Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Paavi pyysi anteeksi romanien syrjintää: Sydämeni on raskas

Paavi Franciscus pyysi anteeksi katolisen kirkon historiansa aikana harjoittamaa romanien syrjintää, kaltoinkohtelua ja epäluuloa vierailullaan Romaniassa.

Romaniperheen ei annettu tankata käteisellä huoltoasemalla – esitutkinta valmis, huoltamon työntekijät kiistävät syrjineensä

Epäillyt kiistävät syrjintärikoksen. Heidän mukaansa romaniperhettä ei voinut palvella epäasiallisen käytöksen takia.

Itseoppinut perinteenkerääjä Matti Simola tallensi satoja sivuja kiertävien romanien elämää – "Aineistot ovat arvoitus, jonka äärellä riittää arvioitavaa"

Itseoppineen perinteenkerääjän oudot ja moniselitteiset kirjoitukset ovat tutkijan mukaan arvoitus, jossa riittää penkomista vielä pitkään. Tänään vietetään romanien kansallispäivää.

Heikki Hiilamon kolumni: Romaninuoret eivät saa töitä ja puolet romaninaisista pelkää ruuan loppumista

Tuore tutkimus kertoo, että romaninuorten on vaikea saada syrjinnän vuoksi töitä. Peräti kolme neljästä alle 30-vuotiaasta romaninuoresta on työttömänä, kirjoittaa Heikki Hiilamo.

Työnhakuun kaavaillaan suurta mullistusta Helsingissä – hakemuksessa ei näkyisi enää nimeä eikä sukupuolta

Anonyymia rekrytointia alettaisiin lisätä asteittain ensi kesän jälkeen. Helsingin kaupunginhallitus päätti asiasta yksimielisesti.

Poliisi tutkii tivolin työntekijän romaniperhettä loukannutta käytöstä – laitteessa soitettiin rasistista pilkkalaulua

Pohjois-Karjalan poliisi aloitti esitutkinnan viikonvaihteessa Joensuussa tapahtuneesta tilanteesta. Rikosnimikkeenä on kunnianloukkaus.

Romanien syrjintä nousemassa taas julkisuuteen – Tutkija: Ajat ovat muuttumassa

Romaniperhe aikoo tehdä Tivoli Sariolassa kokemastaan pilkasta rikosilmoituksen.

Turkulaisravintolan tarjoilijoille sakkoja romanien syrjinnästä

Tarjoilijat vaativat kuudelta romaniasiakkaalta maksua tilauksen yhteydessä. Muilta asiakkailta etukäteissuoritusta ei vaadittu.

Turkulaisravintolan epäillään syyllistyneen romanien syrjintään

Tarjoilijat vaativat kuutta romaniasiakasta maksamaan tilauksensa etukäteen. Muilta asiakkailta vastaavaa käytäntöä ei vaadittu.

Tamperelaisravintola korvauksiin romanien syrjinnästä

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on neuvotellut sovinnon etnisen alkuperän perusteella tapahtuneesta syrjinnästä. Tamperelaisravintola pyytää anteeksi syrjityiltä sekä maksaa korvauksia yhteensä 2500 euroa.

500 vuotta syrjintää - nyt vähän helpottaa

Romanikulttuurilla on Suomessa jo 500 vuotta vanhat perinteet. Silti syrjintää esiintyy edelleen.

Romanit on suuri kansa, jota köyhyys yhdistää

Euroopassa elää 10-12 miljoonaa romania. Heistä vain pari-kolme miljoonaa asuu Romaniassa, ja loput kiertelevät paremman elämän perässä koko Euroopan alueella. Romanit ei ole yhtenäinen kansa, vaan läheltä katsottuna romanit näyttäytyvät monikasvoisena ja -ongelmaisena ihmisryhmänä.

Euroopan neuvosto: Talouskriisi ruokkii rasismia

Sosiaaliturvan leikkaukset ja työpaikkojen väheneminen ovat johtaneet sekä siirtolaisten että Euroopan maiden omien vähemmistöjen syrjimiseen.

Helsinkiläispoliitikot ehdottavat romanikerjäläisille leiriytymispaikkaa

Helsinkiläisvaltuutetut esittävät väliaikaisen leiriytymispaikan järjestämistä romanikerjäläisille. Virallisen leiriytymispaikan hyöty olisi muun muassa se, että romaneiden lapset tavoitettaisiin paremmin.

Romanien historiasta riittää vääriä luuloja

Romanien vaiheista Suomessa on saatu uutta tietoa. Parhaillaan tekeillä olevan laajan tutkimuksen mukaan romanien kiertolaisuutta ja eristyneisyyttä pääväestöstä on liioiteltu. Romanien tulosta Pohjolaan, Ruotsin valtakuntaan tulee tänä vuonna kuluneeksi tasan 500 vuotta.

Järvenpää joutuu maksamaan romanien syrjinnästä

Järvenpään kaupunki ja sen omistama vuokra-asuntoyhtiö on tuomittu romanien syrjinnästä asumisessa. Tuusulan käräjäoikeus katsoi kaupungin ja vuokrayhtiön kohdelleen asukasvalinnoissa romaneita epäsuotuisammin kuin muuhun väestöön kuuluvia.

Amnesty: Unkarin estettävä romanien syrjintä

Amnesty International vaatii Unkarin hallitusta selvittämään hyökkäykset romaneja vastaan. Järjestön mukaan kahden vuoden aikana kuusi Unkarin romania on kuollut viharikoksissa.

Tärkeintä on säilyttää toivo

Köyhyys on rikos, naiset joutuvat liian usein väkivallan kohteeksi Nobel-palkittu Liu Xiaboa on vapautettava; nämä ovat muutamia Amnestyn viime aikoina esille nostamia ihmisoikeusasioita. Kotimaakaan ei ole tuntematon työkenttä amnestylaisille, sillä Suomessakin sorretaan ihmisoikeuksia.

Muistio: Ranskan poliisi syrjii romaneja

Ranskassa on vuodettu julkisuuteen muistio, jonka mukaan poliisia on käsketty keskittämään laittomien asumusten purkutoimet romaniväestöön.

Amnesty: Myös romanikerjäläisiä kohdeltava kunnioittaen

Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtajan Frank Johanssonin mukaan romanikerjäläisten ongelmaa ei ratkaista ajamalla heidät pois maasta. Sen sijaan tulisi hänen mukaansa puuttua köyhyyteen ja sitä edistävään syrjintään. Johanson korostaa, että myös romanikerjäläisiä tulee kohdella kunnioittavasti.

Amnesty haastaa puuttumaan kerjäämisen syihin

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty kampanjoi romanien aseman parantamiseksi. Järjestön mukaan yli 10 miljoonaa romanialaista kohdellaan EU:ssa kuin roskaa. Amnesty toivoo kadunkulmissa kerjäävien romanilaisten avaavan myös suomalaisten silmät näkemään laajan ja vakavan ihmisoikeusloukkauksen.

Valkopestyt romanilapset tekevät tiliä kohtelustaan

Romanien syrjintä sodanjälkeisessä Suomessa nousi tapetille, kun karua lastenkotilapsuutta kuvaava Käheä-ääninen tyttö ilmestyi viime vuonna. Nyt eri osapuolet ovat kohdanneet ja keskustelleet lasten kohtalosta avoimesti.

Amnesty vaatii romanien syrjinnän lopettamista

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii Euroopan unionin jäsenmaita ryhtymän toimiin romanien syrjinnän lopettamiseksi.

Poliisi turvautui kyynelkaasuun äärioikeiston mielenosoituksessa Unkarissa

Unkarin poliisi hajoitti kyynelkaasulla äärioikeiston järjestämän laittoman mielenosoituksen lauantaina maan pääkaupungissa Budapestissa. Mielenosoittajat vastustivat romanivastaisen järjestön kieltämistä.

SK: Hovioikeus käsittelee romanien syrjimisjutun

Porissa on alkanut romanien syrjintäjutun hovioikeuskäsittely. Juttu sai alkunsa kesällä 2006, kun Satakunnan Kansan toimittaja ja kuvaaja seurasivat yhden illan aikana romaniseuruetta, joka käännytettiin usean ravintolan ovelta.

EU pitää romanikokouksen

Romanien syrjintä Euroopassa on esillä tiistaina Brysselissä, jossa järjestetään ensimmäinen EU-tason romaniasioihin keskittyvä huippukokous. Kokouksessa käsitellään muun muassa käytännön toimia, joilla romanivähemmistön asemaan on puututtu eri maissa.

Etyj kehottaa toimiin romanien syrjinnän lopettamiseksi

Etyj kehottaa jäsenmaitaan tehostamaan toimia Euroopan romanien laajamittaisen syrjinnän lopettamiseksi. Vaatimus esitettiin Wienissä torstaina alkaneessa kaksipäiväisessä kokouksessa, joka keskittyy romanien yhteiskunnalliseen integroitumiseen.

Syrjintäoikeudenkäynti päättyi Porin käräjäoikeudessa

Keskiviikkona alkanut poikkeuksellinen syrjintäoikeudenkäynti on päättynyt perjantaina Porin käräjäoikeudessa.

Romanilasten kuolemat kuohuttavat Italiaa

Neljän romanilapsen tapaturmainen kuolema on aiheuttanut poliittisen myrskyn Italiassa.

Romaneilla yhä vaikeuksia asunnonsaannissa

Romaneilla on yhä suuria vaikeuksia saada asuntoja. Romaniasiain neuvottelukunnan mukaan tilanne ei ole parantunut sitten 1980-luvun.

Euroopan romaneille oma foorumi

Euroopan romanifoorumin avajaisia on vietetty keskiviikkona Ranskan Strasbourgissa Euroopan neuvoston tiloissa.