Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ukko Niemi katsoo kuulokkeet päässä kohti kameraa.

E-urheilijat valvoivat 24 tuntia ja testasivat reaktionopeutta – Ukko Niemi tallensi fiiliksensä kuviin ja videoon, katso miten vuorokausi sujui

E-urheilussa turnaukset järjestetään usein myöhään illalla. Moni pelaaja ei tunne väsymystä pelatessaan, mutta mitä tapahtuu, jos valvomista on takana vuorokausi?

Sami Kieksi, Helsinki, 29.05.2020

"Kuplat erkanevat yhä kauemmaksi toisistaan" – Logged in -dokumenttien ohjaaja Sami Kieksi sai tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon

Tiedonjulkistamisen valtionpalkintojen jaossa korostettiin koronakriisin esiintuomaa huolta nuorten hyvinvoinnista. Palkitut pyrkivät muun muassa edistämään nuorten vaikutusmahdollisuuksia ja avaamaan vuoropuhelua terveysaiheista.

peliohjain

Unohda konsolit ja pc – pian ohjain kytketään suoraan televisioon tai älypuhelimeen

"Pilvipelaaminen on seuraava vallankumous", uskovat suomalais-islantilaisen peliyhtiön perustajat.

Linda Liukas

Linda Liukkaan kolumni: Ruutuaika on osa pidempää leikin jatkumoa

Päällä tai pois ei ole riittävä vastaus kysymykseen ruutuajasta, kirjoittaa Linda Liukas.

Läheltä

Hämeenlinnan Poltinaholle nuorille uusi pelitila

Poltinahon seurakuntatalolla on nyt muun muassa lähes 20 pelikonetta.

Digitaalinen pelaaminen.

Videopelit houkuttelivat nuoret nuorisotilalle – "Jos en olisi täällä, pelaisin varmaan kotona"

Torniossa on vuoden ajan toiminut pelitalo Serveri. Suosittu paikka vetää joka ilta kymmeniä nuoria, aina syrjäkyliä myöten.

E-urheilijoita Grail Quest -pelitapahtumassa.

Jäähalli muuttui e-urheilijoiden taistelutantereeksi Turussa – Harkimot haistoivat uuden bisneksen

Ensimmäistä kertaa järjestettävä pelitapahtuma Grail Quest kerää Turkuhalliin satoja e-urheilijoita ja katsojia.

Nuori mies opastaa vanhempaa naista tietokoneen äärellä

Ikäihmiset innostuivat tulittamaan tähtilaivastoja pelibunkkerissa

Avaruusalukset suihkivat tietokonetaivaalla ja keskittyneet pelaajat ampuvat vieraita aluksia. Pelaajien keski-ikä lienee noin 70 vuotta.

Mies pitelee käsissään käsikonsolia.

Nintendon uusi pelikonsoli on kahden laitteen risteytys: “Ei tällaista ole tehty aikaisemmin"

Noin viikko sitten julkaistu Nintendo Switch koittaa päästä pelaajien kukkaroille yhdistämällä perinteisen kotikonsolin ja kannettavan pelikoneen.

Antti Parkkinen ja Joel Immonen

"Pelaan enää 5 tuntia päivässä" – Nuoria houkutellaan lautapelien avulla irti pelikoneista

Antti Parkkinen ja Joel Immonen ovat saaneet digipelaamisensa hallintaan ja tukevat nyt muita nuoria, joilla pelaaminen on lähtemässä lapasesta. Läheiset olivat aiemmin nuorten miesten tilanteesta huolissaan.

Kaareva OLED-televisio

Kodin mekastava rumilus hoikistui – televisio sulautuu nyt sisustukseen

Aiemmin kodin sisustus rakennettiin telkkarin ympärille. Nykyään isot putkitelevisiot ovat väistyneet, ja samalla sen merkitys olohuoneen sisustuksen keskeisenä vallanpitäjänä on vähentynyt.

Malmille on avattu syksyllä 2015 videopelihalli, jossa on useita nostalgisia pelejä.

Nostalgiannälkäisten peliparatiisi

1990-luvulla japanilaisvalmisteisten pelikoneiden pelaamiseen saattoi upottaa useita tunteja aikaa ja sitäkin enemmän kolikoita. Sitten tulivat kotikonsolit ja mobiilipelit ja pelihallien suosio hiipui. Nyt näitä nostalgisia pelikoneita pääsee taas pelaamaan videopelihallilla Malmilla.

Mikko Heinonen Pelikonepeijoonien varastossa

Pelikonekeräilijä avasi aarreaittansa – katso video

Tamperelainen Pelikonepeijoonit-ryhmä lahjoittaa digitaalisten pelikoneiden ja pelien kokoelman Tampereelle perustettavaan Suomen ensimmäiseen pelimuseoon. Keräilijä Mikko Heinonen vei toimittajamme aikamatkalle kellarivarastoon.

Lapsia pelaamassa tietokonepeliä

Huomio kuusnelosen ja Nintendojen ystävät: Suomen pelimuseoon etsitään valokuvia pelaamisesta

Löytyykö sinun kotialbumistasi valokuvia siitä, kun isä Atarin tai Nintendon osti? Museokeskus Vapriikin kuva-arkisto etsii nyt pelaamista käsitteleviä valokuvia Tampereelle tulevan pelimuseon käyttöön.

Pelimuseo

Joukkorahoituskampanja onnistui – Pelattava museo perustetaan Tampereelle

Suomen pelimuseon joukkorahoituskampanja on saavuttanut tavoitteensa. Mediamuseo Rupriikin, Pelikonepeijoonien ja Tampereen yliopiston yhteistyöprojektina syntyvä pelimuseo avataan Tampereen Vapriikissa runsaan vuoden kuluttua.

Tietokoneen näppäimistö.

Rovaniemelle tulossa verkkopelitalo

Nuorisotila Monden tiloihin tullaan todennäköisesti rakentamaan verkkopelitalo ensi syksynä. Tiloihin on tarkoitus hankkia kymmenen tietokonetta, joilla nuoret voivat pelata turvallisesti, kertoo Hanne Ojuva Rovaniemen nuorisopalveluista.

Vanhoja tietokoneita Janakkalan tietokonemuseossa

Kun Pyhimys Nokialla soitteli – museo täynnä mobiiliaarteita

– Ai, onko noitakin vielä jossakin säästynyt? Kiva juttu! Ihmiset huokailevat nostalgisina nähdessään vanhoja reikäkorttikoneita tai Nokian ensimmäisen kommunikaattorin.

Oulunliikenne.fi -palvelua voi selata esimerkiksi älypuhelimella.

Piippausyhteiskunta on monelle stressin paikka

Piippaukset, soittoäänet ja pelien tehosteet ympäröivät ihmisiä nykyisin liikennevälineissä mutta myös muualla ympäristössä. Lähes kaikilla matkustajilla alkaa olla mukana tietokone, tabletti, pelikone tai ainakin kännykkä. Vähäinenkin melu voi paitsi ärsyttää myös aiheuttaa vakavia terveysvaikutuksia.

Pelipöytä bingohallissa.

Itä-Helsingissä huudetaan vielä "bingo!"

Puotinharjussa toimii Helsingin ainut bingohalli, joka on vakiokävijöilleen tärkeä kohtaamispaikka. Automaattipöytä huolehtii, ettei voitto epähuomiossa mene ohi.

Nintendo Entertainment System.

Videopelit pelastanut Nintendo täyttää 30 vuotta

Kahdeksanbittinen NES-konsoli nosti peliteollisuuden aallonpohjasta. Super Mario ja muut NES-peleissä seikkailleet hahmot ovat jättäneet jälkensä populaarikulttuurin historiaan.

Mies istuu tietokoneen äärellä pelaamassa nettipeliä

Nettipelin lumoissa valvoo vaikka aamuun

World of tanks on verkossa pelattava toiseen maailmansotaan sijoittuva peli. Peliä voi pelata yksinkin, mutta kimpassa se on paljon hauskempaa.

Useita varkauksia ja pahoinpitely Riihimäen seudulla

Riihimäen ja Hausjärvellä paljastui useita varkauksia viikon päätteeksi. Riihimäen keskustasssa oli jälleen pahoinpitely.

Rivitaloasunto tyhjennettiin Hämeenlinnan Puistomäessä

Varkaat tyhjensivät rivitaloasunnon Hämeenlinnan Puistomäessä perjantaiaamuyöllä. Mukaan lähti tietokone, televisio, pelejä ja pihassa olleet autot. Poliisi kaipaa havaintoja.

Piikkimatto on joulun ykköslahja, tietää Susanna Grillo

Tänä jouluna toivotaan pistelevää pakettia

Joka joulu joku lahjaidea nousee ylitse muiden. Ensin oli leipäkone, sitten hiilihappokone, sitten navigaattori. Tämän joulun ehdoton ykköslahja on piikki- eli fakiirinmatto.

Kynä kädessä. Täyttää lottokuponkia.

Veikkaus: Samanlaiset lottokupongit myyjän virhe

Kun loton jättipotti seuraavan kerran jaetaan useamman kesken, voi selitys löytyä inhimillisestä virheestä - ainakin, jos voittorivit on ostettu samasta myyntipisteestä. Turussa paljastui tapaus, jossa myyjä arpoi kahdelle asiakkaalle samanlaiset lottokupongit.

Kauppojen rahapeliautomaatit lisäävät peliongelmia

Peliriippuvaisia hoitaneet ovat huolissaan ruokakauppoihin levinneistä rahapeliautomaateista. Heidän mielestään automaatit lisäävät peliongelmia.

Taulutelevisio

Televisio saattaa nostaa lapsen verenpainetta

Runsaasti televisiota ja videoita katsovien lasten verenpaine saattaa olla useammin koholla kuin muiden riippumatta lasten painosta. Näin vihjaa tuore espanjalais-yhdysvaltalainen tutkimus. Tietokoneen käyttö ei vaikuta samoin.

USA:n talousahdinko ei näy videopelikaupassa

Yhdysvalloissa videopelimarkkinat käyvät kuumana maan heikosta taloustilanteesta huolimatta. Pelikauppa kohosi viime kuussa lähes ennätyslukemiin - pääosin Nintedon Wii -konsolin vauhdittamana.

Greenpeace huolissaan pelikonsolien ympäristövaikutuksista

Ympäristöjärjestö Greenpeace vaatii pelikonsoleiden valmistajia panostamaan enemmän ympäristönsuojeluun.

Addikteja riittää kotipelureista kasinopöytiin

Peliriippuvuus on mielenterveyden häiriö, jonka tutkijat lukevat samaan riippuvuuksien sarjaan esimerkiksi työhulluuden kanssa. Vaikka pelaaminen ei ajaisi ihmistä täysin rappiotilaan, se heikentää tämän otetta ympäröivästä todellisuudesta ja omasta arjesta. Peliriippuvaisilla on usein myös päihdeongelmia.