Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Halkiohymy mursi tuoreiden vanhempien arvomaailman – ja opetti jotain terveydenhuollosta: "Olemme parhaissa käsissä"

Suomessa syntyy vuosittain yli 100 halkiolasta. Vanhemmat tutustuvat huuli- ja suulakihalkiolapsensa hoitoon jo ennen hänen syntymäänsä.

Jasu Jääskeläinen, 8, syntyi ilman nenää ja sokeana, eikä lääkäri ollut koskaan nähnyt vastaavaa – harvinainen diagnoosi löytyi nopeasti, mutta kaikilla ei käy yhtä hyvä tuuri

300 000 suomalaista kärsii harvinaiseksi luokitellusta sairaudesta. Osa heistä on sairautensa tai vammansa kanssa yksin paitsi Suomessa, myös koko maailmassa.

"Onko meidän lapsi nyt jonkinnäköinen hirviö?" – Miia Vieltojärvi sai rakenneultrassa uutisen, josta moni perhe vaikenee

Suomessa syntyy vuosittain jopa 120 huuli- ja suulakihalkiolasta. Miia Vieltojärvi käsitteli Oliverin rakennepoikkeavuutta mielessään synnytykseen asti ja päätti, ettei hän piilottele poikaansa. Juttu on julkaistu kesäkuussa 2018.

Pohjois-Karjalassa löydetty 2 vauvalta harvinaisia sairauksia uusissa seulonnoissa

Uusissa seuloinnoissa etsitään harvinaisia aineenvaihduntasairauksia, joihin on olemassa hoitokeinoja.

Thaimaassa neljä epäilyä zikan aiheuttamasta pienipäisyydestä – olisivat ensimmäiset Kaakkois-Aasiassa

Mikrokefalia löydetty kolmelta vauvalta ja yhdeltä syntymättömältä lapselta.

Nicaraguassa ensimmäinen zikaviruksen aiheuttama pienipäisyys

Tyttövauva painoi syntyessään vain 1,8 kilogrammaa. Brasiliassa, josta zikavirus on lähtöisin, on todettu yli 1 800 pienipäisyystapausta.

Haiti vahvisti ensimmäisen zikavirukseen liittyvän pienipäisyyden

Haitissa on vahvistettu maaliskuun jälkeen toistakymmentä vastasyntyneen mikrokefalia-tapausta, mutta vain yhden vauvan kohdalla on voitu varmuudella todeta yhteys zikavirukseen.

Äidin diabetes yhteydessä synnynnäisten sydänvikojen vaaraan

Synnynäisen sydänvian riski on noin neljä kertaa suurempi, jos äiti on sairastanut diabetesta ennen lapsen syntymää. Tanskalaistutkimuksen tulokset perustuvat yli kahden miljoonan syntyneen rekisteritietoihin.

Joka sadannella on sydämen rakenteellinen vika – voi tuoda myöhemmin rajoituksia urheilemiseen

Synnynnäinen sydänvika rajoittaa urheilemista, mutta sen vaikuttavuus riippuu sydänviasta. Sydänvikojen seuranta, hoito ja mahdolliset liikuntarajoitukset räätälöidään aina potilaskohtaisesti.

Jukolan viestin tähti, 11-vuotias Mikael, selätti vaikeat sydänvaikeudet

Tamperelainen Mikael Salmi, 11, on Jukolan viestin hyväntekeväisyysjoukkueen kummilapsi. Synnynnäisestä sydänviastaan huolimatta hän harrastaa monipuolisesti urheilua.

Tutkijat uskovat saavansa lisätietoa pienipäisyydestä kaksostutkimuksista

Kaksosten eroavuus oli yksi syy, jonka perusteella tutkijat alkoivat epäillä zika-viruksen ja mikrokefalian yhteyttä. Viiden kaksostapauksen tutkimusten uskotaan tuovan arvokasta lisätietoa.

Brasilia: Zika-viruksen aiheuttama pienipäisyys yleistyy

Vahvistettuja pienipäisyys-tapauksia on Brasilian terveysviranomaisten mukaan jo 907, eli moninkertaisesti aiempiin vuosiin verrattuna.

Zikavirus ei ole pienipäisyyden ainoa syy – epäiltyjen listalla kemikaalit ja puutteellinen ruoka

Lapset, jonka aivojen kehitys ja pään kasvu ovat pysähtyneet, voivat saada apua kuntoutuksesta. Kymmenellä prosentilla ei ole lainkaan kehitysvammoja.

Serkusten lapsilla enemmän epämuodostumia

Havainnot vahvistavat aiempaa tutkimustietoa serkusten välisiin suhteisiin liittyvästä epämuodostumariskistä. Ne osoittavat myös, ettei riski ole käytännössä kovin suuri ja vain pieni osa täysserkuille syntyvistä lapsista syntyy epämuodostuman kanssa.

Synnynnäinen sydänvika aiheutti AIK-vahdin kuoleman

Ivan Turina edusti menehtyessään tukholmalaista AIK:ta.

Sydänvika on himopyöräilijälle korkeintaan hidaste

600 kilometriä matkaa - 100 kilometriä päivässä: tällainen pyörälenkki kuulostaa rankalta urakalta. Vielä rankemmalta urakka kuulostaa, kun pyöräilijällä on synnynnäisiä sydänvikoja.

Environment Minister: Steel mill did not cause birth defects

Environment Minister Ville Niinistö says that Swedish press claims that emissions from the Outokumpu Tornio steel works caused birth defects in Sweden are unfounded and the matter has now been closed.

Äidin lihavuus voi johtaa lapsen sydänvikaan

Synnynnäiset sydänviat ovat yleisempiä lapsilla, joiden äiti on erittäin lihava raskauden aikana. Lievä ylipaino sen sijaan ei liity sydänvikoihin, tuore selvitys paljastaa.

Ilmansaasteilla ei ilmeisesti yhteyttä epämuodostumiin

Ilmansaasteet eivät ilmeisesti aiheuta epämuodostumia. Saasteet on yhdistetty joidenkin synnynnäisten sydänvikojen riskiin, mutta on ollut epäselvää liittyvätkö ne muihin epämuodostumiin. Tuoreen brittitutkimuksen perusteella vastaus on ei.

Hampaiden oikomishoidon ammattilaiset kokoontuvat Helsingissä

Kansainvälinen oikomishoidon kongressiin Helsinkiin kokoontuu 1 500 erikoishammaslääkäriä eri puolilta maailmaa. Keskiviikkona alkavassa kongressissa esitellään muun muassa huuli- ja suulakihalkion hoitoa Suomessa.

Compulsory Detox for Expectant Substance Abusers?

A compulsory treatment programme is being considered for expectant mothers suspected of substance abuse.

Fertility Treatments May Cause Birth Defects

Fertility treatments may increase the risks of birth defects in children, according to a recent study by the National Research and Development Centre for Welfare and Health, or Stakes.