Hyppää pääsisältöön

Torstaisarja 2

Liput: alk. 30 / 25 / 20 / 18 (eläk.) / 8 €

Väliaika noin klo 19.40. Konsertti päättyy noin klo 20.55.

Kapellimestari Esa-Pekka Salonen
Kapellimestari Esa-Pekka Salonen Kapellimestari Esa-Pekka Salonen Kuva: Katja Tähjä esa-pekka salonen

Vuonna 1910 kantaesitetty Tulilintu oli säveltäjänsä venäläisen kauden avaus. Vuotta aiemmin Sergei Djagilev oli kuullut Stravinskya eräässä Pietarissa pidetyssä tilaisuudessa ja vainunnut heti nuoren Stravinskyn poikkeukselliset kyvyt. Djagilev päätti tilata säveltäjältä suurimuotoisen baletin.

Koreografian laati baletin historian suuriin nimiin kuuluva Mihail Fokin - tosin muistelmissaan Stravinsky kertoo olleensa varsin tyytymätön maineikkaan tanssijan näkemykseen, jossa ballerinat olivat sietämättömän hempeitä ja miestanssijat edustivat raakaa maskuliinisuutta huipussaan.

Tulilintu-sadusta tunnetaan Venäjällä lukuisia toisintoja.Tarinan ydin on tulilinnun loisteliaan höyhenpuvun taikasulka. Se auttaa prinssi Ivan Tsarevitsin murtamaan pahanilkisen kuningas Katshein vallan. Prinssi voi valita rakastettunsa kolmentoista neidon joukosta, ja tarinan lopussa hän saakin heistä yhden, kunhan ensin on kuultu Kuningas Katshein hornantanssi, kehtolaulu ja prinssi Ivan on onnistunut rikkomaan kuningas Katshein sielun sisältävän munan. Lopun upeassa hymnissä juhlitaan prinssin ja prinsessan häitä.

Stravinsky muokkasi loistokkaan värikkäästi soivasta balettimusiikistaan kolme orkesterisarjaa. Radion sinfoniaorkesterin konsertissa Esa-Pekka Salonen johtaa baletin koko musiikin.

Outi Paananen

Esa-Pekka Salonen, kapellimestari

Beethoven: Sinfonia nro 2
Stravinsky: Tulilintu

To 2.10.2014
Musiikkitalo klo 19
Suorana verkossa klo 19
» Yle Teema 19
» Yle Radio 1 klo 19.03