Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Rivitalohuoneiston takapihan pihasuunnittelun toteutus. Puoli seitsemän -ohjelman toimittaja Helena Lappeteläinen istuskelee valmiin kohteen tuoliryhmässä.

Moni tulee pihasuunnittelijan pakeille haaveenaan laiskan piha – näin sellainen syntyy!

Piha voi näyttää upealta, vaikka olisi laiska hoitamaan puutarhaa. Kun piha on helppohoitoinen, siihen liittyvä kuormitus vähentää stressiä. Pihan toimintojen rajaaminen on yksi monista keinoista.

Linda Pitkäniemi katselee takaovea, josta hiippari yritti päästä sisään alkukesästä.

Rovaniemeläisten pihoilla hiippaillut mies herättää huolta: ”Ei se kauheasti ihmistä pelännyt” – poliisi ei epäile asiassa rikosta

Lapin poliisilaitos on saanut ihmisten pihoilla hiippailleesta henkilöstä yhteensä parisenkymmentä ilmoitusta. Jututimme kahta rovaniemeläistä, joiden pihalla epäilty hiippari on kesän aikana nähty.

Päivänkakkaroita punaisen talon pihassa

Karhut eivät leikkaa nurmikkoa – näin upea piha siitä syntyi

Marjaana Karhun pihassa luonto saa näkyä. Hallitusti hoitamattomilla luontopihoilla on iso merkitys luonnon monimuotoisuudelle.

Ylen kolumnisti Emmi Nuorgam studiokuvassa.

Emmi Nuorgamin kolumni: Millainen maisema sinun ikkunastasi avautuu?

Katselen iltaisin maisemakuvia ihmisten ikkunoista ja mietin, miten onnellisuuden raaka-aineet ovat hyvin samanlaisia joka puolella maailmaa, pohtii Nuorgam.

Hömötiainen, laulujoutsen ja muistipelin kortti, osana muuttolintujen kevät -kampanjaa.

Oletko haka muistipeleissä? Löydä lintuparit kuvan tai äänen perusteella!

Tässä pelissä voit yrittää löytää kuvaparin myös äänen perusteella. Muuttolintujen kevät on kokonaisuus, joka muodostuu verkossa, somessa ja radiossa tapahtuvasta lintujen kevätmuuton seurannasta.

Antto Mäkinen Lupinlahden lintutornissa.

Kiikarit esiin kotipihoilla ja lintutorneissa – lintuhavainnot kirjataan viikonloppuna

Bongaa päivä pihalla -tapahtuma ja Tornien taisto kannustavat lintuharrastuksen pariin.

Pöllyävää hiekoitushiekkaa autotien varressa.

Seinäjoella katujen harjaustyöt pääsevät alkamaan toden teolla maanantaina

Katualueiden puhdistustyöt hiekoitushiekasta on aloitettu jo tällä viikolla liikenteenjakajien pesulla.

Jäinen jalkakäytävä.

Vesisateet ja liukkaat kelit työllistävät katujen kunnossapitoa – Raahessa liukkautta torjuttu yötä myöten

Lauha ja sateinen sää on jäätänyt teitä, katuja ja kotipihoja. Kunnossapitotöiden lisäksi Oulun seudulla ja etelämpänä kunnissa on järjestetty asukkaille hiekkaa ja kenkien nastoituksia.

Punaiseen pipoon ja tummiin vaatteisiin pukeutunut, vaalea ja pitkähiuksinen Inkeri Halla-aho on kyykyssä nurmikolla edessään kaksi ämpärillistä omenoita. Hän katsoo kameraa kohti. Taustalla vaaleaa aitaa ja vieressä puunrunko.. Hän katsoo kameraa kohti.

Tekeekö haravoimaton piha ihmisestä terveemmän? Tutkimus selvittää, lisääkö luonnonmukaisesti hoidettu piha kaupunkilaisen hyvinvointia

Esimerkiksi astmat ja allergiat ovat lisääntyneet kaupungistumisen ja luonnon monimuotoisuuden vähenemisen takia. Maaperän eliöstöt ja mikrobit ovat hyväksi ihmisillekin.

Messukylän tulevan päiväkodin tontti.

Messukylän uuden päiväkodin rakentaminen alkamassa

Päiväkodin rakennustyöt alkavat lokakuussa, ja suunnitelman mukaan tilat voidaan ottaa käyttöön tammikuussa 2024.

Petäjäveden vanha kirkko

Maanrakennustyöt hankaloittavat vierailuja Petäjäveden vanhaan kirkkoon marraskuuhun saakka

Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvaan Petäjäveden vanhaan kirkkoon pääsee ennen marraskuuta vain syyskuun loppupuolella parin viikon ajan. Syynä ovat sadevesien ohjauksen huolto sekä parkkipaikan laajentaminen.

Anni Honkajuuri ja Julia Rantanen ihailevat auringonkukkaa Honkajuuren puutarhassa.

Pihavalmentaja kannustaa kotipuutarhureita hiiliviisauteen – pientaloalueilla on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä

Hiilipuutarhurointi vaatii asennemuutosta. Hiiltä sitova piha voi näyttää hoitamattomalta, jos kaipaa tasaista nurmea ja tuija-aitaa.

Vaalea nainen (Aija Matikainen) nostaa yhtä valkoista kukkaterttua pensaasta kohti kameraa ja katsoo kameraan päin.

Asukasyhdistys pyörittää kasvipankkia ja kierrättää perinneperennoja – isoäitien puutarhakasveja suosivat myös pölyttäjät

Anttilanmäki-Kittelän asuinalueella Lahdessa on kierrätysidealla toimiva kasvipankki asukkaiden käytössä. Ohikulkijoille istutusten ympäröimä alue tarjoaa levähdyspaikan ja tietoa vanhoista koristekasveista.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Sedun purkutyömaalla vettä virtasi pihamaalle

Vesivahinkoa ei syntynyt. Pelastuslaitos kävi sulkemassa vesihanan.

väestönsuoja kyltti.

Sodankylän Tähtikunnan koulun yhteydessä sijaitseva väestönsuoja aiotaan purkaa – säilyttämisestä lähes 200 000 euron lisäkustannukset

Väestönsuojan säilyttäminen olisi vaikuttanut haitallisesti uuden koulun piha-alueen toiminnallisuuteen ja viivästyttänyt sen toteuttamista.

Ivalo - Utsjoki-välillå parkkipaikat saattavat olla hyvin roskaisia ja sotkuisia.

Rovaniemellä haastetaan kuntalaiset siivoamaan ja kaunistamaan ympäristöä – paras teko palkitaan

Rovaniemellä järjestetään koko kaupungin yhteiset siivoustalkoot toukokuussa. Samalla kaunistetaan kaupunkiympäristöä koko kesän ajan ja paras kaunistusteko palkitaan.

Forssan monitoimikeskus Monikylä sisätilojen havainnekuvassa

Forssan Akvarellin pihasta tehdään kaikkien kaupunkilaisten liikuntapaikka

Monen liikuntapisteen ideana on, että koko perhe voi liikkua yhdessä, mutta omilla laitteillaan. Erilaisia laitteita ja telineitä Akvarellin pihaan on tulossa viitisenkymmentä.

Kuvituskuvia poliiisipartiosta talvisessa ympäristössä.

26-vuotiaan miehen kimppuun hyökättiin keskellä päivää kirveellä Lohjalla – uimahallin henkilökunta pelasti uhrin hengen

Poliisi epäilee kahta parikymppistä miestä tapon yrityksestä Lohjalla. Poliisin mukaan he iskivät 26-vuotiasta miestä useita kertoja kirveellä yleisellä paikalla.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Yksi ihminen kuoli liikenneonnettomuudessa huoltoaseman pihalla Evijärvellä

Onnettomuudessa olivat osallisina rekka-auto ja polkupyöräilijä.

Ensio Tuppuraisen ITE-taidetta.

Suomen suurimman varuskunnan läheisyydessä on tuhansia varusmiehiä ihmetyttänyt pihapiiri – pian mielikuvitusta pursuavassa pihassa pyörii jälleen ufo

Osa sään armoilla olevasta ITE-taiteesta on päässyt huonoon kuntoon Jätkän Onnelassa Kouvolassa. Taiteellisesti erikoinen ja tärkeä kokonaisuus halutaan säilyttää, ja teoksia on nyt ryhdytty korjaamaan.

Laukkasen perhe pukeutuneena halloween asuihin.

Perhe hullaantui halloween-koristelusta, koti muuttui kauhujen taloksi Lappeenrannassa – "Vanhemmat innostui ehkä vähän liikaakin"

Monissa kodeissa vietetään viikonloppuna lokakuun lopun kammottavaa juhlaa. Laukkasen perheellä karkasi tänä vuonna mopo käsistä halloween-koristelujen suhteen.

Susi ulvoo kallionkielekkeellä

Siikalatvalaisilta loppuvat keinot susien kanssa – lampaat syötiin pihasta ja lapsille on annettu koulumatkoille kilikellot

Sudet ovat käyneet uskaliaiksi Siikalatvalla. Paikalliset toivovat, että tilanteeseen tulisi muutos ennen kuin petojen aiheuttamat tuhot yltävät ihmisiin asti.

Läheltä

Nostotyö katkaisee Kaivokadun autoliikenteen idän suuntaan

Kiertotie kulkee Eteläesplanadin kautta. Poikkeusjärjestelyt jatkuvat perjantaiaamuun.

Puijon torni.

Puijon rinnehissi uusitaan ja uusia ulkoilureittejä valmistuu – lakialueen vuoden kestävä remontti alkaa ensi viikolla

Tämän syksyn aikana rakentaminen keskittyy maanrakennustöihin Puijon Majan ja tornin piha-alueella sekä Puijontien alueella. Ensi vuonna rakennetaan uusi rinnehissi ja ulkoilureittejä.

Simo Kaarre ja Venla Aakko kävelevät Valimokadulla Oulun Pikisaaressa.

Oulun Pikisaaren tulevaisuutta rakennetaan kulttuurin varaan – asuinalueen kaavamuutos kuumensi asukkaiden tunteita

Oulun Pikisaaren kaavamuutos on säikäyttänyt alueen asukkaat. Kaupungin vuokrataloyhtiö Sivakka on hakenut kaavamuutosta saaren keskivaiheilla olevalla tontille, johon alun perin on suunniteltu opiskelija-asuntolaa.

Lapsia koulun pihalla.

Liperin yläkoulu vihitään käyttöön Ylämyllyllä

Ylämyllyn koulun Patteriston yksikössä toimii koulun lisäksi nuorisotalo ja kirjasto

Siiliä ruokitaan

Siileistä pitää Englannissa meteliä Queen-tähti, Suomessa ei juuri kukaan – aktiivien mielestä nyt pitää herätä, tai siilejä ei enää ole

Loukkaantuneita tai aliravitsemuksesta kärsiviä siilejä hoitavat vapaaehtoiset toivoisivat, että Suomessa kiinnitettäisiin enemmän huomiota siihen, mitä rauhoitetulle eläimelle on tapahtumassa.

Oulun Hiirosessa torstaina 2. syyskuuta syttynyt sankkasavuinen tulipalo kuvattuna asunnon ikkunasta.

Taloyhtiön ulkorakennus roihahti tuleen pihapiirissä Oulun Hiirosessa – rakennus tuhoutui käyttökelvottomaksi, tuli uhkasi myös parkkipaikalla olevia autoja

Pelastuslaitos sai hieman ennen puolta yötä syttyneen tulipalon nopeasti hallintaan. Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen mukaan noin 160 neliömetrin kokoisessa irtaimisto- ja pyörävarastossa ollut palo oli voimakas ja siitä muodostui runsaasti savua.

Jasmin ja Linnea karusellissa

Päiväkotien pihat jäävät usein pieniksi kaupunkien ahtailla tonteilla – Kuopiossa uuden päiväkodin piha on poikkeuksellisen pieni

Uuden päiväkodin pieni piha on herättänyt närää vanhemmissa. Päiväkotilapset leikkivät ja liikkuvat hyvin erilaisissa olosuhteissa ympäri Suomen. Pihan pienuus vaikuttaa lapsen motoriseen kehitykseen ja tilanpuute saa aikaan riitoja.

Olutta lasketaan lasiin käymistankista.

Kahakka Olutfestivaalit perutaan koronan takia

Korvaava pienimuotoisempi Biergarten-tapahtuma järjestetään Kruunuvoudintalon pihamaalla Kokkolassa..

Lähikuva keltaisesta golfpallosta golfkentän nurmella.

Golfkentillä on käyty kemiallista sotaa kuivuutta vastaan – katso kentänhoitajan vinkit kotinurmikon hoitoon

Häikäisevän vihreä ja hyvinvoiva nurmikko on golfkenttien tavaramerkki. Se on tärkeää myös kentän pelattavuudelle, koska ruohon on oltava oikeanlaista, jotta pallo pyörii hyvin. Golfnurmia hoidetaan sadetuksella ja erilaisilla kemikaaleilla.

Pirtin koulu

Pirtin koulu korvataan uudisrakennuksella

Uusi koulu on tarkoitus saada käyttöön vuoden 2026 syksyllä. Vanha koulurakennus puretaan.

Kurtturuusun hävittämistä kaivinkoneella.

Kurtturuusun hävittämisellä pihapiiristä alkaa olla kiire: Tontinomistajalle urakka voi maksaa tuhansia euroja – näin poistat haittakasvit itse

Kurtturuusun hävittäminen tonteilta ja kadunvarsilta täyttää urakoitsijoiden tilauskirjoja. Tontin omistajalle noin 200–300 neliön hävitystyö voi maksaa jopa kymmeniä tuhansia euroja. Kurtturuusun kasvatuskielto astuu voimaan alle vuoden kuluttua. Katso videolta miten pensaat voi tuhota myös kotikonstein.

Tanja Pyykkönen veistää moottorisahalla puusta kanan pihallaan Kuhmossa.

Näin syntyy moottorisahalla kana – kuhmolainen Tanja Pyykkönen haaveilee täyttävänsä koko pellon puuveistoksilla

Yhä useammasta pihapiiristä voi bongata koristeena moottorisahalla veistettyjä eläin- tai ihmishahmoja. Veistäminen on raskas taitolaji, jossa voi kehittyä vuosien mittaan. Kuhmolainen Tanja Pyykkönen oppi veiston salat omalta isältään.

Kuvassa Jessica Hietaharju seisoo kotipihansa terassilla

Kun kaatopaikka paloi, rotat pakenivat kotien pihoille Kokkolassa – asukkaat taistelevat nyt rottavaellusta vastaan, ja ilmiö on asiantuntijalle tuttu: "Ne jäävät riesaksi"

Jäteasemalla asuneet rotat pakenivat tulipaloa lähellä asuvan Jessica Hietaharjun pihalle. Rotan raatoja on löytynyt melkein päivittäin, kun kuuden vuoden asumisen aikana rottia ei ole näkynyt lainkaan. Nykyään kuitenkaan kuka tahansa ei voi myrkyttää rottia.

Seniorit jumppaavat hämeenlinnalaisen kerrostalon pihalla-.

Katso videolta, kuinka ohjattu parvekejumppa omalla parvekkeella on korona-ajan luksusta

Hämeenlinnan Liikuntahallien harjoitukset houkuttelevat liikkujia kerrostalojen parvekkeille ja pihoihin. Erityisesti vanhusväestölle suunnatussa parvekejumpassa ohjaaja käy kerrostalon pihalla vetämässä liikuntahetken.

Palosaaren ala-aste/ Talvi ( Koulussa toimii vanhan vaasan ala-aste )

Palosaaren päiväkoti muuttaa Palosaaren koulun tiloihin Vaasassa

Muutto tapahtuu vuonna 2024. Nykyinen Palosaaren päivokotirakennus vaatisi mittavaa peruskorjausta ja rakennus on päätetty purkaa.

kartta ja sijaintimerkki

Kotkan nuoriso saa luvallisen paikan "parkittamiseen" – ensin on kokoonnuttava siivoustalkoisiin

Autoilla ja mopoilla kokoontuvasta nuorisosta on ollut häiriötä Kotkassa. Nyt nuorille on löytymässä oma paikka.

Timo Ranta ja Jukka Turunen Lohjan asuntomessuille valmistuvan terästalonsa sisäpihalla.

Pariskunta muuttaa kesällä unelmiensa pyöreään taloon: teräsrunkoinen koti kätkee sisäänsä autotallin, terassin ja omenapuun

Tulevan kesän asuntomessuille valmistuva talo yllättää sekä muodollaan että materiaalillaan.

Nuijamaan kirkko

Huonokuntoiset puuvanhukset kaadetaan Nuijamaan kirkkopihalta – tilalle istutetaan uusia taimia

Yhteensä 13 puuvanhusta saa väistyä uusien taimien tieltä.

Nastakengät

Jämsässä erityisen tuen oppilas katosi eilen koulun pihalta – löydettiin noin kuudessa minuutissa, kertoo kaupunki

Oppilas oli poistunut koulun piha-alueelta alikulkutunnelin kautta läheiselle parkkipaikalle.

Havainnekuva Variskan yhtenäiskoulusta

Uuden Variskan yhtenäiskoulun rakentaminen käynnistyy Vaasassa

Rakentamisen valmistelutyöt alkavat pihatöillä tänään keskiviikkona. Rakennustöiden aikana vanhemmat eivät turvallisuussyistä saa kyyditä koululaisia piha-alueelle.

Poika katselee eskarikirjaa.

Herralan kouluun suunnitellaan tiloja myös eskarilaisille Ilmajoella

Uudet tilat pitäisi ottaa käyttöön jo ensi lukuvuoden alussa.

paloauto pelastuslaitoksen edustalla

Hakekasassa syttyneestä tulipalosta tuntien sammutustyö Kaskisissa

Pohjanmaan pelastuslaitoksen mukaan kytevä hakekasa on noin puolikkaan jalkapallokentän kokoinen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle