Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Huvimaja.

Tee perinteinen huopakatto, jossa on kolmiorimat

Strömsön huvimaja saa uuden katon - huopakaton.

Jean Sibeliuksen käyttämät viulu ja jousi

Koe Sibeliuksen lapsuuden äänet, tuoksut ja tunnelmat – Janne-näyttelyssä Isontalon Antinkin kädenjälki

Kavionkopsetta mukulakivikaduilla, tervan tuoksua, sadepisaroita ikkunalaudalla. Hämeen keskiaikaisessa linnassa on avattu säveltäjämestari Jean Sibeliuksen varhaisvuosien elämää Hämeenlinnassa valottava näyttely.

Puolalainen valokuvaaja on dokumentoinnut hautakivien käyttöä rakennusmateriaalina.

Juutalaisten hautakivistä rakennettuja rakennuksia puretaan Puolassa – "voimme korjata historian vääryyksiä"

Natsimiehityksen aikana tuhottujen ja hylättyjen hautausmaiden hautakiviä käytettiin kommunistiaikana sekä teiden päällystämiseen että rakennuksiin.

Kivetty käytävä Honkamajan metäspuutarhassa Tammelassa.

Salaperäinen metsäpuutarha – eroon rasittavasta nurmikosta

Hyvästit nurmikonleikkuulle. Puutarha voi olla hurmaava, vaikka siinä ei olisi juuri lainkaan nurmikkoa. Metsäiselle tontille luodulla pihalla polut ja käytävät mutkittelevat vehmaiden köynnösten ja varjostavien puiden lomassa ja luovat puutarhaan salaperäisen tunnelman.

Ryppygraffiti syntyy kolmen naisen voimin.

Ryppyryhmä ravistelee ennakkoluuloja – katso video

Kolmesta seniorista koostuva Ryppygraffitiryhmä on kyllästynyt siihen, että ihmisen ikääntyessä syntyy häntä kohtaan ennakkoluuloja. Kaikki eivät suhtaudu graffiteihin kukkahattu päässä.

Langinlaakson siirtolapuutarharhassa leikataan ruusuaitaa.

Säännöt hakusessa siirtolapuutarhoissa – "Ihmiset rakentaisivat grillikatoksia ja paljuja, jos saisivat"

Siirtolapuutarhassa on tarkoitus viljellä maata ja elää yksinkertaisesti. Yhä useammat haluavat kuitenkin pieneltä palstalta huvilamaisia oloja. Kotkan kaupunki julkaisi uudet säännöt siirtolapuutarhoja varten.

Kaupungin maalle rakennettu laaja terassi.

Saako kaupungin puistoon rakentaa?

Monet omakotiasukkaat levittävät reviiriään tontin rajan yli kunnan tai kaupungin puolelle. Onko se tuomittavaa vai ihan ok? Mihin raja vedetään?

Luvaton laiturirakennelma Nokialla.

Moni tontin omistaja rakentaa luvatta kaupungin maalle – terasseja, laitureita, portaita, huvimajoja

Luvattomasta maanvaltauksesta narahtaa usein yleisten katselmuksien yhteydessä. Kaikkein useimmin luvattoman rakennelman tai käytön käräyttää kuitenkin naapuri.

Aulangon näkötorni Aulangonvuorella.

Aulanko on upporikkaan romantikon perintö jälkipolville

Kuka enää tietää Hugo Standertskjöldin? Hän oli upporikas asetehtailija, vieraanvarainen hyväntekijä, omalaatuinen romantikko ja taitava liikemies. Häme tuntee hänet Aulangon alueen luojana. Tosin nykyinen Aulanko on valju jäänne everstin Karlbergin loistosta.

Ukkonen sammutti sähköt ja sytytti tulen

Maakunnan yli maanantaina illalla pyyhkinyt ukkonen aiheutti sähkökatkoja ja tulipaloja. Pahimmillaan ilman sähköjä oli liki 3000 taloutta. Tiistaina aamulla katkojen määrä on vaihdellut enimmillään kahdestasadasta neljäänsataan.

Palvelukodin henkilökunta leikkii piirileikkiä maitolavan ympärillä

Ylivieskan vanhukset hengaavat maitolavalla

Sipilän vanhainkodin asukkaat saivat heille personoidun maitolaiturin. Katoksen alla aiotaan pitää yhteisiä kahvikestejä ja muisteluhetkiä. Lavalle mahtuu ainakin neljä pyörätuolia kerrallaan.

Kyläkävelyssä Pilpalassa oli tungosta, paljon väkeä ahtautuneena metsikköön

Sua lähde kaunis katselen - Pilpalan kyläkävely houkutti ennätysyleisön

Loppilaiselle Kyläkierrokselle odotettiin noin 20 osallistujaa, mutta tuli 120. Kyläkävely sukelsi läpi pusikoiden ja metsien Hyrryn lähteen ympärillä.

Jarkko Toivonen.

Ravintolapäivä innostaa kotileipojat panemaan parastaan

Pop up -ravintolapäivä houkuttelee yhdistyksiä keräämään pikkurahaa. Monet myös kokeilevat taitojaan lauantaina: gourmetravintola kenttäkeittiönä, kahvisalonki kirkontornissa ja korvapuustikahvit takapihalla.

Asiakkaat jonottamassa ravintolapäivänä.

Ravintolapäivä voitti taas

Ravintolapäivä on valittu Helsingin viime vuoden kulttuuriteoksi. Ravintolapäivä on sekä yleisön suosikki että Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunnan yksimielinen valinta.

Joutsa rakentaa elämyspuiston

Joutsa juhlistaa kunnan 150-vuotista taivalta rakentamalla elämyspuiston. Suunnitelma sisältää monipuoliset virkistys-, harrastus- ja oleskeluvälineet kaikenikäisille kuntalaisille vauvasta vaariin.

Kerhon eväshetki Launeen perhepuiston huvimajassa.

Eväshetki maistuu kerhopäivänä parhaimmalta

Jos lapsi ei tarvitse kokopäiväistä hoitoa, on päiväkerho hyvä tapa saada omanikäistä leikkiseuraa. Lahden Launeen perhepuiston päiväkerhossa syötiin ulkoilupäivän päätteeksi eväät huvimajassa.

Juha Nissinen sekä Aleksi Rastas istuvat huvimajan edustalla.

Elban saarelle nousi erilainen huvimaja

Oulun Yliopiston arkkitehtiopiskelijat Aleksi Rastas sekä Juha Nissinen ovat toteuttaneet kurssityönä Elban saarelle Kiikelin edustalle hieman erilaisen huvimajan. Opiskelijat ovat rikkoneet perinteistä majan kaavaa ja toteuttaneet käytännöllisen, kaikille avoimen paikan, josta Oulua voi tarkastella aivan uudesta vinkkelistä.

Hirsimökki Verlassa.

Mökkien vetovoimaa testataan Lahden satamassa

Uusi tapahtuma Päijät-Hämeen mökkimessut levittäytyy Lahden satamaan kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Näytteilleasettajia tapahtumaan on tulossa joitakin kymmeniä.

Vanhoja ratikoita löytyy vielä Helsingistä

Vuodelta 1955 oleva ratikka numero 339 on liikennöinyt jälleen tänään Helsingin keskustassa. Vanhoja ratikoita kunnostanut Stadin Ratikat Oy valmistautuu ensi kesänä esittelemään yli satavuotiaan museoraitiovaunun.

Kuvassa Kivelän puutarhan huvimaja on rakennettu kiven päälle.

Perinnekasvit ja suunnittelu puutarhan kulmakivenä

Reijo ja Marja-Liisa Kivelän puutarhaan Kokkolassa saavutaan komeasti kukkakaytävää pitkin. Käytävää reunustavat perinnekasvit. Tulijaa tervehtivät muun muassa tarha-alpit, palavarakkaus, rohtoraivio ja eriväriset ukonkellot.

Nuorten työpaja työllistää Forssassa

Nuorten työpajatoiminta työllistää jo eri tavoin noin neljäkymmentä ihmistä. Varsinaisia palkkatuettuja työpajoissa on 12. Heidän lisäksi töissä on runsaasti esimerkiksi kuntouttavassa ja valmentavassa työtoiminnassa olevia ihmisiä.

Kuvassa Eino Kangaskorte

Rohkean kokeilijan puutarha kukoistaa

Ennakkoluuloton kokeilija voi saada pihallaan kukoistamaan täysin näille leveyksille sopimattomatkin kasvit. Ylivieskalaisen Eino Kangaskortteen pihalla lajien kirjo on huima: perennoja penkeistä löytyy jopa kolmisensataa.

Havuja ja muita kasveja myymälässä.

Puutarhamyymälöissä kauppa käy vilkkaasti

Puutarhatuotteiden myynti on jälleen nousussa. Puutarhaharrastuksen kasvava suosio vetää ihmisiä vihermyymälöihin entistä enemmän.

Rakentajamessut viikonvaihteessa Torniossa

Lauantaina ja sunnuntaina pidetään Torniossa Hannulanmäen jäähallissa Perämerenkaaren Rakentajamessut. Messut ovat ammattirakentajien ja kotinikkareiden jokavuotinen erikoistapahtuma. Messuja on järjestetty jo vuodesta 1975 lähtien.

Sirkka-Liisa Pitkänen käy mökillä melkein joka päivä.

Mökkitalkkari urakoi pakkasilla

Mökki on monelle toinen koti, jossa vietetään jopa kolmasosa vuodesta. Lumityöt ja muut askareet voi jättää mökkitalkkarin hoidettavaksi.

Meiju Niskala lukee seinäkirjoitusta.

Helsingissä törmää harvoin seinäkirjoitukseen

Niitä on lähinnä vessoissa ja hisseissä. Helsingin "katolta" Stadionin tornistakaan seinäkirjoituksia ei juurikaan löytynyt. Taiteilijan mukaan seinäkirjoitusten vähyys kertoo läpikulkumeiningistä.

Rautatierakennukset alkavat saada uusia asukkaita

Selänpään asemayhdistys otti lainan ja osti vanhan aseman. Toivomuksena on kunnostaa Bruno Granholmin suunnittelemasta rakennuksesta kylätalo.

Psykologi: lomalla pitää kääntää lunkiin rytmiin

Onnistunut loma voi alkaa reissuun lähdöllä tai pakollisten hommien tekemisellä pois alta. Ihmisen pitäisi jaksaa ratkaista, miten lomansa käyttää. Psykologi Pirkko Lahti aloittaa oman lomansa nukkumalla pari päivää.

Rollaattoriralli pitää ikäihmisen virkeänä

Päiväkävely tutulla reitillä takaa useimmiten sen, että vastaan ei tule ainakaan ikäviä yllätyksiä. Rollaattorin kanssa kävely vaatii tasaisen pohjan, eivätkä nousut ja laskut saa olla liian jyrkkiä. Tampereella on senioriliikkujia ajatellen mitattu ja tarkastettu palvelutalojen lähelle erityisiä rollaattorireittejä.

Kasvihuoneet käyvät hyvin kaupaksi

Kasvihuoneet näyttävät kiinnostavan suomalaisia entistä enemmän. Tällä hetkellä kasvihuoneiden kauppa käy vilkkaana puutarha- ja rautaliikkeissä. Erityisesti isommat, noin 10 neliömetrin kasvihuoneet näyttävät viehättävän suomalaisia.

Ympäristöaktivisti käräytti luvattoman huvimajan

Vesijärven rantakalliolle Lahden Karjusaareen rakennettu huvimaja ei näe enää juhannusta. Kouvolan hallinto-oikeus määräsi majan poistettavaksi ensi kesäkuun puoliväliin mennessä. Luvattoman kalliomajan huomasi lähellä asuva ympäristöaktivisti.

Ravintola Huvimaja paloi Hyvinkäällä

Hyvinkäällä Hämeenkadulla sijaitseva ravintola Huvimaja tuhoutui tulipalossa tiistai-iltana. Ravintola oli tyhjillään, eikä kukaan loukkaantunut.