Hyppää pääsisältöön

Perjantaisarja 4

Liput: alk. 30 / 25 / 20 / 18 (eläk.) / 8 €

Väliaika noin klo 19.40. Konsertti päättyy noin klo 20.40. Myöhäisillan kamarimusiikki päättyy noin klo 21.20.

Anu Komsi
Anu Komsi - Anu Komsi Kuva: Maarit Kytöharju anu komsi

Lontoon Promien liki 120-vuotisen historian aikana uusi musiikki on ollut aina vahvasti läsnä. Prommerit osaavat siis odottaa ”vaikka mitä”. Kun Anu Komsi viime kesänä räväytti ilmoille Jukka Tiensuun Voice Verser -teoksen, Albert Hallin 5000-päinen yleisö repesi, eikä aplodeista ollut tulla loppua. Anu Komsin mukaan Voice Verser on ironinen konsertto koloratuurille, jolle löytyy vertauskohtia koripallon maailmasta: "Voice Verser on koloratuurilaulun kolmen pisteen heittojen MM-ottelu, jossa riittää kuumia tilanteita hauskanpitoa unohtamatta. Teos on Frankfurtin radion (Hessische Rundfunk) ja Ylen yhdessä tilaama ja se on kuultu Suomessa sekä Tampereella että Avantin Suvisoitossa.

RSO:n konsertin toisen koloratuurikonserton säveltäjä Reingold Glièr (kirjoitusasu myös Reinhold Glière) syntyi Kiovassa ja polveutui puolalais-saksalaisista juurista. Glièr (1875–1956) selvisi hämmästyttävällä sulavuudella sodista ja kumouksista, eikä joutunut neuvostoajan kulttuuritaistoissakaan luopumaan pohjimmiltaan romanttisesta tyylistään. Konsertto syntyi II maailmansodan aikana vuonna 1943 ja se palkittiin Stalin-palkinolla. Anu Komsi toteaa. että ”konsertossa lauluääni leikkii orkesterisoitinten lomassa postromanttisissa tunnelmissa.”

Richard Straussin oopperamusiikki sekä avaa että päättää Santtu-Matias Rouvalin johtaman illan. Strauss ja Hugo von Hoffmansthal sijoittivat Ruusuritari-oopperansa 1700-luvun eleganttiin rokokooympäristöön, keisarinna Maria Teresian aikaan. Vanhenemisen problematiikkaa pohtiva Ruusuritari katsoo menneeseen monella tasolla. Teosta leimaa hellän haikea jäähyväistunnelma, jonka ytimessä on ajan kulua pohtiva Kreivitär. Strauss käytti Ruusuritarissa huumaavalla tavalla wieniläisvalssia, jota ei suinkaan tunnettu Maria Teresian aikana. Valssi tuli muotiin vasta 1820-luvulla. Oopperan syntyaikana, vuonna 1911, valssi edusti mennyttä loistoa.

Ruusuritarin suosiota ovat levittäneet monet siitä tehdyt potpurit ja sovitukset, joita alkoi ilmestyä heti kantaesityksestä lähtien. Niistä kuitenkin vain yksi, vuonna 1944 valmistunut ”ensimmäinen valssisekvenssi” on Straussin käsialaa.

Vuonna 1945 valmistuneen Ruusuritari-sarjan kokoajana pidetään yleisesti puolalaissyntyistä kapellimestaria Artur Rodzinskya.

Santtu-Matias Rouvali, kapellimestari
Anu Komsi, sopraano

R. Strauss: Seitsemän hunnun tanssi oopperasta Salome
Glière: Konsertto koloratuurisopraanolle ja orkesterille op. 82
Tiensuu: Voice Verser, Ylen tilaus
R. Strauss: Ruusuritari-sarja
Ennakkotiedoista poiketen Bergin Der Wein-teoksen sijaan kuullaan Glièren konsertto koloratuurisopraanolle ja orkesterille.

MYÖHÄISILLAN KAMARIMUSIIKKI
Kazutaka Morita, marimba
Xavi Castello Arandiga, lyömäsoittimet
Jani Niinimäki, lyömäsoittimet
Naoki Yasuda, lyömäsoittimet
Miki: Marimba Spiritual

Pe 7.11.2014
Musiikkitalo klo 19.00
Suorana verkossa alkaen klo 18.50
» Yle Teema 19
» Yle Radio 1 klo 19.03