoimintaansa

Ecofinity Oy ei maksanut vakuuksiaan Forssan kaupungille. Jäteyrityksen ja kaupungin välistä vuokrasopimusta ei näin myöskään solmittu. Kaupunki oli varannut Ecofinityn koetoimintaa varten tontin Ratasmäen teollisuusalueelta.

Brandman släcker eld i en skog

Maastopalot roihusivat Pedersöressä ja Mustasaaressa

Molemmat palot sammutettiin nopeasti. Toisen maastopaloista uskotaan alkaneen ihmisen toimesta.

Naistenlahden voimalaitos.

Tampereen Naistenlahti saa pian polttaa myös rakennus- ja purkujätettä energiaksi

Uusi lämpökattila valmistuu vuonna 2022. Kotitalouksien seka- tai biojätettä ei polteta.

Heli Kahlos esittelee tämän vuoden hittipalloa

Foliopalloista tuli opiskelijoiden vappuvaruste, mutta heillä on vaativa maku: "Aikuisten pettymys on suurempi, mikäli tiettyä palloa ei saa"

Tämän vuoden hittipalloja ovat Baby Yoda, pinkki kakka sekä metrin korkuinen, iso yksisarvinen. Vappunakin syntyy jätettä, jonka lajitteluun pitäisi muistaa kiinnittää huomiota.

Voimalinjoja Muukossa Lappeenrannassa.

Luumäellä aletaan muuttaa jätettä sähköenergiaksi – ympäristöystävälliseen energiaan keskittynyt yritys sai vuoden mittaisen koeluvan

Luumäellä alkaa vuoden mittainen koetoiminta, jossa valmiiksi lajiteltua, polttokelpoista jätettä muutetaan sähköenergiaksi. Jos hanke onnistuu, se saattaa jatkua.

Kadulle heitetty kasvomaski Tampereella.

Oulun katukuvaan tuodaan lisää roska-astioita – maahan heitetty kasvomaski ei maadu

Roska-astioita on jo asennettu muun muassa Oulun torille.

Korvenmäki avfallscentral i Salo

Salon Korvenmäen voimalan jätteenpoltto alkaa ensi viikolla

Voimalalla on lupa polttaa enintään 120 000 tonnia jätettä vuodessa.

Kuvassa Woima Korporationin sekä uuden osakkaan Sumitomo SHI FW johtoa poseeraa

Japanilainen Sumitomo SHI FW osakkaaksi vaasalaiseen jätteenpolttoyritykseen

Japanilainen Sumitomo SHI FW on ostanut vähemmistöosuuden vaasalaisesta Woima Corporationista. Yhtiön suunnittelu ja myyntityö jää Vaasaan.

Nainen laittamassa kartonkiroskia kierrätykseen

Tiedätkö, mihin tuikun kuori laitetaan tai miten muovikuusi valoineen kierrätetään – joulun jätekuorma vaatii huolellista lajittelua

Tänä vuonna lajiteltavaa tulee aiempaa enemmän esimerkiksi postipaketeista ja noutoruokapakkauksista.

Kartongin kierrätyspiste.

Rovaniemen, Pellon ja Ranuan jätemaksuihin muutoksia ensi vuonna: Osa hinnoista laskee, osa nousee

Napapiirin Residuum Oy muistuttaa, että Rovaniemellä astioiden tyhjennyshinnat koskevat ainoastaan kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen alueita.

Jätepussi Näätämön kierrätyspisteellä

Roskapussi kulkee jopa 700 kilometriä ennen polttamista – seurasimme jätteen matkaa Näätämöstä Ouluun

Inarin Näätämön kyläläisten roskat poltetaan lähes 700 kilometrin päässä Oulussa, koska se on nykyisen jätelain johdosta halvin tapa.

2000 paalia jätettä

Jäteralli ulkomaille päättyi – Turun ja Salon seudun jätteet varastoidaan ekovoimalaa varten

Paalattavan jätteen kokonaismäärä on lähes 44 miljoonaa kiloa. 

Kuva Puhaksen esitteestä.

Puhaksen jätemaksuihin tulossa korotuksia tammikuussa

Viiden Joensuun seudun kunnan jäteyhtiö suunnittelee korotuksia kaikkiin jätemaksuihin sekä jäteasemien vastaanottoon.

Virolaisen Irun lämpövoimalan polttouuni.

Meri-Lapissa kerätyn poltettavan jätteen hinta nousee yhdessä yössä 34 prosenttia – Oulun Laanilan uusi sopimus on reilusti aiempaa kalliimpi

Muualla Lapissa Laanilan laitoksen kanssa tehdyistä sopimuksista käytetään optiovuodet, minkä ansiosta poltettavaksi viedyn jätteen hinta nousee huomattavasti maltillisemmin.

Testikäytössä olevan Biolanin kompostorin sisällä olevat biojätteet.

Pohjalaiset läpäisivät hyvin kompostoritarkastukset

Biojätteen kompostointi on tärkeä osa jätehuoltoa, sillä biojäte heikentää poltettavan jätteen laatua jätevoimalassa.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Jätepalo aiheutti vaaratilanteen Oulun Energian voimalaitoksessa

Jätteenpolttolaitoksen hallissa syttynyt tulipalo saatiin hallintaan sprinklereillä, ja palokunta varmisti tilanteen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle