Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Maan vanhimmassa maatalousoppilaitoksessa on tallessa huikea määrä museoesineitä

Tammelassa pääsee tutustumaan osaan historiallisista esineistä jo tulevan kesänä Mustialan maataloushistoriallisessa museossa. Maatalouteen, maatalouselinkeinoihin ja alan tutkimukseen liittyviä esineitä on luetteloituna yli 4 000. Lisää esineitä löytyy vanhojen rakennusten kellareista ja vinteiltä.

Jalokiviaarteiden varkaudesta epäiltyjä pidätetty Saksassa – museon aarrekammioon Dresdenissä iskeneiden saalista etsitään Berliinistä

Kateissa olevien museoesineiden on pelätty tuhoutuneen. Mediatiedon mukaan epäilyt kohdistuvat rikosklaaniin.

Iskivätkö salaliittoteoreetikot museoihin? – Berliinissä tutkitaan kymmenien museoesineiden vandalisointia

Kymmeniä taideteoksia ja muinaisesineitä siveltiin öljymäisellä aineella Museumsinselin museoalueella.

Luonnontieteellisen museon esineet saavat evakkotilan Ventuskartanosta

Tulipalosta kärsineen museon kokoelmat siirretään palosiivouksen jälkeen.

Hasispallo, itsetehty heittoveitsi, kahleita, sensuroituja kirjeitä – ainutlaatuinen Vankilamuseon kokoelma tutkitaan ensimmäistä kertaa

Kansallismuseo avaa Vankilamuseon yleisölle vapun jälkeen. Mittavassa esineistössä on mukana myös vangeilta pois otettuja vaarallisia esineitä.

Ruskon kokoelmakeskuksen viereen rakennetaan lisää tilaa museoesineille Tampereella

Uuden säilytystilan rakentavat Postimuseo ja Työväenmuseo Werstas. Tampere aikoo vuokrata tilasta osan.

"World's oldest champagne" discovered near Åland found to be undrinkable

More than one hundred bottles of centuries-old champagne found in a shipwreck in Finland's archipelago nearly a decade ago were found to be unfit to drink.

Phineas Gagen onnettomuudesta 170 vuotta – pään lävistänyt rautatanko teki rautatieläisestä elävän museoesineen

Phineas Gage oli tarkka ja mukava työnjohtaja, kunnes yli metrin mittainen tanko tunkeutui hänen kallostaan läpi. Väitetään, että silloin hänestä tuli aivan outo.

Postimuseolle ja Werstaalle yhteinen kokoelmahalli Tampereelle

Tampereen Ruskoon tulee uusi säilytystila historiallisesti arvokkaille esineille.

Paikallismuseot pärjäävät Suomessa hyvin – Virojoella museoitiin Venäjän keisarin kulkupeli

Suomessa kuka tahansa voi perustaa museon. Lupia ei tarvita, mutta rahoituksen saaminen on vaikeaa.

Mannerheimin varjeltua salonkivaunua avataan entistä useammin – Museokierroksia ja hulppeita illallisia

Salonkivaunu on tähän asti ollut avoinna vain yhden päivän vuodessa, Mannerheimin syntymäpäivänä 4. kesäkuuta.

Saamelaismuseon esineistä tehdään 3D-malleja – Avuksi muun muassa käsityöläisille

Saamelaismuseo Siidassa on työn alla 3D-mallien tekeminen erilaisista museoesineistä. Yleisöllä on mahdollisuus vaikuttaa, mistä esineistä 3D-mallit tehdään.

Moottoripyörällä rennosti pusikkoon – Pinnankiristäjien ajokausi päättyi Pystymehtä-ralliin

Veteraanimoottoripyörien harrastajilla pinnat ovat kireällä, tai sitten eivät ole. Rosvopaisti kuitenkin maistui ajokauden lopuksi.

Riihimäen museopaloauto Sussex aiotaan pistää kuntoon – varoja haetaan joukkorahoituksella

Riihimäen kaupunginmuseon paloauto kaipaa rahaa kunnostukseen. Yrityksiltä on jo saatu tukea, mutta kymppitonni vielä uupuu päätavoitteesta.

Turun museokeskuksen esineistöä Pääskyvuoren luolastoon

Museokeskus kärsii tilanahtaudesta. Puolustusvoimien entinen luolasto on Turun kaupungin omistuksessa.

Kansallismuseo luovuttaa ilomantsilaisen runonlaulajan kokoelman sukuseuralle

Kansallismuseo luovuttaa Ilomantsin Mekrijärvellä sijaitsevan Sissolan talon museoesineistön Sissosten Sukuseuralle. Harvinainen toimenpide on luonnollista jatkoa sille, että talo pihapiireineen on siirtynyt virallisesti sukuseuran haltuun. Talon kuuluisin asukas oli 1800-luvun alkupuolella vaikuttanut runonlaulaja Simana Sissonen.

Rankkasade tulvi kaupunginmuseon tiloihin Helsingissä

Helsingin kaupunginmuseo on jouduttu tyhjentämään asiakkaista ja sulkemaan toistaiseksi vesivahinkojen vuoksi. Museon ensimmäisen kerroksen tiloja jäi tulvineen sadeveden alle.

"Älä koske näyttelyesineisiin!" – Museovieras pudotti näyttelyesineen lattialle kellomuseossa (video)

Kansallinen kellomuseo päätti muistuttaa museossa kuvatulla valvontakameravideolla vierailijoitaan siitä, miksi suurimpaan osaan museon näyttelyesineistä ei saa koskea.

Museoesineille on entistä tiukempi seula – vain paikallishistorian kannalta arvokas kelpaa

Tampereen museoiden esinekokoelmia kartutetaan entistä varovaisemmin. Museoesineiksi kelpuutetaan vuosittain vain muutamia satoja tarjokkaita.

Museosta poistetut esineet päätyvät tuhottaviksi – kirpputoreja ei järjestetä

Satoja tuhansia esineitä, valokuvia ja kirjoja. Historiaan liittyvät esineet ovat välttämättömiä museoille, mutta kaikkea ei voi säilyttää loputtomiin. Tilanpuutteen vuoksi museoissa on aika ajoin harkittava esineiden poistoa. Se ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista.

Kaakkois-Suomen museokokoelmat ehkä saman katon alle

Kaikilla alueen museoilla ei ole riittäviä tiloja esineiden hoitamiseen ja säilyttämiseen. Uuden kokoelmakeskuksen uskotaan myös helpottavan museokokoelmien saattamista digitaaliseen muotoon. Selvityksen pitäisi valmistua kesällä.

Arvokkaiden museoesineiden siirto on suururakka – mammutille etsitään paikka varastosta

Kuopion museon mittava remontti aiheuttaa haasteita näyttelyesineiden, kuten jättimäisen mammutin sijoittamiseen. Museoremontti alkaa aikaisintaan vuonna 2018. Remontissa on tarkoitus muun muassa yhdistää museon ja Kuopion pääkirjaston tilat.

Vanhat työväenasunnot säästyvät purkutuomiolta – lahjoitetaan yhdistykselle

Joukko kuusankoskelaisia on valmiita kehittämään uutta toimintaa tyhjilleen jääneisiin Kettumäen työväenasuntomuseon rakennuksiin. Kouvolan kaupunki on antanut asialle siunauksensa suostumalla lahjoittamaan kuusi rakennusta perustettavan yhdistyksen käyttöön.

Kevyttä musiikkia ja maaseutuperinnettä – Jonas Olssonille ja Matti Toivoselle Kokkola-palkinnot

Jonas Olsson sai tunnustuksen ansioistaan suomalaisen kevyen musiikin tekijänä ja tuottajana. Matti Toivonen palkittiin pitkästä ja ansiokkaasta urasta keskipohjalaisen maaseutuperinteen ja kulttuurimatkailun parissa.

Museoiden varastot pursuavat – hyviä poistokäytänteitä etsitään

Museoiden kokoelmiin haalitaan hienoja esineitä ja teoksia, mutta poistoja tehdään harvoin. Kun museoesine on huonossa kunnossa tai niitä kertyy useita samanlaisia, on museon punnittava, onko sen tehtävä säilöä kaikki vai voiko jostakin luopua.

Isis-taistelijat ottivat haltuunsa Palmyran museon

Ääri-islamilaiset taistelijat eivät kuitenkaan ole vahingoittaneet museoesineitä, kertoo syyrialaisviranomainen. Isis valtasi historiallisesti tärkeän Palmyran keskiviikkona ja islamistien pelätään tuhoavan kaupungin mittaamattoman arvokkaat arkeologiset kohteet.

Museoiden yönä ovet ovat avoinna myös "sepän talossa" Kemijärvellä

Lauantai tarjoaa ihmisille hyvän mahdollisuuden tutustua museoiden mielenkiintoiseen maailmaan. Silloin vietetään Museoiden yötä ja museoiden ovet ovat jatketusti auki.

Saamelaismuseo Siidalle merkittävä kokoelmalahjoitus

Museokeskus Vapriikki lahjoittaa saamelaiskulttuuria esittelevän esinekokonaisuuden Saamelaismuseo Siidalle. Esineet on kerännyt taiteilija Gabriel Enberg vuonna 1905 matkallaan Inarin saamelaiskyliin.

Sananen – Paastorajoitukset

Paastoavat syömisessä ja juomisessa. Niissä viimeisissä meitä ihmisiä yhdistävissä sessioissa. Tarvitaan paastorajoitukset! Tulee uudet paaston aiheet.

Sadattuhannet museoesineet saman katon alle Tampereella – kurkista kokoelmakeskukseen

Tamperelaismuseoiden esineet on siirretty yhteen yhteiseen kokoelmakeskukseen Tampereen Ruskoon. Saman katon alta löytyvät nyt muun muassa Muumipeikko, ihmisluuranko sekä inhoa ja ihastusta herättänyt ETYK-veistos.

Pääskyvuoren luolastosta kokoelmakeskus

Turun museopalvelujohtaja Olli Immosen mielestä kyseessä olisi erinomainen säilytyspaikka museoesineille. Tavoitteena on saada käyttöön noin 1000 neliötä kallioon louhittua tilaa.

Emerituspaavi Benedictus XVI näyttäytyi pyhimysseremoniassa

Julkisuudesta vetäytynyt entinen paavi vilkutti ja hymyili yleisölle Vatikaanissa.

Ihan jokainen vanha esine ei kelpaa maakuntamuseoon

Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseossa suurin osa esineistöstä, valokuvista ja muusta arkistomateriaalista on saatu lahjoituksena. Museolla on myös pienen pieni määräraha, jolla jotakin tavaroita hankitaan kokoelmiin. Yleensä museoesineeksi kelpaa tavara, jonka historia tunnetaan ja sillä on maakunnallista sekä historiallista merkitystä.

Ota selfie – teet kulttuurihistoriaa

Kuopion kaupungin museot haastavat museovieraansa räpsimään selfieitä eli itsestä otettuja valokuvia museoympäristössä. Selfiet ovat kasvattaneet suosiotaan valtavasti etenkin nuorten keskuudessa ja museossa halutaan säästää osa kuvatulvasta tulevien sukupolvien katseltavaksi.

Unesco järkyttyi: toistasataa museoesinettä vaurioitui pommi-iskussa Kairossa

Islamilaisen taiteen museon näytteillä olevista esineistä 74 tuhoutui täysin. Valtaosa esineistä oli lasia tai posliinia.

Puhelinkoppi on pienelle eksoottinen museoesine

Mediamuseon lapsivieraat tietävät kyllä kirjekyyhkyn, mutta vanhaa yleisöpuhelinta he eivät osaisikaan enää käyttää. Viestinnän nopeutuminen kirkastuu usein juuri Rupriikin puhelinosastolla.

Yhteistyö vie museoesineen oikeaan paikkaan

Museolle lahjoitettu esine päätyy tulevaisuudessa entistä varmemmin juuri oikeaan museoon. Uusi työnjako myös vapauttaa museot samojen esineiden päällekkäisestä tallentamisesta.

Hyvä tarinakin voi nykyisin olla tutkijoita kiinnostava museoesine

Hyvä juttu tai tarina kiinnostaa museoväkeä nykyään siinä kuin esineet. Tarina nostaa museoesineen arvoa kuten kuvakin. Vankilamuseo Hämeenlinnassa on lähtenyt keräämään vankilassa töitä tehneiden muistoja, samoin naapurien jutut kiinnostavat.

Pitäisikö taideteosten koskettelu sallia?

Katsoa saa, mutta koskea ei. Museot toivovat lapsia asiakkaiksi, mutta taideteoksia saa harvoin kosketella. Miten sinun mielestäsi lasten pitäisi käyttäytyä museossa? Pitäisikö pienet lapset jättää museokäynnin ajaksi kotiin?

Lapset haluavat kosketeltavaa taidetta

Museot houkuttelevat hiihtolomalaisia lapsille suunnatulla ohjelmalla. Moni museo suhtautuu kuitenkin lapsikävijöihin ristiriitaisesti: perheitä halutaan asiakkaiksi, mutta pieniä museokävijöitä vahditaan tiukasti. Lapset itse toivovat, että museoesineitä saisi koskettaa enemmän.

Kolmiulotteisia jäljennöksiä menneisyydestä

Hauraita museoesineitä pääsee pian pyörittelemään virtuaalisesti tietokoneruudulla, kun museoiden aarteet siirtyvät vitriinistä 3D-mallinteiksi internettiin.

BBC: Antiikin Rooman pelikiekko olikin vessapaperia

Murikalla ei heitetty vesilintua - sillä pyyhittiin takamus. Pelivälineeksi luokiteltu museoaarre luokiteltaneen erheen jälkeen uudelleen hieman arkisemmalla kuvauksella.

Museoesineen muutto on tarkkaa puuhaa

Kouvolan pienten museoiden esineitä siirretään parhaillaan suureen kokoelmakeskukseen. Ennen hyllylle päätymistä esineet pitää puhdistaa, kuvata ja luetteloida.

Raahe saa hienon museon

Suomen vanhin museo Raahen museo on saanut käyttöönsä perinteikkään Kruununmakasiini-rakennuksen. Perusteellisen muutos- ja kunnostustyön jälkeen talossa on asianmukaiset tilat museoesineille, työntekijöille ja yleisölle.

Hämeenlinnaan syntyy jättikokoinen sotilasmuseo

Hämeen linnan kupeeseen on tekeillä suuri sotahistoriallinen museo, kun Viestimuseon ja Pioneerimuseon kokoelmat siirtyvät nykyisen Tykistömuseon tiloihin. Perusnäyttelyn rakentaminen on jo alkanut. Pioneeri- ja viestiesineistön siirto alkaa kuun lopulla. Museon nimi on vielä salaisuus.

Tuoksut, maut ja äänet opettavat paikallishistoriaa

Vanhan pirtin tuoksu, pastillin maku ja tulen ritinä. Siinä eväitä matkalla paikallishistoriaan.

Tulipalo teki tuhoja Puuhamaassa

Puuhamaan Huvipuistossa Janakkalassa aamuyöllä riehunut tulipalo vaurioitti pahoin puiston toimisto- ja inforakennusta. Purkukuntoon palaneen rakennuksen yläkertaan oli koottuna Puuhamaan museoesineitä, jotka nekin vahingoittuivat palossa.

Vesivahinko sulki käsityömuseon perusnäyttelyt

Maaliskuussa sattuneen vesivahingon korjaustyöt pitävät Suomen käsityön museon perusnäyttelyt suljettuina syyskuun alkuun asti.

Pyhtään museoesineet halutaan viedä varastosta jälleen ihmisten ilmoille

Pienet paikallismuseot kamppailevat vähäisten resurssien kanssa. Maan yli 700 paikallismuseota pyörittävät pääasiassa vapaaehtoiset ja osa-aikaiset, joiden aika ja asiantuntemus eivät tahdo riittää. Pyhtäällä suljetun kotiseutumuseon kokoelmat halutaan jälleen ihmisten nähtäville.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle