Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mitä jos homma ei suju? Tut­ki­jat listasivat 123 tek­niik­kaa mo­ti­vaa­tion ja käyt­täy­ty­mi­sen it­se­sää­te­lyyn

Kirjoita kirja, aloita kuntoilu, vie läpi suuri projekti tai vähennä sokeria – kaikki vaativat itsekuria. Tutkijoiden keinot auttavat onnistumaan.

Tampereen päiväkotien välipaloista on vähennetty sokeria

Taustalla on tavoite ravitsemussuositusten mukaisesta sokerimäärästä.

Päiväkotilapsille entistä vähemmän sokeria Hämeenlinnassa

Valituksia sokerin vähentämisestä ei Tekmelle kodeista enää tule.

Suomessa vieraileva Oxfordin professori: Ruoka maistuu makeammalle, kun kuuntelee samalla makeaa musiikkia

Brittitutkija tietää, että mitä kovempi rouske perunalastuista lähtee, sitä paremmalle sipsit maistuvat.

Moni lapsi rakastaa ketsuppia, mutta miltä se maistuu pelkästään? "Liian suolaista!"

Koululaisten sokkotestin voitti yllättäen vähäsuolaisin ketsuppi. Ravitsemusterapeutin mielestä ketsuppia voi syödä hyvillä mielin, kunhan sitä ei lisää joka ruokaan.

Makuaisti heikentyy ikääntyessä – Vanhukset korvaavat ruoan ja juoman aiempaa makeammalla vaihtoehdolla

Makea ja helposti syötävä ruoka maistuu vanhuksille. Runsas sokerin syönti kuitenkin huonontaa heidän saamansa ravinnon laatua.

Tutkimus: Terveellisesti syövät lapset lukevat paremmin

Lasten ruokavalio arvioitiin sitä terveellisemmäksi, mitä paremmin se noudatti niin sanottua Itämeren ruokavaliota sekä suomalaisia ravitsemussuosituksia.

"Jos saisin aikakoneen, menisin 70-luvulle syömään sitä jäätelöä" – herkut jäävät helposti makumuistiin

Suussa poksahteleva jäätelötikun kuorrute, mummon tekemä uunilahna ja koulun jälkeen kaverin kanssa jaettu omenalimonadi. Yle kysyi verkkosivuillaan makumuistoja vuosien takaa – ja niitähän löytyi.

Valio rakentaa jättimeijerin vähäsokerisille jogurteille ja uusille proteiinituotteille

Valio tekee parhaillaan suurta välipalatehdasta Riihimäelle vanhan meijerin rinnalle. Tehdas ryhtyy valmistamaan uudenlaisia proteiinituotteita ja jogurttipohjaisia välipaloja, joissa voidaan käyttää nykyistä vähemmän sokeria.

Porkkana on kasvisopin peruskurssi – vain harva vieroksuu oranssia sormiruokaa

Syö hyvää -kampanja ja kuluttajaliitto ohjaavat syksyn aikana lapsiperheitä hyvän syömisen saloihin. Vähemmän sokeria ja enemmän kasviksia on tapahtumien pääsanoma. Kokeneen ruokakouluttajan mukaan yksi on suosiossa ylitse: porkkana.

Intia haluaa vähemmän sokeria limuihinsa

Aliravitsemuudesta kärsivässä Intiassa myös liikalihavuus ja diabetes ovat nousseet ongelmiksi.

Lukijat neuvovat: Näillä 10 ohjeella pääset eroon sokerista

Ylen verkkokeskustelu sokerin vähentämisen hyödyistä oli poikkeuksellisen yksimielistä. Maailman terveysjärjestö WHO ehdottaa saantisuosituksen puolittamista nykyisestä. Kokosimme lukijoiden parhaat vinkit siihen, miten vähentäminen tai käytön lopettaminen onnistuu.

Tutkija: Nestemäinen sokeri pahinta – litra appelsiinimehua ylittää suositukset nelinkertaisesti

Erityisesti lasten sokerinsaantiin olisi syytä kiinnittää entistä enemmän huomiota. Pullien ja makeisten sijaan nestemäinen sokeri, kuten mehut ja limsat ovat elimistölle pahimpia.

Oletko vähentänyt sokerin käyttöä? Oliko siitä hyötyä?

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan terveyshaittoja voitaisiin vähentää edelleen syömällä sokeria nykysuosituksia huomattavasti vähemmän. Oletko sinä vähentänyt sokerin käyttöä? Oliko siitä hyötyä?

THL:n ylijohtaja vireillä olevista sokerisuosituksista: "Sokerin vähentämisestä ei ole ainakaan haittaa"

Erkki Vartiaisen mukaan on perusteltua käydä keskustelua siitä, pitäisikö sokerinsaantia vähentää edelleen.

WHO: Sokerin käytön vähentämisestä terveyshyötyjä

Sokerin vähentäminen viiteen prosenttiin päivittäisestä energian saannista auttaa vähentämään terveyshaittoja, kertoo Maailman terveysjärjestö.

Marjan laatu ei ole pelkästään säästä kiinni

Yleisesti luullaan, että auringonpaiste ja sade lisäävät marjojen ravintoarvoja ja laatukin paranee. Jie Zhengin väitöstutkimus todisti, että herukoiden ja tyrnien laatuun vaikuttaa eniten marjan lajike. Sen sijaan kasvuolosuhteiden vaikutukset ovat hyvin kasvikohtaisia.

Sokeri koukuttaa - pala vai levyllinen suklaata?

Sokerihimo on aivojen kemiaa. Halua kuvaa termi "itsekkäät aivot". Mitä enemmän sokeria syömme, sitä enemmän makeaa haluamme.

Suklaakrapula on ohi – nyt taas maistuu

Suklaatehtaissa on helmikuun ajan ollut kova kiire, sillä ystävänpäivä on yksi suklaansyönnin sesongeista. Kun tammikuussa podetaan vielä joulun jälkeistä suklaakrapulaa, helmikuussa ystävänpäivä aloittaa uuden suklaansyöntikauden.

Kääretorttua hyvällä omallatunnolla

Vähemmän sokeria ja jauhojen sekaan ruista. Siinäpä hyvä lähtökohta loihtia terveellisempi leivonnainen. Kun täytteeksi vielä kietaistaan rahkaan sekoitettua tuoretta puolukkaa, niin painonvartijakin voi herkutella ilman omantunnon isompaa soimaa.

Pääministerin kokki ei saa käyttää sokeria Pakistanissa

Pakistanin pääministeri Jusuf Raza Gilani on kieltänyt kokiltaan makeiden ruokien valmistamisen. Kiellon taustalla on pyrkimys laskea maassa pilviin nousseen sokerin hintaa.