Hyppää pääsisältöön

Torstaisarja 1

Liput: alk. 30 / 25 / 20 / 18 (eläk.) / 8 €

Sopraano Nina Stemme
Sopraano Nina Stemme - (Copyright: Tanja Niemann) Sopraano Nina Stemme nina stemme

RSO kauden avauksen huipentaa Salomen suudelma

Ylikapellimestari Hannu Lintu on valinnut avajaisiltaan kahden aikalaisen, Jean Sibeliuksen ja Richard Straussin musiikkia. Kyseessä on ”kaksi erilaista jugend-tyylin musiikillista ilmentymää: eurooppalainen dekadentti ja selkeälinjaisempi pohjoismainen. Kiintoisaa on myös se, miten molemmat säveltäjät kävivät musiikillisilla äärirajoilla: Strauss Salomessa vuonna 1905 ja Sibelius 4. sinfoniassa vuonna 1911. Kummankin tyyli muuttui sitten näiden käännekohtien jälkeen vähemmän moderniksi”, toteaa Hannu Lintu.

Linnun mukaan ”Straussin musiikki on visionääristä ja loistavasti orkestroitua mutta minuun Straussissa vetoaa myös tietty älyllinen ja inhimillinen vikkelyys. Hän oli riittävän porvarillinen voidakseen säveltää psykologisesti tarkkanäköistä musiikkia. Ajatellaan vaikkapa Salomen loppumonologin kahta ensimmäistä minuuttia: Strauss loihtii hetkessä eteemme osuvan ja hyytävän kuvan älykkäästä mutta mieleltään sairaasta ja hemmotellusta nuoresta naisesta. Oscar Wilden tekstillä on varmasti tässä omat ansionsa mutta Straussin syvä ymmärrys nostaa sen aivan uudelle tasolle”.

Illan kantaesityksestä vastaa kanadalainen, Suomessa vaikuttava Matthew Whittall. Teoksen nimi ”The Architecture of Happiness” juontaa sveitsiläis-brittiläisen kirjailijan Alain de Bottonin samannimisestä kirjasta. ”Se osui käsiini samoihin aikoihin kun Hannu Lintu pyysi minua säveltämään uuden teoksen RSO:lle. Jostain oudosta syystä tulin ehdottaneeksi sille lähes staattista rakennetta vailla mitään erityistä huippukohtaa. Tyypilliseen tapaansa virnistäen Hannu vastasi: ”No, sävellä nyt jotakin...”, levittäen käsivartensa kuin ehdottaakseen jotakin monumentaalista neronleimausta.”Tietysti suuri adagio jossakin kohdin voisi olla hyvä juttu, jos niin haluat.”

Outi Paananen

Hannu Lintu, kapellimestari
Nina Stemme, sopraano

Sibelius: Sinfonia nro 5
Whittall: The Architecture of Happiness (Ylen tilaus)
R. Strauss: Loppukohtaus oopperasta Salome

To 4.9.2014
Musiikkitalo klo 19.00
» Yle Teema klo 19
» Yle Radio 1 klo 19.03

Kommentit