Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kajaani digitalisoi palvelujaan – jatkossa asiointi ei ole sidottu virka-aikaan

Samalla lisätään kaupungin saavutettavuutta ja helpotetaan yhteydenpitoa.

Valtio jakoi tukea digitalisaation edistämiseen – Kouvola saa lähes puoli miljoonaa euroa

Valtiovarainministeriö on jakanut rahaa digihankkeisiin 30 miljoonaa euroa.

Tiistai 12.9.2017 (tv)

Pakkopalautukset jakavat seurakuntalaisia. Armeija digitalisoituu. Lapinjärvellä on omat keinot laskea työttömyyttä. Sää. Tekstitys puuttuu taas, koska Areena on yhä rikki. Anteeksi.

Digitreenit: Näin saat vapautetuksi puhelimesi muistia

Tyhjennä välimuisti, turhat sovellukset ja videot.

Palveluyritysten digi-innokkuudessa suuria alueellisia eroja – Pohjois-Karjalassa nihkein suhtautuminen

Digitalisaatio jakaa palvelualan yrittäjiä. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa vain joka viides palveluyrittäjä pitää digitalisaatiota tärkeänä yrityksensä kehittämisessä. Samaan aikaan koko maassa lähes puolet alan yrityksistä ilmoittaa tavoittelevansa nykyteknologian entistä tehokkaampaa hyödyntämistä. Asiantuntijan mukaan digitalisaatioon kannattaa tarttua, sillä muuten sen tekee joku jossain muualla.

Kansalliskirjasto julkaisee saamenkielisiä aineistoja avoimeen verkkokäyttöön

Kansalliskirjaston Vähemmistökielten digitointiprojekti on digitoinut ja julkaissut saamenkielisiä aineistoja erityisesti Jakob Fellmannin keräämästä Lapponica-kokoelmasta. Kokoelman digitoinnilla on suuri merkitys, sillä materiaali on tähän asti ollut vaikeasti saavutettavissa, Kansalliskirjastosta kerrotaan.

Tutkimus: Suomen suuryritykset digitalisoituvat vauhdilla

Investoinnit digitalisaatioon kasvoivat ovat kasvaneet harpaten niin palvelualalla kuin teollisuudessa, selviää OP:n suuryritystutkimuksesta. Tänä vuonna samaan käytetään rahaa vielä enemmän.

MM-postikorttikisan voittajat selvillä

Yle Urheilu järjesti MM95-mestaruuden 20-vuotisjuhlien kunniaksi kilpailun, johon sai osallistua vain faksilla tai postikortilla.

Jaa vinyylimuistosi! Mikä on suosikkivinyylisi ja miksi?

Vinyyli väisti tyylikkäästi uusien tallennusmuotojen tieltä, mutta koskaan se ei jäänyt jalkoihin. Jaa muistosi suosikkivinyylistäsi, yhdistyykö sinulla mummolan vintti ja rahiseva levysoitin tiiviisti yhteen? Vai onko sinulla jokin levy, joka maistuu vain vinyyliltä kuunneltuna? Osallistu keskusteluun!

Helsinki säästää siirtymällä sähköiseen arkistointiin

Helsinki alkaa arkistoida pysyvästi säilytettäviä asiakirjoja vain sähköisessä muodossa. Sähköiseen arkistointiin siirtymisen arvioidaan säästävän kaupungille lähes puoli miljoonaa euroa vuodessa.

Palvelualan yrityksistä kolmannesta ei kiinnosta digitalisaatio – kasvuhakuiset hanakoita

Kasvuhakuissa yrityksissä ymmärretään digitalisaation merkitys. Nämä yritykset haluavat olla myös olla kehityksen eturintamassa. Strategisena tavoitteena digitalisointi silti puuttuu valtaosalta palvelualan yrityksiltä, selviää Paltan tutkimuksesta.

Muistoja digitoidaan kilpaa ajan hampaan kanssa

Kotiarkistojen aarteita digitoidaan edelleen huimia määriä eikä loppua vielä näy. Aika haurastuttaa videonauhoja ja haalistuttaa värejä. Digitointia järeämpi ase muistojen säilyttämiseen on kuitenkin varmuuskopio.

Anssi Jääskeläinen: Nykykansalainen ei arkistoi mitään, hän lähettää kuvia someen ja päivittää statustaan

Jotain vanhaa, jotain pölyistä, jotain paperista ja jotain turhaa - tämäkö on nykypäivän arkisto, pohtii tekniikan tohtori Anssi Jääskeläinen.

Anvia osti osan tamperelaisyhtiöstä

ICT-yhtiö Anvia on ostanut neljänneksen tamperelaisesta Varaani Works -yrityksestä. Anviassa uskotaan, että Varaanin kehittelemällä, tallentamiseen, varmuuskopiointiin ja tiedon jakamiseen liittyvällä tuotteella on tulevaisuudessa vientimahdollisuuksia.

Valtionhallinto tuottaa vuodessa paperipinon, jolla peittäisi eduskuntatalon

Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan hallinnon asiakirja-aineistojen sähköinen arkistointi ei ole edennyt riittävän nopeasti. Vuosittain paperia kertyy arkistoihin keskimäärin 5 000 hyllymetriä.

Kirkon lattianraoista löydetyt kolikot nähtävissä digitaalisesti

Suomen kansallismuseon rahakammion kokoelmissa on yli 10 000 rahaa, jotka ovat löytyneet kirkoissa tehtyjen arkeologisten tutkimusten yhteydessä. Niiden joukossa on kaikenlaisia keskiajalta 1900-luvulle Suomessa käytössä olleita rahoja. Kokoelmien tammikuussa alkanut digitointiprojekti päättyy syyskuun lopulla. Samalla on digitoitu myös rahakammion säästölipaskokoelma.

Stuart Parkin sai miljoonan euron Millennium-palkinnon

Professori Stuart Parkinin innovaatioiden ansiosta tiedon tallennuskapasiteetti on kasvanut merkittävästi, sanoo palkinnon jakanut Tekniikan Akatemia.

Millennium-palkinnon saaja vauhdittaa tallennuskapasiteetin kasvua

Professori Stuart Parkinin keksinnöt ovat edistäneet muun muassa pilvipalveluiden ja sosiaalisen median kehittymistä.

Kiertävä digitointiasema pysähtyy Taipalsaaren kirjastossa

Kirjastossa voi tämän viikon ajan muuttaa esimerkiksi vanhat VHS-kasetit, c-kasetit, valokuvat sekä vinyylilevyt digitaaliseen muotoon. Siirtyvä digitointiasema kiertää kevään aikana koko maakunnan.

Digitalisointi on pelastanut pienet elokuvateatterit

Viime vuosina Suomen Elokuvasäätiö on tukenut elokuvateattereiden digitalisointia 10 miljoonalla eurolla. Varsinkin maaseudun pienille elokuvateattereille tuki on ollut elinehto. Se on parantanut elokuvien laatua, lisännyt kävijämääriä ja tuonut ensi-illat samaan aikaan eri puolille Suomea.

Pienet elokuvateatterit eivät jää Suomessa Finnkinon jalkoihin

Elokuvateattereiden digitoituminen pelasti monen pienen teatterin Suomessa. Filmiaikana elokuvat levisivät hitaammin, nykyään "indie-teattereihinkin" saadaan uudet elokuvat nopeammin.

Tähtihetki jakoi vinkkejä kuumaan leffakesään

Tällä viikolla esittelyssä on kesän ensimmäinen suuri tehostespektaakkeli eli Will ja Jaden Smihtin tähdittämä After Earth. Viikon toinen ensi-ilta on kotimainen dokumentti Mesenaatti. Elokuvakolmikon täydentää dvd-esittely Damsels in Distress. Lisäksi Esko Rautakorpi antoi vinkkejä kesän elokuvista. Tähtihetki palaa ruutuun elokuussa.

Lapin kirjastoista saa nyt E-kirjoja

Lapin kirjastot alkavat lainata myös sähköisiä E-kirjoja. Kirjastojen yhteisessä E-kirjakokoelmassa on 72 kirjaa kaunokirjallisuutta ja tietokirjallisuutta. Kirjoista 62 on kirjaston omia ja loput kymmenen FinElibin kaikille kirjastoille vuoden loppuun saakka hankkimia E-kirjoja.

Maailman pienimmän elokuvan pääosassa ovat atomit

Tiedontallennuksen kehittämisen sivutuotteena syntyi atomien tähdittämä elokuva.

Lehdet kaikkien luettavaksi - valtiolta tarvitaan rahaa

Kansalliskirjaston johtaja haluaa yhteiskuntasopimuksen, joka takaisi kaikkien vanhojen sanomalehtien lukemisen digitaalisena kansalaisille.Tällä hetkellä digitoitujen lehtien saatavuus rajoittuu 1910-luvulle. Kulttuuriaarteiden digitoimiseen tarvitaan rahaa valtiolta.

Kaitafilmitkin saa nyt digitoitua

Kaitafilmien digitoinnissa on Suomessa aiemmin pitänyt tukeutua ammattilaisten apuun. Torstaista alkaen digitointia voi kokeilla Pirkkalan kirjastossa myös itse. Samalla voi leikata omat tallenteensa uuteen uskoon.

Ei mene jakeluun – varmuuskopiot jäävät useimmilta yhä ottamatta

Tiedostojen tallentaminen tietokoneen lisäksi johonkin toiseen paikkaan jää tavallisesti pelkäksi aikeeksi. Mykäksi menneistä koneista kaivataan erityisesti valokuvia.

Muistot voi säilöä maksutta kirjastossa

Omat häävideot ja kasetille tallennetut lasten haparoivat ensi puheet. Vanhat diat ja jo haalistuneiden valokuvien negatiivit. Muun muassa tätä aineistoa voi yhä useammassa kirjastossa digitoida yksityiskäyttöönsä ilmaiseksi. Nyt näin on myös Kokkolassa.

Digipajassa voi siirtää muistot talteen

Pääkirjastossa Imatralla avautui digitointihuone, jossa voi muun muassa skannata valokuvia.

Mitä kirjastot merkitsevät yhteiskunnalle?

Kirjastot ovat laajentaneet toimenkuvaansa kirjojen lainaamisesta esimerkiksi seura- ja ulkopeleihin, nettikoneisiin, soittimiin ja energiamittareihin. Toisissa kirjastoissa myös on mahdollista digitoida videoita tai varata aika ompelukoneelle. Tekevätkö kirjastot yhteiskunnasta paremman paikan? Mitä palveluja sinä käytät? Mitä toivoisit lisää? Mitä pidät tarpeettomana?

Kirjaston digipajaan tunkua

Lappeerannan pääkirjaston digitointipalvelu on osoittautunut erittäin halutuksi. Huhtikuussa avatussa digipajassa on käynyt jo lähes 500 asiakasta.

Arkistohotellipalvelukeskus Mikkeliin

Multiprint Oy aikoo perustaa Mikkeliin arkistohotellipalvelukeskuksen. Se muun muassa järjestäisi ja kunnostaisi yritysten ja julkisten organisaatioiden arkistoja.

Digitointipaja aukeaa maakuntakirjastossa

Pajassa voi digitoida c-kasetteja, LP-levyjä, valokuvia, dioja, negatiiveja ja VHS-videonauhoja. Digitointipajan käyttö vaatii kirjastokortin.

Blu-Ray kasvattaa suosiotaan - DVD-myynti laskee

DVD-tallenteiden myynti jatkaa laskuaan. Syynä ovat muun muassa elokuvien laiton lataaminen netistä sekä laillisten palveluiden lisääntynyt suosio. Blu-Ray-tallenteiden suosio sen sijaan kasvaa koko ajan.

Blu-rayn suosio nousee hitaasti

Vuonna 2006 Suomen markkinoille ilmestynyt Blu-ray levyformaatti ei ole vielä noussut ohi suosiossa DVD-levyjen kanssa. Toisaalta Blu-ray -soittimien ja -levyjen hinta ja saatavuus ovat vuosi vuodelta lähestyneet DVD-levyjä.

Kirjastojen tarjoama ilmainen digitointi ei ammattilaisia pelota

Turun pääkirjaston musiikkiosastolla on nykyään mahdollista siirtää VHS-kasettien lisäksi LP-levyjä, C-kasetteja sekä dioja ja kuvia digitaaliseen muotoon. Kaupallisten digitointipalvelujen tarjoajat eivät ainakaan vielä kirjaston uudesta linjasta huolestu.

Kauttuan Kuva sai digitalisointitukea

Suomen Elokuvasäätiö on myöntänyt tukea Euraan Kauttuan Kuvan kunnostukseen. Elokuvateatterin digitalisointiin myönnettiin noin 30 000 euroa ja kunnostukseen lisäksi 6 500 euroa. Teatterin digitalisointi on tarkoitus tehdä alkuvuoden aikana.

Kirjastoissa saa myös digitointipalvelua

Vanhoja kasetteja, vinyylilevyjä ja valokuvia voi digitoida kirjastoissa. Ensimmäisten joukossa mediapajapalvelun ovat aloittaneet Kurikan ja Jurvan kirjastot. Näin vanhat materiaalit saadaan talteen ja uuteen käyttöön. Tavoitteena on laajentaa palvelua myös muihin kirjastoihin.

Sukututkimus kiehtoo yhä ihmisiä

Sukututkimusinto on pysynyt vahvana Suomessa. Toisaalta esimerkiksi Mikkelin maakunta-arkistossa kävijämäärät ovat hieman laskeneet parin vuoden takaisesta.

Vanhat kasetit voi digitoida kirjastossa

Joensuun pääkirjastoon avataan digitointipiste. Digitointilassa kirjaston asiakkaat voivat siirtää vanhojen tallenteidensa sisällön nykyaikaisiksi.

Suomeen ehkä digiprofessori

Suomeen perustetaan ehkä digitointiprofessuuri. Asiaa valmistelee Kansalliskirjasto yhdessä Helsingin yliopiston kanssa. Mahdollista uutta tehtävää pidetään uraauurtavana.

Kasetit ja levyt digiksi kirjastossa

Jyväskylän pääkirjastossa on nyt mahdollista muuttaa vanhat levyt, kasetit ja kuvat digitaaliseen muotoon. Musiikkiosastolle on avattu digitointitila, jossa laitteilla voi skannata tekstiä, paperikuvia, dioja, negatiivejä ja negatiivifilmejä.

Luontokokoelma Kiepille avustusta ministeriöltä

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Kokkolan luontokokoelma Kiepille 12 000 euron avustuksen käytettäväksi Kiepin tiedonhallintahankkeeseen vuosina 2011-2012.

Mäntän kirjastossa digitoidaan

Mänttä-Vilppulan kirjastossa on mahdollista siirtää omia tallenteitaan digitaaliseen muotoon. Ensimmäisenä käyttöön on otettu VHS-kasettien digitointimahdollisuus.

Britannian kansalliskirjaston aarteita julkaistaan Internetissä

Britannian kansalliskirjaston harvinaisuuksia digitoidaan kaikkien saataville internetiin. British Library ja internetin hakukone Google ovat solmineet yhteistyösopimuksen neljännesmiljoonan kirjan ja pamfletin digitoimisesta.

Videot digitaalisiksi JJR-kirjastoissa

Videokasettien sisältöä voi muuntaa digitaaliseksi JJR-kirjastoissa. JJR-kirjasto on hankkinut asiakkaidensa käyttöön digitointilaitteen.

Digitalisointitukea Suonenjoen ja Varkauden elokuvateattereille

Kaksi pohjoissavolaista elokuvateatteria on saanut digitalisointitukea Suomen elokuvasäätiöltä. Tukea myönnettiin Suonenjoen Kino Riolle 64 000 euroa ja Varkauden Maximille 40 000 euroa.

Kino-Huovin elinehtona on digitalisointi

Elokuvateatteri Kino-Huovin omistaja esittää Harjavallan kaupungille ostopalvelusopimuksen tekemistä. Elokuvateatterin omistaja toteuttaisi sopimuksen turvin elokuvateatterin digitalisoinnin. Yrittäjän mukaan digitalisointi on elinehto elokuvateatterin jatkolle.

Digitaaliset aineistot paremmin käyttöön

Hallitus on hyväksynyt digitaalisia tietoaineistoja koskevan periaatepäätöksen. Päätöksessä käsitellään julkisen sektorin aineistojen saatavuuden parantamista ja uudelleenkäytön edistämistä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle