Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lämmin kesä suosi sinisorsaa, jolla on ollut erinomainen poikastuotto

Vesilintujen poikaset ovat hyötyneet lämpimästä kesästä. Tärkeimmällä riistalinnulla sinisorsalla poikastuotto on poikkeuksellisen hyvä. Sen sijaan haapanan ampumista kehotetaan sorsastuksessa välttämään, että taantuneen lajin kanta vahvistuisi.

Tältä kuulostaa linnunlaulujen TOP10 – listahitiksi pääsee kehnommallakin lauluäänellä

Linnunlaulujen toivekonsertin kestohitti on mustarastas.

Pingviinin näköisellä ruokilla menee lujaa – Suomen pohjoisin yhdyskunta kärsii jo asuntopulasta

Myös merimetsot ovat ottaneet Perämerellä sijaitsevan Krunnien saariston valtakunnakseen.

Sukeltavia vesilintuja: Kuikka

Kuikat lähtevät Mustallemerelle elo–lokakuussa.

Muuttolintujen matkassa: Kuikka

Kuikat lähtevät Mustallemerelle elo–lokakuussa.

Kesärannan linnut: Kuikka

Soidinääni on kantava, kuulas ”kuuik-ko-kuik-ko-kuik-ko…”

Satelliittikuikka Lahja palasi kotijärvelleen Suomeen – pääsee eläkkeelle muuttoagentin tehtävästään

Satelliittikuikan lähetin lakkasi toimimasta helmikuussa, joten paluu Mustaltamereltä Kangasniemelle oli iloinen yllätys. Lahja pääsee nyt eläkkeelle tehtävästään ja jatkaa elämäänsä muiden kuikkien keskellä vaiennut lähetin selässään.

Satelliittikuikka Rurik lopetti vetkuttelun – molemmat seurantakuikat onnellisesti Mustallamerellä

Suomesta matkaan lähteneet kuikat yllättivät tutkijat lähtemällä vasta marraskuun taitteessa. Kokenut Lahja lensi nopeasti talvehtimispaikalle, Rurikin matka venyi viikkotolkulla. Kuikkien taivalta on seurattu satelliittilähettimien avulla.

Maailman ensimmäiset satelliittikuikat Rurik ja Lahja nahjustavat Suomessa – "Lähtisivät vihdoin"

Ensimmäistä kertaa kahteen suomalaiskuikkaan on asennettu kirurgisesti satelliittilähetin ja selästä törröttävä antenni. Muuttoreiteistä ja talvehtimisalueista odotetaan uutta tietoa – kunhan kuikkakaksikko vihdoin lähtisi liikkeelle.

Päijänteen pinta on harvoin näin korkealla

Osa Päijänteen rannoille syksyllä vedetyistä veneistä uhkaa lähteä vesien mukaan. Päijänteen pinta on nyt noin 80 senttiä normaalia ylempänä, mutta huippu on todennäköisesti saavutettu

Luonnon oma ikäkuulotesti: kuuletko vielä hippiäisen liverryksen?

Lintujen korkeat äänet katoavat vanhetessa. Pitkän linjan lintumiehelle tämä saattaa olla kova paikka. Varsinkin hippiäisen liverrys jää taajuutensa vuoksi kuulematta.

Lintujen kevätmuutto etenee Pohjois-Savossa: kiuruja ja pulmusia havaittu

Kuopion seudulla on raportoitu jo kiuru- ja pulmushavainnoista. Eteläisessä Suomessa on jo havaittu ns. seuraavan aallon muuttajia.

Harmaalokkeja jo liki sata Varkaudessa – joukossa myös harvinainen isolokki

Kevään ensimmäiset muuttolinnut, harmaalokit, ovat palanneet Pohjois-Savon korkeuksille runsaan viikon etuajassa viime vuosiin verrattuna. Useimmiten ne saapuvat maakuntaan helmi-maaliskuun vaihteessa.

Harvinainen jääkuikka katosi sotkeuduttuaan siimaan

Lahden Vesijärvellä havaittu jääkuikka on saattanut menehtyä sotkeuduttuaan siimaan. Lintua ei löydetty pelastuslaitoksen etsintöjen jälkeenkään.

Harvinainen lintu pysähtyi muuttomatkallaan Hämeeseen

Vesijärvellä on nähty Hämeessä harvakseltaan vieraileva jääkuikka. Lintu on todennäköisesti muuttomatkallaan. Sitä on tultu katsomaan pitemmänkin matkan päästä.

Lintujen päämuutto on ohi

Reilut sataa tukkasotkaa on pysähtynyt vielä lepäämään ja ruokailemaan Rytikarin Haminanlahdella, mutta hyönteissyöjälintujen ja kahlaajien muutto on jo pääosin ohi.

Lintujen muninta meni pieleen sään vuoksi

Lintujen poikasia kuoli Etelä-Karjalassa kesäkuussa vielä pesintävaiheessa, kun vesi huuhteli munia pois. Varsinkin vesilinnuista kuikalle alkukesä oli ikävä ja nyt poikasia on joissain paikoissa jopa puolta vähemmän kuin tavallisesti.

Lintujen kevätmuutto etuajassa – osa lensi jo takaisin etelään

Pohjois-Savoon on palannut jo toistakymmentä muuttolintulajia. Maakunnan alueelle odotetaan vielä esimerkiksi useita vesilintuja. Osa lyhyen matkan muuttolinnuista ehti jo lähteä takaisin etelään päin kylmenneen sään vuoksi.

Lintujen kevätmuutto vauhdissa – jos sanonta pitää paikkansa, kesä koittaa maaliskuussa

Lintujen kevätmuutto on rantautunut Pohjois-Savon leveysasteille poikkeuksellisen aikaisin. Rautalammilla havaittiin perjantaina kiuru, mikä ennustaisi vanhan sanonnan perusteella kesän tuloa jo maaliskuun lopulle.

Pienet hiiripöllöt lähtivät suurelle vaellukselle etelään

Hiiripöllöjen vaellus on ulottunut jo aivan maamme eteläosiin saakka ja runsaimmin niitä on havaittu juuri siellä. Pohjoissavolaisen Lintuyhdistys Kuikan tietoon on tullut syyskuun alusta alkaen lähes 150 hiiripöllöä eri puolilta maakuntaa. Yhdistys arvelee, että meneillään voi olla suorastaan huippuvuosi hiiripöllöjen määrässä.

Linnut lähtivät etelään tavallista aiemmin

Lintujen syysmuutto on tapahtunut tänä vuonna aiemmin kuin moniin vuosiin. Suurin osa linnuista lähti etelään heti ilmojen kylmetessä. Tänä syksynä linnut ovat aikaisessa, jos ajankohtaa vertaa koko 2000-luvulla tapahtuneisiin syysmuuttoihin.

Suunniteltu mökkikylä herättää vastustusta Lieksassa

Lieksan Mäntyjärven ympäristöön suunniteltu mökkikylä herättää vastustusta. Metsäteollisuusyhtiö UPM-Kymmenen omistamalle 450 hehtaarin alueelle suunnitellaan 83 rantamökkiä..

Luonnonsuojelijat pitävät rantoja liian tiheään rakennettuna

Rantojen kaavoituksella pyritään siihen, että ympäristöstä muodostuu viihtyisä, rakennuspaikat ovat rakennuskelpoisia ja rakentaminen sopeutuu rantamaisemaan ja muuhun ympäristöön. Luonnonsuojelijat pitävät rantojen käyttöä liian tiheänä.

Reilusti alle puolet rannoista on varattu rakentamiselle

Etelä-Karjalassa useimmissa kunnissa alle 40 prosenttia kokonaisrantaviivasta on rakennettu tai suunniteltu rakennettavaksi. Luonnonsuojelijat näkevät tämänkin liian tiheänä. Etelä-Karjalassa lähes kaikki ranta-alueet kuuluvat johonkin kaavoituksen piiriin.

Linnut pesivät jo toista kierrosta, osalla on mielessä muuttopuuhat

Lintukesä on ollut hyvä Pohjois-Savossa. Nyt käsillä on ensimmäisten lajien syysmuutto, jota voi alkaa seuraamaan taivaalle tähystelemällä.

Muuttolinnuilla on pitänyt viime päivinä kiireitä – ryntäys ollut odotettua vauhdikkaampaa

Viimeisen viikon aikana Pohjois-Savoon on tullut hurja määrä lintulajeja. Lintuharrastajan mukaan normaalista aikataulusta ollaan enää viikko jäljessä.

Muuttolinnutkin kohmeessa hyisessä säässä – monia kevään merkkejä silti havaittu

Esimerkiksi Pohjois-Savossa on havaittu lähipäivinä muun muassa useita merikotkia, harmaalokkeja ja pulmusia. Myös muutama laulujoutsenpari on saapunut ihmettelemään arktisia olosuhteita kesän pesimäpaikoillaan.

Majesteettinen petolintu näyttäytyi kerrostaloalueen asukkaille

Kuopiolainen lintuharrastaja kuvasi ajankohtaan nähden varhaisen merikotkan kerrostalonsa parvekkeelta.

Siivetön kaupunki on autio

Siivekkäät ystävämme jakavat ihmiset selkeästi kahteen leiriin - niistä joko pitää tai sitten ei. Päivi Solja tunnustaa kolumnissaan rakastavansa lintuja.

Harvinainen vieras Jäämereltä

Harvinainen amerikanjääkuikka nähtiin tiistaina Kontiolahden Häikänniemessä. Lintu viipyi hetken Höytiäisen eteläpäässä ja jatkoi sen jälkeen muuttomatkaansa kohti Pyhäselkää.

Merimetsoja tapaa nyt sisämaassakin

Nuoret yksilöt kiertelevät syksyisin isollakin alueella ravinnon ja elinpiirin perässä. Pohjois-Savossakin havaintoja tehdään vuosittain jopa kymmenkunta.

Järvimaisemissa

Järvimaisemissa

Lintujen pesintä myöhästynyt

Viileä alkukesä ja kesäkuun runsaat sateet ovat sotkeneet lintujen pesintää Etelä-Suomessa. Osa linnuista on hyötynyt toisten lajien tappioista.

Osa muuttolinnuista pakenee kylmää keliä

Muun muassa västäräkit ovat keräytyneet tavallista suuremmiksi parviksi. Pohjois-Savossa on havaittu jopa 60 yksilön parvia.

Tuttu kevään merkki nähtiin Varkaudessa

Lintujen kevätmuutto on käynnistynyt. Lauhojen ilmavirtausten tuomat kevään ensimmäiset harmaalokit nähtiin torstaina Varkaudessa, kerrotaan Lintuyhdistys Kuikasta.

Moni muuttolintu jää Suomeen

Useat lintulajit ovat jääneet Suomeen leudon alkutalven takia. Varsinais-Suomessa on nähty västäräkkejä, punarintoja ja kanadanhanhia, vaikka normaalisti ne olisivat jo tähän aikaan vuodesta etelässä.

Västäräkkiä bongattiin mökeiltä eniten

Västäräkki näyttää olevan mökkipihojen yleisin vierailija, koska laji vei ykkössijan viime viikonloppuna BirdLifen Mökkibongaus-tapahtumassa. Västäräkki havaittiin yli 80 prosentissa kisaan ilmoittautuneista mökeistä.

Mökkibongauksessa tarkkaillaan lähiluontoa

BirdLife Suomi järjestää viikonloppuna astetta rennomman lintutapahtuman. Mökkibongauksessa tarkkaillaan lähiseudun luontoa ja kerätään havaintoja kymmenestä tutusta lintulajista. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille.

Kuikka hyötyy äänen kantautumisesta veden yli

Mökkeilijät ja veneilijät tietävät omakohtaisesti, kuinka ääni kantautuu hyvin vettä pitkin. Mökkinaapurin laiturikeskustelu saattaa kuulua leveän lahden toiselta puolelta ja kalaveneessä käydyt jutustelut kuuluvat satojen metrien päähän. Ilmiöstä hyötyvät paitsi uteliaat naapurit, myös jotkut vesilinnut.

Nyt on viimeiset hetket linnunpöntön kevätsiivoukseen

Säätyyppi vaihtui viikonloppuna hyvin keväiseksi kautta Suomen. Tämä on saanut myös muuttolinnut liikkeelle. Mikäli oman linnunpöntön haluaa siivota ennen seuraavaa tulijaa, se kannattaa tehdä nyt heti.

Tundrakuikka on Suomen uusin lintulaji

Suomesta on löydetty taas uusi lintulaji. Jo 10. marraskuuta Tuusulassa Tuusulanjärvellä uimassa ollut tundrakuikka varmistui oikeaksi lajiksi vasta eilen maanantaina lukuisten kuvien tarkan tutkimisen jälkeen.

Kuikka huutaa nimeään

Kuikka huutaa nimeään

Kuikka on mökkibongareiden suosikki

Kuikka johtaa käynnissä olevaan Mökkibongaus-tapahtumaa. Birdlife Suomi -järjestön tapahtumassa kerätään lintuhavaintoja ja äänestetään mökkiläisille rakkainta lintulajia.

Lintujen suomalaisnimet perustuvat usein ääntelyyn

Suomessa lähes puolet lintujen nimistä on saanut nimensä äänen perusteella. Euroopan muihin kieliin verrattuna suomenkieliset lintujen nimet kuvaavat useammin juuri ääntelyä.

Kuikka on mökkijärven ylpeys

BirdLife Suomen valitsema vuoden lintu on kuikka. Juhannusviikolla ja sitä seuraavalla viikolla lintuyhdistys kerää havaintoja tuosta mökkijärvien huutelijasta.

Harvinainen mustapääsirkku lennähti Varkauteen

Varkaudessa on havaittu lintuharvinaisuus. Lintuharrastajapariskunta havaitsi tiistaina pihassaan mustapääsirkun.

Hellejakso kiihotti linnut aikaiseen perheenlisäykseen

Viherpeipon poikaset ovat paikoin Lapissa jo lentokykyisiä, sorsanpojat opettelevat uimaan emonsa perässä ja lähipäivinä myös töyhtöhyyppävanhemmat komentavat poikasensa liikkeelle.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle