Hyppää pääsisältöön

Tangomarkkinat 2014 tuomarit

Tangomarkkinat 2014 tuomaristo Jukka Hallikaisen tentissä. Tuomariston jäsen Eeva Kontu puuttuu rivistä.
Jukka Hallikaisen tentissä Arja Koriseva, Milana Misic, Ile Vainio ja Martti Haapamäki. Tangomarkkinat 2014 tuomaristo Jukka Hallikaisen tentissä. Tuomariston jäsen Eeva Kontu puuttuu rivistä. Kuva: Yle / Taina Kivistö 2014

Tangomarkkinoiden tuomaristoon 2014 kuuluu puheenjohtaja Martti Haapamäki sekä jäsenet Arja Koriseva, Milana Misic, Eeva Kontu ja Ile Vainio.

Martti Haapamäki on Seinäjoen Tangomarkkinoiden taiteellinen johtaja ja Tangolaulukilpailun tuomariston puheenjohtaja
Martti Haapamäki Martti Haapamäki on Seinäjoen Tangomarkkinoiden taiteellinen johtaja ja Tangolaulukilpailun tuomariston puheenjohtaja Kuva: Copyright: All Rights reserved by Top Focus Photogrphy martti haapamäki

Martti Haapamäki

Mitä 30-vuotias Tangomarkkinat sinulle merkitsee?

Olen nähnyt suomalaisen tanssikulttuurin muuttumisen 60-luvulta lähtien. Minusta Seinäjoen Tangomarkkinoiden suurin vaikutus on tango- ja tanssikulttuurin luojana, ylläpitäjänä ja kehittäjänä muuttuvassa maailmassa. Ilman Tangomarkkinoita puuttuisi suuri osa nykytangoista ja niiden esittäjistä. Henkilökohtaisesti tango on minun sieluni musiikkia. Sen syke on sydämeni sykettä.

Olet Seinäjoen Tangomarkkinoiden taiteellinen johtaja. Miten se vaikuttaa tuomarityöskentelyysi?

Sinänsä se ei vaikuta mitään. Tätä kautta tunnen kuitenkin erinomaisesti tehtävän, johon kuninkaallisia haetaan. Pitkä tuhansien kilpailusuoritusten kokemus on myös tullut tehtävän myötä. Olen myös vastuussa tuomarityöskentelyn sujuvuudesta.

Olet lisäksi tanssin harrastaja, etsitkö kilpailijoista tanssillista näkökulmaa?

Tanssittaminen on iso osa kuninkaallisen tulevaa tehtävää. Merkittävintä tässä osa-alueessa on vuorovaikutus yleisön kanssa ja ohjelmiston monipuolisuus.

Mitä tangokuninkaallisuuteen kilpailijoilta vaaditaan?

Voittajalla tulee olla erinomainen lauluääni ja taito käyttää sitä. Hänellä tulee olla hänelle sopiva, luontainen esiintyminen, persoonallisuus, karisma ja sosiaalisuus. Kun tähän vielä lisätään kehittymiskelpoisuus niin aika hyvä kokonaisuus on kasassa. Tällaisia kokonaisuuksia haetaan.

Täydennä lause: ”Tuomarina olen…”

Tuomarina olen oikeudenmukainen, rehellinen ja tasapuolinen. Haen ehdottomasti mielestäni parasta lopputulosta.

Arja Koriseva on historian 3. Tangokuningatar
Arja Koriseva Arja Koriseva on historian 3. Tangokuningatar Kuva: arjakoriseva.fi arja koriseva

Arja Koriseva

Mitä 30-vuotias Tangomarkkinat sinulle merkitsee?

Olen kaikkien aikojen 3. tangokuningatar, joten olen kulkenut markkinoiden kanssa pitkän tien. Teimme yhdessä uraauurtavaa työtä luoden loistavat markkinat tanssivalle iskelmäkansalle. Olen saanut uskollisen kuulijakunnan ja tapaan heitä ison joukon vuosittain markkinoilla.

Miten oma kuningattaruus vaikuttaa tuomarointiin?

Nämä minun 25 kuningatarvuottani ovat antaneet minulle huikeiden töiden kautta kokemusta ja näkemystä siitä, mihin työhön kuninkaalliset ovat ryhtymässä ja millaiset ovat ihmisten odotukset kuninkaallisten suhteen. Kuulostelen kovasti sitä, kenestä tähän työhön mahdollisesti olisi. Kiersin v.1990 varmasti yli 60 paikkakuntaa yhdessä Fortuna-orkesterini kanssa etsien uusia kuninkaallisia ja siitä lähtien olen kuulostellut kilpailijoita joka vuosi.

Mitä uutta tuot tuomaristoon?

Minä kaiketi tuon tuomaristoon historian havinaa, sillä olen ollut tämän vuotisista tuomareista pisimpään mukana markkinoilla. Olen ollut tangokuningatar 25 vuotta ja olen taatusti eniten tietoinen siitä, mitä tangokuninkaallisuus tarkoittaa ja mitä se vaatii.

Mitä tangokuninkaallisuuteen kilpailijoilta vaaditaan?

Musikaalisuutta, esiintymistaitoa, persoonallisuutta, huumorintajua, sosiaalisuutta, sopeutuvaisuutta, autolla ajotaitoa, hyvää yleiskuntoa, esteettisyyttä, taitoa laulaa tanssimusiikkia laidasta laitaan, median kanssa vuoropuhelua, hyvää itsetuntoa, intoa oppia kokoajan uutta uusien ihmisten kanssa...

Täydennä lause: ”Tuomarina olen…”

...oikeudenmukainen, rehellinen ja ammattitaitoinen.

Milana Misic
Milana Misic Milana Misic Kuva: A.J. Savolainen milana misic

Milana Misic

Millainen suhde sinulla on tangoon?

Intohimoinen. Minulle tango on synonyymi suuriin tunteisiin ja itseilmaisuun.

Vaikuttaako Tangomarkkinoiden 30-v juhlavuosi tuomarityöhösi?

Tietenkin mietin arvokkuutta ja kisan historiaa, mutta myös sitä voisiko kisaajilta odottaa jotain uutta, jotta he voisivat tehdä pitkän uran alati muuttuvalla musiikkialalla.

Mitä uutta tuot tuomaristoon?

Hmm, ehkä erilaista ja tavallaan "ulkopuolista" näkökantaa, sillä en ole koskaan aikaisemmin ollut edes itse Tangomarkkinoilla.

Mitä tangokuninkaallisuuteen mielestäsi kilpailijoilta vaaditaan?

Toivon että kuninkaallinen ei matki ketään, vaan on oma itsensä. Silloin hän voi luoda meille kuulijoille uusia elämyksiä :)

Täydennä lause: ”Tuomarina olen…"

...suorapuheinen,mutta kiltti ja hyvää tarkoittava.

Eeva Kontu on Tartu Mikkiin -bändin johtaja
Eeva Kontu Eeva Kontu on Tartu Mikkiin -bändin johtaja Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi tartu mikkiin

Eeva Kontu

Millä tavalla olet ollut tangon kanssa tekemisissä ennen Tangomarkkinat-tuomarin pestiä?

Tanssilavakeikoilla, opinnoissa, oman Piazzolla-trion kanssa (mm. Sirkku Peltolan Lämmiveriset-näytelmässä trion kanssa Piazzolla-ohjelmistolla), Tartu mikkiin -ohjelmassa kuninkaallisia säestäessä, lapsena tapailemalla pianolla lähes kaikki Toivelaulukirjat kannesta kanteen...

Toinen vuosi tangotuomaristossa, mitä opit viime vuodesta?

Pestiä ei pysty etukäteen suunnittelemaan eikä päätöksiin eikä mielipiteisiin etukäteen vaikuttamaan. Täytyy olla kaikki aistit avoinna koko kisan ajan. Mitä tahansa voi tapahtua vaikka vielä finaalin viimeisellä kierroksella. Maahan mahtuu tosi paljon innokkaita laulajia.

Muusikkona millaisiin asioihin kiinnität huomiota tangolaulukilpailussa?

Päähuomio keskittyy lähes pelkästään lauluun: musikaalisuuteen, puhtauteen, äänen väriin, fraseeraukseen, tekstinkäsittelyyn ja tulkintaan sekä äänen persoonallisuuteen.

Mitä tangokuninkaallisuuteen mielestäsi kilpailijoilta vaaditaan?

Siihen tarvitaan musikaalisuutta, persoonallista otetta tangon ja suomalaisen iskelmämusiikin tulkintaan, mahdollisuutta ja kykyä ryhtyä muusikon ammattiin sekä kestävyyttä ja osaamista toimia muusikkona.

Täydennä kolmella adjektiivilla tai yhdellä lauseella: ”Tuomarina olen…”

...vaativa, energinen ja improvisoiva.

Ilkka "Ile" Vainio Seinäjoen Tangomarkkinoilla
Ilkka "Ile" Vainio Ilkka "Ile" Vainio Seinäjoen Tangomarkkinoilla Kuva: Top Focus Photogrphy ile vainio

Ilkka "Ile" Vainio

Mikä on ensikosketuksesi tangoon?

Olin pikkupoikana isäni Juhan mukana keikkamatkoilla ja näin lavalla kruunaamattomat kuninkaat Eino Grönin ja Olavi Virran. Tango oli tuolloin Suomessa todella suosittua ja tangotähdet olivat isoimpia tähtiä. Tango soi meillä kotona ja isä teki tietysti myös tangosanoituksia.

Mitä suomalainen tango on sinulle?

Se on osa suomalaisuutta. Välttämättä sitä ei aina muistakaan, mutta ilman tangoa suomalainen sielunmaisema olisi paljon köyhempi. Tangolla pääsee toista ihmistä lähelle parketilla – se on salakavalaa, kiihkeää ja lämminhenkistä paritusmusiikkia.

Vaikuttaako Tangomarkkinoiden 30-v juhlavuosi tuomarityöhösi?

Se tekee ylpeän nöyräksi, että on kutsuttu myös juhlavuotena tuomaroimaan. Tosin joka vuosi on ollut minulle juhlavuosi, mutta tämä antaa viestin siitä, että tangot ovat juurtuneet ikuiseksi tapahtumaksi suomalaiseen kulttuuriin. Tapahtuma on koko ajan mennyt eteenpäin sekä liputtanut ja vaalinut suomalaista tangomusiikkia. Ilman tangomarkkinoita suomalainen tango ei olisi saanut koskaan saanut näin suurta näkyvyyttä myöhempinä vuosina. Olen ylpeä myös siitä, että avaan myös Tangomarkkinat tapahtuman toista kertaa.

Mitä tangokuninkaallisuuteen mielestäsi kilpailijoilta vaaditaan?

Vahvaa musikaalisuutta, mutta myös sitä, että on kuninkaallisena rohkeasti omissa nahoissaan. Erottuu muista sekä jättää ääni- ja muistijäljen. Ja kestää kullan painon.

Täydennä lause: ”Tuomarina olen…”

…oikeudenmukainen ja kannustava huumoriakaan unohtamatta.

Kommentit