Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Puhtaampaa lämpöä janoava Helen jää yksin jättihankkeensa kanssa – Fortum ei haluakaan hukkalämpöä Kilpilahden öljynjalostamoalueelta

Fortum hylkäsi kaukolämpöhankkeen kannattavuusselvityksen jälkeen ja keskittyy datakeskusten rakentamiseen. Helsingin energiayhtiö Helenin mukaan kaukolämpöputken toteutumisen todennäköisyys ei siitä muutu.

Sähkön siirtomaksuihin alennuksia Lahti Energia Sähköverkon toiminta-alueella – uusi halpuutus luvassa heti ensi vuonna

Lahti Energia Sähköverkko laskee sähkön verkkopalveluhintoja marraskuun alusta. Sähkön siirtomaksu halpenee keskimäärin neljä prosenttia.

Kirjolan koulun runkoa pystytetään Parikkalassa – moderni puukoulu lämpiää hybridimuotoisella lämmitysjärjestelmällä

Parikkalassa uuden Kirjolan puukoulun on tarkoitus valmistua vuoden kuluttua eli lokakuussa 2022.

Jätevedestä kaukolämpöä Lahden seudulle: Lahti Energian ja Lahti Aquan kiertotaloushanke on ympäristöteko

Jätevedenpuhdistamon äärelle rakennettava lämpöpumppulaitos valmistuu syksyllä 2022.

Savon Voiman liikevaihto ja liikevoitto kasvussa

Liikevaihtoa kasvatti erityisesti talven kylmä sää, joka lisäsi sähkön ja kaukolämmön käyttöä.

Helsinki haluaa hiilineutraaliksi viisi vuotta tähdättyä aiemmin eli 2030 – grafiikka näyttää, miten kaupungin päästöt ovat muuttuneet

Suurin vastuu tavoitteen toteutumisesta on energiayhtiö Helenillä. Kivihiilikielto ajaa yhtiötä kohti tavoitetta ilman ilmastotavoitteen aikaistamistakin.

Suomessa kehitetään vauhdilla pienydinvoimaloita – Helsinki harkitsee sellaisen tuomista kaupunkiin kymmenessä vuodessa

Pienydinvoimala voitaisiin tuoda lähelle asutusta ja liittää kaupungin kaukolämpöverkkoon. Helsingissä oma ydinvoimala voisi olla käytössä kymmenen vuoden kuluttua.

Puhtaampi maalämpö houkuttelee kaukolämmön kallistuessa, mutta sopiiko se juuri sinun taloyhtiöösi? Näillä nyrkkisäännöillä pääset jyvälle

Selvitimme, miten talon sijainti, koko, ikä ja tekniset tilat vaikuttavat energiaremontin kannattavuuteen. Vanhan talon menneisyys voi yllättää positiivisesti, jos remonttiin hakee avustusta.

Turku Energian kaukolämpöasiakkailla ei ole syytä huoleen – Turussa ei nähdä Helsingin kaltaisia hintojen korotuksia

Helenin hintojen korotuksen taustalla ovat uusiutumattomien energiamuotojen verotuksen kiristyminen ja päästöoikeuksien hintojen nousu.

Savon Voima investoi Joensuussa 7 miljoonaa euroa uusiutuvaan energiaan – turpeesta määrä luopua viidessä vuodessa

Investoinnilla on suuri vaikutus koko Joensuun kaukolämmön hiilidioksidipäästöihin. Tällä hetkellä yli 90 prosenttia Joensuun kaukolämmön päästöistä on peräisin voimalaitoksesta. Energialähteistä  turvetta on tällä hetkellä vielä noin 30 prosenttia vuoden kulutuksesta.

Datakeskusten petetyt lupaukset: käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.

Heinolassa valui 40 000 litraa öljyä luontoon ja vasta ulkopuoliset huomasivat sen – lämpöyhtiön johtajalle 6 kuukautta ehdollista

Käräjäoikeus katsoi, että varavoimalan omistaneen yhtiön operatiivinen johtaja syyllistyi törkeään ympäristön turmelemiseen. Lisäksi yritys määrättiin sakkoihin. Johtaja ja yhtiö ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Kiinteistökustannukset nousivat Kuopiossa viime vuonna kolmanneksi eniten

Kiinteistöliiton vertailussa otetaan huomioon kiinteistöverot sekä muut kuntakohtaisesti kiinteistölle määräytyvät kustannukset.

Joensuussa kiinteistöhuollon kustannukset kasvussa – eniten hinta nousi jätemaksuissa

Jätehuollon hinnoissa nousua vuoden takaiseen oli peräti 5,1 prosenttia. Valtakunnallisesti jätehuollon hinnat ovat nousseet viime vuodesta keskimäärin 2,5 prosenttia. Joensuu on nyt kiinteistökustannusten osalta Suomen 23:nneksi kallein kaupunki.

Kokkolassa ja Pietarsaaressa on kallis jätehuolto, mutta edullinen kaukolämpö

Kiinteistöliitto vertaili asumiskustannuksia Suomessa. Selvityksessä oli mukana 60 kaupunkia.

Kiinteistökulut kohonneet suuressa osassa maata – vuosikustannuksia 90-neliöisestä talosta kertyy Rovaniemellä tuhat euroa enemmän kuin Kempeleessä

Vertailussa oli mukana 59 kuntaa, joissa kustannukset nousivat 55 kunnassa. Vertailussa selvitettiin kunnissa päätettävien maksujen tasoa, kuten kaukolämmön, veden, jätehuollon ja kiinteistöveron hintaa.

Veden hinta nousee Napapiirin Energian ja Veden alueella, kaukolämmön hinta pysyy samana

Veden hintaan on tulossa korotuksia ensi vuonna ja vuosikymmenen puolivälissä. Kaukolämmön hinta ei muutu.

Helsinkiläisten kaukolämpölasku kasvaa neljänneksen – päästöoikeuksien hinnannousu yllätti energiayhtiön

Helenin myyntipäällikkö uskoo, että hinnat nousevat vielä ensi talvenakin, mutta horisontissa häämöttävät edullisemmat hinnat. Suurin syy nousulle on kiristynyt ilmastopolitiikka ja ratkaisu puhtaampi energiantuotanto.

Miljoonan säästöt vuodessa – Lappeenrannan kaupungin energiatehokkuustoimet eivät menneet harakoille

Lappeenrannan kaupungin energiankulutus on vähentynyt reilut 20 prosenttia vuosien 2017–2020 välisenä aikana.

Espoo ja Kirkkonummi hamuavat jättimäisiä datakeskuksia – vastustajat ihmettelevät laskelmia keskusten ympäristöhyödyistä

Uudellemaalle puuhataan isoja datakeskuksia. Niitä markkinoidaan ekotekoina, mutta vastustajien mukaan keskukset jopa kaksinkertaistaisivat Espoon ja Kirkkonummen sähköntarpeen.

Kaukolämpötyömaa Käpylässä jumittaa liikennettä lokakuun alkuun asti

Helen tekee Koskelantien ja Mäkelänkadun risteyksessä kaukolämmön perusparannusta.

Lahti Energia seuraa tarkasti kiristyvää EU-sääntelyä energiapuusta – toimitusjohtaja: "Kymijärvi III ei ole hukkainvestointi"

EU-komission mukaan poltettavaksi saa mennä vain puuta, jolle ei ole muuta käyttöä. Ehdotus ei herätä toistaiseksi lahtelaisessa energiayhtiössä suurta huolta.

Keskisuomalaisten kasvuhuonekaasupäästöt maakuntien pienimmästä päästä

Keskisuomalaisten elämäntavat kuormittavat ilmastoa vähemmän kuin useimpien muiden maakuntien asukkaiden. Tämä käy ilmi Suomen ympäristökeskuksen SYKEn viime vuoden ennakkotietolaskelmasta.

Kuntien ilmastopäästöt pienenivät myös viime vuonna – katso tästä oman kuntasi tilanne

Tilannetta selittää muun muassa tuulivoiman lisääntyminen ja kaukolämmön tuotannossa siirtyminen kohti uusiutuvia polttoaineita. Myös koronalla ja säällä on osansa: autoilu väheni ja lämmin vuosi vähensi sähkönkulutusta.

Kainuun Voiman pääkattilan höyry aiheuttaa Kajaanissa melua

Ääni aiheutuu Kainuun Voiman pääkattilan vuosihuollon yhteydessä ulos ajettavasta höyrystä.

Hartwall ja Lahti Energia tiivistävät yhteistyötään – Lahteen rakennetaan kiertotalouteen perustuva biokaasulaitos

Panimojätti Hartwall tavoittelee hiilineutraaliutta ja biokaasulaitoksen ansiosta tavoite on entistä realistisempi. Lahti Energian mukaan uusi laitos on erittäin edistyksellinen jopa maailman mittakaavassa.

Öljyvuoto lämpökeskuksesta järveen johti syytteeseen törkeästä ympäristön turmelemisesta

Lämpökeskuksen säiliöstä pääsi vuotamaan öljyä Heinolan Ruotsalaiseen vuoden 2018 alussa. Syyttäjä vaatii laitoksen omistavan kaukolämpöyhtiö Loimuan operatiiviselle johtajalle ehdollista vankeutta.

Kuumat kesät lisäävät viilennystarvetta, mutta kaukojäähdytys on vielä kaukainen haave pohjalaiskunnissa

Pohjalaiset kuluttajat eivät ainakaan vielä voi ostaa kaukokylmää samaan tapaan kuin kaukolämpöä. Kaukojäähdytys kuitenkin yleistyy kovaa vauhtia Suomen kaupungeissa. Se voi olla ainakin osittain tulevaisuuden tapa jäähdyttää kiinteistöjä kuumina kesinä.

Uusi 10 miljoonan lämpölaitos voi vanheta käsiin, jos puusta tulee liian arvokasta poltettavaksi – kaukolämpöjohtaja: "Maailma muuttuu liian nopeasti"

Turpeen ja kivihiilen poltosta kiireellä luopuvassa Suomessa rakennetaan vuosittain parikymmentä biolämpölaitosta sadoilla miljoonilla euroilla. Nyt ehdotetaan kuitenkin jo myös puun polttokäytöstä luopumista, mikä voisi tehdä investoinneista vanhentuneita jo valmistuessaan.

Viljankuivaamo paloi täysin Alavudella

Tuli oli levitä myös läheiseen maatilan lämpökeskukseen, mutta pelastuslaitos onnistui pitämään tulen loitolla rakennuksesta.

Lämpöputki hajosi: korjaus keskellä vilkasta Tampereen valtatietä

Työ vaikuttaa liikenteeseen. Yhdelle kaistalle joudutaan näillä näkymillä keskiviikon ja torstain välisenä yönä, 4.-5. elokuuta. Sama toistuu noin viikko myöhemmin.

Katutyömaa vaikeuttaa yrittäjien elämää Rovaniemellä, mutta myös ymmärrystä löytyy

Rovaniemen keskustassa on käynnissä katujen perusparannus, joka vaikuttaa varsinkin Rovakadun liikenteeseen. Työmaat vaikuttavat kadulla toimivien yrittäjien toimintaan.

Varkauteen tulossa harvinainen kaukolämpövarasto – lämpöä varastoidaan pumpuilla kallioon

Varkauden Aluelämmön valmistelemassa hankkeessa kaukolämpöä varastoidaan lämpöpumpputeknologian avulla kallioon. Alustavan arvion mukaan investoinnin suuruus on 3–5 miljoonaa euroa. Hanke vaikuttaisi toteutuessaan koko Suomen energian varastointiin.

Kaukolämpövuoto värjännyt Aurajoen Turun jokirannassa paikoin vihreäksi – vika korjataan maanantaina

Kaukolämpöveteen lisätty väriaine on hajuton, myrkytön, eikä aiheuta vaaraa ympäristölle tai terveydelle.

Maalämpö toi lämpövaraston pyykkitupaan, energiayhtiö rakentaa omansa kallioluolaan – kumpi vastaa paremmin energiamurroksen haasteisiin?

Energiamurros pakottaa kaukolämpöyhtiöt suuriin investointeihin, kun vanhoja laitoksia pitää korvata uusilla. Suurista lämpövarastoista voi tulla merkittävä etu, kun energiajärjestelmä luo nahkansa.

Näin energiayhtiöt aikovat korvata ilmastonmuutosta kiihdyttävät polttoaineet – tarkoittaako muutos kaupunkilaisille isompaa lämmityslaskua?

Kaukolämmön hinta ja päästöt ovat tehneet maalämmöstä houkuttelevan vaihtoehdon taloyhtiöille. Energiayhtiöt yrittävät laittaa kampoihin omilla lämpöpumpuillaan, suuruuden ekonomialla ja lämmönlähteillä, jotka ovat taloyhtiöiden ulottumattomissa.

Stora Enson suunnitelmat kaukolämmön tuotantotavasta ja makean veden pumppaamisesta Kemissä ovat vielä auki

Kaukolämmön tuotanto lähialueelle turvataan, mutta mahdollisesta tuotantotavasta Stora Enso ei vielä kerro. Yhtiöstä todetaan, että moni asia on kiinni siitä, saadaanko alueelle uusia toimijoita.

Geolämpö kiinnostaa Oulun Energiaa, joka selvittää uuden energiamuodon kaukolämpömahdollisuuksia

Oululaisyhtiö on mukana Tampereella alkaneessa kokeilussa, jossa porataan kolme kilometriä syvä koekaivo. Mukana on kaikkiaan 15 energiayhtiötä eri puolilta Suomea. Niitä kiinnostaa ympäristöystävällisen geolämmön soveltuvuus kaukolämmön tuotantoon.

Savon Voima ja Kuopion Energia mukana tutkimassa geolämmön mahdollisuuksia – 15 energiayhtiötä kokeilevat uutta poraustekniikkaa Tampereella

Energiayhtiöt tutkivat yhteistyössä, miten geolämpöä voisi hyödyntää kaukolämmön tuotannossa. Ensimmäinen pilottilaitos tulee Tampereelle. Lisäksi Savon Voima selvittää lämmöntuotannon potentiaalia Joensuussa.

Energiayhtiöt yrittävät murtaa geolämmön kirousta yhteisvoimin – uutta poraustekniikkaa kokeillaan nyt Tampereella

Viisitoista energiayhtiötä testaa Tampereella uudenlaista teknologiaa syvän lämpökaivon poraamiseksi. Jos kokeilu onnistuu, geotermisiä lämpölaitoksia voi ilmestyä eri puolille maata. Lämpökaivoista toivotaan uutta, päästötöntä kaukolämmön lähdettä.

Kaukolämpölaskut nousseet pääkaupunkiseudulla 46–70% reilussa vuosikymmenessä – selvitimme, kannattaako nyt vaihtaa maalämpöön

Lähivuosina kaukolämmön hinnalle on kovat nousupaineet, mikäli energiayhtiö polttaa paljon fossiilisia – kuten esimerkiksi Helsingissä. Mutta jos ajattelet, että kaukolämmön hinta aina vain nousee kaikkialla, saatat olla väärässä.

Seinäjoen Energia ostaa datakeskuksen hukkalämmön: alkuvaiheessa sillä lämmitettäisiin 3000 pientaloa, jatkossa katettaisiin jopa kolmannes lämmöntarpeesta

Seinäjoen Energia ja Seinäjoki Data Center ovat solmineet hukkalämmön ostamisesta aiesopimuksen. Sopimuskumppaneiden mukaan kyseessä on hiilineutraali lämpöenergia, jolla jatkossa halutaan kattaa iso osa energiayhtiön lämmöntarpeesta.

Savon Voiman liikevaihto ja tulos alkuvuonna kovassa kasvussa

Kasvun syynä oli edellisvuoden alkua kylmemmän sään siivittämä sähkön ja kaukolämmön myynnin kasvu sekä sähkön tukkuhinnan nousu. Konserni kertoo hyvän tuloksen antavan edellytyksiä toteuttaa investoinnit ilman ulkopuolista rahoitusta.

Seinäjoen suuren datakeskuksen rakentaminen alkamassa vielä tänä vuonna – elinkeinoministeri: "Seinäjoki on yhden erän voittaja kansainvälisessä kilpailussa"

Konesalien lämmöstä toivotaan apua Suomen hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamiseen. Seinäjoelle rakentuu datakeskus, jossa tekninen totettaja on Rittal Oy. Datakeskuksen toiminnassa korostuu ympäristöystävällisyys ja toimijan mukaan voidaan puhua jopa hiilinegatiivisesta toiminnasta.

Seinäjoki saamassa kauan havittelemansa datakeskuksen, kansainvälinen toimija julkistetaan perjantaina

Datakeskus tuo Seinäjoella työpaikkoja, verotuloja ja näkyvyyttä. Hankkeessa kuvataan olevan uutta innovaatiota, joka on kehitelty yhteistyökumppanin kanssa. Rakennusluvat suurhankkeelle ovat jo valmiina.

Rovaniemellä Rovakadulla käynnistyy kaukolämpö- ja sähköverkkojen rakentaminen – luvassa lämmönkeskeytyksiä vaikutusalueen asiakkaille

Työt pyritään tekemään valmiiksi nopeasti, jotta niistä aiheutuvat haitat jäävät mahdollisimman vähäisiksi ja kestoltaan lyhyiksi.

Yhtiö kehitti fossiilisia polttoaineita korvaavan lämpövaraston – Ilmastorahasto myönsi jo toisen rahoituksen Lappeenrantaan

Elstorin lämpövarastoa voivat hyödyntää esimerkiksi kaukolämpöyhtiöt ja elintarvikeyritykset. Yhtiö saa Ilmastorahastolta enintään neljän miljoonan euron pääomalainan. Ilmastorahaston ensimmäinenkin rahoitus tuli Lappeenrantaan.

Kaukolämpöverkossa vuoto Kaarinassa – vuotokohtaa etsitään vihreäksi värjätyllä vedellä

Veteen lisätty väriaine on vaaratonta, eikä se aiheuta ympäristölle vaaraa.

Kaukolämpöyhtiöt vähentävät turpeenkäyttöä nopeaan tahtiin – Kemin lämmöntuotanto on hiilineutraalia kolmen vuoden kuluttua

Kaukolämmön päästötavoitteita tiukennettiin, kun edistystä tapahtui odotettua nopeammin. Tiekartan uusi tavoite on vähentää kaukolämmön päästöistä 80 prosentilla tällä vuosikymmenellä. Tämä tehdään vähentämällä fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Paltamon sellutehdas saattaa tuottaa tulevaisuudessa Kajaanin seudun tarpeiden verran sähköä ja kaukolämpöä

Loiste-yhtiöt ja KaiCell Fibers Oy tutkivat kainuulaisen bioenergian hyödyntämistä sähkön- ja lämmöntuotannossa. Yhtiöt selvittävät uusiutuvaan energiantuotantoon liittyviä yhteistyömahdollisuuksia sekä teknisiä ratkaisuja ja investointitarpeita.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle