Hyppää pääsisältöön

Tangotuomarit 2015 esittely

Tangomarkkinat laulukilpailun tuomaristoon on kuulunut vuosien varrella monia tangokuninkaallisia, suosittuja artisteja ja tunnettuja julkisuuden henkilöitä. Vuoden 2015 tuomaristo ei kalpene edellisvuosien rinnalla, sillä mukaan on kutsuttu jälleen joukko viihdealan rautaisia ammattilaisia ja tangon ystäviä.

Marita Taavitsainen

tangokuningatar 1995

Marita Taavitsainen
Marita Taavitsainen Marita Taavitsainen Kuva: MagnumMusic/ Sakari Majantie seinäjoen tangomarkkinat 2015

Kotkassa syntynyt Marita Taavitsainen valittiin tangokuningattareksi 1995 yhdessä Jari Sillanpään kanssa. Voitosta alkoi menestyksekäs ja monipuolinen ura. Syksyn sävelen voiton Andre-hitillään vienyt ja vuoden 1998 naissolistin Emman saanut laulajatar on työskennellyt matkan varrella myös tv-juontajana.

Valovoimainen artisti on itseoikeutetusti mukana Tangomarkkinat laulukilpailun tuomaristossa, tuleehan hänen omasta kruunauksestaan kuluneeksi 20 vuotta.

Kilpailun taso on Maritan mukaan tänä vuonna monipuolinen, koska mukana on niin ensikertalaisia kuin yli 20 vuotta kilpailleita.

— Tuomarityöskentelyssä kiinnitän jokaisen kilpailijan kohdalla erityistä huomiota kokonaiselämykseen. Odotan kokevani kylmiä väreitä, sataprosenttista läsnäoloa, kyyneleitä, energiaa,...

Maritan mielestä laulajan persoonallisuuden pitää tulla esiin ennen kaikkea musikaalisuudessa, sävelpuhtaudessa, tulkinnassa ja äänenkäytössä.

— Kuninkaallisen erottaa muista laulajista se, osaako hän viihdyttää sekä silmää että korvaa koko rahalla.

Ilkka "Danny" Lipsanen

musiikkineuvos

Danny esiintymässä. Kuva: Jussi Nahkuri, rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi viihdemaratonin loppusuora

Suomi-iskelmän suurmies ja showbisneksen pioneeri ei juuri esittelyjä kaipaa.

Porissa syntynyt Ilkka Lipsanen aloitti uransa laulamalla englanniksi Islanders-yhtyeessä, mutta nousi kansan suosioon vuonna 1966 lanseeraamansa Danny-show konserttikiertueen myötä.

Uransa aikana yhteensä 18 studioalbumia ja huimat 94 singleä julkaissut "Iso D” on tunnettu lukuisista hiteistään, joista kirkkaimpina menestyksinä historiaan ovat jääneet Kesäkatu, Kuusamo, Tuuliviiri, Tuulensuojaan sekä Armi Aavikon kanssa laulettu duetto Tahdon olla sulle hellä.

Tarkemmat tuomarointiperusteensa Danny paljastaa kilpailun edetessä.

Helena Lindgren

estraditaiteilija

Laulaja, näyttelijä ja meikkitaiteilija Helena Lindgren on Maritan ja Dannyn tavoin ensikertalainen tangotuomaristossa. Helsingissä syntynyt Lindgren on estraditaiteen asiantuntijana oikea henkilö arvioimaan tangolaulukilpailijoita.

Tangotuomarointia kohden Lindgren lähtee odottavin mielin.

— Suomalaiset ovat laulukansaa. Tämä tuli todistettua jälleen, kun kuuntelin kilpailijoita. Odotan mielenkiinnolla tulevaa, huikeaa kisaa!

Kilpailijoita arvioidessaan Helenan lähtökohtana on ääni: sen väri, sointi ja tekniikka. Sitten tulee artikulointi ja fraseeraus. Myös ääntämys pitää olla kunnossa.

— "Suhuässä" pois tangolaulajalta!

Helenan mukaan myös on laulajan persoona tärkeä.

— Se jokin maaginen taika, joka vangitsee, saa itkemään, nauramaan, elämään mukana tangon tarinassa. Rakastumaan!

Ilkka "Ile" Vainio

tuottaja-levymoguli

Ilkka "Ile" Vainio Seinäjoen Tangomarkkinoilla
Ilkka "Ile" Vainio Ilkka "Ile" Vainio Seinäjoen Tangomarkkinoilla Kuva: Top Focus Photogrphy ile vainio

Musiikkituottaja ja sanoittaja Ilkka Vainio palaa tangolaulukilpailun tuomaristoon jo kymmenettä kertaa. Urallaan useita kulta- ja platinalevyjä tuottanut humoristi on kirjoittanut sanoituksia muun muassa Kari Tapiolle, Eino Grönille sekä takavuosien suosituimmalle pop-yhtyeelle Nylon Beatille.

Seinäjoen Tangomarkkinoilla Vainio on viihtynyt vuodesta toiseen mainiosti.

— Mä olen päässyt näkemään huikeita kehitystarinoita. Kilpailuesityksen ei tarvitse olla virheetön, mutta halu ja kyky kehittyä pitää näkyä. Tärkeintä on persoonallinen tangotulkinta, johon kilpailija uskoo myös itse, eikä yritä olla kenenkään stuntti.

Tämän vuoden kilpailijoita Ile seuraa suurella mielenkiinnolla, sillä mukana on useita laulajia, jotka palaavat monen välivuoden jälkeen mukaan kilpailuun.

— Ilahduttavaa on myös, että mukana on sellaisiakin artisteja, jotka tunnetaan ihan eri musiikkigenren esittäjinä.

Vaikka tuottaja-levymoguli kiinnitti huomionsa ensimmäiseksi tuttuihin nimiin, hän vakuuttaa että laulajan historia ei ole kilpailussa etu tai rasite.

— Tangon paalupaikka eli esiintymislava on jokaiselle yhtä armoton.

Martti Haapamäki

Tangomarkkinoiden taiteellinen johtaja, tuomariston pj

Martti Haapamäki on Seinäjoen Tangomarkkinoiden taiteellinen johtaja ja Tangolaulukilpailun tuomariston puheenjohtaja
Martti Haapamäki Martti Haapamäki on Seinäjoen Tangomarkkinoiden taiteellinen johtaja ja Tangolaulukilpailun tuomariston puheenjohtaja Kuva: Copyright: All Rights reserved by Top Focus Photogrphy martti haapamäki

Ainoa Ilkka Vainiota kokeneempi tangotuomari on Martti Haapamäki. Hän on seurannut tangokuninkaallisten kruunajaisia paraatipaikalta jo vuodesta 2005.

Seinäjoen Tangomarkkinoiden taiteellinen johtaja toimii tuttuun tapaan myös tuomariston puheenjohtajana ja vastaa tuomarityöskentelyn sujuvuudesta. Haapamäen mukaan esikarsintaäänestyksen lauluesitykset vastaavat viime vuosien tasoa, yhtä poikkeusta lukuunottamatta.

— Arvosteluasteikon alapäästä olevat suoritukset puuttuvat kokonaan. Tänä vuonna suuri osa osallistujista laulaa joko ammatikseen tai harrastaa laulamista hyvin vakavissaan. Toivon, että tulevinakin vuosina tangolaulukilpailuun osallistuu näitä molempia. Ammattilaiset tuovat kilpailuun tason ja varmuuden, amatöörit tarjoavat iloisia yllätyksiä.

Oman tuomarityskentelynsä arviointikriteereiksi Martti mainitsee laulamisen, esiintymisen ja persoonan.

— Se joka lähtötasostaan eniten parantaa, on varmimmin mukana kalkkiviivalle saakka.

Katso Marita Taavitsaisen ja Helena Lindgrenin haastattelu

Ylen Aamu-tv 29.6.2015, toimittajana Sanna Ukkola

Edit 1.12.2015: Helena Lindgrenin kuva poistettiin