Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Raaka kapinallisjoukko sieppasi ugandalaisen Sylvia Nakoutin seksiorjaksi – hurja pako onnistui 12 vuoden jälkeen ja nyt hän asuu Vaasassa

Ugandalainen, entinen seksiorja Sylvia Nakout ei ole nähnyt lapsiaan 15 vuoteen. Vaasassa asuva Nakout kertoi tarinansa Svenska Ylelle.

Brittilehti: Angelina Jolie harkitsi lähtevänsä syötiksi, jotta ugandalainen sotalordi Kony saataisiin napattua

Kansainvälisestä rikostuomioistuimesta vuodettujen asiakirjojen perusteella entinen pääsyyttäjä Luis Moreno Ocampo viestitteli Jolielle ahkerasti – myös salassa pidettävistä asioista.

Afrikan norsut kaipaavat apua – aika alkaa loppua kesken

Afrikan norsut uhkaavat kadota luonnosta parissa vuosikymmenessä, jos salametsästystä ei saada nopeasti kuriin, suojelujärjestöt varoittavat.

Uganda lähettää vangitun kapinallisjohtajan kansainväliseen rikostuomioistuimeen

Herran vastarinta-armeijan LRA:n johtoon kuuluva Dominic Ongwen vangittiin viime viikolla ja hän on Yhdysvaltain erikoisjoukkojen hallussa Keski-Afrikan tasavallassa.

Herran vastarinta-armeija sieppaa yhä enemmän ihmisiä

Pahamaineinen kapinallisjärjestö on siepannut tänä vuonna jo yli 430 ihmistä.

Raportti: Yli 20 000 afrikannorsua jäi salametsästäjien saaliiksi viime vuonna

Afrikannorsuja arvioidaan olevan yhteensä 470 000–690 000. Kongolaisessa kansallispuistossa norsuja on tapettu jopa helikopterista ampumalla.

Herran vastarinta-armeijan uhrien auttajalle merkittävä YK-palkinto

Kongolaiselle nunnalle sisar Angelique Namaikalle on myönnetty tämän vuoden YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n Nansen-pakolaispalkinto.

Uganda jää ilman talousapua korruptioskandaalin vuoksi

Britannia on jäädyttänyt apunsa Ugandaan. Jo aiemmin kolme Euroopan maata on keskeyttänyt avun epäselvyyksien vuoksi. Arvostelijat vaativat, että Ugandan pääministerin rooli korruptioskandaalissa tutkitaan tarkasti.

Yksi kapinallisjärjestö LRA:n johtajista saatetaan armahtaa

Tarkemmat tiedot kiinniotosta ratkaisevat armahduksen. Joseph Konyn johtamaa pahamaineista Herran vastarinta-armeijaa etsitään kiivaasti ympäri Afrikkaa.

Yksi pahamaineisen LRA:n johtajista kiinni Keski-Afrikan tasavallassa

Pahamaineisen Herran vastarinta-armeijan eli LRA:n yksi johtaja on saatu kiinni. Kiinnioton arvioidaan entisestään heikentävän hirmutekoihin syyllistynyttä järjestöä.

Britti vangittu joukkomurhasta epäiltynä Keski-Afrikan tasavallassa

Ruotsalaiselle safariyritykselle työskentelevä mies kertoi viranomaisille löytäneensä ruumiit syrjäseudulta. Vangittu uskoo kapinallisjärjestö Herran vastarinta-armeijan tehneen joukkomurhan.

Afrikan unioni toden teolla Kony-jahtiin

Afrikan unioni lähettää 5 000 sotilasta vahvistamaan Joseph Konyn etsintöjä. Herran vastarinta-armeijan johtaja lapsisotilaineen nousi länsimaiden kuumimmaksi puheenaiheeksi nettikampanjan siivin.

Maailman lehdet

Ugandassa on seurattu raivostuneina, kun ugandalaisesta sotarikollisesta, Joseph Konysta, kertova video on saavuttanut valtavan julkisuuden Internetissä. Ugandalaisten mielestä video vääristelee totuutta eikä kerro maan todellisista ongelmista.

Pääministeri hermostui Kony-videosta - kutsui Justin Bieberin Ugandaan

Ugandan pääministeri Amama Mbabazi on huolestunut kymmeniä miljoonia katsojia keränneen Joseph Kony -videon vaikutuksesta maansa maineelle. Vastavetona Mbabazi on julkaissut YouTube-videon ja useita Twitter-viestejä, joissa hän vakuuttaa Ugandan olevan turvallinen matkakohde. Tämän todistaakseen hän on kutsunut teinitähti Justin Bieberin vierailulle Ugandaan.

Kony 2012-ilmiö rakennettiin taitavasti

Netti-ilmiöksi noussut sissijohtaja Joseph Konyn vastainen video on kerännyt yli 70 miljoonaa katselukertaa YouTubessa. Kony 2012-ilmiö ei tapahtunut yhdessä yössä. Kyseessä on tutkijan mukaan pitkäjänteisesti rakennetun kampanjan voimannäyttö.

Verkkoilmiöksi noussut Kony-video herättää kritiikkiä

Lapsia kaapanneen sissijohtaja Joseph Konyn tuomitseva video on saanut julkkikset taakseen. Taidokkaasti tehtyä videota levitetään ahkerasti sosiaalisessa mediassa, mutta se jättää kriitikoiden mukaan toisen näkökulman kertomatta.

Aktivistit vaativat sissijohtajan rankaisemista - nettivideo näyttää julmuudet

Yhdysvaltalainen aktivistiryhmä on julkaissut internetiin videon, jossa paljastuvat ugandalaisen sotarikollisen Joseph Konyn johtamat julmuudet Afrikassa. Youtubessa olevaa videota on katsottu ympäri maailmaa yli viisitoista miljoonaa kertaa ja se leviää kovaa vauhtia myös sosiaalisessa mediassa.

Yhdysvallat lähettää sotilaita Afrikan sissisotaan

Yhdysvallat lähettää sata sotilasta Ugandaan. Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman mukaan heidän tehtävänään on auttaa kapinallisen Herran vastarinta-armeijan LRA:n päälliköiden kiinnisaamisessa. Yhdysvaltalaiset sotilaat eivät ole sotatoimien johdossa, vaan toimittavat teknistä apua ja tiedustelutietoa.

Raportti: Ugandan LRA on kuihtumassa

Ugandassa toimiva erittäin väkivaltainen kapinallisryhmä LRA on kutistunut neljän sadan taistelijan joukoksi, kertoo asiaa selvittäneen kansalaisjärjestön raportti. Ugandan armeija puolestaan arvioi ryhmässä olevan enää noin 200 taistelijaa. Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC on etsintäkuuluttanut LRA:n johtajan Joseph Konyn.

LRA:n raakuudet jatkuvat Afrikassa

Sissiliike Herran vastarinta-armeijan eli LRA:n (Lord's Resistance Army) kapinalliset ovat kaapanneet noin 700 ihmistä Keski-Afrikan tasavallassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa puolentoista vuoden aikana, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Kongosta paljastui satojen ihmisten massamurha

Ainakin 321 ihmistä surmattiin raa'alla tavalla joulukuussa Kongon demokraattisessa tasavallassa. Massamurhan takana olivat Ugandasta paenneet Jumalan vastarinta-armeijan asemiehet.

Kapinalliset surmanneet jälleen useita Kongossa

Ainakin 20 ihmistä on kuollut Herran vastarinta-armeijan hyökkäyksissä Kongon demokraattisessa tasavallan itäosissa viime päivinä. Varhain lauantaina kapinallisjoukko hyökkäsi Dungun alueella sijaitsevaan Kanan kylään. Ugandan armeijan ja Herran vastarinta-armeija LRA:n välisistä selkkauksista on raportoitu myös Namboezista.

Kongon demokraattisessa tasavallassa jälleen tuhoisia hyökkäyksiä

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n edustajat kertovat kapinallisten hyökänneen jälleen useisiin kyliin Kongon demokraattisen tasavallan koillisosissa joulunpyhien aikana. Faradjen kylään tehdyssä hyökkäyksessä joulu- ja tapaninpäivänä sai surmansa jopa 70 ihmistä. Kymmeniä tuhansia ihmisiä joutui pakenemaan kodeistaan.

YK raportoi siviilimurhista Kongossa

Ugandalaississien uskotaan surmanneen lähes 190 ihmistä Kongon demokraattisen tasavallan koillisosassa.

Kongossa joukkomurha kirkossa

Ugandan armeijan mukaan ugandalainen Herran vastarinta-armeija niminen sissiliike on murhannut 45 ihmistä kirkossa Kongon puolella. Armeijan edustajan mukaan uhrit oli surmattu viidakkoveitsellä.

Kapinalliset surmanneet kymmeniä siviilejä Kongossa

Ainakin 26 siviilin kerrotaan kuolleen kapinallisten hyökkäyksessä Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Sudanin eteläosassa. Asiasta kertoi Ugandan armeijan edustaja perjantaina.

Kolmen maan armeijat jahtaavat Ugandan kapinallisia

Uganda, Kongon demokraattinen tasavalta ja Sudan ovat aloittaneet yhteisen sotilasoperaation pohjoisugandalaisia kapinallistaistelijoita vastaan. Taisteluja käydään sissien hallitsemalla alueella Kongon demokraattisen tasavallan itäosassa.

Zimbabwe uhkaa romahtaa - vain vanhojen rikosten tunnustaminen pelastaisi

Zimbabwen poliittinen ja taloudellinen kriisi on ajanut maan romahduksen partaalle. Etelä-Afrikan hallitsevan ANC-puolueen johtaja Jacob Zuma sanoi tavattuaan YK:n entisen pääsihteerin Kofi Annanin ja muita nimekkäitä johtajia, että Zimbabwen valtio saattaa romahtaa muutamassa kuukaudessa.

Ugandalaiskapinalliset sieppasivat lapsia Kongossa

Ugandalaiset kapinalliset ovat siepanneet Kongon demokraattisesta tasavallasta 40 kouluikäistä lasta ja tappaneet kylän päällikön, kertoo YK:n edustajat.

Ugandassa viritellään uusia rauhanneuvotteluja

Ugandan hallituksen vastaisen kapinallisliikkeen johtaja toivoo keskeytyneiden rauhanneuvottelujen uudelleen käynnistämistä maan hallituksen kanssa.

YK-lähettiläs yrittää pelastaa Ugandan rauhanprosessin

YK:n rauhanlähettiläs Joaquim Chissano on matkustanut Ugandaan pyrkimyksenään pelastaa maan jumiutunut rauhanprosessi.

Ugandassa siepattu satoja ihmisiä

Ugandassa on viime viikkoina siepattu yli 350 ihmistä, kertoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tiistaina. Amnesty syyttää sieppauksista kapinallisjärjestö Herran vastarinta-armeija LRA:ta.

Ugandan ja kapinallisten rauhansopimus vaakalaudalla

Itäafrikkalaisen Ugandan ja LRA-sissiliikkeen rauhansopimuksen allekirjoitus lykkääntyy edelleen. Ugandan neuvottelijat poistuivat Sudanin ja Kongon raja-alueelta, jossa he odottelivat kapinallisliikkeen johtajaa Joseph Konya allekirjoittamaan rauhansopimuksen.

YK: Ugandan sisällissota ohi

Itäafrikkalaisen Ugandan hallitus ja kapinaliike LRA ovat solmineet pysyväksi tarkoitetun tulitauon Sudanissa käytyjen rauhanneuvottelujen seurauksena.

Herran vastarinta-armeijan johtaja tapatti kakkosmiehensä

Ugandassa maan hallitusta vastaan taistelleen Herran vastarinta-armeijan eli LRA:n johtaja Joseph Kony on tapattanut ryhmän kakkosjohtajan Vincent Ottin, kertoo LRA:n entinen komentaja Sunday Otto.

Uganda sulki ensimmäisen pakolaisleirin

Pohjois-Ugandassa on suljettu ensimmäinen pakolaisleiri merkkinä siitä, että maa on rauhoittumassa 20 vuoden sisällissodan jälkeen.

Ugandassa solmittu tulitauko

Ugandassa hallitus ja sitä vastustavat kapinalliset ovat solmineet uuden, kahden kuukauden mittaisen tulitaukosopimuksen.

Kongon militanttipäällikkö kansainvälisen oikeuden eteen

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC on päättänyt aloittaa pian ensimmäisen oikeudenkäyntinsä. Oikeusistuin vahvisti syytteet kongolaista puolisotilaallisten joukkojen päällikköä Thomas Lubangaa vastaan.

Uganda ja kapinalliset rikkoivat aselepoa

Uganda on myöntänyt rikkoneensa elokuussa kapinallisryhmä Herran vastarinta-armeijan LRA:n kanssa solmimaansa aselepoa saattaessaan tiedotusvälineiden edustajia vastarintaliikkeen leiriin sota-ajoneuvoilla.

Uganda ja LRA sopivat tulitauosta

Ugandan hallitus ja sitä vastaan taistellut LRA-järjestö ovat sopineet tulitauosta.

Ugandan LRA julisti tulitauon

Ugandan kapinallisliike LRA on julistanut aloittavansa välittömästi tulitauon, kertoo liikkeen varajohtaja Vincent Otti.

Ugandaan syntymässä tulitauko?

Ugandan pelätyn kapinallisliikkeen LRA:n johtaja Joseph Kony sanoo toivovansa tulitaukoa hallituksen kanssa.

YK:n Egeland: Ugandan tilanne sietämätön

Pohjois-Ugandan tilanne on pahimmanlaatuista terrorismia, sanoo YK:n humanitaarisen hätäavun koordinaattori Jan Egeland.

YK:ta moititaan Ugandan kriisin unohtamisesta

Brittiläinen avustusjärjestö Oxfam moittii YK:n turvallisuusneuvostoa Ugandassa kaksi vuosikymmentä jatkuneen sisällissodan unohtamisesta. Sodan aikana on mm. siepattu yli 25 000 lasta ja liki kaksi miljoonaa ihmistä elää pakolaisleireillä Ugandan pohjoisosassa.

Kymmenet tuhannet tytöt sotajoukkojen orjina

Lapsisotilaista jopa 40 prosenttia eli yli 120 000 on tyttöjä, arvioi Britannian Pelastakaa lapset -järjestö. Osa tytöistä joutuu mukaan taisteluihin, osa kotiorjiksi, mutta lähes kaikki pakotetaan seksiorjuuteen. Sotien päätyttyä tyttöjen hätä kuitenkin usein unohdetaan.

Ugandan pakolaisleirit hätätilassa

Pohjois-Ugandaa repivän sisällissodan kodeistaan ajamien 1,6 miljoonan ihmisen tilanne on katastrofaalinen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle