Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Riossa kolme kultamitalia voittanut Becca Meyers jää pois Tokiosta – kuurosokea uimari olisi joutunut lähtemään ilman avustajaansa

Uimari Becca Meyers kertoo Yhdysvaltain olympiakomitean evänneen hänen henkilökohtaisen avustajansa osallistumisen Tokion kisoihin. Hänelle vastattiin tarjolla olevan yksi avustaja 34 parauimarille.

Järvi-Pohjanmaan perusturva sai moitteet eduskunnan oikeusasiamieheltä asiakkaan henkilökohtaisen avustajan tapaamisen rajoittamisesta koronan takia

Asiasta tehdyssä kantelussa arvosteltiin Järvi-Pohjanmaan perusturvan johdon ohjeistusta olla päästämättä asukkaan henkilökohtaista avustajaa asumisyksiköön koronaturvallisuuteen vedoten.

Essote ja Sosteri lisäävät chat-palveluitaan – nyt chatissä saa kiinni vaikka kätilön

Sosterin Nestori-chat ja Essoten chat-palvelu toimivat nyt aiempaa laajemmin.

Luokkatoveria saksilla kasvoihin lyönyttä epäillään törkeästä pahoinpitelystä – 15-vuotias myönsi teon

Oppilas suuttui toiselle askartelutunnilla espoolaisessa koulussa tänään aamupäivällä.

Pirkanmaan omaishoitajille suunnitellaan yhteistä keskusta – päätös avun saamisesta säilyy edelleen kunnissa

Maakunnan yhteiseen keskukseen on jo siirretty perhehoito sekä vammaisten henkilökohtainen apu. 

Tiistai 29.9.2020 (radio)

Koronaviruspandemia kiihtyy. Koululaiset tarvitsevat enemmän tukea. Ruoan hinta ei ole noussut paljon. Linnan Juhlat muuttuu televisio-ohjelmaksi. Sää.

Turku palkkaa valtion koronatuella sata kasvatusalan ammattilaista kouluihin ja päiväkoteihin

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Turun sivistystoimialalle lähes viisi miljoona euroa.

Henkilökohtaiset avustajat saattavat pian päästä ilmaiseksi kulttuuritapahtumiin Kouvolassa – muutos edistäisi yhdenvertaisuutta

Kouvolassa on noussut esiin henkilökohtaisten avustajien tarve päästä maksutta kaupungin järjestämiin kulttuuritapahtumiin.

Janakkalassa suojavarustetilanne on kohtuullisen hyvä – suojaimia tulossa kymmeniä tuhansia

Janakkalan kunta on lisännyt suojavarustusten käyttöä kaikkialla, missä toimitaan riskiryhmien parissa.

Koulunkäyntiavustajia siirretään nyt kovaa vauhtia muihin töihin – erityislasten jo valmiiksi vaikea asema vaarassa heikentyä entisestään

Pääkaupunkiseudun henkilöstöpalvelu Seuren avustajia on siirretty sosiaali- ja terveyspuolen töihin.

Tornio aloittaa yt-neuvottelut – neuvotteluiden piirissä 250 henkilöä

Yt-neuvottelut koskevat koronakriisin vuoksi suljettujen yksiköiden työntekijöitä sekä niitä, joiden työ on kriisin vuoksi vähentynyt.

Lähihoitajia päiväkodeista kotihoitoon? – Kunnista vapautuu nyt paljon tekijöitä, joita terveydenhuolto voi tarvita

Osa sairaanhoitopiireistä on alkanut koota tietoa mahdollisista apukäsistä. Myös eläköityneiden listoja käydään läpi.

Aleksis Salusjärven kolumni: Tarpeettomien ihmisten aikakausi

Syrjäytyneiden nuorten elämä on yhä harvempien valtaapitävien tiedossa, ja ratkaisumalleja piirretään laiskasti ja mutkia oikoen, kirjoittaa Aleksis Salusjärvi. Tämän kolumnin voi myös kuunnella äänikolumnina.

Osa henkilökohtaisista avustajista jäi ilman palkkaa Pirkanmaalla

Pirkanmaalla aloitti tammikuussa kuntien yhteinen henkilökohtaisen avun yksikkö.

Avustaja Jannina Tallberg on vieressä, kun Miika ja Raila Riikonen harrastavat seksiä: “Pystyn sulkemaan itseni pois siitä tilanteesta”

Vaikeasti liikuntavammaiset Raila ja Miika Riikonen tarvitsevat toisen ihmisen apua kaikessa, myös seksissä.

Vantaan vammaispalveluista kantelu oikeusasiamiehelle – Vantaa lupaa: "Selvitämme asiat perusteellisesti"

Henkilökohtaisten avustajien työnantajien liitto Heta kertoo saaneensa runsaasti yhteydenottoja henkilökohtaisen avun käyttäjiltä.

Perheenäiti helpottaa tekijäpulaa ryhtymällä avustajaksi, mutta ei kiitä aktiivimallia: Työstä jää käteen 300 euroa, päivähoitomaksu 245 euroa

Henkilökohtaisten avustajien paikat täyttyvät Savonlinnassa reilussa kolmessa viikossa. Ennen aktiivimallia aikaa meni keskimäärin vajaat kuusi viikkoa. Lapsiperheellisen näkökulmasta aktiivimalli on haastava.

EU-tuomioistuin linjasi: Vaikeavammaiselle taattava oma avustaja myös ulkomailla opiskelun aikana

Espoo ei ollut myöntänyt parikymppiselle vaikeavammaiselle henkilökohtaista avustajaa hänen opiskelupaikkakunnalleen Tallinnaan.

Monet erityislapsiperheet eivät jaksa taistella oikeuksiensa puolesta – ”Miksi äitien pitää tietää aina enemmän kuin virkamiesten?”

Ilman kehitysvammadiagnoosia erityislapsi on usein väliinputoaja. Vaikka laki ei edellytäkään erityishuollon saamiseksi kehitysvammaisuutta, monet kunnat kuitenkin edellyttävät.

Laki takaa erityislapsiperheen arkeen tukea – oikeus valittaa päätöksistä jää usein käyttämättä

Kunnat panttaavat tietoa. Harva äiti tai isä tietää esimerkiksi, että alle 18-vuotiaan lapsen asioissa oikeusapu on vanhempien tuloista riippumatonta.

Erityislapsen äiti: Olen taistellut ja hakannut päätäni seinään päättäen, ettei lastani kohdella väärin

Maria yrittää auttaa muita erityislasten vanhempia somen vertaistukiryhmissä opastamalla heitä muun muassa viranomaisviidakossa toimimisessa.

Pitkäaikaistyötön pääsi unelmiensa työpaikkaan työvalmennuksella

Pitkäaikaistyötön Olli Honkila lähetti työhakemuksia toisensa perään, mutta viimeistään haastattelussa tie aina tyssäsi. Ratkaisuksi tuli työvalmennus, ja nyt Honkila on unelmatyössään.

Enää häiriköitä ja vammaisia ei siirretä pois toisten silmistä – kun koulumaailma muuttui, alkoi uuden ammattikunnan kukoistus

Koulunkäynninohjaajat ovat jo pitkään olleet arkipäivää kouluissa. Silti avustajapalveluissa on isojakin kuntakohtaisia eroja.

Tiistai 21.1.2017 (radio)

Pisa-tutkimuksessa menestystä. Uusi nimi äitiyspakkaukselle. Nuoret näkevät tulevaisuuden synkkänä. Vammaisten avustajille koulutus. Liput Cheekin konserttiin loppuivat heti.

Yhdeksän työnantajaa yhtä aikaa, silti yksin – moni henkilökohtainen avustaja kaipaa kipeästi kuuntelijaa

Henkilökohtaisten avustajien kasvava ammattikunta kärsii yksinäisyydestä. Koulutustakaan ei vielä ole, mutta silti avustajille sysätään jopa vastuullisia hoitotoimenpiteitä.

Keskiviikko 23.8.2017 (radio)

Kaksi uutta miestä kiinni Turun puukotuksista. Paperittomia halutaan vähentää. Eriarvoisuus Helsingin kouluissa vähentynyt. Afrikkalaisnaiset hoitavat hiukset itse.

Kohtalokas avantosukellus vei Riston hengityskoneeseen ja nyt hän taistelee hoidostaan: "Pelkään tätä hidasta tukehtumista"

Onko hengityskoneeseen sidotulla mitään sananvaltaa siihen, ketkä häntä hoitavat? Hengityslaitepotilaiden kokemukset ovat karuja.

Hengityskoneessa oleva Jussi Aurén uhkaa kieltäytyä hoidosta: "Tilanne on täysin kaoottinen"

Porilainen kirjallisuuskriitikko on kyllästynyt hänelle määrättyjen avustajien vihamieliseen asenteeseen ja työvuorosotkuihin. Hän uhkaa kieltäytyä hoidosta toukokuun alussa, jos ei saa entiseen mallliin itse valita avustajiaan.

Näkökulma: Puhuuko avustaja vammaisen suulla omia ajatuksiaan?

Fasilitoitu eli tuettu kommunikaatio on ongelmallinen ilmiö.

Helsinki aikoo uudistaa peruskoulujensa rahoitusta – "Joku koulu hieman voittaa ja joku häviää"

Opetusviraston esityksen mukaan opettajien ja koulunkäyntiavustajien palkkapotti säilyy ennallaan, mutta rahat jaetaan kouluille eri perusteilla kuin aiemmin.

"Pimeällä meitä on kaksi pimeää vastakkain" – Katjan tarina

Katja Kuusela kertoo elämästään näkövamman kanssa.

"Aluksi oli hankalaa, kun joutui avaamaan oman elämänsä toiselle" – Marjo Luomanen tarvitsee avustajaa ympäri vuorokauden

Henkilökohtainen avustaja on liikuntavammaiselle tarvittaessa kädet ja jalat, korvaamaton apu niin työssä kuin vapaa-aikanakin.

Fyysinen työ kulutti loppuun, työnantaja tarjosi paikkaa vammaisten avustajana – "Tämä on ihanaa hommaa"

Joensuulainen Mari Sauvala ei pystynyt jatkamaan fyysisesti kuormittavaa työtä kaupungilla: ratkaisu löytyi työnantajan ehdottamasta työvaihdosta.

Postin työntekijöistä tulossa myös vanhusten kotihoitajia Lounais-Hämeessä

Postin työntekijä saattaa jatkossa hoitaa lounaishämäläisiä vanhuksia. Posti on voittanut hoivapalveluiden sijaisuuksien kilpailutuksen alueella. Posti saattaakin rekrytoida riveihinsä tulevaisuudessa myös lähihoitajia.

Kotka ja Kouvola paikkaavat koulunkäyntiavustajien tarvetta valtion rahalla

Kouvola aloittaa koulunkäyntiavustajien nopean toiminnan joukot. Joukkoja voidaan siirrellä nopeasti eri kouluille, joilla tarvitaan apua.

Vaikeasti vammautunut taistelee uuden lajin avulla passiivisuuden ilmapiiriä vastaan – "Tahtoisin kilpailemaan sähköpyörätuolifutiksessa"

Vaikeasti vammautuneille on maakunnissa hyvin rajallinen määrä urheiluharrastusmahdollisuuksia. Simo Kero on päättänyt muuttaa tilanteen ainakin Etelä-Karjalan osalta, sillä henkilökohtaisen avustajansa kanssa hän haluaa perustaa kokonaisen vammaisurheiluseuran.

Pohjalaiskunnille valtionavustusta esi- ja perusopetuksen tasa-arvon edistämiseen

Toistakymmentä pohjalaiskuntaa on saanut valtion erityisavustusta esi- ja perusopetuksen tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin.

Luokkakoot kasvavat lahtelaiskouluissa: "Enempää ei voi enää säästää"

Lahden kouluilta vaadittavia säästöjä ei enää saada kasaan vain seiniä karsimalla ja oppimateriaaleista pihistämällä. Koulujen on pakko kasvattaa luokkia ja karsia opetusta. Esimerkiksi Kivimaan koulu suunnittelee taideluokkien lakkauttamista.

Entistä useampi vammainen taistelee palveluistaan oikeudessa – ”Kunnat kokeilevat kepillä jäätä”

Oikeutta vammaispalveluihin joutuu hakemaan entistä useammin hallinto-oikeuden kautta, sanoo vammaisoikeuteen erikoistunut lakimies. Moni kunta epää oikeuden vammaispalveluihin kevyin perustein.

Vaikeavammainen Mikael Jordan taistelee saadakseen pitää avustajansa – Ankara kiista Vantaan kaupungin kanssa

23-vuotias Mikael Jordan on ajautunut Vantaan kaupungin kanssa ankaraan kiistaan, jonka lopputulos saattaa vaikuttaa monen vammaisen elämään. Vantaalla käydään rajanvetoa siitä, voiko kaupunki korvata vaikeavammaisen ihmisen henkilökohtaisen avustajan perhehoitajalla. Kamppailussa on kyse myös itsemääräämisoikeudesta, vapaudesta ja rahasta.

Koko Eurooppaan on suunnitteilla yhteinen vammaiskortti

Eurooppalaisille vammaisille on suunnitteilla yhteinen vammaiskortin. Kortti auttaisi vammaisuuden todistamisessa ja matkustamisessa Euroopan sisällä. Kortti tulee käyttöön lähivuosina.

300 yläkoululaista tiukassa paikassa – kilpailun aiheena kännykätön kuukausi

Pietarsaaressa kokonainen yläkoulu yrittää viettää oppitunnit ilman kännyköitä kuukauden ajan. Kyseessä on kouluavustajan keksimä kilpailu, johon kaikki kolmesataa Etelänummen yläkoululaista osallistuvat vapaaehtoisesti. Opetushallitus puolestaan valmistelee kännykkää koskevia ohjeita.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle