Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Keski-Pohjanmaan keskussairaala

Soite hoitaa jatkossakin kruunupyyläisten sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluita – Pohjanmaan hyvinvointialue linjasi jatkosta tänään

Pohjanmaan hyvinvointialue päätti maanantaina kokouksessaan, että muun muassa ensihoito ja päivystys jatkuvat entiseen malliin Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa.

Rantavitikan koulun pihaa Rovaneimellä, oppilaita ja autoja lähdössä koululta

Koulupuukotuksen jäljiltä keskusteluapua tarjolla niin kouluissa kuin nuorisotiloissa – kriisipisteellä vain muutamia kävijöitä tiistaina

Koulukuraattoreita ja psykologeja palkattaisiin Rovaniemen kouluihin enemmänkin, jos heitä vain löytyisi.

nuuskarasia

Sosiaalinen media on nuorille helppo väylä nuuskaostoihin

Viime vuonna perusopetuksen 8. ja 9. luokkalaisista 36 prosenttia, lukiolaisista 43 prosenttia ja ammattiin opiskelevista 67 prosenttia oli käyttänyt jotain tupakkalain alaista tuotetta ainakin kerran.

Henkilö istuu Kuopion torilla.

Yliopisto-opiskelijat osoittavat mieltä ensi viikon keskiviikkona Kuopiossa: syynä mielenterveyspalveluiden pitkät jonot

Jonomielenosoituksen avulla halutaan tuoda esiin, kuinka pitkät jonotusajat YTHS:n palveluihin tällä hetkellä on.

Naisen käsi pitelee Ukrainan passia. Taustalla taivasta ja lehdettömiä puita.

Opetus ukrainalaislapsille järjestetty Hämeenlinnassa

Sotaa paenneiden lasten opetus käynnistyy todennäköisesti ensi viikon alussa. Ukrainasta tulleille järjestetään terveystarkastukset vastaanottokeskuksissa.

Eija Väänänen visar en hormonspiral

Maksuttoman ehkäisyn kokeilu alle 25-vuotiaille alkaa keväällä Päijät-Hämeessä

Tarkoituksena on parantaa nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveyttä sekä edistää nuorten hyvinvointia ja vähentää inhimillistä kärsimystä.

Kouluterveydenhoitaja Lilli Priha-Iltanen ojentaa kuulokkeita Isak Lintulalle.

Koulujen terveystarkastukset romahtivat koronan myötä

Kouluterveydenhuollon tarkastukset romahtivat keväällä 2020 kansallisen etäopetuksen alkaessa maaliskuussa.

Potrettikuvassa, Johannes Yrttiaho, kansanedustaja, vasemmistoliitto

Kansanedustaja kanteli oikeusasiamiehelle Turun kouluterveydenhuollon ongelmista

Johannes Yrttiahon mielestä kyse ei ole vain koronatilanteen aiheuttamista ongelmista, vaan kaupungin pitkään jatkuneesta politiikasta alibudjetoida keskeisiä palveluja. 

Kouluterveydenhoitaja Lilli Priha-Iltanen ojentaa kuulokkeita Isak Lintulalle.

Kouluterveydenhuollon tarve kasvaa, mutta hoitajia on liian vähän – terveydenhoitaja huolissaan: "Kaikkia ei pystytä kohtaamaan vuosittain"

Koululaisten terveystarkastuksia ei saada kouluissa tehtyä, koska terveydenhoitajia on koronan takia siirretty muihin tehtäviin. Nuorten kohtaaminen on jäänyt, mikä huolestuttaa terveydenhoitajaa.

Hoitaja laittaa kumihanskat käteen.

Liedossa terveyskeskusten puhelinpalvelu ruuhkautunut – kiireettömät lääkäriajat jäissä ja koululaisten terveystarkastuksia siirretään syksyyn

Koronapandemia on ruuhkauttanut Liedon terveyskeskuksia. Kunta hoitaa myös Marttilan ja Koski Tl:n perusterveyden huollon.

Kuraattori-kyltti ovessa.

Sote-uudistus voi irtauttaa koulujen kuraattoripalvelut arjesta, alan ammattilaiset pelkäävät Kainuussa

Kuraattorit ovat Kainuussa huolissaan oppilashuollon tulevaisuudesta tulevan hyvinvointialueen alla. Suurin huoli kohdistuu siihen, millaista perustyö mahtaa tulevaisuudessa olla.

Skolhälsovårdarens tavla i hennes rum. Den är full av planscher som promotar välmående.

Etelä-Savon oppilashuoltoon lisää psykologeja ja kuraattoreita: eniten hyötyvät lapset ja toisen asteen opiskelijat

Uusien ammattilaisten palkkaamisella pyritään parantamaan esikouluikäisten, koululaisten ja toisen asteen opiskelijoiden hyvinvointia monella eri tavalla.

Kuraattori-kyltti ovessa.

Koulukuraattorien työtaakkaa yritetään suitsia lakiuudistuksella – nyt yhdellä kuraattorilla saa olla enintään 670 oppilasta

Uuden mitoituksen mukaan perusopetuksessa ja toisella asteella tulee olla vähintään yksi kuraattori 670:tä oppilasta kohti ja yksi psykologi 780:tä oppilasta kohti.

Koronarokotetta annostellaan valmiiksi koronarokotustapahtumassa Seinäjoella.

Helsinki aloitti pienten lasten koronarokotukset kouluilla – kouluterveydenhuollon päällikkö: "Toivomme turvallista koulupäivää"

Vantaa ja Espoo järjestävät alakouluikäisten rokotukset keskitetysti muualla kuin kouluissa. Helsinkiläiskoulussa rokotteen ottaa kahden päivän aikana lähes kolme neljäsosaa oppilaista.

Rovaniemeläiset nuoret aluevaaliehdokkaat Jenni Jutila, Miika Alajääskö ja Julia Nikusaari

Lapissa alle 30-vuotiaita aluevaaliehdokkaita on vähän ja he haluavat nopeita ja osaavia palveluita

Lapissa alle 30-vuotiaita ehdokkaita on vain noin 6 prosenttia reilusta 400 ehdokkaasta. Vähäinen ehdokasmäärä kielii, että nuoret eivät ole juurikaan kiinnostuneita aluevaaleista.

Johanna Pannula työhuoneessaan.

Koulupsyykkareiden toiminnasta hyviä kokemuksia, heitä tarvittaisiin lisää – Johanna Pannula tapaa kymmeniä nuoria: "Matala mieliala on aika iso ongelma"

Koulupsyykkari on koulussa työskentelevä psykiatrinen sairaanhoitaja. Avun piiriin hakeutumisen kynnys pyritään pitämään matalana.

Tyttö peittää käsillään kasvonsa

Nuoria ahdistaa selvästi aiempaa enemmän etenkin Keski-Pohjanmaan maaseutupaikkakunnilla – sosiaaliset tilanteet jännittävät

Nuorten ahdistus- ja masennusoireet ovat paikoin jopa tuplaantuneet kahdessa vuodessa, kertoo kouluterveyskysely.

Koronarokotetta annostellaan valmiiksi koronarokotustapahtumassa Seinäjoella.

Kouluterveydenhuollon ja neuvoloiden henkilökunta mukaan rokottamaan

Kaikilla yli 5-vuotiailla on nyt mahdollisuus saada koronarokote Pohjanmaalla. Myös kouluterveydenhuollon ja neuvoloiden henkilökunta osallistuu rokottamiseen. 

Neuvola- ja kouluterveydenhuollon vastuulääkäri Anu Mähönen kastoo hymyillen kameraan talvisessa maisemassa. Kuva otettu Hämeenlinnassa 17.12.2021.

Kouluterveydenhoitajia ja neuvolan henkilökuntaa kaivataan takaisin omille työpaikoilleen rokotustyöstä

Koronarokotuksiin valjastetut ammattilaiset ovat joutuneet olemaan poissa varsinaisesta työstään pitkiäkin aikoja. Hämeenlinnassa kouluterveydenhoito ja neuvolat tarvitsevat kipeästi takaisin rokotustyöhön valjastettuja ammattilaisiaan.

Lapsen käsi.

Neuvolapalveluita vähennetään Rovaniemellä tammikuun loppuun asti – raskaana olevat ja alle 1,5-vuotiaat hoidetaan entiseen tapaan

Palvelut vähenevät, sillä neuvoloiden henkilökuntaa siirretään koronarokotustyöhön. Neuvolapalveluiden muutos alkaa tulevana maanantaina ja jatkuu tammikuun loppuun asti.

Tänderna

Rovaniemi joutuu supistamaan suun terveydenhuoltoa ja montaa muutakin peruspalvelua – henkilöstöä siirretään nyt koronatöihin

Myös koulu- ja opiskeluterveydenhuolto ja kuntoutuksen toiminta ovat supistettavien palveluiden listalla. Peruspalveluita leikataan koronatilanteen vuoksi tammikuun loppuun saakka.

Oppilaat käyttävät tietokoneita kasvomaskit päällä.

Kun oppilaat palasivat kouluun, käynnit psykologien luona vähenivät – silti kaikki lapset ja nuoret eivät saa tukea lain edellyttämässä ajassa

Koronan takia tehdyt rajoitukset saivat lapset ja nuoret hakeutumaan koulupsykologien vastaanotoille vuosi sitten. Nyt tilanne on helpottanut, mutta koulupsykologeista on silti edelleen jatkuva pula.

Sairaanhoitaja antaa rokotteen Jätkäsaaressa.

Soitessa kolmannet koronarokotukset kaikille aikuisille – myös lapsille pian oma rokotus

Soite ottaa THL:n uusimman suosituksen käyttöön ja antaa kaikille yli 18-vuotiaille kolmannet koronarokotukset. Myös lasten rokotukset tulevat pian käyttöön riskiryhmäläisille.

Lapsen käsi.

Henkilöstövaje supistaa neuvolatoimintaa Kaarinassa – kiireelliset käynnit onnistuvat

Käytännössä supistaminen näkyy leikki-ikäisten tarkastuksissa. Aikoja ei riitä kaikille. Myös kouluterveydenhuollossa näkyy sijaisten puute.

Neljä nuorta naista seisoo koulun käytävällä ja pitää Nuori.Nuku-julisteita edessään. Yhdellä on maski.

Puhelin ja Netflix valvottavat koulupäivinäkin yöhön asti – katso vinkit siihen, miten pääset unirytmiin ja aivot saavat tarpeeksi palautumisaikaa

Hämeenlinnalaisten nuorten kouluterveyskyselyn mukaan kolmasosa yläkoululaisista nukkuu alle kahdeksan tuntia yössä. Myös mielialaoireilut ovat lisääntyneet. Lyseolaiset kertovat, miksi on vaikeaa mennä ajoissa nukkumaan.

Ihmisiä jonottamassa rokotetta kauppakeskuksessa.

Rokotuspisteillä ja puhelinpalvelussa on nyt paha ruuhka – Kymsote hälytti kouluterveydenhoitajat apuun

Influenssarokotteiden jakaminen ja pula hoitajista ruuhkauttavat rokotuspisteitä ja perusterveydenhuollon puhelinpalvelua Kymenlaaksossa. Kouluterveydenhuoltoa vähennetään tilapäisesti ruuhkien purkamiseksi.

Ada Izokun

Kumiperunoista kasvisbowliin ja teriyakivuokaan – teinejä yritetään houkutella kouluruokailuun trendikkäällä menulla

Espoon Kuitinmäen koulun oppilaat pääsevät tällä viikolla uusien kouluruokamakujen äärelle. Tempaus yrittää houkutella myös vanhimmat koululaiset pikaruokaloista takaisin kouluruuan ääreen.

Gradian opiskelija kirjoittaa tietokoneella.

Koulupsykologien asiakasmäärät ja käyntimäärät kasvoivat viime lukukautena Vaasassa

Haasteen koko lukuvuodelle 2020-2021 toi koronaepidemia ja sen seuraukset koulutyöskentelyn arkeen.

Piirroksessa linnut istuvat puhelinlangoilla siten, että ne muodostavat ihmisen pään hahmon.

Nuorten mielenterveysongelmat huonontuivat entisestään Lapissa – nuorisopsykiatrian erikoislääkäri: "Jos he eivät saa ajoissa tukea, siitä tulee paljon pitkäaikaisia vaikutuksia"

Vuosi sitten mielenterveysongelmista kärsiviä nuoria vyöryi erikoissairaanhoitoon. Tällä hetkellä tilanne on osin jopa pahempi kuin vuosi sitten.

Koululaisia. 7.4.2021.

Koulukuraattoreiden määrään vähimmäismitoitus – Lahteen palkataan 10 uutta kuraattoria

Uuden lain myötä saadaan paremmin turvattua lasten ja nuorten tarvetta keskusteluille ja muulle yksilöohjaukselle. Myös ennaltaehkäisevää yhteisöllistä työtä saadaan tehostettua.

Porthanian aula portailta kuvattuna. ylhäällä näkyy opiskelijoita ruokailemassa opiskelija ravintolassa.

Korona-aika romutti opiskelijoiden henkistä hyvinvointia, eikä paluu kampuksille tuonutkaan helpotusta – mielenterveyspalveluiden kysyntä kasvoi

YTHS:n opiskeluterveydenhuollon palveluiden piiriin on kuulunut tästä vuodesta alkaen yliopisto-opiskelijoiden lisäksi myös ammattikorkeakouluopiskelijat.

Lapsi mittaa vatsanympärystään

THL: Schoolboys increasingly obese

A variety of lifestyle factors may lie behind the rise in childhood obesity, says the health agency.

Roni Yildirim kahvila-olohuone Japsiksessa Haminassa.

Yli 750 nuorta oli mukana ratkaisemassa huumeongelmaa, joka velloo heidän kaveripiirissään – haluavat nyt apua entisiltä huumeidenkäyttäjiltä

Haminassa on ryhdytty ratkomaan nuorten päihteidenkäytöön liittyviä ongelmia heidän itsensä ehdottamilla tavoilla. Ratkaisuja haetaan esimerkiksi entisten huumeidenkäyttäjien eli kokemusasiantuntijoiden avulla.

Anonyymi nuori juo tölkistä.

Hyviä uutisia Keski-Suomen kouluista: liikkumattomien osuus on kutistunut, ja yhä useampi nuori on täysin raitis

Kokonaan raittiiden nuorten määrä on viime vuosina kasvanut koko maassa. Hieman aiempaa useampi myös liikkuu hengästyttävästi vähintään tunnin viikossa.

Läkare undersöker patient med stetostop.

Pandemia syöksi kaupungit hyvinvointivelkaan: koulujen terveystarkastusten jonoa puretaan yksityisillä palveluilla – "Koitamme saada omia lääkäreitä"

Helsinki päätti osana kaupunkistrategiaa 65 miljoonan euron palautusohjelmasta, jolla paikataan kororonan aiheuttamia kolhuja. Rahaa on luvassa muun muassa hoitojonojen purkamiseen.

Lapsi istuu koulupöydän ääressä käsiinsä nojaten.

Tyttöjen kokema pahoinvointi on lisääntynyt – kolmannes tytöistä kertoo kohtalaisesta tai vaikeasta ahdistuneisuudesta

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen sanoo, että tyttöjen pahoinvointi on otettava vakavasti.

jere Ollila

Jere Ollila, 21, lopetti syömisen ja iloitsi: "Enää ette voi sanoa minua lihavaksi" – korona lisäsi vaikeasti tunnistettavaa syömishäiriötä

Tilastojen mukaan syömishäiriötä oireilee yleisimmin nainen, mutta joukossa on myös miehiä: arviolta yksi tai kaksi kymmenestä. He jäävät kuitenkin huomaamatta.

A-studio. Huumeiden alaisuudessa tehdyt rikokset. Esimerkkikaupunkina Jyväskylä.

"Nuorten hoito ei ole pelkästään kriisissä, se on katastrofi" – mini-interventiolla pyritään katkaisemaan nuorten päihteiden käyttö heti alkuunsa

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen tavoitteena on tehostaa nuorten päihteiden käytön varhaista tunnistamista. Lisäksi siinä etsitään yksilöllisiä hoitokeinoja nuorten psyykkisiin sairauksiin.

Lappeenrannan Lönnrotinkoulun 4.-luokkalaiset pelaavat liikuntasalissa sisäjalkapalloa.

Kuopiolaiset lapset ja nuoret liikkuvat hieman aiempaa enemmän, yksinäisyyden kokemus sen sijaan on kasvanut kahden viime vuoden aikana

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uudessa kouluterveyskyselyssä kävi ilmi, että liikkuvien määrä on lisääntynyt. Terveytensä kannalta riittävästi liikkuvien määrä on kuitenkin vähäinen.

Mittanauha ja leluja neuvolan pöydällä.

Riihimäen seudun neuvolat ja kouluterveydenhuolto palaavat normaaliin arkeen lokakuun aikana

Neuvola- ja kouluterveydenhuollon palvelut käynnistyvät lokakuun aikana Hausjärvellä, Lopella ja Riihimäellä.

Emmi Ojalehto ja Nelli Hautakoski

Etkö vielä tiedä, mitkä ovat aluevaalit? Tässä tiivis lista arkisista palveluista, joihin valitut pääsevät vaikuttamaan

Aluevaalit lähestyvät, mutta harva tietää, mistä niissä on kyse. Tähän juttuun kokosimme viisi asiaa, jotka muuttuvat, kun uudet aluevaltuustot aloittavat työnsä.

Lääkäri ja potilas

Aluehallintoviraston valvontapäätös: Siun soten tehtävä selvitys työvoimatilanteen korjaamisesta

Kuntayhtymässä on lääkärityövoiman vajausta ja haasteita saada palkattua ammattitaitoista henkilökuntaa. Myös hoitoon pääsyssä on puutteita. Lakisääteisten neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluja on supistettu ja tarkastuksia jouduttu siirtämään.

Psykologi Aino Juusola Jätkäsaaressa, taustalla ruskaisia puita ja merta.

Ihailun hakeminen kuuluu nuoren kasvuun – tytöt ja nuoret naiset eivät ole somessa tyrkyllä aikuisille ja siksi häirintään pitää puuttua

Peräti joka toinen yläkoulussa tai toisen asteen koulutuksessa opiskeleva tyttö kertoo kokeneensa häiritsevää seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua viimeksi kuluneen vuoden aikana. Kaksi vuotta sitten näin koki joka kolmas tyttö.

Perhe on neuvolakäynnillä.

Neuvolapalveluissa otetaan askeleita kohti normaalia – 1,5-vuotias kuopiolaistaapero näkee pian terveydenhoitajansa ensi kertaa ilman maskia

Neuvolakäyntien määrä on palannut koronapandemiaa edeltävälle tasolle. Koronalla on ollut vaikutusta erityisesti lastenneuvolakäynteihin sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon. Myös puheenaiheena korona on väistynyt vastaanotoilla.

Mopo-harrastaja nuoria kokoontuneena parkkipaikalle Imatralla.

Kouluterveyskysely: Nuoret ovat vähentäneet rahapelien pelaamista Satakunnassa

Kyselyn mukaan rahapelien pelaamista ovat vähentäneet kahden vuoden aikana sekä lukiossa että ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat nuoret. Sen sijaan liikkumisessa vapaa-ajalla on eroja: lukiolaiset ovat tässä ammattiin opiskelevia laiskempia.

Tehtävärasteilla luokkakaverit tulevat tutuiksi.

Sotkamossa taistellaan nuorten yksinäisyyttä vastaan seiskapäivillä – tavoitteena ettei yksikään nuori olisi yksin luokassa

Sotkamo torjuu seiskaluokkalaisten yksinäisyyttä viemällä heidät jo perinteisille seiskapäiville, joissa oppilaat tutustuvat paremmin toisiinsa, nuorisotyöntekijöihin ja luokanvalvojiin. Korona-aikana seiskapäivien merkitys kasvaa.

Tyttö makaa sohvalla ja katsoo kännykän näyttöä

Kouluterveyskysely kertoo, että joka viides tyttö kärsii yksinäisyydestä – pojat selvinneet paremmin korona-aikana

Erityisesti tytöt tuntevat entistä useammin yksinäisyyttä. Muutos huonompaan on tytöillä tapahtunut kahdessa vuodessa kaikilla kouluasteilla peruskoulusta lukioon ja ammattikouluihin. Pojilla yksinäisyyden tuntemukset ovat harvinaisempia, mutta lisääntyneet.

Helilän koulun 7. luokan ruotsintunti.

Kouluterveyskysely: Varsinkin tyttöjen ahdistus on noussut merkittävästi Etelä-Savossa

THL:n kouluterveyskyselyn mukaan yläasteelaiset, lukiolaiset ja ammattiopisto-opiskelijat kärsivät aiempaa enemmän ahdistuksesta. varsinkin tytöillä ahdistus on noussut merkittävästi ja nykyään jo yli neljännes nuorista tytöistä kokee ahdistusta.

Otto Salminen ja Kalle Mäkelä nojaavat pingispöytään.

Huumekokeilut ovat teineillä lähes yhtä yleisiä kuin säännöllinen juopottelu

Nuorten alkoholin käyttö on vähentynyt, mutta huumekokeilujen määrä on pysynyt pitkällä aikavälillä ennallaan. Ylen tapaamat nuoret pitävät varsinkin kannabiksen hankkimista vaivattomana. Enemmistölle nuorista päihteiden käyttö ei kuitenkaan ole hyvä idea.

Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo

STM:n uusi koronatestauslinjaus otetaan Oulussa tyytyväisenä vastaan – henkilökuntaa voidaan siirtää koronatestauksesta perusterveydenhuoltoon

Koulujen ja neuvoloiden tarkastusjonoa saadaan nyt purettua, sanoo terveysjohtaja Jorma Mäkitalo. Huolta koronatilanteen pahenemisesta ei tarvitse kantaa, kun kaksi rokotusta saaneiden tartuttavuustodennäköisyys on pieni ja hygieniasuositukset voimassa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle