Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Rohkea suntio pelasti upeat arvoesineet neuvostosotilaiden sytyttämästä kirkosta – 79 vuoden jälkeen nousi uhka, kun köyhä seurakunta yrittää pelastaa taloutensa

Imatrankosken kirkon myyntiä harkitaan rahoitusongelmien vuoksi. Jääski-seura ja Museovirasto pyristelevät vastaan. 

Teuvan kirkko suojellaan – alttaritaulu Tove Janssonin käsialaa

Rakennus on omalle ajalleen merkittävä, sillä sekä sen suunnittelija että alttaritaulun maalaaja olivat naisia.

Haltioitunut kuningatar Elisabet II ja auringon maalaama alttaritaulu – Näitä asioita et ehkä tiennyt 50-vuotiaasta Temppeliaukion kirkosta

Helsingin Töölöön puoli vuosisataa sitten louhittu kivikirkko viettää syntymäpäiväänsä sunnuntaina 29. syyskuuta. Liittyykö sinulla muistoja poikkeukselliseen kirkkoon? Ota osaa keskusteluun.

Poikkeuksellinen alttaritaulu kätkee taakseen traagisia tarinoita: "Hän oli suunnitellut kaiken hautajaisia varten"

Kolme lasta menettänyt Irja Juntunen hukutti surunsa taiteeseen. Videolta näet, millaisen luomuksen äidin tuska sai aikaan.

Suomussalmen kirkon omaperäinen alttaritaulu on pysäyttänyt jo 40 vuotta

Taiteen tekeminen ja laulaminen on auttanut taiteilija Irja Juntusta surutyössä.

Kiinteistömestari Jouni Heiskaselle tunnustuspalkinto toiminnasta Kiihtelysvaaran kirkon palossa

Tunnustuspalkinnon on myöntänyt Luterilaisen Kulttuurin Säätiö.

Palosta epäilty 29-vuotias mies on tunnustanut sytyttäneensä Kiihtelysvaaran kirkon – poliisi ei paljasta vielä motiivia

Esitutkinnassa on vahvistunut, että kirkon polttamisessa on käytetty palavia nesteitä.

Kiinteistömestari Jouni Heiskanen pelasti ehtoollishopeat ja alttaritaulun Kiihtelysvaaran kirkkopalosta: "Lie tuossa ollut pari enkeliä kaverina"

Kiinteistömestari ihmettelee nyt, miten sai painavan taulun kannettua yksin palavasta kirkosta.

Rumaksi parjattu Jeesus-maalaus palasi kirkkoon 80 vuoden jälkeen: "Ymmärsimme teoksen merkityksen"

Iitin kirkossa on nyt esillä kaksi varsin erinäköistä Jeesusta.

Valkealan kirkon alttaritaulu saatiin viimein irti seinästä – matka Valamoon alkaa tiistaiaamuna

Alttaritaulun oli tarkoitus lähteä konservoitavaksi Valamon luostariin jo heinäkuun puolivälissä. Taulu saatiin irti seinästä vasta aivojumpan jälkeen.

Alttaritaulu ei suostunut hievahtamaan kirkosta – taulun paino yllätti siirtäjät

Valkealan kirkon alttaritaulun oli määrä lähteä konservoitavaksi Valamon luostariin tiistaina. Taulu jäi kuitenkin vielä paikoilleen, sillä se ei suostunut hievahtamaankaan yrityksistä huolimatta.

Graffiti käy nyt myös kirkon alttaritauluksi – "Kaiken ei tarvitse olla niin Vanhaa testamenttia"

Graffititaiteilija Hende Nieminen maalaa parhaillaan viisi metriä leveää graffiti-alttaritaulua Vantaankosken seurakunnan käyttöön. Teos tulee seurakunnan 50-vuotisjuhlille ja myöhemmin Helsinki Priden puistojuhlaan.

Ylivieska church destroyed in fire, suspected arson

A 230-year-old church in the Northern Ostrobothnian city of Ylivieska burned to the ground late Saturday night. A local man has been apprehended by police and has confessed to arson. Despite the destruction, a church service was held as planned amid the smoking ruins at midnight.

Alttaritaulun sadan vuoden harharetki päättyi – "Keskeinen esine Simon historiassa"

Simon seurakunnan ja kunnankin historiassa yksi keskeisimmistä esineistä on 300 vuotta sitten maalattu alttaritaulu. Pahasti rapistunut ja huonoon kuntoon päässyt taulu katosi seurakunnassa näkösältä sadaksi vuodeksi, kunnes se viime vuonna saatiin konservoiduksi. Nyt taulu vihitään uudelleen käyttöön.

Kesänäyttely tekeillä Kokkolassa – museo etsii taiteilija Annie Krokforsin töitä

K.H. Renlundin museo Kokkolassa kaipaa yleisön apua kesänäyttelynsä järjestämiseen. Annie Krokforsin ura käynnistyi Helsingissä, mutta pääosan työstään Krokfors teki Pohjanmaalla taiteilijana ja sisustussuunnittelijana. Nyt haussa ovat sekä teokset että tieto.

Muumi-fanit tutustuivat Teuvalla Tove Janssonin tekemään alttaritauluun

Teuvalla on ollut tänään ilon päivä, kun paikkakunnalle saatiin poikkeamaan ensimmäinen japanilaisturistien ryhmä. Tove Janssonista ja muumeista kiinnostunut ryhmä kävi taiteilijan jalanjäljillä ja tutustumassa ainoaan Janssonin maalaamaan alttaritauluun.

Rajantakaiset kirkot elävät vielä postikorteissa

Kimpisen koulukeskuksessa on viikonlopun ajan esillä postikorteista koottu näyttely Rajantakaiset kirkkomme luovutetussa Karjalassa. Näyttelyssä voi tutustua rajantakaisen Karjalan kirkkohistoriaan. Osa postikorteissa kuvatuista kirkoista on tuhoutunut.

Tove Janssonin alttaritaulusta onkin kolme luonnosta

Tove Jansson maalasi yhden ja ainoan alttaritaulun, joka komistaa Teuvan kirkkoa Etelä-Pohjanmaalla. Alttaritaulu kuvaa raamatun kertomusta kymmenestä neitsyeestä. Teimme viime viikolla juttua vaasalaisessa kodissa olevasta alttaritaulun luonnoksesta. Sen jälkeen ilmeni, että luonnoksia onkin kolme.

Tove Janssonin ainoasta alttaritaulusta löytyi harvinainen luonnos

Etelä-Pohjanmaalta Teuvalta löytyy Tove Janssonin maalaama alttaritaulu, joka on ainutlaatuinen maailmassa. Tuon alttaritaulun vesiväreillä tehty luonnos löytyy puolestaan Vaasasta Eeva Niemen seinältä. Siinä on omistuskirjoitus Tovelta itseltään Eevan vanhemmille. Ateneum on kiinnostunut tuomaan luonnoksen Tove Janssonin syntymän 100-vuotisnäyttelyyn tänä vuonna.

Mooses-vauva ajelehti Niililtä Kokemäenjoen rantaan

Jo vuosikymmenien ajan vanhemmat ovat luovuttaneet kehitysvammaisen lapsensa Antinkartanon monitoimitaloon. Kehitysvammaistyön pastori Heikki Mäkelä näki asiassa symbolisen yhteyden pienen Mooseksen ajelehtimiseen Niilissä. Visio tallentui upeaksi alttaritauluksi.

Hannu Väisänen: Taivaanvartijat

Hannu Väisänen on yksi arvostetuimmista kuvataiteilijoistamme, eikä häntä kirjailijanakaan voi pitää vähäisenä kynäilijänä. Hänen omaelämäkerrallisen romaanisarjansa toinen osa nimeltään Toiset kengät palkittiin Finlandia-palkinnolla vuonna 2007. Väisänen kertoo neljännessä ja uusimmassa omaelämäkerrallisessa romaanissaan kahdesta alttaritaulukiistasta, jotka osaltaan ovat kasvattaneet kirjoittajasta kansainvälisesti arvostetun taiteilijan. Lue Juha Pikkaraisen kirja-arvio.

"Taivaalliset taukopaikat" kesälomamatkailijoiden suosiossa

Kymenlaakson tiekirkot ovat jaksaneet kiinnostaa kesälomamatkailijoita. Esimerkiksi Kotkan Kirkon ja Pyhän Nikolaoksen kirkon ovet ovat käyneet vinhaa vauhtia. Nyt tiekirkkojen kausi on päättymässä ja samalla sulkeutuvat myös Kotkan Kirkon ovet.

Aamun kirjassa Hannu Väisäsen Taivaanvartijat

Kirjailija, kuvataiteilija Hannu Väisänen löytää arjesta pyhää. Se voi tulla esiin arkisessa pesuvadissa tai Abloy-avaimessa. Esimerkiksi näistä esineistä kirjan päähenkilö Antero joutuu tilaustöitä tehdessään eripuraan seurakuntavaltuutettujen kanssa.

Aasialaisturisteja houkutellaan lakeuksille

Japanilaisille tarjotaan lakeuksilla muun muassa Alvar Aallon muotoilua. Testiryhmä on jo testannut matkailupakettia ja antaa palautetta jokaisesta kohteesta ja palvelusta.

Vain harvasta tiekirkosta löytyy opas

Tiekirkot ovat jälleen auki tänä kesänä. Kirkkojen historia jää valitettavasti usein hämäräksi, koska vain harva seurakunta on pystynyt palkkaamaan kesäoppaita ja nettisivutkin ovat osin puutteellisia. Koko maassa tiekirkkoja on liki 300.

Tiekirkoista voi rakentaa itselleen kiertomatkan

Kirkon voi valita myös sillä perusteella, mitä muuta lähistöltä löytyy.

Tampere on täynnä homonähtävyyksiä

Pääkirjaston Muumilaaksossa on Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän yhteisiä töitä, Hämeenpuiston laidalla on ollut aikoinaan Tampereen Setan ensimmäinen toimisto ja Tampereen Tuomiokirkon alttaritaulukin on homonähtävyys, jos sen niin haluaa nähdä. Nykyisessä Tillikassa taas punaisista sukista toisensa homoiksi tunnistaneet miehet tapasivat aikoinaan toisiaan.

Kirkon kesäoppaalla on sopivan viileää

Joensuulaisella Anni Raskilla on mieluisa kesätyöpaikka. Hän on oppaana Utran pystyhirsikirkossa jo neljättä kesää. Työpaikan hyvinä puolina on viileä ympäristö, rauhallinen tunnelma ja kävijöiden kertomat mielenkiintoiset tarinat.

Suomen pienin kivikirkko matkailukohteena

Suomen pienin kivikirkko löytyy Kokkolan Yli-Sokojalta. Pyhtään kivikirkon pienoismalliksi tehty rakennus on puolison lahja miehelleen. Kirkko on nyt myös Kokkolan uusi matkailukohde.

Himangan kirkon värimaailma vaaleammaksi

Himangan kirkko on remontin jälkeen avautunut seurakunnan käyttöön entistä ehompana. Rijfin kirkonrakentajamestareiden puukirkko maalattiin sisältä ja tekniikka ja toiminnot nykyaikaistettiin. Jäljellä on vielä ulkoseinien maalaus. Remontti maksaa noin 600 000 euroa.

Tuomiokirkon krypta tarjoaa joulun makuja

Oulun tuomiokirkon kellarissa voi juoda joulukahvit hyvään tarkoitukseen. Viikon avoinna ollut krypta sulkee ovensa keskiviikkona. Hyvä menestys lupaa jatkoa ensi kesäksi.

Alttaritaulu pääsi Petroskoihin

Petroskoin kirkkoa varten kerätyt lahjoitukset sekä kirkkotaulu ja kirkonkello ovat saapuneet perille Venäjälle. Kalajoen rovastikunnan seurakunnat ovat olleet vahvasti mukana keräyksessä.

Taidemaalari Eino J. Härköselle Pohjois-Karjala nousi Pariisia merkittävämmäksi

Enolaisen Eino J. Härkösen elämästä ja taiteesta kertova kirja julkistettiin lauantaina Louhitalolla Joensuun Enossa. Ervo Vesterisen kirjoittaman teoksen kansikuvana oleva maalaus, Kalatulilla Pohjois-Karjalassa, kuvastaa taiteilijan mieluisimpia aiheita, luontoa ja pohjoiskarjalaisen ihmisen elämää.

Lapualle nousee pienten lasten oma kirkko

Pieni, hirsinen kirkko palvelee erityisesti pyhäkoulutyötä ja päiväkotilapsia. Rakentamisen mahdollisti merkittävä testamenttilahjoitus. Kirkko otetaan käyttöön tämän syksyn aikana.

Mäntän kirkon taideteokset saavat hymyn huulille

Kirkkotaiteen ei tarvitse olla huippujuhlavaa eikä edes vakavaa tehdäkseen vaikutuksen. Tämän todistavat Hannes Autereen Mäntän kirkkoon veistämät puureliefit, joissa seikkailevat lämpimän huumorin siivittämänä ihan tavalliset mänttäläiset.

Väyrysen kirkko siunattiin käyttöönsä

Paavo Väyrysen kirkko Keminmaan Pohjanrannan tilalla siunattiin käyttöön lauantaina. Siunaamisen toimitti Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi.

Lohtajan kirkkoremontti lopuillaan

Lohtajan kirkkoremontti on loppusuoralla. Remontoitu yli parisataavuotias kirkkorakennus on ensimmäisen kerran käytössä viikon päästä sunnuntaina (13.12.) jumalanpalveluksessa

Tove Janssonin alttaritaulu kutsuu Teuvan kirkkoon

Teuvalla sijaitsee ainutlaatuinen Tove Janssonin suurtyö. Kirkon alttaritaulussa puhuttelee Kymmenen neitsyttä -vertaus. Alttaritaulu kiinnostaa Japanissa asti.

Piispa Salmi siunaa Haapajärven lastenkirkon

Oulun Piispa Samuel Salmi siunaa Haapajärven lastenkirkon käyttöön ensi viikon torstaina.

Kirkkoremontti kohtasi yllätyksiä

Lohtajan 240-vuotiaan kirkon kunnostustyö on kohdannut rahoitus- ja lahovauriopettymyksiä.

Tiekirkot esittelevät aarteitaan

Tiekirkkoihin pääsee jälleen tutustumaan. Tänä vuonna esittelyssä on etenkin kirkkotekstiilejä.

Kesän autoilukausi on avannut myös tiekirkot

Tien päältä on mukava poiketa lepäämään viileään ja rauhalliseen tiekirkkoon. Suomessa tiekirkkojen ketjuun kuuluu jo 270 kirkkoa, joista 11 sijaitsee Satakunnassa.

Kontiolahden kirkko remonttiin

Kontiolahden evankelisluterilainen kirkko remontoidaan täysin sekä sisältä että ulkoa. Parhaillaan työn alla on kirkon ulkomaalin poisto.

Tove Janssonin alttaritaulua tehdään tunnetuksi

Kymmenen neitsyttä on ainoa Janssonin maalaama alttaritaulu. Teuva on nyt huomannut kirkkonsa alttaritaulun arvon.

Tove Janssonin alttaritaulu tutuksi

Taiteilija Tove Janssonin maalaama alttaritaulu löytyy Teuvan kirkosta. Nyt se on tarkoitus saada myös yleisön tietoon.

Vaasassa esillä suomalaisten naistaiteilijoiden pioneereja

Neljä suomalaisen kuvataiteen pioneerinaista 1800-luvulta esittäytyy torstaista alkaen Tikanojan taidekodissa Vaasassa. Nähtäväksi on asetettu Fanny Churbergin, Alexandra Frosterus-Såltinin, Mathilda Rotkirchin ja Evelina Särkelän töitä.