Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hotellihuone, jossa kaksi sänkyä ja näkymä parvekkeelle.

Oulussa puidaan Airbnb-ohjeistuksen päivittämistä – rakennuslautakunta ottaa kantaa toiveeseen höllentää säätelyä

Oulussa kiistanalaista Airbnb-tyyppistä lyhytaikaista asunnonvuokraustoimintaa käsitellään tänään Oulun rakennuslautakunnan kokouksessa.

Vaasan sisäsatama

Vaasassa on riidelty yhden vessan rakentamisesta yli kaksi vuotta – arvoalueen käymäläratkaisussa nyt sopu löytymässä

Jos Vaasan Sisäsataman vessaa ei rakenneta, se uhkaa terassiravintolan pysyvää rakennuslupaa. Ilman sitä terassiravintola joudutaan purkamaan, kun tilapäinen rakennuslupa umpeutuu 2. heinäkuuta.

Lumesta rakennettu iso kuutio, yli kymmenen metriä korkea ja leveä. Kuution sisälle voi kävellä. Edustalla Polestarin valkoinen sähköauto.

Rovaniemi ei peri vuokraa Polestarin automainoksesta – maksuttomuus on poikkeus eikä tiedetä päättikö siitä kukaan

Keskeisellä paikalla Rovaniemellä seisova massiivinen lumikuutio on autovalmistajan mainos, mutta paikasta ei hyvästä sijainnista huolimatta tarvitse maksaa mitään korvausta.

Hattulan rakennusvalvonnan ovi

Rakentajat laiminlyövät loppukatselmuksia, esimerkiksi Oulussa ja Kuusamossa pyyntö on jäänyt tekemättä sadoissa kohteissa

Rakentajan tulee pyytää loppukatselmusta viiden vuoden kuluessa rakennusluvan saamisesta. Katselmuksen puuttuminen voi johtaa isoihin lisäkuluihin ja esimerkiksi estää talon tai mökin myymisen.

Pia ja Tapio Knuuttila seisovat talon pihalla Sauvossa.

Knuuttiloiden hulppea talo saattaa vaatia valtavan remontin yhden puuttuvan asiakirjan takia, ja tuhannet ovat samassa tilanteessa

Kymmeniltä tuhansilta taloilta puuttuu Suomessa loppukatselmus. Se voi johtaa asunnon käyttökieltoon, ilmoitukseen poliisille tai mittavaan remonttiin.

Puiden keskellä oleva valkea kerrostalo, jonka seinässä teksti POLIISI.

Oulun uusi vankila sai rakennusluvan – rakennuslautakunnalta lupa myös Nallikarin Vauhtipuiston etenemiselle

Nallikarin leirintäalueen kupeeseen huvipuistoa rakentavalle Vauhtipuisto Oy:lle myönnettiin rakennuslupa muun muassa päärakennukselle, kioskille ja wc:lle.

Kajaanilaisen kauppakeskuksen sisäänkäynnin yläpuolelta romahti kattorakenteita.

Pulujen osuus kauppakeskuksen kattorakenteiden romahdukseen sai aikaan monia reaktioita – lintujen syyttely ”sylettää” biologia

Kysyimme lintu- ja kiinteistöalan asiantuntijoilta, voiko puluparvi todella saada aikaan onnettomuuden, joka Kajaanissa tapahtui.

Hattulan elinvoimajohtaja Kari Uusitalo

Hattulan elinvoimalautakunnalle esitetään kiisteltyjen irtisanomisten oikaisuvaatimusten hylkäämistä – ”Ei se missään tapauksessa selvä asia ole”

Hattulan elinvoimalautakunta käsittelee kahden irtisanotun viranhaltijan oikaisuvaatimukset tiistaina. Elinvoimajohtaja pitää edelleen tiukasti kiinni irtisanomisperusteista.

Aurinkokennoja maatilan ulkorakennuksen katolla.

Janakkala aikoo vähentää byrokratiaa aurinkopaneelien asennuksessa

Jos uusi rakennusjärjestys hyväksytään, pienet katoille tulevat aurinkovoimalat vapautetaan toimenpideluvan hakemisesta.

Solarvoima Oy:n asentaja Joni Särkinen kantaa aurinkopaneeleja omakotitalon katolle.

Kokkola höllentää osin aurinkopaneelien asentamista koskevaa lupaohjeistusta

Tietyissä tapauksissa ei tarvita enää toimenpidelupaa tai ilmoitusta. Kaupunki määritti arvokkaat alueet, joilla se vaatii edelleen aurinkopaneelien asentajalta toimenpide- tai rakennusluvan.

Kari Christer Avellan

Helsinki aikoo myydä romahtamisvaarassa olevan Soutustadionin – rakennusta korjannut insinööri: "Kantavissa rakenteissa ei ole mitään vikaa"

Korjausrakentamisen asiantuntija väittää, että käyttökieltoon laitettua Soutustadionia ei ole tutkittu oikein. Helsingin kaupunki suunnittelee nyt kuitenkin myyvänsä koko paikan.

myllysaaren hyppytornin portaita laiturilta kuvattuna

Lappeenrannan Myllysaaren hyppytornin kuntoa tarkkaillaan – tornin tulevaisuudesta ei ole tehty päätöksiä

Jos Lappeenrannan Myllysaaren hyppytorni uusittaisiin, hintahaarukka olisi toteutustavasta riippuen 150 000–420 000 euron välillä.

Vaasassa purku-uhan alla oleva keskeneräinen mansardikattoinen omakotitalo, jossa ei ole ulkolaudoitusta.

Talossa ammottavia reikiä, eikä mitään ole tehty vuosiin – Vaasassa naapurustoa häirinnyt keskeneräinen talo purku-uhan alla

Rakennus- ja ympäristölautakunta vaatii kiinteistön omistajalta kirjallisen selityksen hallintopakkoprosessin mukaisesti. Omistajalla on kaksi viikkoa armonaikaa, jonka jälkeen rakennus todennäköisesti puretaan.

vanhan talon lattiasta on revitty kerroksia auki, alimpana lautalattia, sitten päällä kaksi erilaista levyä.

THL: Maamme pientaloista 15 prosentissa on varma kosteusvaurio

Luvut eivät sisällä märkätiloissa, kellarirakenteissa tai muissa kuin riskirakenteissa havaittuja vaurioita.

Mies katselee aidan yli piharavintolaa.

Rakentaminen kuumentaa tunteita Turussa: Naapurin pihalle ilmestyi iso ravintola – rakennuslupaa käsitellään oikeudessa jo toista kertaa

Seurahuoneen kesäterassi on toiminut jo kaksi vuotta, mutta rakennusluvan käsittely jatkuu edelleen. Naapuri vaatii ravintolan rakennusluvan kumoamista asemakaavan vastaisena.

Verstaantien halli Hattulassa

Hattula irtisanoo Verstaantien nuorisotilan vuokrasopimuksen – "Liian laajoja rakenteellisia puutteita"

Hattulan kunta irtisanoo Verstaantieltä nuorisotilaksi vuokratun hallin vuokrasopimuksen. Kunnanhallituksen jäseneltä vuokratussa hallissa oli niin laajoja rakenteellisia puutteita, ettei kunta katsonut niiden korjaamista tehtäväkseen.

Vuokatin hiihtoputki sisältä kuvattuna.

Sotkamon hiihtoputki avautuu – turvallisuutta tutkittiin koko kesä, tutkimuksissa käytetyllä maamassalla tasoitetaan Vuokatinvaaran latupohjaa

Vuokatinrinteillä toukokuussa sattuneen lumilautatunnelin sortuman vuoksi haluttiin varmistaa myös hiihtoputken rakenteiden turvallisuus.

Två höghus byggs i Åbo

Turussa myönnetty alkuvuonna aiempaa enemmän rakennuslupia

Lupajonojen purkamisessa ei kuitenkaan ole onnistuttu tavoitteiden mukaisesti. Kesäkuun lopussa hakuvaiheessa oli edelleen 632 rakennuslupahakemusta. Tavoitteena on puolittaa hakemusmäärä noin 400 hakemukseen.

Oulun vanha poliisitalo

Oulun poliisiasemalla 21 työntekijää sairastui sisäilmasta astmaan – väitöstutkimus osoittaa yhteyden rakennuksen kosteusvaurion ja sairauksien välillä

Kosteusvauriomikrobeille altistuminen voi aiheuttaa usean eri elinryhmän oireita, ei pelkästään hengitysteiden oireilua ja astmaa. Oulun pääpoliisiasemalla kaikkien sairastuneiden työtiloista löytyi vahvoja myrkyntuottajia.

Mänttä-Vilppulan kaupungin avustava rakennustarkastaja Santtu Markkula  mittaa puuliiterin mittoja kiinteistöjen tarkastuskäynnillä.

Salamökin rakentanut voi kärähtää ilmakuvista – kunnat tarkastavat nyt puuttuvia ja virheellisiä rakennustietoja vaihtelevilla keinoilla

Suomen kuntien rakennusrekistereissä on paljon virheitä. Myös kuntien ja verohallinnon tiedot eivät täsmää. Kiinteistöverouudistus tuo lisäpaineita rekisterien täydentämiseen. Selvittelyä tehdään eri tahtiin ja eri tavoin.

Lumilautatunneli romahti Vuokatissa.

Vuokatin hiihtoputken rakenne on samankaltainen kuin romahtaneen tunnelin, mutta pienempi jänneväli turvaa putkea

Hiihtoputken romahtamisesta ei nähdä akuuttia vaaraa. Sotkamon rakennusvalvonta tarkastaa hiihtoputken.

Sysmän keskusta ilmasta kuvattuna

Sysmä on edennyt rakennustietojen virheiden korjaamisessa – runsaat 200 hakemusta setvitty

Kiinteistöverotuksen ja jätelaskutuksen yhteydessä ilmi tulleita rekisterivirheitä on todennäköisesti enemmänkin. Monissa tapauksissa tontille rakennettu sauna on kirjattu loma-asunnoksi.

Tukholmankatu.

Vanhoissa kerrostaloissa saattaa olla väestönsuojia, jotka suojaavat sirpaleilta, mutta eivät kaasuilta – kukaan ei tiedä ongelman suuruutta

Taloyhtiön hallituksen pitää tuntea vastuunsa väestönsuojan ylläpidossa ja tarvittaessa myös käyttöönotossa, jos kriisitilanne tulee.

Kerrostalon rakennustöitä.

Espoon rakennusvalvonta on ruuhkautunut pahasti – uusia hakemuksia ei voida käsitellä

Ruuhkien kestosta ei ole tietoa, mutta se voi kestää kuukausia.

Mies kolaa lunta katolla

Katoille kasautuneen lumen painoa ei suuremmin tarvitse maakunnassa vielä pelätä

Kattojen lumikuormaa kannattaa kuitenkin jo seurata. Katoille on paikasta riippuen kertynyt suunnilleen kolmannes siitä, mitä katot kestävät. Suurimmassa vaarassa ovat esimerkiksi maneesit.

Lahdessa Hämeenkatu 24:n kiinteistön ränsistynyttä julkisivua, maisema lehdetön ja harmaa.

Lahden Hämeenkatu 24:n julkisivu odottaa yhä siistimistä – uhkasakko realisoitumassa helmikuun aikana

Kiinteistöllä on käynnissä kuukauden mittainen toimenpideaika, jonka jälkeen uhkasakko voidaan panna täytäntöön.

Padel-maila- ja pallo Kotkan padel-kentällä.

Lappeenrannan rakennuslautakunta: Padel-kentän rakentamisen keskeyttäminen oli laiton päätös

Lappeenrannan ulkourheilualueen ja padel-kenttien rakentaminen voi jatkua, jos hallinto-oikeus ei keskeytä projektia.

Remontti menossa Kuopiossa.

Valitukset rakennus- ja remonttivirheistä kuormittavat kuluttajariitalautakuntaa – loppuvatko virheet lausunnolla olevan lain myötä?

Lausuntokierroksella olevan kaavoitus- ja rakentamislainuudistuksen yksi tavoite on parantaa rakentamisen laatua ja vähentää virheitä. Rakennus- ja remonttivalituksiin hukkuvassa Kuluttajariitalautakunnassa toivotaan hartaasti, että niin kävisi. Asiantuntijat ovat arvioissaan kyynisempiä.

Hattulan Parolan uuden koulurakennuksen tontti kuvassa vasemmalla

Parolan yhteiskoulun valmistumisen aikataulusta erilaiset näkemykset – Hattulan kunta epäilee tietovuotoa koulusuunnitelmista

Hattulan kunnan johdon ja Parolan uuden koulurakennuksen urakoitsijan käsitykset koulun valmistumisaikataulusta poikkeavat toisistaan. Koulusuunnitelmiin liittyy myös kunnan tekemä tutkintapyyntö.

Rakennustelineitä pystytettynä.

Savonlinnassa rakentaminen vilkastui niin paljon, että kaupunki tarvitsee lisää työvoimaa

Savonlinnassa haetaan rakennusvalvontaa tarkastusinsinööriä, jonka tehtävänä on muun muassa nopeuttaa lupien käsittelyaikoja.

Sysmän keskusta ilmasta kuvattuna

Sysmässä setvitään yhä rakennus- ja huoneistorekisterissä olevia virheitä

Tällä hetkellä käsiteltävänä ovat kesällä sekä alkusyksystä rakennusvalvontaan tulleet selvityspyynnöt.

Ylitornion lukio

Ylitorniolle ei ole löytynyt rakennustarkastajaa – kunta jatkaa rakennusvalvonnan ostoa Rovaniemeltä

Ylitornio on päättänyt tehdä Rovaniemen kanssa kolmen vuoden sopimuksen rakennusvalvonnan yhteistyöstä.

Ulkona olevassa kyltissä on kuvia Hämeen vanhasta linnasta.

Hämeen linnan uusi puusilta kantaa vaikka paloauton painon

Hämeen linnan puusillan rakentaminen on sujunut hyvin Hämeenlinnassa. Tänä vuonna tehtävät työt on saatu valmiiksi ja uusi puusilta on lopputarkastusta vaille valmis.

Ahveniston maauimalan uima-allas.

Ahveniston maauimalan altaan tutkimukset alkavat Hämeenlinnassa

Ahveniston maauimalan edellinen remontti valmistui seitsemän vuotta sitten. Uimalan kunnostusta valvoo Museovirasto, koska maauimala on suojeltu rakennussuojelulailla.

Henkilö ui uimahallin altaassa.

Viitasaarella uimahalli suljetaan ainakin kolmeksi viikoksi

Uimahallissa tehdään sulun aikana kuntokartoitus, jossa tutkitaan hallin peruskorjauksen tarve lähivuosina.

Punainen pienkerrostaloa Tampereen Armonkalliolla. Talon takana näkyy vanhempi punatiilinen kerrostalo ja Näsijärveä.

Suuren turkulaisen asuntoyhtiön toimitusjohtaja sotkeutui luvattomaan majoitusbisnekseen Tampereella: rakennusvalvonta vaatii selitystä

Kaupunginosan vanhin puutalo piti säilyttää, mutta sen tilalle saikin rakentaa kerrostalon. Nyt siitä tarjotaan kalustettuja asuntoja tilapäistarpeeseen.

Koulun rakennustyömaa

Kirjolan koulun runkoa pystytetään Parikkalassa – moderni puukoulu lämpiää hybridimuotoisella lämmitysjärjestelmällä

Parikkalassa uuden Kirjolan puukoulun on tarkoitus valmistua vuoden kuluttua eli lokakuussa 2022.

Ruununmyllyn koulu Hämeenlinnassa

Osa Hämeenlinnan Ruununmyllyn koulun oppilaista väistötiloihin tammikuussa

Väistö koskee neljää luokkaa kolmas- ja neljäsluokkalaisia, mikä tarkoittaa noin sataa oppilasta. Myös kielten opetus siirtyy väistötiloihin.

Omakotitalon rakennustyömaa Imatralla.

Pienrakentamisen buumi ei ole hellittänyt Jyväskylässä – Rakennuslupahakemusten määrä noussut viime vuodesta

Elokuun loppuun mennessä asuntojen rakennuslupia on myönnetty Jyväskylässä huomattavasti enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Etelä-Karjalan keskussairaalan A-tornin on purettu sisältä runkoon asti ennen remonttia.

Etelä-Karjalan keskussairaalan tornin peruskorjauksen suunnittelu käynnistyi – peruskorjaus alkaa ensi vuonna

Pääsuunnittelija on Granlund Saimaa. Peruskorjaus alkaa ensi keväänä.

Anonyymi valokuva hautajaisista, Virtain kirkko, Jyväskylä, 22.3.2019.

Enon hautausmaan siunauskappelissa mittavat kosteus- ja mikrobivauriot – tilojen käyttöä ei suositella sisäilmaoireisille

Kuntotutkimuksissa havaitut vauriot edellyttävät laajoja korjaustoimenpiteitä. Seurakuntayhtymän kiinteistötoimi valmistelee suunnitelmat ja kustannusarviot tarvittavista toimenpiteistä.

Ravintolalautta Kotkan Kantasatamassa

Kallellaan olevan ravintolalautan viereen ilmestyi kaksi ponttonia Kotkassa – rakennustarkastaja: "Nyt näyttää taas hyvältä"

Kesäkautensa päättänyt baarilautta kallistui pahoin loppukesästä Kotkassa. Ravintolayrittäjä lupaa, että lautta suoristetaan lähiaikoina.

Kotkan Pohjolatalon purkutyöt.

Pohjola-talon korvaavan asuinrakennuksen ennakkomarkkinointi alkoi Kotkassa – kyselyyn saatiin runsaasti vastauksia

Kotkan torin laidalle, entisen Pohjola-talon kohdalle saattaa nousta jopa viisikerroksisia kerrostaloja, jos niille on riittävästi kysyntää.

Ravintolalautta Ocean Bar on pahasti kallistunut.

Kaupunki vaatii yrittäjiä oikaisemaan kallistuneen Ocean Bar -ravintolalautan Kotkassa – toimitusjohtaja: "Tilanne on aivan normaali"

Kaupungin rakennusvalvonta on jo useaan otteeseen pyytänyt omistajia oikaisemaan lautan, joka on pahoin kalleellaan Kotkassa. Yrittäjät ovat luvanneet asentaa lautan alle lisää ponttooneja.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Myllysaaren silta Seinäjoella käyttökieltoon

Silta on päätetty purkaa, mutta töiden aloittaminen on siirtynyt vuoteen 2022.

Jouni Hirvonen istumassa mallitalon saunan lauteilla.

Jouni Hirvonen purki taloja yli 40 vuotta ja uskoo nyt rakentaneensa täydellisen omakotitalon: "Tämä on tehty kaikkien oppien mukaan"

Omakotitalojen homeongelmat ovat vähentyneet uusien määräysten myötä. Home on kuitenkin asunnoissa yleisin terveyteen vaikuttava ongelma. Nykyisellä tietämyksellä osataan rakentaa hyviä taloja, mutta uudet ideat ovat tervetulleita.

Ihmiset uivat uimahallissa

Kotkan Katariinan uimalan sisäallasta voidaan vielä käyttää – uimahallin kunnon laajempi tarkastus tehdään ensi vuonna

Kotkan uimala Katariinan sisäallas sai vielä elinaikaa ainakin ensi kevääseen. Ensi vuonna tehtävät laajemmat kuntotutkimukset selvittävät, mikä on uimahallirakennuksen kohtalo.

Vanha Pyhäniemen tila Mäntyharjulla

Metsähallitus kunnostaa kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Vanhan Pyhäniemen rakennuksia Mäntyharjulla

Viimeksi Vanhan Pyhäniemen tilakokonaisuutta on korjattu laajasti 1990-luvulla.

strömforsin sepän paja

Strömforsin ruukin kahdeksasta rakennuksesta jätettiin yksi ostotarjous – Loviisan kaupunki ei ole pettynyt: "Tiesimme, ettei niitä tule kasapäin"

Loviisan kaupunki on saanut Strömforsin ruukin alueesta yhden ostotarjoksen. Tarjous käydään läpi lähipäivinä. Ostotarjous etenee seuraavaksi kaupunginhallituksen käsittelyyn, jos sen katsotaan olevan tarpeeksi hyvä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle