Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Stereotyyppinen intiaanihahmo poistetaan Herra Heinämäen Lato-orkesterista

Lasten tv-ohjelman intiaaniksi puettu hahmo herätti viime keväänä runsaasti keskustelua kulttuurisen omimisen ongelmasta.

Sulkapäähineen käyttö on kuuma aihe myös maailmalla – suomalainen mohawk: "sitä ei ole koskaan tarkoitettu kenen tahansa puettavaksi"

Intiaanipäähineiden käyttö muun muassa bileasuna musiikkifestivaaleilla puhuttaa myös maailmalla. Oulussa asuva Mohawk-kansan edustaja kertoo, kuinka pyhien asioiden pyhyyden selittäminen ulkopuolisille on turhauttavaa.

Herra Heinämäen Lato-orkesteri siirtyy Ylen Elävään arkistoon – "Keskustelun taustalla iso eettinen kysymys"

Intiaanipäähinettä käyttävä hahmo aiheutti keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Myös Norjassa keskustellaan kulttuurisesta omimisesta – Talousministeri pukeutui intiaanipukuun

Kulttuurinen omiminen on ollut esillä viime aikoina Suomessa, ja nyt myös Norjassa aihe on noussut esille talousministerin pukuvalinnan myötä.

Saamelaisfestivaali Norjassa kieltää matkamuistona myytävät neljäntuulenlakit

Pohjois-Norjan Evenesissä järjestettävä saamelaisfestivaali Márkomeannu kieltää matkamuistoina myytävät epäaidot, saamelaiskäsitöitä imitoivat neljäntuulenlakit. Viime viikolla huomiota herätti oululaisen festivaalin "intiaanipäähinelogo", jota Mohawk-heimoon kuuluva henkilö moitti Yle Uutisissa epäkunnioittavaksi.

Mohawk-intiaani pettyi festivaalin mainoskampanjaan Oulussa – Järjestäjä: "Emme missään nimessä halunneet loukata"

Oulussa järjestettävän Qstock-festivaalien logoksi on tänä vuonna piirretty alkuperäisamerikkalaisten sulkapäähine, "intiaanipäähine". Mohawk-heimoon kuuluvan Anthony Joseph Rice-Perttusen mielestä logo on epäkunnioittava alkuperäiskansoja kohtaan.