Hyppää pääsisältöön

Perjantaisarja 1

Liput: alk. 30 / 25 / 20 / 18 (eläk.) / 8 €

Sopraano Sandrine Piau
Sopraano Sandrine Piau Kuva: Sandrine Expilly / Naïve sandrine piau

Haydnin ”Luominen” kuulostaa englanniksi paljon keveämmältä

Loppukesällä 1795 Joseph Haydn palasi Englannista Wieniin. Viimeistään Brittein saarilla Haydn oli ymmärtänyt olevansa aikansa tunnetuin säveltäjä. Haydn olisikin voinut ryhtyä oloneuvokseksi, mutta sen sijaan hänen pitkällä urallaan seurasi vielä uskomattoman tuottelias loppuspurtti. Tuloksena oli mm. kaksi suurta oratoriota Luominen ja Vuodenajat sekä useita upeita messuja.

Hannu Lintu on päätynyt esittämään Luomisen englanninkielellä. Näin hän perustelee valintaansa: ”Sekä englannin- että saksankieliset versiot ovat yhtä legitiimejä. Libreton alkukieli oli englanti, mutta Haydn ei ollut varma, pystyisikö hän säveltämään sen englanniksi ja otti avukseen paroni van Swietenin joka käänsi tekstin saksaksi. Alkuperäinen englanninkielinen libretto katosi, ilmeisesti paronin paperikoriin. Siksi niitä on nykyään olemassa useampia, seikka joka on omiaan aiheuttamaan melkoista sotkua teoksen harjoitusprosessin aikana.
Halusin esittää Luomisen englanniksi, koska Suomessa suuri osa yleisöä kuitenkin ymmärtää sitä paremmin kuin saksaa ja pystyy seuraamaan teosta helpommin. Tekstiä vastaavat musiikilliset eleet on hyvä oivaltaa välittömästi, sen sijaan että tavailee jälkijunassa käännöstä.
Englannin kieli toimii minusta esimerkiksi aarioissa ja kuorokohtauksissa hyvin. Joissakin resitatiivien väärissä painotuksissa sen sijaan näkyy ja kuuluu se, että englanti oli Haydnille vieras kieli. On jännittävää, miten teoksen väri vaihtuu, kun sen kieli muuttuu. Ero on iso: Luominen kuulostaa paljon keveämmältä ja valoisammalta englanniksi, kun taas saksa tuo siihen tietynlaista tummuutta. Myös teoksen händelmäisyys korostuu englanninkielisessä esityksessä”, toteaa kapellimestari Hannu Lintu.

Outi Paananen

Hannu Lintu, kapellimestari
Sandrine Piau, sopraano
Topi Lehtipuu, tenori
Nathan Berg, baritoni
Musiikkitalon Kuoro
, valm. Christopher Bell ja Tapani Länsiö

Haydn: Luominen

ENNEN KONSERTTIA klo 18, Konserttisali:
Luomiskertomus
Vanhan testamentin eksegetiikan professori Martti Nissinen

Pe 12.9.2014
Musiikkitalo klo 19.00
Suorana verkossa alkaen klo 17.50
» Yle Radio 1 klo 19.03

Kommentit