Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Venäläisten mielestä suomalainen jogurtti on turvallisempaa kuin kotimainen – kirjeenvaihtaja Marjo Näkki vastasi kahdeksaan kysymykseen venäläisten Suomi-kuvasta

Pohjoismaat kiinnostavat nyt Venäjällä erityisen paljon, kertoo kirjeenvaihtaja Marjo Näkki Mistä maailma puhuu -podcastissa.

Analyysi: Hän elää – mutta kenen laariin toimittaja Babtšenkon kuolema ja ylösnousemus satavat?

Ukrainan turvallisuuspalvelun nokkeluus murhalavastuksessa kääntyy heitä vastaan. Valeuutisten sijaan käsissämme on nyt valeruumiita – ja lopulta ainoa todellinen uhri on totuus, kirjoittaa Ylen Venäjän-kirjeenvaihtaja Marjo Näkki.

Moskovalaiset heräävät talviuniltaan – Ja vetävät ylleen kuuminta kevätmuotia saksittuine farkkuineen ja paljettihameineen

Kuu kiurusta kesään – ehkä Suomessa, mutta ei Venäjällä. Moskovassa varmoja kevään merkkejä ovat maalinkäry ja kaduilla näyttäytyvät kaupunkilaiset.

Venäläiset valmistautuvat presidentinvaaleihin – "Haluaisin nähdä naisen tämän maan johdossa"

Presidentistä äänestetään ensi sunnuntaina. Kysyimme venäläisiltä, miten Vladimir Putinin aikakausi on näkynyt heidän elämässään.

Analyysi: Super-Putin uhoaa laittavansa Venäjän kuntoon – Ja tarvittaessa koko maailman

Venäjän presidentin Vladimir Putinin linjapuhe oli vaaleihin valmistautuvan ja ne voittavan uuden presidentin ohjelmajulistus seuraaville kuudelle vuodelle. Maailmalle Putin uhosi olevansa voittamaton, kirjoittaa Ylen Venäjän kirjeenvaihtaja Marjo Näkki.

Amerikan pelle provosoi ja haluaa välittää – Patch Adams muuttaa maailmaa pelleillen

Kun maailma muuttuu yhä hullummaksi, kannattaa pysähtyä hetkeksi kuuntelemaan klovnia. 72-vuotias Patch Adams on ristiriitainen hahmo, joka pelleilee ja laukoo siinä sivussa rohkeita mielipiteitä.

Venäjällä kerätään nimiä riippumattomille presidenttiehdokkaille – "Putin on ollut vallassa liian kauan"

Venäjän presidentinvaaleihin on pyrkimässä suuri joukko riippumattomia ehdokkaita. Mediajulkkis Ksenija Sobtšak tuntuu herättäneen varsinkin nuorten aikuisten vaali-innon.

Venäläiset elokuvantekijät haastavat Hollywoodin – Elokuvissa seikkaillaan avaruudessa ja rakastutaan Krimillä

Venäläiset tunnetaan taide-elokuvista, mutta nyt valkokankaalla näkee amerikkalaistyylisiä toimintaelokuvia ja avaruusseikkailuja. Niissä voittajiksi selviytyvät venäläiset.

Kymmenen senttiä kartalla, kaksi päivää autossa – Oi suuri ja mahtava Venäjänmaa!

Ylen Moskovan-kirjeenvaihtaja Marjo Näkki katsoi Venäjän karttaa ja otti suunnan Moskovasta pohjoiseen. Kävi ilmi, että yhdentoista aikavyöhykkeen maassa kahville ei pysähdytä vielä ensimmäisten matkustustuntien jälkeen.

Uusivuosi pitää pakkasukon kiireisenä – "Paljon mielenkiintoisempi kuin joulupukki", sanoo venäläispoika

Venäjä hiljentyy vuoden tärkeimmän juhlan eli uudenvuoden viettoon. Yle kävi katsomassa, miten juhlaan valmistaudutaan Pakkasukon maassa, joka vetää turisteja ympäri Venäjän.

Superputin esittelee voittamattoman maan isän –  ”Monille Putin on kaiken yläpuolella”

Moskovassa on avattu näyttely, jossa Venäjän presidentti Vladimir Putin esitellään voittamattomana supersankarina. Monille venäläisille hän onkin juuri sitä.

Venäjällä katsotaan, että HS:n vuotojutun taustalla on Nato – Tavoitteena lyödä kiila Helsingin ja Moskovan väliin

Helsingin Sanomien jutusta lähtenyt kohu on noteerattu Venäjällä, mutta tutkija kehottaa seuraamaan millä tasolla. Venäläiset syyttävät vuotojupakasta Natoa, joka juonii Suomea suuntaansa.

Katso suorana Putinin kyselytunti kello 11 – Kansa seisoo presidenttinsä takana, koska muita ei ole

Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää tänään torstaina perinteisen lehdistötilaisuuden, jossa hän vastaa tuntitolkulla toimittajien kysymyksiin.

Venäjä kiristi netin valvontaa ja kielsi salatut verkot – ”Venäjä on Kiinan tiellä”

Venäjä on jälleen kiristänyt internetin valvontaa. Marraskuun alussa voimaan tullut laki kieltää nimettömän nettisurffauksen. Ihmisoikeusjärjestöt pitävät lakia perusoikeuksien vastaisena.

Venäjällä maku paranee, mutta suomalaista muotoilua ei edelleenkään tunneta

Venäjällä osa tunnistaa Artekin ja Marimekon, mutta muuten suomalainen muotoilu jää vieraaksi. Mahdollisuuksia olisi vaikka mihin, uskovat asiantuntijat.

Venäjä uhkaa lakihankkeella yhdysvaltalaismedian toimintaa – "Oikeutettu vastaveto Yhdysvaltain toimille"

Duuma aikoo säätää uuden lain, jolla voisi rajoittaa yhdysvaltalaista mediaa Venäjällä. Taustalla on propagandakanava Russia Todayn väite, jonka mukaan sen toimintaa uhataan Yhdysvalloissa.

Uuden ajan vallankumouksellinen – Yli sata kertaa pidätetty oppositiopoliitikko Sergei uskoo yhä parempaan Venäjään

Venäjällä oppositio on hajallaan, mutta vasemmistojohtaja Sergei Udaltsov uskoo muutokseen. Tiistaina venäläiset muistavat lokakuun 100-vuotiasta vallankumousta.

Moskovassa "itätyttöä" etsimässä – Löytyikin überhipster

Venäjän kirjeenvaihtaja Marjo Näkki muutti Moskovaan syyskuussa. Ensimmäinen oivallus oli se, että kaupungin asukkaat ovat muodikkaampia kuin missään muualla.

Venäjän johto suosii laiskaa vaalikamppailua, koska uskoo alhaisen äänestysaktiivisuuden satavan valtapuolueen laariin

Venäjän sunnuntaina pidettävät paikallis- ja aluevaalit paljastavat maan demokratian surkean tilan.

Venäjällä väki vähenee pian melkein puolen miljoonan vuosivauhtia – Karjalakin jäämässä mummojen valtakunnaksi

Suuret ikäluokat kuolevat ja lapsia syntyy hyvin vähän. Koska investoinnitkin vähenevät, Venäjä on menossa kohti talouden pysähdystä, sanoo väestötieteen professori.

Karjalainen tutkija löysi tuhansien Stalinin uhrien teloituspaikat – teloittajien nimilistan keräämisen jälkeen hän sai syytteen lapsipornosta

Juri Dmitrijev löysi teloituspaikat vasta 1997, kuusikymmentä vuotta murhien jälkeen. Hänen ansiostaan moni on saanut tietää, mitä heidän kadonneille sukulaisilleen oikein tapahtui.

Totuus Ikitie-elokuvan takana on tarua karmeampi – kävimme tuhansien suomalaisten teloituspaikoilla Venäjällä

Tuhannet suomalaiset lähtivät 1930-luvulla Neuvostoliittoon rakentamaan ihanneyhteiskuntaa. Stalinin terrori tuhosi suurimman osan heistä, suomalaiset joko ammuttiin tai karkotettiin Siperiaan. AJ Annilan ohjaama elokuva Ikitie kertoo heidän tarinansa.

Venäjän liikenneturvallisuus on kohentunut, mutta teiden kuninkaat ja rattijuopot aiheuttavat yhä onnettomuuksia

Perinteisesti on sanottu, että Venäjällä on kaksi ongelmaa, tiet ja typerykset. Viime aikoina teitä on korjattu ja autokantaa on uusittu, mutta itseään maailman parhaina kuskeina pitävät typerykset istuvat edelleen rattien takana.

Nuori oppositiopoliitikko Moskovassa: Maamme on menossa valtavin askelin kohti diktatuuria

Verkkovalvonnan kiristyminen Venäjällä on vain yksi osa suurta kuviota, jota me oppositiopoliitikot emme ole osanneet nostaa näkyviin, sanoo Parnas-puolueen Emil Halikov.

Venäjä haluaa karkottaa passittoman homon ihmisoikeustoimittajan Uzbekistaniin – Euroopan ihmisoikeustuomioistuin toista mieltä

Uzbekistanilainen toimittaja Ali Feruz työskentelee Novaja Gazetassa, joka on usein ollut vallanpitäjien hampaissa.

Mitä tapahtuu seuraavaksi Venäjän ja USA:n välillä? Vähään aikaan ei ehkä mitään

Venäläiset pitävät presidentti Donald Trumpia syyttömänä Yhdysvaltojen ja Venäjän väliseen vastakkainasetteluun.

Toinen lähtee, toinen jää – Kazakstanin nuoret aikuiset valitsevat tiensä

Kazakstanin talous kasvaa hyvin, mutta yhteiskunta on edelleen vanhakantainen. Yrittäjä haluaa jäädä kotimaahan, kun taas tv-juontaja tuntee itsensä ahdistuneeksi.

Melkein kuin Neuvostoliitossa – Kazakstanin ensimmäinen yksityinen suurtila on huikean suuri

Suurtilalle on työnhakijoita jonoksi asti, sillä edut ovat hyvät. Satojen työntekijöiden tila on Kazakstanissa poikkeus.

Onnea tuova kultainen kädenjälki on osa Kazakstanin presidenttikulttia

Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa moni toivoo meneillään olevasta maailmannäyttelystä piristystä maan talouteen. Toiset haluaisivat muutosta maan yksinvaltiaan koviin otteisiin.

Jopa miljoona ihmistä siirretään uusiin asuntoihin Moskovassa – kaupunkilaiset vastustavat kaupungin korjaus- ja purkuohjelmaa

On välttämätöntä korjata asuinkelvottomia taloja tai rakentaa uusia taloja korjauskelvottomien tilalle. Moni kuitenkin epäilee, että Moskovan kaupungin laatima suunnitelma palvelee rakentajia eikä asukkaita.

Venäjän uusi lapsiasiavaltuutettu Ylelle: Emme halua jatkaa julkista kiistelyä lapsista

Venäjän lapsiasiavaltuutettu Anna Kuznetsova haluaa rakentaa lastensuojelun kansainvälistä yhteistyötä keskustelun ja luottamuksen avulla.

Miljardööri oppositiopoliitikolle: Syljen päällesi – Poliittinen peli Venäjällä käydään nyt verkossa

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi pääsi taas valokeilaan. Hyökkäys oppositiojohtajaa vastaan voikin toimia hänen edukseen.

Venäläismedia uutisoi presidentti Koiviston kuolemasta: "Vältti konflikteja Neuvostoliiton kanssa"

Venäjällä Koivistoa muistellaan presidentti Urho Kekkosen ulkopolitiikan jatkajana ja inkeriläisten paluumuuton aloittajana, kertoo Ylen Venäjän-toimittaja Erkka Mikkonen.

Kun Venäjä yskii, Valko-Venäjällä puhkeaa keuhkokuume

Taloudellisesti Valko-Venäjä on täysin riippuvainen Venäjästä. Valko-Venäjä kuitenkin yrittää hakea kumppaneita myös lännestä. Samalla kasvava köyhyys johtaa protesteihin.

Pimeään selliin joutunut opiskelija menetti opiskelupaikkansa ja haluaa nyt muuttaa pois Valko-Venäjältä

Maaliskuussa Valko-Venäjällä nähtiin maan historian suurimpia mielenosoituksia. Poliisi hajotti ne väkivalloin ja osa mielenosoittajista otettiin kiinni. Nyt tuomioistuimet käyvät ylikierroksilla määrätessään sakkoja.

Venäjällä ei tehdä enää kauppoja vodkalasi kädessä, sanoo suomalainen kuljetusalan konkari

Toistakymmentä suomalaista kuljetusalan yritystä osallistui Moskovan jokavuotisille kuljetusmessuille. Venäjällä ei voi toimia ilman suoraa kontaktia asiakkaisiin.

Analyysi: Kolkuttaako Rex Tillerson Kremlin ovea turhaan? Se selviää tänään Moskovassa

Yhdysvaltain ulkoministerin Moskovan-matka voi parhaimmassa tapauksessa olla keskustelunavaus Yhdysvaltain ja Venäjän välille, arvioi Ylen Venäjän-kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall analyysissään.

Yle Pietarissa: Pelko ja suru hallitsevat terrori-iskupaikan ohittavassa metrossa

Iltapäivään mennessä vaikutti siltä, että pietarilaiset elivät ihan tavallista arkea. Pietarin kuvernööri pyrki rauhoittelemaan turisteja.

Kirjeenvaihtajan analyysi: Miksi juuri Pietarissa?

Iskun yhteyttä presidentti Vladimir Putinin vierailuun Pietarissa on spekuloitu, mutta kyseessä voi olla myös sattuma, arvioi Ylen Moskovan kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall.

Venäjän suurlähettiläs Ylelle Suomen Nato-keskustelusta: "Venäjällä ei voi olla vapaata rajaa Naton kanssa"

Aleksandr Rumjantsev on ollut Venäjän suurlähettiläänä Suomessa melkein 11 vuotta. Hän ihailee Suomea ja uskoo maittemme välisiin hyviin suhteisiin.

Entinen leirivanki ei ole katkera kohtalostaan, mutta ei myöskään ymmärrä nykyistä Neuvosto-nostalgiaa

Neuvostoliiton vankileirien saariston tyhjentäminen alkoi kolmekymmentä vuotta sitten. Tuttavan ilmiantama kemisti joutui leirille levitettyään kiellettyjä kirjoja.

Putinin erityisedustaja: Puhtaan ympäristön perään haikailevat voivat muuttaa Siperiaan

Suomalaistenkin hyvin tuntema Venäjän ympäristövuoden johtaja Sergei Ivanov myöntää, että Venäjällä on suuria ongelmia varsinkin jätehuollossa.

Luulitko syöväsi venäläisen blinin? Olit väärässä!

Yle näytti joukolle moskovalaisia kuvan paksusta blinistä, jollaisia Suomessa myydään venäläisinä.

Venäjän ulkoministeriö avasi valeuutisia paljastavan sivuston – "Myös Venäjän näkökulma asioihin"

Ulkoministeriön edustajan mukaan Venäjä on epäoikeudenmukaisen informaation uhri ja haluaa nyt oikaista vääriä tietoja maasta.

Analyysi: Trumpin puhe taisi soida kauniisti Putinin korvissa

Donald Trumpin sanat jokaisen maan oikeudesta puolustaa omia intressejään sekä terrorismin murskaamisesta olivat kuin Putinin omasta suusta.

Ruotsalaisten kanssa vitsailun mahdottomuus ja 5 muuta kirjeenvaihtajatarinaa

Ylellä on maailmalla seitsemän kirjeenvaihtajaa. He kertoivat työstään suorassa verkkolähetyksessä tänään. Lue tästä heille sattuneita kommelluksia.

Laki ulkomaisista agenteista Putinin syyniin – Pääsevätkö ympäristöjärjestöt pahamaineiselta listalta?

Presidentti vaatii selvityksen lain vaikutuksista maaliskuun loppuun mennessä. Laki on vaikeuttanut monien kansalaisjärjestöjen toimintaa.

Saasteista kärsivä Venäjä haluaa kunnostautua ympäristönsuojelussa – kansa ja yritykset talkoisiin

Ympäristövuotta viettävällä Venäjällä riittää saasteongelmia. Valtio aikoo käydä ympäristövalistuksella venäläisten keskuudessa yleistä voimattomuuden tunnetta vastaan. Ympäristövuotta johdetaan niin korkealta tasolta, etteivät yrityksetkään voi suhtautua siihen välinpitämättömästi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle