Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lapissa sadat peruskouluikäiset pojat saavat tukea mielenterveyden ja käytöshäiriöiden vuoksi

Kelan maksamaa vammaistukea sai viime vuonna noin 700 lappilaista 7–15-vuotiasta poikaa.

15,000 eligible residents fail to apply for minimum pension

Kela says there were about 103,000 people who were receiving last-ditch guarantee pensions in Finland as of August 2019.

Kela maksaa yhä useammalle lapselle tukea psyykkisen kehityshäiriön vuoksi – kasvua 10 vuodessa yli 40 %

Mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriön perusteella vammaistukea maksettiin noin 20 000 lapselle. Noin 13 prosenttia tukihakemuksista kuitenkin hylättiin viime vuonna.

Friday's papers: Benefit changes, intelligence job perks, day care at night

The final paper review before the holidays looks at Finnish pension institution Kela's biggest changes to benefit sums, the impressive prerogatives of the proposed seat of 'intelligence commissioner' and children's day care centres that also offer their services overnight.

Rising numbers of Finland's Millennials on disability pensions

A psychotherapist says she is concerned about the increase of young people living on disability pensions in Finland. There's been a significant decline in the number of older working-age people on disability pensions over the past decade - but disability pension figures are rising for those aged 16-34. The younger demographic now accounts for 10 percent of the 200,000 people on disability pensions.

Eläkkeitä ja vammaistukia ei ole tullut tänään kaikille odotetusti – Danske Bankin yhteyksissä ongelma

Ongelmia on ainakin Nordean ja Danske Bankin tileille tulevissa maksuissa. Osuuspankin tileille etuudet ovat tulleet normaalisti.

Varakas vanhus saa kotihoidon palvelut halvemmalla yksityiseltä kuin julkiselta

Sairaanhoitopiirien tai kuntien järjestämän kotihoidon hinta perustuu vanhuksen tuloihin. Varakas saa usein haluamansa palvelut halvemmilla ostamalla ne yksityiseltä hoivafirmalta.

"On järkyttävää, että ihmistä pilkataan vain hänen olemuksensa takia" – Erityislasten perheiden arki vaatii sisua

Elämä erityislapsen kanssa on vaativaa, mutta myös täynnä iloa ja onnea. Muiden ihmisten ajattelemattomat kommentit ja tuijotus satuttavat syvästi.

Kaikki pysähtyi kärrynpyörään jumppatunnilla – lue 11-vuotiaan taistelu Kelaa vastaan

11-vuotias Elsi Huttunen teki kärrynpyörää, kun toinen tyttö törmäsi häneen kohtalokkain seurauksin. Elsillä on vaikea niskavamma, jonka vuoksi hän ei voi käydä koulua. Kelan mukaan tytön oireilu on osin psyykkistä.

Riita korvauksista pitää suolistosairaan 1-vuotiaan Bertan poissa kotoa

Vaikeasti suolistosairas torniolaistyttö joutuu viettämään yönsä sairaalassa, koska Tornion kaupunki epäsi vammaispalvelulain mukaiset muutostyöt tytön kotiin. Perheen mukaan kaupunki kehotti heitä "ajattelemaan kaupungin tiukkaa taloustilannetta" ja anomaan rahaa ARA:lta.

"Kaupunki ei kiistänyt tukea säästösyistä"

Tornion perusturvajohtajan Leena Karjalaisen mukaan kaupunki suhtautuu myönteisesti suolistosairaan Bertta-tytön saamiseen kotihoitoon. Karjalaisen mukaan kaupunki on luvannut maksaa ARA:n tukeen liittyvän omavastuuosuuden.

Näkökulma: Aloitin laihduttamisen 12-vuotiaana

Aamu-tv:ssä nähty juttu nuorten mielenterveyshäiriöistä innoitti nuorta tyttöä kertomaan meille oman tarinansa anoreksiasta ja siitä selviytymisestä.

Kuulovammaisten apuvälineitä korvataan kirjavasti - "Kohtelu ei ole tasapuolista"

Kuulovammaisten käyttämien apuvälineiden korvausperusteissa on alueellisia eroja. Joissain kunnissa asiakkaat joutuvat kustantamaan laitteet itse ja toisissa kunta ja sairaanhoitopiiri korvaavat lähes kaiken.

Lasten mielenterveyshäiriöiden tuet lisääntyneet rajusti

Lasten mielenterveys- ja käytöshäiriöistä maksettujen Kela-tukien määrä on noussut rajusti reilussa kymmenessä vuodessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijan mukaan lasten mielenterveyden ongelmat ovat lasten kansantauti. Mielenterveyshäiriöitä ilmenee myös hyväosaisissa perheissä.

Miten allergiat vaikuttavat kauppalaskuusi?

Moniallergiselle sopivan ruokavalion suunnittelu on haasteellista ja usein myös kallista. Yli 16-vuotias allergikko ei saa ruokavalioonsa vaadittaviin kalliisiin elintarvikkeisiin valtiolta lainkaan rahallista apua. Riittävätkö allergikkojen rahat monipuoliseen ruokavalioon?

Kela korottaa etuuksia vuoden alusta

Kansaneläkelaitos korottaa muun muassa kansaneläkkeitä ja lapsilisiä vuoden alusta lähes neljällä prosentilla. Yksin asuvan kansaneläke nousee noin 22 eurolla kuukaudessa runsaaseen 608 euroon. Lapsilisä ensimmäisestä lapsesta nousee vajaalla neljällä eurolla noin 104 euroon kuukaudessa.

Kela uusii päätöksensä selkokielelle

Kela lupaa parantaa lähettämänsä tiedon selkeyttä ja ymmärrettävyyttä. Se tarkoittaa kaikkia Kelan käyttämiä kirjeitä ja lomakkeita. Niiden valmiita pohjia on järjestelmissä uudistustyötä odottamassa noin 1400 erilaista.

STM: Sosiaaliturvan valitusajat kuntoon lisäkäsipareilla

Sosiaali -ja terveysministeriö vakuuttaa laittavansa sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnan pitkät valitusten käsittelyajat aisoihin. Venähtäneisiin käsittelyaikoihin puututaan nyt lisätyöntekijöillä. Lain vaatimaan puoleen vuoteen on vielä kuitenkin matkaa.

Sosiaaliturvan muutoksenhaku ei vieläkään perustuslain mukaista

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen katsoo, että sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnan toimintaa on edelleen seurattava, sillä sen toiminta ei edelleenkään vastaa perustuslain edellytyksiä. Käsittelyajat ovat edelleenkin asiakkaan kannalta kohtuuttomat.

Kansaneläke nousee 0,4 prosenttia

Muun muassa kansaneläke, työttömän peruspäiväraha ja työmarkkinatuki nousevat vuoden alussa 0,4 prosenttia. Nousu perustuu kansaneläkeindeksiin, jonka KELA on vahvistanut Tilastokeskuksen laskelmien perusteella.

Laitoshoidossa oleville vammaisetuisuuksia

Kela alkaa maksaa vammaisetuisuuksia myös pitkäaikaisessa laitoshoidossa oleville lainmuutoksen vuoksi.

Hoitotukea myös pitkässä laitoshoidossa oleville

Myös pitkään laitoshoidossa oleville eläkkeensaajille maksetaan jatkossa hoitotukea ja muita vammaisetuuksia. Aiemmin tukea ei ole maksettu yli kolme kuukautta julkisessa laitoshoidossa olleille. Muutos koskee vammaistukea, eläkettä saavien hoitotukea sekä ruokavaliokorvausta.

Kela laajensi valtakunnallista puhelinpalveluaan

Kela on avannut valtakunnalliset palvelunumerot sairaus- ja kuntoutuspalveluluiden neuvontapuheluille.Uudistuksen myötä puhelinneuvonta siirtyy paikallisista toimistoista Kelan Yhteyskeskukseen.

Kela helpottaa tuhansien lapsiperheiden asiointia

Lapsen syntymään liittyviä etuuksia voi nyt hakea Kelalta sähköisesti. Uusi palvelu helpottaa satojen tuhansien lapsiperheiden asiointia.

Vammaiset hyötyivät nousukaudesta muita vähemmän

Vammaisten työllisyys ja tulot kohenivat vuosituhannen vaihteen nousukaudella muuta väestöä hitaammin. Stakesin, Lapin yliopiston ja Kelan yhteistutkimuksen mukaan parhaiten menestyivät koulutetut, nuoret ja lievästi tai keskivaikeasti vammaiset.

Eläkkeensaajien hoitotukea yhä useammalle

Vuonna 2004 eläkkeensaajien hoitotukea sai 175 400 eläkeläistä, kertoo Kelan vammaisetuustilasto. Tuettujen määrä on kasvanut kymmenen vuoden aikana neljänneksen.