Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kanta-Hämeen aluevaltuuston kokouksen osallistujia istumassa pöytien ääressä.

Aluehallituksen varajäsenyydestä erotettu Erja Hirviniemi valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen

Hyvinvointialueen työntekijät eivät voi kuulua aluehallitukseen tai sen alaisen jaoston jäseneksi tai varajäseneksi. Linjaus perustuu valtiovarainministeriön ohjeistukseen.

Juha Mustonen istuu kokouksessa pöydän ääressä.

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen hallituksessa ja lautakunnissa voi olla jäävejä luottamushenkilöitä – ”Seuraavissa aluevaaleissa sote-ammattilaisten into osallistua tulee muuttumaan”

Ministeriön ohjeistus johtaa Pohjois-Karjalassa jo alkuvuonna selvittelyyn, miten lain mukaan pitää toimia. Jos tulkinta on tiukka, luottamushenkilöitä voi vaihtua aluehallituksessa ja lautakunnissa.

Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuusto pitää kokousta. Sali on täynnä valtuutettuja, joilla on avatut tietokoneet pöydillä.

Ministeriön muutosjohtaja patistaa hyvinvointialueita tarkistamaan päättäjiensä jääviyden – tarkasteltavana työntekijöiden vaalikelpoisuus

Nykyisen lakitulkinnan mukaan hyvinvointialueen työntekijät eivät ensi vuonna ole vaalikelpoisia aluehallitukseen. Aluetasolla toivotaan lakimuutosta, mutta se ei välttämättä toteudu ennen vuoden loppua.

Liike Nytin vaalivalvojaiset. Vasemmalta Mikael Jungner, Leo Harkimo, Joel Harkimo, Janni Hussi ja Hjallis Harkimo.

"Asun Helsingissä ja työt ovat Helsingissä", vastaa Joel Harkimo kotikuntaa epäileville – valtuutettu voi määrittää asuinpaikkansa itse

Kuntalain mukaan kuntalainen menettää vaalikelpoisuutensa aiemmassa kunnassa, jos kotikunta vaihtuu kesken vaalikauden.

Oulun kaupungintalo ja vaakuna jouluvalaistuksessa.

Hallinto-oikeus hylkäsi vihreiden Eeva Heikkilän vaalikelpoisuuden kuntavaaleissa

Hallinto-oikeus on hylännyt kuntavaaleissa 2021 Oulussa ehdolla olleen vihreiden Eeva Heikkilän vaalikelpoisuuden.

Pirkkalan terveyskeskuksen julkisivu ja kyltti

Perussuomalaisten Tuomas Jukkola menettää Pirkkalan valtuustopaikkansa – ylilääkärin virka tekee jääviksi

Hallinto-oikeuden päätös tehtiin Pirkkalan vasemmistoliiton varavaltuutettu Senni Almusan valituksen perusteella.

Ennakkoäänestystä Postitalolla Helsingissä.

Aluevaaleissa saa asettua ehdolle vaikka sote-kuntayhtymien ylin johto – ongelmia voi seurata, jos sijoittuu hyvinvointialueella vastuullisiin tehtäviin

Ensimmäisissä aluevaaleissa on kuntavaaleihin verrattuna laaja oikeus asettua ehdolle. Vaalikelpoisuutta ei rajoiteta kuntayhtymien johtohenkilöiltäkään, mutta tilanne voi muuttua hyvinvointialueella.

Ronja Sallinen äänesti Grundskolan Norsenilla Helsingissä vaalipäivänä 13. kesäkuuta.

Low turnout predicted for January's provincial elections

A survey commissioned by local government foundation Kaks found that less than 40 percent of eligible voters could cast a ballot.

Puolangan pormestari Harri Peltola henkilökuvassa.

Pormestari voi olla ehdolla kuntavaaleissa, mutta kunnanjohtaja ei – selvitimme oikeusministeriöstä, mikä erottaa tittelit toisistaan

Puolangan pormestari voi asettua ehdolle kuntavaaleissa, mutta jonkun toisen Kainuun kunnan kunnanjohtaja ei voi näin tehdä. Pormestari on aina luottamushenkilö, kun kunnanjohtaja on virkamies, joka ei ole vaalikelpoinen valtuutetuksi.

"Creative Commons May 5: Vote" tekijä John Keane, lisenssi CC BY-SA 2.0 / Rajattu alkuperäisestä

Local politics, international turnout

One student created a Facebook group and invited local politicians to help increase participation in local elections.

vaalikone_lista

Study: Election compasses crucial for under-30s

Election compasses can even be regarded as a source of entertainment in Finland.

Läheltä

Sysmän kunnanhallituksessa väännettiin vaalikelpoisuudesta ja valiokunnan puheenjohtajiston asemasta

Valtuustolle esitetään hyvinvointivaliokunnan puheenjohtajiston luottamusta koskevan päätöksen pyörtämistä. Keskustalainen valtuutettu sen sijaan todettiin vaalikelpoiseksi.

Henkilö tiputtaa äänestyslipukkeen vaaliuurnaan.

Majority against lowering voting age to 16, survey suggests

Close to 60 percent of polled Finnish residents were opposed to the idea.

Äänestyslippu kuoressa

Yle News explains: How to vote from abroad in Finland's parliamentary elections

Some 250,000 expatriate Finns are eligible to vote in this year's parliamentary election, according to the Justice Ministry.

Oulun kaupungintalo

Oulun kaupunginlakimies: kuntalakia tulkittu väärin luottamusvaalien kumoamispäätöksessä

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus antoi eilen päätöksen, että Oulun kaupunginvaltuuston lautakuntien luottamushenkilövaalien tulokset viime vuoden kesäkuulta kumotaan.

Naisia äänestyskampanjakyltin kanssa.

Naisten äänioikeustaiston ensimmäisestä voitosta 125 vuotta – Uuden-Seelannin parlamentin kuvapari kertoo hurjasta muutoksesta

Keskiviikkona tuli kuluneeksi 125 vuotta siitä, kun Uuden-Seelannin kuvernööri allekirjoitti naisille äänioikeuden taanneen vaalilain.

Kolttien luottamusmiesehdokkaat 2014: Veikko Feodoroff (vas.), Tanja Sanila ja Sergei KP Fofonoff.

Kuka on nyt kolttien luottamusmies? Hallinto-oikeuden päätös aiheuttaa hämmennystä ministeriössä asti

Hallinto-oikeuden ratkaisu hylätä kolttien luottamusmiesvalinnassa tehdyt päätökset aiheuttavat nyt epäselvyyttä siitä, kuka tällä hetkellä hoitaa kolttien luottamusmiehen tehtävää.

Paavo Väyrynen

Keskustan puoluesihteeri: Väyrysen ehdokkuus on järjenvastainen tilanne

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska kummastelee Paavo Väyrysen puheenjohtajaehdokkuutta sääntöjen ja kaiken johdonmukaisuuden vastaiseksi.

Paavo Väyrynen

Vaalikelvottomaksi tulkittu Väyrynen aloittaa puheenjohtajakampanjan

Väyrynen kertoo blogissaan järjestävänsä ensimmäiset tilaisuudet lauantaina Posiolla, Sallassa, Savukoskella ja Pelkosennimellä.

Paavo Väyrynen Presidenttitentissä, presidentinvaalit 2018

Paavo Väyrynen ei luovu keskustan puoluejohtajakisasta: "Vaalikelpoisuuden ratkaisee puoluekokous"

Paavo Väyrysen mielestä asiantuntijalausunto siitä, että hän ei voisi osallistua keskustan puoluejohtajakisaan ei estä hänen pyrkimyksiään.

ennakkoäänestys

First day of advance voting brisker than during last presidential election

The first day of advance voting in Finland's presidential election saw some 6.4 percent of those eligible to vote cast their ballots.

Veikko Feodoroff

Veikko Feodoroff valitaan suoraan kolttien luottamusmieheksi – ainoa vaalikelpoinen ehdokas

Vaalilautakunta vahvistaa Veikko Feodoroffin kolttien luottamusmieheksi kaudelle 2018–2020.

Hanna-Maaria Kiprianoff

Kolttien luottamusmiesvaalit jälleen syksyllä – Vaalilautakunta: Arviointiryhmä testaa koltansaamen kielitaidon tarvittaessa

Kolttien luottamusmiesvaalien vaalilautakunta päätti viime viikolla, että luottamusmiehen kielitaidon toteamiseksi se tarvittaessa perustaa kolmijäsenisen puolueettoman arviointiryhmän.

Lemin kunnanjohtaja Jussi Stoor

Kunnanjohtajat halutaan mukaan maakuntavaaleihin – "Kunnanjohtajalla on parhaat edellytykset puolustaa oman kuntansa etua"

Erityisesti pienten kuntien johtajat kokevat, että kunnanjohtajien kokemusta tarvitaan kunnan asioiden valvomisessa tulevassa maakuntahallinnossa.

Kuntavaalimainoksia Turussa.

Polls open to voters in Finland's municipal elections

Finland's municipal elections are underway, as today Sunday, April 9 is Election Day. Over 26 percent of people who are eligible to vote already cast their votes in advance voting, and experts predict total voting percentages may exceed 60 percent. The elections were moved from the autumn to the spring in order to encourage more people to go to the polls.

Henkilö äänestykopissa.

Lukiolaisen näkökulma: Eikö jo annettaisi äänioikeus 16-vuotiaille? Näin puolueiden olisi pakko ajatella nuoria

Äänioikeutta laskemalla nuoret pääsisivät nopeammin mukaan politiikkaan ja aktivoituisivat äänestämään, kirjoittaa uutisluokkalainen Oona-Emilia Latva-Hoppala.

Ennakkoäänestystä Porin kaupunginkirjastossa.

Quick guide: How to cast your vote in Finland's municipal election

Most foreign residents of Finland are eligible to vote, but the process can seem a little daunting. Here's our handy guide to your balloting process. Advance voting begins on Wednesday.

Adwoa Brewu

#useyourvote debate: Why vote Christian Democrat?

Yle News hosts an election debate on 22 March at 2pm, streamed live on Yle Areena and Facebook and featuring candidates from each of Finland's eight parliamentary parties. Ahead of the debate we asked each of the participants to pitch for votes from non-Finnish residents who are comfortable speaking English.

Ozan Yanar

#useyourvote debate: Why vote Green?

Yle News hosts an election debate on 22 March at 2pm, streamed live on Yle Areena and Facebook and featuring candidates from each of Finland's eight parliamentary parties. Ahead of the debate we asked each of the participants to pitch for votes from non-Finnish residents who are comfortable speaking English.

Elisa Tarkiainen

#useyourvote debate: Why vote National Coalition?

Yle News hosts an election debate on 22 March at 2pm, streamed live on Yle Areena and Facebook and featuring candidates from each of Finland's eight parliamentary parties. Ahead of the debate we asked each of the participants to pitch for votes from Finnish residents who prefer to speak English.

Laura Kolbe

#useyourvote debate: Why vote Centre Party?

Yle News hosts an election debate on 22 March at 2pm, streamed live on Yle Areena and Facebook and featuring candidates from each of Finland's eight parliamentary parties. Ahead of the debate we asked each of the participants to pitch for votes from non-Finnish residents who are comfortable speaking English.

Silja Borgarsdóttir Sandelin

#useyourvote debate: Why vote Swedish People's Party?

Yle News hosts an election debate on 22 March at 2pm, streamed live on Yle Areena and Facebook and featuring candidates from each of Finland's eight parliamentary parties. Ahead of the debate we asked each of the participants to pitch for votes from non-Finnish residents who are comfortable speaking English.

Markku Ollila nojaa pöytään.

Rehtorin vaalikelpoisuus joudutaan tutkimaan Porissa

Kuntavaaleissa ei voi asettua ehdolle, jos on kunnassa johtavassa tehtävässä.

Can you vote on the muncipal elections?

Yle News explains: How to vote—and run as a candidate—in the municipal elections

This April there are local elections across Finland. It's a chance to influence decisions made about local transport, daycare services, libraries, sporting facilities, schools and healthcare—and most foreigners resident here are eligible to vote. Here's how to get involved.

Tiina Sanila-Aikio

Nordic Sámi Convention agreement reached after more than a decade

After 11 years a unified Nordic agreement on indigenous Sámi rights and culture has been reached. The agreement ostensibly broadens the definition of Sámi persons eligible to vote in Sámi Parliament elections. However, chair Tiina Sanila-Aikio says that the historic agreement is only the most recent step in a long process.

Aleksei Navalnyi

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi pyrkii Venäjän presidentiksi

Venäjän seuraavat presidentinvaalit on määrä järjestää keväällä 2018. Presidentti Putinin odotetaan yleisesti asettuvan ehdolle.

Donald Trump ja Hillary Clinton kättelevät ja hymyilevät.

Clinton-tutkinta ja Trumpin törkynauhoitus – USA:n presidenttikisaan yritetty useasti vaikuttaa lokakuun yllätyksillä

Vaalikampanjointia ovat sävyttäneet vuosikymmenien varrella muun muassa rauhanlupaukset, hirmumyrsky ja tieto vanhasta rattijuopumuspidätyksestä.

Sähkötupakka.

New rules will increase taxi fares and restrict smoking this summer

From this July and August, new laws will make it harder to smoke, more expensive to take taxis, but easier for army conscripts can be mobilised. Get the rundown of this summer’s raft of legal changes here.

Tarja Halonen

Naispoliitikot: Naisen asemassa yrityselämässä parannettavaa

Eduskunta juhli keskiviikkona Suomea, joka antoi 110 vuotta sitten naisille äänioikeuden ensimmäisenä maailmassa. Presidentti Tarja Halosen mielestä naisen asema on paras demokratian suojan alla.

Vaakuna ja kartta.

Puolueet puivat suuria vaalijärjestelmän muutoksia lähiviikkoina – Uudenmaan jaosta ja listavaaleista kiistaa?

Sipilän hallituksen päätös 18 maakunnan perustamisesta on polkaissut liikkeelle laajan valmistelutyön. Puolueiden pitää ratkaista kantansa muun muassa listavaaleihin ja vaalipiirien kokoon.

Sámediggeválggat 2015

Tässä ovat Saamelaiskäräjävaalien 2015 ehdokkaat

Tämän vuotisissa Saamelaiskäräjävaaleissa on yhteensä 36 ehdokasta.

Ville Niinistö vihreiden vaalivalvojaisissa.

Ville Niinistö shoo-in for third term as Greens chief

In line with Greens tradition, the ex-environment minister is expected to step down in 2016 after six years at the helm.

Janne Näkkäläjärvi

Lähes 250 oikaisuvaatimusta Saamelaiskäräjien vaaliluettelosta

Saamelaiskäräjien vaaliluettelosta on jätetty 243 oikaisuvaatimusta. Pääosa oikaisun tehneistä on sellaisia, joita ei hyväksytty vaaliluetteloon.

Kaksi äänestyskoppia joista toisessa mies

New citizens and young voters being encouraged to turn out

The Ministry of Justice is hoping to raise voter turnout among young people and new citizens with direct mail contacts and online services.

Kahdesta henkirikoksesta tuomittu eduskuntavaaliehdokkaana

Kahdesta henkirikoksesta tuomittu mies on ehdolla eduskuntaan. Oulun vaalipiirissä Piraattipuolueen listoilla oleva Henri Aaltonen on sovittanut tuomionsa. Perustuslain mukaan eduskuntavaaleissa vaalikelpoinen on jokainen äänioikeutettu, joka ei ole vajaavaltainen.

Perussuomalaiset logo

Perussuomalaisten ehdokas vaihtunut Lapissa

Torniolainen kaupunginvaltuutettu Markus Törmä on nimetty perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkakksi Lapin vaalipiirissä. Törmä valittiin kolarilaisen Irja Hanschmidtin tilalle. Hanschmidt perui suostumuksensa jo joulukuussa todettuaan, että hän ei täytä lain mukaisia edellytyksiä ehdokkuudelle.

Eduskuntatalo.

Vangista voi tulla kansanedustaja – ammattisotilaasta ei

Eduskuntavaaleissa voi olla ehdolla jokainen äänioikeutettu kahta poikkeusta lukuunottamatta. Vajaavaltainen tai ammattisotilas ei saa asettua ehdolle.

Seurakuntavaalien ennakkoäänestäjiä Launeen Citymarketissa.

Controversies fail to spark interest in Lutheran elections

Only about one in six registered members of Finland's largest church took part in the vote. It had been touted as a way for Lutherans to shape the organisation's future stand on issues such as gay marriage.

Matti Kuvaja nousee Antero Maunulan tilalle Seinäjoen valtuustoon

Kokoomuksen ensimmäinen varavaltuutettu Matti Kuvaja nousee Seinäjoen valtuustoon. Hän tulee juuri edesmenneen pitkäaikaisen valtuutetun, eversti Antero Maunulan tilalle.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle